"Беркут" настъпи в Киев, радикални демонстранти ги изтласкаха

Евакуираха парламента и правителството
Обновена: 20 фев 2014 10:57 | 20 фев 2014 09:22, Елка Василева
286

Снимка: Reuters

 

Бойците от спецчастите "Беркут" пристъпиха към активни действия и предприеха опит да изтласкат демонстрантите от площад "Независимост" в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на украинската телевизия "5 канал".

В операцията се използват светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. На площада се чуват мощни взривове на гранати, над него се издига гъст черен дим.

Още по темата

След това радикалните демонстранти на площад „Независимост“ атакуваха милиционерския кордон, изтласквайки спецчастите „Беркут“ към Мариинския парк и взимайки няколко души от тях в плен. Това съобщи местна телевизия, цитирана от ИТАР-ТАСС. Нарушавайки примирието в деня на траур, протестиращите използваха огнестрелно оръжие срещу органите на реда.

От сцената на площада звучат призиви за укрепване на позициите на улиците Грушевски и Институтская.

Протестиращите са подпалили покриви край Октябърския дворец на улица Институтская. По думите на очевидци около него се води стрелба с автомати. Спецчастите „Беркут“ биват изтласквани от Дома на профсъюзите към Европейския площад.

Снайперист стреля по милиционерите на площад "Независимост", се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинското МВР. Ранени са над 20 служители на реда, се добавя в съобщението.

Демонстрантите правят димна завеса, палейки автомобили. Срещу милиционерите летят петролни бомби и камъни.

Срещу милиционерите е било използвано отровно вещество, съобщи в ефира на местна телевизия говорителят на МВР Сергей Бурлаков. В момента се изяснява какво е веществото.

Радикалните демонстранти отново превзеха Украинския дом, който се намира близо до площад "Независимост" и започнаха да изграждат барикади пред централния му вход. През нощта срещу 19 февруари под натиска на „Беркут“ протестиращите напуснаха Украинския дом, който беше завзет през нощта срещу 26 януари.

Служителите от апарата на правителството на Украйна бяха помолени да напуснат сградата. Това съобщи Интерфакс, като се позова на източник от правителството. Малко преди това от Върховната рада бяха евакуирани депутатите и служителите. Следващите заседания на парламента са отменени.

През изминалата нощ лидерите на опозицията договориха с властите примирие. Но национал-радикалното обединение „Десен сектор“, чиито представители участваха в сблъсъците с милицията и завземането на административни сгради в различни региони на Украйна, отказа да спазва примирието.

Междувременно стана ясно, че Русия не спира втория транш от помощта за Украйна, но първо трябва да се нормализира положението в страната. Това заяви говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Украински правителствен източник съобщи вчера, че вторият транш от 2 милиарда долара руски кредит от обещаните 15 милиарда долара помощ за Украйна се отлага до петък по технически причини.

Путин обеща да отпусне кредит от 15 милиарда долара на Украйна и да намали цените на руския газ за изпитващата огромни финансови затруднения страна. Постигнатото през ноември споразумение между Москва и Киев се смята за награда за отказа на Украйна да подпише търговско споразумение с Европейския съюз и да засили връзките си с Русия, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе дайте им ДЕМОКРАЦИЯТА, за да видят "ЧОВЕШКОТО И ЛИЦЕ". Дайте им я, после да ги видя дали няма да искат да се връща старото положение. Но това на украинците не го знаят. Те са заблудени, не разсъждават и не виждат какво става. Жалко за загиналите, но дано се вразумеят. Не им трябва ЕС за нищо на света, нито НАТО. Те са им врагове и ще бъдат техни ОФИЦИАЛНИ ГРАБИТЕЛИ.
208
2
 
4
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
А някой знае ли какво мисли Путин?
207
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност имаме стълкновения между полицията от една страна и *** като футболни хулигани, безработни алкохолици и подобни маргинали на които се плаща добре да умират по площадите. Издръжката им ще става все по-скъпа.Ако властта удържи достатъчно дълго плащачите там ще трябва да се оттръпнат ... както стана и тук. Въпросът е: кой ще издържи по-дълго.
206
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лицето Румен221 е червен ***, не му обръщайте внимание.
205
3
 
2
 
! Отговори
BOYAN преди 10 години
Помните ли как гларуса и гаргата убиха гълъбите на папата,за това се сещам като чета.
204
13
 
14
 
! Отговори
до 234-ти преди 10 години
Дори и не подозираш колко си прав.Доцент историк на лекция ни разказа как е било положено началото на БКП.Събрали са се Димитър Благоев,Никола Гбровски,Янко Сакъзов и др. в лозето на Габровски.Било началото на август и лозето се разлистило .Изведнъж нещо изшумолило и той помислил,че са крадци.Извадил револвера си и стрелял наспоред звука.И застрелял...майка си!Винаги съм се отвращавал от тази партия.Защото за една четвърт век избяга четвърт от населението ни!
203
13
 
13
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
ЗАЩО...???- Защо честните и мирно протестиращи про-европейци НЕ ДАВАТ ИМЕНАТА НА УБИТИТЕ си бойци...???- ЗАЩОТО СА... ПОЛИЦАИ НАСИЛА ПРЕОБЛЕЧЕНИ С ЦИВИЛНИ ДРЕХИ И ХЛАДНОКРЪВНО ЗАСТРЕЛЯНИ В ТИЛА...!!!Янукович е всичко друго но не е ***!!! - Убийствата се приписват на управляващите и местната полиция - в Румъния 1989 г. обвиняват "секуритате", Венецуела 2002г... Убиват чужди, убиват и свои, нажното е кръв да се лее! - В СИРИЯ ТОВА ПРОДЪЛЖАВА ВЕЧЕ 3 ГОДИНИ..., а в Украйна сега започва!!!.
202
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз като колегата, който писа по-долу- за обединение на всички славяни
201
9
 
17
 
! Отговори
Правда преди 10 години
До Анонимен 230Кличко от толкова млатене по главата му се е смлел мозъка
200
17
 
34
 
! Отговори
гарван преди 10 години
Ако им застрашим властта и нашите комунисти ще постъпят по същия начин. Оставка, българоубийци!
199
22
 
25
 
! Отговори
Факти преди 10 години
Комунистите са убийци и това го доказват постоянно през целия период през, който е съществувала тази утопия...
198
27
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупостта е по страшна от предателство - Чърчил.Същото важи със същата и за Янукович, ако им беше *** майката още в началото на тия протестиращи, немаше да се стига да невероятния идиотизъм да води преговори с убийци.
197
16
 
26
 
! Отговори
Снайперист на ЦРУ преди 10 години
"Снайперист стреля по милиционерите на площад "Независимост" -за придаване на по-голяма тежест на събитието, уличните безредици и протести на населението се подпомагат от снайперисти на ЦРУ, които стрелят по демонстрантите, след което СМИ приписват престъпленията на управляващите и местната полиция - в Румъния 1989 год. обвиняват "секуритате", Венецуела 2002, Украйна 2014 год.
196
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ша ви светна:нека да свърши олимпиадатав сочи пък после.......мале,мале!Как мислите при наличиена такива оръжия психотнонни,лъчеви,ултразвукови и не знам ощекакви,няма да се овладее ситуацията,ще остане този хаос и избиване на стотици хора?!Има цел,за съжаление не знаем каква,във всеки случай не е добруванена украинския народ и мита за ЕС ебля-бля!Тук мизата е мноооого висока!Русия,САЩ и ЕС си мерят онези работи!Жалко за бедните хорица!
195
32
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кличко нa бaс, че ще бъде в НОВAТA ВЛAСТ НA УКРAIНI! НЕДЕЛИМA И СИЛНA УКРAIНA В СЪЮЗ С ЕВРОПA! ПОБЕДA!
194
30
 
44
 
! Отговори
до специалист преди 10 години
В Украйна все още има мислещи политици и това е видно.Да се отречеш от огромния пазар на Русия и да се подложиш на откровен мазохизъм като член на Евросъюза, доброволно да приемеш препоръките за унищожаване на собствената си икономика, енергетика и селско стопанство... да позволиш да ти налагат измислените си ценности...да обречеш народа си на гибел...това само продажни политици като нашите могат да приемат.То и затуй вече се самозапалваме от бедност...ЩОТО КАТО НАРОД НИ ПРЕВЪРНАХА УЖ В ЕВРОПЕЙЦИ...НЕЩАСТНИ ГОЛИ И БОСИ НО УЖ ЕВРОПЕЙЦИ, АМА ПЪК СЪС ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ, ПРАСЕТА...И ОЩЕ ПО-ЩАСТЛ
193
20
 
32
 
! Отговори
морски преди 10 години
Не трябва и не може украинския народ да се утъждествява с шепата платени наркомани на площада,стига вече американска пропаганда.
192
12
 
41
 
! Отговори
DG преди 10 години
Положението отива към гражданска война, а Кличко затихна след като разбра как е бил употребен за разпада на собствената си страна. Дано си струваха парите Витали...
191
20
 
14
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Румен руски ***, смени опорнaтa точкa, не връзвa хa, хa, хa
190
23
 
15
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Румене рускa подлого, ето товa си ти! но те е стрaх от товa което прaви УКРAИНСКИЯ НAРОД, ПРОТЕСТA НAСТЪПВA, A AРМИЯТA Е С НAРОДA! руските лъжи зa 30 мил. мaлцинство ЛЪСНAХA, КAКТО ВИНAГИ Е СТAВAЛО! УКРAIНI ИСКA ЕВРОПA, ГЛЕДAЙ КAКВО ГОВОРЯТ УКРAИНЦИТЕ ЗA русия и руснaците в НЕТA! ГЛЕДAЙ И СЛУШAЙ, AКО НЕ СИ КЬОРAВ И ГЛУХ!