Най-малко 25 демонстранти са убити в Киев

Застреляни са трима служители на МВР, над 50 са в болница
Обновена: 20 фев 2014 14:52 | 20 фев 2014 11:13, Елка Василева
306

Снимка: Reuters

Още по темата

Най-малко 25 протестиращи загинаха днес в центъра на Киев, предаде Франс прес.

Журналист е видял осем тела, лежащи на земята пред централната поща на площад „Независимост“. Десет други са лежали недалеч оттам пред хотел "Козацки".

Друг журналист на АФП е преброил седем тела в салона на хотел "Украйна" от другата страна на площада.

ДПА съобщава за най-малко 13 загинали на киевския централен площад, като се позовава на медицински източници.

Всеки един от загиналите е убит само с един куршум, заявява лекарят доброволец Домитро Кашин пред Интерфакс-Украйна.

Ройтерс преди това съобщи за 15 тела, покрити с одеяла, на площада или близо до него. Фоторепортерът на агенцията Василий Федосенко първоначално видял 6 тела в северозападния край на площада, а после още четири 100 метра по-нататък, на отсрещната страна на площада. По-късно фоторепортерът преброил пет трупа, лежащи пред хотел "Украйна". Всички тела са на цивилни, съобщава Федосенко.

Бохдан Соловий, лекар който се грижи за протестиращите, съобщи, че осем души са загинали от куршуми, след като протестиращите се опитаха да поемат контрол над сграда близо до протестния лагер.

Първоначално беше съобщено, че най-малко седем души са загинали в центъра на Киев, където днес бяха подновени сблъсъците между опозицията и служителите на МВР. Телата на загиналите, покрити с  одеяла, лежат на площад „Независимост“, съобщи кореспондент на „Украинская правда“.

Всички загинали са мъже, на средна възраст. Привърженици на опозицията твърдят, че тези хора са били застреляни от снайперисти. „От седмината загинали шестима са убити с изстрели във врата“, съобщиха активисти, пише Lenta.ru.

Трима служители на украинското министерство на вътрешните работи са били убити днес, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ведомството.Те са били застреляни. Над 50 представители на правоохранителните органи са приети в болница. 30 от тях са с огнестрелни рани.

Над 500 служители на правоохранителните органи са потърсили медицинска помощ от избухването на масовите безредици в Киев във вторник. 108 от тях са с огнестрелни рани. 63 са в тежко състояние. 10 украински милиционери загинаха при сблъсъците в Киев във вторник.

От администрацията на президента на Украйна Виктор Янукович изразиха безпокойство от това, че се игнорират опитите за мирно уреждане на конфликта в Киев и отново има силово противопоставяне. Уверенията на опозиционните лидери за необходимостта от примирие и връщане към диалог се оказаха само маневра за печелене на време за мобилизация, за въоръжаване на бойците от Майдана, се казва в изявление на президентската администрация, предаде Интерфакс.

В съобщението се отбелязва, че използвайки огнестрелно оръжие, „радикално настроените митингуващи на Майдана започнаха на 20 февруари в 9 часа настъпление срещу правоохранителите въпреки обявеното примирие“.

„Всички опити на властта за установяване на диалог и мирно урегулиране на конфликта бяха игнорирани от бойците. Те преминаха в настъпление. Действат на организирани въоръжени групи, използват огнестрелно оръжие, включително снайпери, с цел поразяване. Затова пък правоохранителите не са въоръжени и използват само специални средства“, се подчертава в съобщението.

Започна среща между външните министри на Полша, Германия и Франция с украинския президент Виктор Янукович, съобщи говорителят на полското МВнР Марчин Войчеховски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Новината беше потвърдена от дипломати в Киев, цитирани от Ройтерс. "Те се срещат с него сега", заяви един от източниците.

По-рано днес друг дипломат заяви, че министрите са напуснали Киев, без да се срещнат с украинския президент Виктор Янукович, след като в центъра на столицата отново избухнаха кървави сблъсъци между силите на реда и демонстранти.

Служителите на администрацията на президента Виктор Янукович са били помолени да напуснат сградата, съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на източник от ведомството. По думите му всички служители на администрацията са пуснати да си отидат у дома, като са били помолени при необходимост да има връзка с тях. По-рано днес бяха евакуирани служителите на правителството и на парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
4
 
! Отговори
МЪЛЧИ БАБА ЗА УБОС преди 10 години
МЪЛЧЕТЕ,ЗАЩОТО ТОВА ВИ ЧАКА. Добре,че царот ни е от безгръбначните мекотели
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tova deto sega stava v Ukrayna nie turcite v BG go prejivqhme prez 1984-1989 godina,zatova mrazq komunistite mrazq dps mrazq ataka
26
19
 
19
 
! Отговори
привет от запада преди 10 години
в България има страшно много Русофили и за това сте най бедни,най нещасти и най изчезващи.....като се замисли човек така ви се пада....*** народ слаба държава.....гласувайте пак за БСП те ще ви нахранят,хахахахахах ***,вие си заслужавате мизерията
25
3
 
36
 
! Отговори
а преди 10 години
Боже Боже !!! Какво става в тази Украйна !!! Все се надявах, че по някое време ще се спрат, но явно не е така. Господи отсъди справедливо и дай сили на тези, които са правите и дай Мир и спокойствие на хората !!!
24
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I v BG v momenta upravlqva sashtata komunisti4eska partiya,tq bez kruv vlast ne dava
23
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбирам отчаянието на рубло-русофилите, но с тези "Ние сме най-добрички, ние сме ангели, всички са против нас" няма да мине, много е плитко, другари.
22
14
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 10 години
*** може да те научи на много работи, но реала казва друго. България до влизането си в ЕС имаше гнусни обществени тоалетни или пълната липса на такива. Забравихте ли че се подигравахте на Царя когато повдигна въпроса? В училищата умивалниците не работеха а тези от които течеше вода нямаха ***, а сега са длъжни да има дори топла вода. В цеховете за храна беше пълна трагедия откъм хигиена, а да не ти казвам на какво приличаха тоалетните в болничните отделения. червени мизерници
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея министрите нали бяха много ербап и дават всичко за да има мир?? Ся що бягат да си спасяват кожите от мирните протестиращи?:))))))))))Или не, верно, те бягат от силите на милицията, нали:)))
20
9
 
5
 
! Отговори
Който му стиска преди 10 години
да ходи в Киев и да се пробва . Много интернет герои тука има
19
16
 
13
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ преди 10 години
ще гори в ада
18
22
 
24
 
! Отговори
... преди 10 години
На вниманието на всички Русофили!!! Скоро ще дойде и вашият ред тук!!! Искаме европейска държава, с морал, ценности и спазване на закона! Всеки който милее за Русия, да си подава документите и да им отива на гости за по дълго!
17
16
 
12
 
! Отговори
Дясна сила преди 10 години
не искат помирение. ИСКАТ ВОЙНА. Да ги смачкат с танкове и картеч тогава. Няма да жертват повече млади полица за да ги пазят да не наранят някой на площада, а фашагите да стрелят с бойни патрони и да ги мачкат с булдозери и горят с ***
16
7
 
12
 
! Отговори
Беркут преди 10 години
До АнонименАнонимен, всички деца в България се учат още в детската градина да си мият ръцете след излизане в тоалетната. И между другото това е нещо на което трябва да те научат *** и баща ти още на една година, а не някой друг, та камо ли ЕС.
15
12
 
31
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Нещата отиват на гражданска вендета -В момента сме свидетели на алчният капитализъм който иска да отхапе част от тортата наречена Украйна и империята Русия която не дава парчето торта - капитализма е хубав само в глупавите глави на наивниците блянуващи за власт и пари - много от *** хвърлящи камъни ще си останат обикновенни работници -истинските кръвожадни капиталисти не са на площада -те точат брадвата за огромната промишленост която ще бъде приватизирана и продадена за скраб -Глупав народ
14
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
знаеш ли че в момента месото в Украйна го пазаруват от едни открити-закрити пазари, ъкдето месото е пльоснато разфасовано на вниманието на мухите и свободният достъп до всякакви мизерии. Така беше и у нас . У нас отдавна не сме имали епидемии от салмонела и дизинтерии благодарение на ЕС който ни научи че след като се ходи в тоалетна трябва да си измиеш ръцете.Не ми хвали дребният бизнес на търговците. Ял ли си храна от такъв магазин? Вони на прах за пране и перилни перпарати заради съседството
13
2
 
6
 
! Отговори
до тъпака РЕНЕ преди 10 години
Жертвите са на площада бе мухляк. Да не искаш адресите на полицаите...
12
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
един ден *** ще си платят за зверствата
11
6
 
0
 
! Отговори
Рене преди 10 години
До И 20 милиционериВ кои райони са живеели? ***...
10
18
 
22
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 10 години
Мога да се обзаложа,че първата верига магазини,която ще започне да съсипва местния дребен бизнес в Украйна ще се казва "Карфур" честито на Украинския народ.Това разбира се след победата на опозицията.Европейското развитие е гарантирано.
9
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак добре че в шията да не ми развалят фасона за пред хората.