Най-малко 25 демонстранти са убити в Киев

Застреляни са трима служители на МВР, над 50 са в болница
Обновена: 20 фев 2014 14:52 | 20 фев 2014 11:13, Елка Василева
306

Снимка: Reuters

Още по темата

Най-малко 25 протестиращи загинаха днес в центъра на Киев, предаде Франс прес.

Журналист е видял осем тела, лежащи на земята пред централната поща на площад „Независимост“. Десет други са лежали недалеч оттам пред хотел "Козацки".

Друг журналист на АФП е преброил седем тела в салона на хотел "Украйна" от другата страна на площада.

ДПА съобщава за най-малко 13 загинали на киевския централен площад, като се позовава на медицински източници.

Всеки един от загиналите е убит само с един куршум, заявява лекарят доброволец Домитро Кашин пред Интерфакс-Украйна.

Ройтерс преди това съобщи за 15 тела, покрити с одеяла, на площада или близо до него. Фоторепортерът на агенцията Василий Федосенко първоначално видял 6 тела в северозападния край на площада, а после още четири 100 метра по-нататък, на отсрещната страна на площада. По-късно фоторепортерът преброил пет трупа, лежащи пред хотел "Украйна". Всички тела са на цивилни, съобщава Федосенко.

Бохдан Соловий, лекар който се грижи за протестиращите, съобщи, че осем души са загинали от куршуми, след като протестиращите се опитаха да поемат контрол над сграда близо до протестния лагер.

Първоначално беше съобщено, че най-малко седем души са загинали в центъра на Киев, където днес бяха подновени сблъсъците между опозицията и служителите на МВР. Телата на загиналите, покрити с  одеяла, лежат на площад „Независимост“, съобщи кореспондент на „Украинская правда“.

Всички загинали са мъже, на средна възраст. Привърженици на опозицията твърдят, че тези хора са били застреляни от снайперисти. „От седмината загинали шестима са убити с изстрели във врата“, съобщиха активисти, пише Lenta.ru.

Трима служители на украинското министерство на вътрешните работи са били убити днес, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ведомството.Те са били застреляни. Над 50 представители на правоохранителните органи са приети в болница. 30 от тях са с огнестрелни рани.

Над 500 служители на правоохранителните органи са потърсили медицинска помощ от избухването на масовите безредици в Киев във вторник. 108 от тях са с огнестрелни рани. 63 са в тежко състояние. 10 украински милиционери загинаха при сблъсъците в Киев във вторник.

От администрацията на президента на Украйна Виктор Янукович изразиха безпокойство от това, че се игнорират опитите за мирно уреждане на конфликта в Киев и отново има силово противопоставяне. Уверенията на опозиционните лидери за необходимостта от примирие и връщане към диалог се оказаха само маневра за печелене на време за мобилизация, за въоръжаване на бойците от Майдана, се казва в изявление на президентската администрация, предаде Интерфакс.

В съобщението се отбелязва, че използвайки огнестрелно оръжие, „радикално настроените митингуващи на Майдана започнаха на 20 февруари в 9 часа настъпление срещу правоохранителите въпреки обявеното примирие“.

„Всички опити на властта за установяване на диалог и мирно урегулиране на конфликта бяха игнорирани от бойците. Те преминаха в настъпление. Действат на организирани въоръжени групи, използват огнестрелно оръжие, включително снайпери, с цел поразяване. Затова пък правоохранителите не са въоръжени и използват само специални средства“, се подчертава в съобщението.

Започна среща между външните министри на Полша, Германия и Франция с украинския президент Виктор Янукович, съобщи говорителят на полското МВнР Марчин Войчеховски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Новината беше потвърдена от дипломати в Киев, цитирани от Ройтерс. "Те се срещат с него сега", заяви един от източниците.

По-рано днес друг дипломат заяви, че министрите са напуснали Киев, без да се срещнат с украинския президент Виктор Янукович, след като в центъра на столицата отново избухнаха кървави сблъсъци между силите на реда и демонстранти.

Служителите на администрацията на президента Виктор Янукович са били помолени да напуснат сградата, съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на източник от ведомството. По думите му всички служители на администрацията са пуснати да си отидат у дома, като са били помолени при необходимост да има връзка с тях. По-рано днес бяха евакуирани служителите на правителството и на парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: Украйназагиналикиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
18
 
17
 
! Отговори
И 20 милиционери преди 10 години
днес също са ранени от снайперисти от сградите, окупирани от фашистката ***. От 10 застреляни полицаи 6 са убити с изстрели в шията. 3 са убити с изстрели в тила, когато са се прибирали в къщи след смяна
7
17
 
12
 
! Отговори
Рене преди 10 години
До Pimp C:) Няма да ти отговорят. Нали у нас е същото. Шепа *** искат властта, но в същото време - защо искате предсрочни избори, за да върнете Боко ли!?
6
8
 
8
 
! Отговори
Рене преди 10 години
До Тодор 6Ти от коя планета точно падаш бре момък!?
5
27
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Не знам ила ли няма ли чужда намеса, но украинците току що си затвориха всички врати за развитие за следващия четвърт век!
4
15
 
45
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Искам елементарно обяснение - щом всички там са русофили и една шепа хора "***" защо няма оставка и предсрочни избори?Кой ще загуби?
3
30
 
36
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 10 години
Според мен нешата се изясняват.Американски и Европейски интереси са причината за всичко случващо се.Когато Украйна бъде "приобщена" към така нареченото Европейско семейство,ще бъде ограбена и съсипана както България беше ограбена,но мащабите са неизмерно по-големи.
2
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е близнака на Башар Асад.е те това е комунизма.а тука са ги избивали без снаиперисти
1
16
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
война си е, има жертви и от двете страни, нормално е