В Украйна е възможно да се появят нови лидери

Румен Данов: Най-лошият сценарий за страната е нейната федерализация
Обновена: 23 фев 2014 12:53 | 23 фев 2014 12:15,
27
В Украйна е възможно да се появят нови лидери
Снимка: Bulgaria On Air

Случващото се в Украйна може да бъде интерпретирано като „скоротечен държавен рестарт, който крие от днес нататък доста неизвестни”, заяви в ефира на Bulgaria On Air Румен Данов, съветник по националната сигурност на президента Желю Желев. Данов допълни, че в такива условия на бързи преобръщания на пластовете не е изключено да се появят нови лидери, а тези, които са довели събитията дотук, да бъдат заклеймени като предатели или отстранени по друг начин.

Данов подчерта, че все повече анализатори не отхвърлят идеята за преминаване на събитията в полето на етническото противопоставяне. Той подчерта, че отивайки в Харков, където преобладава руското етническо население, и заявявайки, че решението на Върховната Рада за връщане на Конституцията от 2004 г. са незаконни, Янукович е придал етнотериториални измерения на конфликта, последиците от който са непредвидими.

Данов подчерта, че най-лошият сценарий за страната е нейната федерализация. Той допълни, че в следващите часове ще стане ясно дали ще се стигне до разпад на Украйна.

Експертът по национална сигурност допълни още, че има механизми за възпламеняване на противоречията. Той коментира, че всяко радикализиране в полето на етнотериториална основа ще „посочи с пръст Русия”. Неговото мнение е, че в геополитически план Москва търси да постигне старо разбирателство с Берлин. Според него Полша и Франция ще бъдат заобиколени в преговорите.

Данов е на мнение, че Москва няма интерес от радикализация на конфликта и в скоро време ще бъде постигнато споразумение.

Той коментира и българската реакция на случващото се в Украйна с думите, че „външната ни политика обикновено  е много предпазлива, внимателна, страхлива на определени моменти и следваме общия глас на Европа”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснацине да си взимат източната част. Др. да си е*майката и без това нищата ще се решат с ядрени глави накрая. Едиствения език, от който разбират алчите гейове от Атлантика. Малко остава, все повече посягат къв Русия.
22
0
 
4
 
! Отговори
случайно някой преди 10 години
от вас да е чел великото произведение на Гогол,,Тарас Булба,, всички които са го чели знаят за какво става въпрос още преди окло две столетия, от едната страна католици от другата източно православни..
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такъв филм като УКРАИНСКА нация. Украйна, са два различни народа, две различни религии, които нямат нищо общо помежду си. Така наречените УКРАИНЦИ са изкуствено създадена нация, също като македонците. В Източна Украйна живеят православни руснаци, а в Западна Украйна поляци католици. Съотношението е около 50:50. Така че моля ви, не пишете глупости за украинския народ, комунистите и т.н. В Украйна се води битка за кокала между двете Олигархии - тази на Янукович и тази на Тимошенко.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 19 Ако можеш да четеш прочети някоя книга и ще видиш как Македония става част от Югославия през 1918 г. по искане на Англия и Франция. През 1944 г. САЩ бомбардират България и след войната ЕС и САЩ искат запазване на Югославия.
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 18Егати *** си! Макдеонците са асимилирани точно по заповед на Сталин.Ти сигурно и за комунизма в България ще обвиниш ЕС и САЩ!
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради ЕС и САЩ, България губи войната за Македония и за 50 години македонците са асимилирани и даже плюят по България.
17
1
 
16
 
! Отговори
ГЕНОЦИДЪТ преди 10 години
спрямо България от САЩ и Еврогейския съюз трябва да се прекрати и на змията да се извадят отровните зъби
16
1
 
18
 
! Отговори
САЩ терорист N 1 преди 10 години
Режимът в САЩ има за цел да разпали конфликти навсякъде по света, за да си оправи бакиите с огромния държавен дълг както се случи и в 1 и в 2 световни войни. На всички е ясно, че един от спонсорите на Хитлер е именно САЩ и Лондонското сити с цел насочване на германския империализъм на Изток. Само за малко обаче им се размина на ингилизите да поздравяват фюрера в Лондон, както франсетата в Париж. Благодерение на 27 млн загинали руснаци в Англия не говорят на немски
15
2
 
13
 
! Отговори
2 млн българи преди 10 години
вече са жертвите на САЩ и ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Докато има местни предатели и келемета, дето от наркотици и футболно зомбиранене не се вижда спасение за България
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 13Някои казват че Русия иска да защити населението си, защото Украйна отнемат политически права и партии. България води няколко войни за Македония нали
13
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 11 и 8И никой не може да се сравнява по алчност с Русия, която си иска не провинция-две, а направо половината Украйна!
12
6
 
19
 
! Отговори
Калин преди 10 години
В Украйна беше извършен държавен преврат по познатия сценарй от други държави запада излъга президента на Украйна и той подписа спуразомение а опозицията го нароши още същия ден!Сега Украйна има два президента на западна и источна господ да пази Украйнския народ при полужение че кадето се е намесила САЩ нищо хубаво не се случва.........
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РеалистТурция иска Крим, а Беларус Киев.
10
16
 
6
 
! Отговори
кк6 преди 10 години
Браво на Украинците ,накараха олигарсите да се *** бой за тия *** червени и тука трябва така да стане
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 3Малеееее! Задунайците вече наемат за *** дори пълни *** като тебе!Яко са го закъсали, много яко!Искайте си паричките всеки ден, тролчета, че тия така са го закъсали, че ще ви метнат много скоро!
8
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Ако тръгнат да я дялкат Украйна, какво ли ще остане от нея, щом и румънци и поляци се точат да захапят парче от нея...
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никой дори не споменава че в Украйна българите и гагаузите не искат ЕС , а искат с Русия..3
6
0
 
6
 
! Отговори
до аноним преди 10 години
Да ти е идвала идеята децата ти да живеят в България. Или не си го обмислял.
5
11
 
6
 
! Отговори
аноним преди 10 години
"ДРУГАРИ",НЕ СИ ПРАЩАЙТЕ ДЕЦАТА ДА ЖИВЕЯТ НА ЗАПАД ,ПРАТЕТЕ ГИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ--КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РАЙ,А КРАДЕНИТЕ ПАРИ НЕ В ЗАПАДНИ БАНКИ!!!--МРЬСНА ***!
4
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лидери-мидери! Една държава, в която могат шепа фанатици с поведение на футболна агитка да съборят държавния ред и да свалят власт, избирана на избори от десетки милиони, сери са на тая държава! Неква депутатка вчера се цепеше от трибуната на парламента им, че трябвало сваление от власт да бъдат избити! Това в центъра на Европа! Да мрът! Скоро ще си плащат и за революцията, и за гяволъка!