ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

И Брюксел, и Москва ще изчакат съставянето на правителство в Киев
Обновена: 24 фев 2014 13:59 | 24 фев 2014 09:15, Елка Василева
224
ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок.

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Още по темата

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари.

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет.

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
3
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Отпускат заема .Парите потъват по джобовете на богатите мафиоти.Изкупуват заводите и предприятията, обявяват ги в фалит, събарят сградите и продават желязото, с парите се строят хотели по морето .За народа:безработица до шия, заводи няма, пари също.Кадърните отиват в Европа да повишат печалбата на евробогаташите, некадърните остават в Украйна да мизерстват.Да гледат България, това е бъдещето им след 50 години, НА ДЪНОТО .
188
0
 
0
 
! Отговори
$$$$$ преди 10 години
ето защо ще забавят плащанията от евро фондовете/а таксата от1 милярд си я взимат веднага а
187
0
 
0
 
! Отговори
тъпотия нашенска преди 10 години
До АнонименВероятно необходимото и достатъчно условие е самият ти да не си сред тези 100-тина
186
0
 
2
 
! Отговори
евроскептик преди 10 години
Евро-хидрата (оялата се eвро-бюрокрация и едър капитал) в готовност да храно-смеле още един народ.
185
0
 
1
 
! Отговори
cls преди 10 години
До българинТи си *** Гейропеец .
184
0
 
10
 
! Отговори
bb преди 10 години
да си купиш 50млн.народ и 600000кв.км земя за 20млрд е добра сделка.В задачата се пита-след колко време укринците ще се молят на Русия за помощ.Еврейския съюз ще ги обезкости за нула време.Много ми е любопитно,Кличко дали ще бъде там тогава.С15-20млн.евро в сметката си,е лесно да се правиш на демократ
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янукович им свърши мръсната работа а сега го гонят да го съдят. Ако не беше заигравката му с Москва европейците не се канеха да дадат нито едно евро на Украйна. А сега клекнаха и дават 20 милиарда които разбира се ще отидат по сметките на украинските олигарси.*** му трябва да целуват украинците. 100-на жертви не струват колкото 20 миларда евро.
182
2
 
10
 
! Отговори
ТЪЙ ДЕ! преди 10 години
УКРАЙНА СЕ ПРОДАВА ЗА 35млрд. А ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДАВА 20! АМА ПОСЛЕ ТЪПИТЕ ХОХОЛИ ЩЕ ВРЪЩАТ 120 - КАТО ГЪРЦИЯ!
181
0
 
13
 
! Отговори
seira преди 10 години
НЯКОИ ПАК Я ОБЪРНАХА НА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА "ЧЕРВЕНИ" И "СИНИ", "КОМУНИСТИ" И "АНТИКОМУНИСТИ", "ПУТИНОВЦИ" И "АНТИПУТИНОВЦИ" И Т.Н....УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ, МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА,... ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ "ПРЕХОД", НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НЯМА "НАШИ" И "ВАШИ"... ЗА ВЛАСТИМАЩИТЕ, ХОРАТА ОТ НАРОДА НИКОГА НЕ СА БИЛИ "ТЕХНИ"...
180
4
 
20
 
! Отговори
Demos преди 10 години
Украинците тепърва ще усетят дебелия. Сега ще им дадат жълти стотинки срещу така наречените реформи, които всъщност означават закриване на икономиката им, сриване на доходите, глад и мизерия. Халал да ви е Европейският съюз и Америка взети заедно. Ние вече им се наситихме. Скоро и вие ще им се наситите!!!
179
4
 
19
 
! Отговори
Demos преди 10 години
Защо аз да плащам за империалистическата политика на САЩ? Майната им и на Европейския съюз, и на Украйна, и на САЩ, и на Русия. Народа мре от град, а хубавците от Брюксел ще наливат нашите парички на Украйна, за да угодят на САЩ. Не искам нито Европейски съюз, нито каквито и да са други поробители и освободители!!!
178
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ОТ КЪДЕ ЕС ЩЕ ВЗЕМЕ ТЕЗИ ЕВРА ЗА ДА ГИ ДАДЕ НА УКРАЙНА ???? ТО СЕ ЗНАЕ - ОТ ПОВИШАВАНЕ НА ТАКСИТЕ НА ДРУГИТЕ А ЗА НАС - НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - ПЕНСИИ - ОБРАЗОВАНИЕ И МНОГО ДРУГИ
177
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И в Украйна ще има порно. Също като при нас!
176
0
 
2
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
Бълтарина май се отказа. 20 мин няма отговор ... Ако някога успея да изкарам форумен *** да защитава идеите си очи в очи, ще е истинка победа за Българската демокрация.
175
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе какво пак се дракате помежду си за чуждите проблеми? И Украйна и Русия и янките и всички се оправят някак, ама ние сме в ЕС и НАТО, а сме си същите ***. Така и не разбрахме, че трябва да сме единни и да се борим за България, че скоро ще останат само *** и турци тук, а ние ще има да мием чиниите из пицариите в чужбина.
174
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ще предостави, ама друг път...и под формата на еврофондове след като разбият украинската индустрия и превърнат населението в нископлатени роби с единствена цел в живота - да пазаруват западни стоки от Мол-а или от Кауфланд!
173
0
 
2
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До бълтаринАко верно дойдеш, в което адски се съмнявам, обещавам да опиша много точно какво се е случило после. Или ти на такива обещания не вярваш ... добре, ти ще разкажеш :)
172
0
 
2
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
До бълтаринБълтарин ... Лозенец, Семинарията или Хемус (където ти е удобно). 1.82, средно телосложение, спортни дрехи. Към колко ти е удобно да минеш ?
171
3
 
3
 
! Отговори
бълтарин преди 10 години
До ама че народ:Не се прави на възпитано, комунистче въшливо. Съгласен съм, дай си адреса за "спаринг". Описанието е ясно - неандерталец с претенции за тарикат. Няма нужда да търся заместители на обидни думи, от "комунист" по-обидна дума НЯМА. Та, чакам.
170
2
 
6
 
! Отговори
и 200 млрд преди 10 години
да дадат пак ще изсмучат и последната капка кръв на украинците