"Евронюз" свали снимката на боядисания паметник в София

Поместването й във Facebook предизвика гневна реакция на Русия
Обновена: 25 фев 2014 10:35 | 25 фев 2014 10:34, Елка Василева
79
"Евронюз" свали снимката на боядисания паметник в София
Снимка: Булфото

Телевизия "Евронюз" премахна от своята страница във Facebook поставената като фон снимка на паметника на Съветската армия в София, нашарен от вандали, съобщи РИА Новости.

През нощта срещу неделя вандали отново оскверниха паметника - оцветиха го в синьо-жълтите багри на украинското знаме. В понеделник руското външно министерство настоя България да разследва инцидента и напомни, че мемориалът е увековечил паметта на съветските войници, загинали в името на освобождаването на България и на Европа от нацизма, напомня агенцията.

Още по темата

През нощта срещу вторник "Евронюз" помести снимка на паметника на страницата си във Facebook. Под фотоса се появиха десетки коментари с израз на възмущение. Руското външно министерство заяви чрез Facebook, че решението на "Евронюз" да помести такава снимка "е отвъд границата".

След като смени спорния фотос с неутрален градски пейзаж, "Евронюз" публикува коментар, в който изтъкна, че помествайки снимка на паметника, телевизията не е подкрепяла едни или други сили в Украйна, "камо ли акт на вандализъм".

"Това е просто снимка, отразяваща събития в околния свят, една от най-противоречивите и обсъждани снимки от последните дни. Същевременно виждаме, че публикуването на тази снимка на заставката ни е било възприето неправилно като  програмно изявление и против волята ни е оскърбило мнозина наши зрители. Затова я сваляме, но без да приемем обвиненията, че сме оскърбили паметта на ветерани от войната", писа "Евронюз".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Майдана преди 10 години
Евронюз може да е свалил снимката на паметника. Но ние истинските украинци благодарим за подкрепата от братята българи. Свобода Украiнi ! Свободата не може да се изтрие тя трябва да се убие - както пише на знамето ви - Свобода или смърт!
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
73 Случвало ми се е и в Албания , случвало ми се е и в Турция е не ми казваха в Турция братушка а ЗЕМЛЯК на всякъде може да се случи
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ви се е случвало на територията на Русия, Белорус или Украйна да спукате гума, да ви свърши бензина , да ви се развали кола?Ще ви помогнат непознати хора, ще ви приемат в къщи, ще ви предложат и да преспите, и ще ви нахранят, а като ви изпращат , ще ви прегърнат с думата "братушки"преживял съм го! свалям шапка пред тях, за голямата им душа!
61
0
 
2
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Да, а вие любители на нацисткият режим в България и такива противници на освобождението на България по-добре прочетете какво е станало в Атина през 22 юли в Атина-мирна демонстрация от 500 000 човека блокират Атина, като протестът е бил основно насочен против българското посолство. Пред танковата колона застава 18 годишната Статопулу, която е била убита, 19 годишната Кула Лили, разстеляна на същата демонстрация, реално мирните масови демонстрации в Гърция против нацистката окупация са ежедневие
60
0
 
2
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Аз не броя хората убити от нацистике милиции /не искам да използвам израза-българска жандармерия/ в териториите, които са били окупирани с помощта на нацисткото оръжие. В Гърция тази жандармерия потушава по изключително жесток начин въстание на гърците, в Югославия нейната жестокост е била подобна. Реално прочетете малко за зверствата на този жандарм-както в България, така и в окупираните територии.
59
0
 
3
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Съветската армия не е избивала никого за разлика от нацистките милиции. Примерно около 35 000- 40 000 българи са убити по времето, когато Б-я е била част от Хитлеристката клоалиция. Много други са били депортирани, реално който посее вятър, жъне бури. Друг въпрос е ако правити опити да реабилитирате участието на Б-я в Хитлеристката клоалиция.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
65-66 недей да вбесяваш българите Джина , гледай си новините по риа новости и не се обаждай
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
67 ОООО Джина куде се губиш , само не ми говри за онези тъмни времена на есента и транната пролет на 1944 -45 когато хора са избивани с колове по деретата , нямаш право да говориш за тогава за това по добре се разкарай
56
0
 
4
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
С идването на съветската армия българският народ успява да се отърве от управляващата я пронацистка клика и се включва на страната на Антихитлеристката клоалиция. Фашизмът не е хубаво нещо, повярвайте ми.
55
0
 
5
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
По време на ВСВ има две воюващи клоалиции в Европа-Хитлеристите и техните съюзници и Антихитлеристката клоалиция. България през 44г е част от Хитлеристката клоалиция.
54
1
 
2
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Не знам за какво "нахлуване" става въпрос? По това време България е страна от Хитлеристката клоалиция, Англия и САЩ пребягват до активни военни действия-бомбени удари /спорно доколко това е било необходимо от чисто военно гледище/, но страните, които са били в съюз с Хитлеристите и съответно техните съучастници в престъпленията им са били освобождавани една по една.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
62 Не искаме да се откопчиме оот зависимостта си от Русия от енергийната зависимост която у нас е 100% , оказва се че в Европа няма страна с такава зависимост .
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оказва се че един от войниците е от Украйна и паметника не е Руски а Съветски Съюз!Такъв съюз няма вече!Има Европейски Съюз ама Русия е няма там!
51
0
 
5
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До с.56Русия продава газ на по-ниски цени на нейните съюзници, това е нейно решение. България не иска съюз с Русия, тя е член на ЕС. Освен това, България последователно демонстрира враждебност към Русия. Достатъчно за да видите най-малко българските медии.Че България иска да получи в отговор на това поведение? Вечна любов и евтин газ?
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
са били заети от победоносните войски--------------------60 много интересна интерпретация за нахлуване в суверенна страна и налагане на режим в тази страна в следствие на който в близките месеци и години загиват над 30 000 българи , честно казано дълбоко се съмнявам че вие комунистите сте българи.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е съюзник на Германия през Втората световна война. Съответно- България, подобно на Германия и др., са били заети от победоносните войски. Това винаги е така в история на световните войни. Нищо друго не се случи, съжалявам! Войната е много жестоко нещо, господа, трябва да се разбере. Ама реални окупатори се много далеч по- жестоки, наистина! Не трябва да се крие от историческите факти, дори а ако не ни харесва. Паметник е символ на победата над фашизма. Победа не е харесва на България?
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господине, може да сме в ЕС, но Европа не ни ще. Народите на Европа ни смятат за аборигени и това ще е вечно. А народа на Русия ни боготвори. Вашето сребролубство ще затрие държавата. -55Съжалявам много но избщо не е така имам маса приятели в Германия , Австрия , Великобритания , Франция дори Люксембург и всички те са си намерили мастото , уважавани са достатъчно много , виж човек без стойност когато няма нито образование нито възпитание не е уважаван никъде , навсякъде ще бъде подритван.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До с.до 56Нивото ти е нулево, това ти е нивото!
46
2
 
0
 
! Отговори
с.до 56 преди 10 години
Не се правя на обиден поради простата причина,че шушляк като тебе няма как да ме обиди!Не си ми на нивото просто!А като сте такива лъвове ти предлагам да насочите енергията си в активни действия за промяна на меко казано кофти живота и статуквото в България вместо да плюете по форумите!И последно явно и спрейовете вършат работа след като външното министервство на Руската Федерация изквича по въпроса,а местните русофили грухтят 2 дена!
45
3
 
0
 
! Отговори
с. преди 10 години
Народа на Русия не знам дали ни боготвори,но дори и да е така,това няма значение!Въпросът е какво е мнението на руските лидери!А с оглед на това,че ни продават газ на определено не боготворящи ни цени и като цяло си гледат интересите май няма да ни мажат с мед!А европейците наистина ни смята за аборигени и като се има предвид,че последните 25 години не изнесохме към тях нищо друго освен ***,наркопласьори,автокрадци и *** май са си прави!Но все пак дадоха шанс на българите за работа!