Киев иска Международният наказателен съд да съди Янукович

Посланикът на Украйна в Австрия подаде оставка
25 фев 2014 15:36, Елка Василева
35
Киев иска Международният наказателен съд да съди Янукович
Снимка: Reuters

Върховната рада на Украйна одобри на първо четене решение да се обърне към Международния наказателен съд с молба да привлече под отговорност Виктор Янукович, бившия генерален прокурор Виктор Пшонка, бившия вътрешен министър Виталий Захарченко и други длъжностни лица "за престъпления срещу човечеството по време на мирните протести в периода 30 ноември 2013 г. - 22 февруари 2014 г.", съобщи ИТАР-ТАСС.

Решението е подкрепено от 324 депутати при минимално необходими 226.

"В продължение на три месеца в Украйна правоохранителните органи по заповед на висши длъжностни лица неправомерно използваха физически мерки, специални средства и оръжие срещу участници в мирни прояви в Киев и други градове в Украйна. Това е довело до убийството на над 100 украински и други граждани, раняването на над 2000 души, от които над 500 са в тежко състояние", се казва в декларацията на парламента.

Също така е извършвано "изтезание на граждани, използване на водомети при температура на въздуха минус 15 градуса и по-ниска, нанасяне на телесни повреди в различна степен".

"Характерен признак на този период станаха отвличанията и изчезването на хора, тяхното насилственото и противозаконно лишаване от свобода, неоснователното задържане в затвор на голям брой хора в различни градове на Украйна, нанасянето на жесток побой над тях и противозаконното унищожаване на тяхно имущество", се посочва в документа.

Още по темата
Междувременно украинският посланик в Австрия Андрий Березни обяви, че доброволно подава оставка от поста си, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на съобщение в официалния сайт на посолството във Виена.

Дипломатът обосновава решението си с това, че "политическото ръководство на страната носи отговорност за дълбоката обществено-политическа криза, която доведе до използване на насилие от страна на властите спрямо гражданите на Украйна и тяхната гибел", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.