Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?

Западът няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев
25 фев 2014 19:57, Елка Василева
289
Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?
Снимка: архив, Reuters

Точно три дни бяха необходими на новосформиращото се ръководство в Украйна, за да определи необходимата международна икономическа помощ за страната, посочва ИТАР-ТАСС в анализ под заглавие "Украинският въпрос: кой ще даде 35 милиарда долара на новата демокрация?"

Конкретната цифра посочи новият и. д. министър на финансите Юрий Колобов, според когото "за модернизацията и провеждането на реформите в Украйна, както и за осъществяване на споразумение за асоцииране с ЕС, са необходими 35 милиарда долара за идните две години". Жалко, че в момента на обявяването на тази сума обективите на камерите не бяха насочени към лицата на основните поддръжници на украинската опозиция от двете страни на Атлантическия океан, коментира ИТАР-ТАСС.

Фактически става въпрос за сума, съпоставима с обема на средствата за трета международна програма за Гърция, преговорите за която Еврогрупата със всички сили се старае да отложи, продължава анализът. Исканата сума е и в пъти повече от предоставения от Москва кредит на Киев от 15 милиарда долара, 3 милиарда от които вече са вложени в украински държавни облигации, а останалите бяха замразени до постигане на политическа яснота в Украйна.

Още по темата

Кой ще даде тези пари? Европейски експерти предполагат, че и при най-оптимистичен развой на събитията ЕС няма да отпусне повече от 2 милиарда евро.

В неделя обаче Елмар Брок, председател на външнополитическата комисия в Европейския парламент, посочи, че международните партньори ще предоставят на Украйна до 20 милиарда евро помощ. Той не посочи източника на тези средства, нито срок за превеждането им.

Подобна сума спомена преди това и европейският комисар за политиката на добросъседство Щефан Фюле, също без да посочва дата и условия за предоставянето й.

Ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше казал, че в замяна на подписване на споразумение за асоцииране с ЕС Киев може да разчита на 600 милиона евро, а останалата сума ще представлява гаранции за европейски инвестиции в украинската икономика, както и постъпления от либерализиране на търговията с ЕС в близките 10 години.

Останалата част от тези 20 милиарда евро Брюксел се надява да бъдат получени от международни партньори като САЩ и МВФ.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че оценките на Европейската комисия за възможни изключително благоприятни за Украйна последици от едно споразумение за асоцииране и свободна търговия винаги са били извънредно оптимистични. Агенцията се позовава на независими експерти, според които по-скоро в първоначалния етап страната ще понесе сериозни загуби от изместването на нейните промишлени стоки от европейски внос и намаляването на износа за Русия заради очакваната промяна на митническия режим след освобождаването на украинската търговия с ЕС.

САЩ имат възможност реално да окажат финансова помощ на Украйна - по оценка на европейски експерти между 1,5 и 8 милиарда долара. Във Вашингтон обаче им е напълно ясно, че в обстановка на пълна неопределеност предоставянето на кредит на Киев е чисто политическо решение със съмнителни икономически последици, изтъква ИТАР-ТАСС. Практически няма съмнения, че ако САЩ отпуснат помощ, основната част ще бъде преведена не просто след изборите, а след като новото правителство покаже жизнеспособност на своя икономически курс. Най-вероятно по-голямата част от американската помощ ще премине през механизмите на МВФ.

Ръководителят на фонда Кристин Лагард вече потвърди готовността за възобновяване на помощта за Украйна – отчитайки възможностите на САЩ и Европа, на теория може би над 15 милиарда долара. Лагард обаче изтъкна необходимостта от събеседник - тоест стабилно и достойно за доверие правителство.

Имайки предвид обаче, че МВФ е по-малко склонен от САЩ и ЕС да приема финансови решения под влияние на политически мотиви, то преговорите с него се очертават сложни и за новата власт.

При целия геополитически патос за събитията в Украйна, Западът сега няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев без ясни гаранции за връщането им - мир и ред в страната, действаща икономика и правителство, опиращо се на доверието на народа. Така че засега Украйна може да разчита на малки траншове краткосрочна помощ за покриване на най-насъщните нужди на бюджета. Според ИТАР-ТАСС дългосрочно развитие на страната няма да бъде възможно без стабилни отношения с Русия и възстановяване на доверието на инвеститорите в украинската икономика.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може да са толкова ненормални тия украинци, какво са се хванали с тия сатанисти, които ще им изпият кръвта и ще ги закопат. Кой се е хванал с тях, добро не е видял, къде отидат сеят само смърт
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще бъда максимално кратък. 1. ЕС/САЩ/НАТО не искат Украйна в Евросъюза, нито още 50 млн. бедни източноевропейци, едно 25 млн., от които сега се въоръжават в Крим и Източна Украйна и не признават новата власт и не искат в ЕС; "европейците" си имат достатъчно българи и румънци.Това да е ясно, Украйна няма да бъде поканена в ЕС. 2. Много искаха да "спасят" и "деморатизират" Украйна, но както и преди провалилата се асоциаци пак се стискат за пари, а МВФ извива ръцете.Пари не им се дават.
218
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩЕ ИМ ГИ ДАДАТ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НАПЕЧАТАНИ БЕЗ ПОКРИТИЕ ЕВРА ЗА 1 ЧАС ПЕЧАТНИЦАТА НА ЕЦБ ЩЕ ГИ НАПЕЧАТА И КАТО ГИ ДАДЕ ЩЕ СИ ГИ ОБЕЗПЕЧЯТ КАТО ВЗЕМАНЕ ЦИОНИСТИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ УКРАИНСКИЯТ НАРОД ДОКАТ СВЯТ СВЕТУВА.ТОВА ПОРОБВАНЕ ГО ПРИЛАГАТ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ И С ФЕД НА САЩ, КОЙТО КУПУВА ДЪРЖ.ОБЛИГАЦИИ НА МНОГО СТРАНИ ПО СВЕТА А ПЪК ЗАД ДЪРЖАВАТА КОЙ СЕДИ -НАРОДА.ТАКА ЧЕ ТАЯ МАФИЯ В МВФ, СБ, НАТО СА ЗА СЪД ЗА ГЕНОЦИД С/У ЧОВЕЧЕСТВОТО В ХАГА А НЕ МИЛОШЕВИЧ, ЯНУКОВИЧ ТИЯ ДЕТО НЕ СИ ДАВАТ РЕСУ/ТЕ ДА ГИ КРА
217
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Ще им ги дадат филантропите-!Хахахахаха! :)
216
1
 
16
 
! Отговори
кк преди 10 години
Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?Ами който ги подкокороса? Лесно е да се дадат 100 млн. за купуване на 10-ина души, които да подпалят една страна, но съмсем различно е да се дадат 35 млрд. за гасене на пожара!!!!Имат думата главните обвиняеми - САЩ и ЕС....
215
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Как кой? - Ние българите. Ние сме свикнали да плащаме всичко и на всекиго. Няма проблеми. Само да ни кажат и готово. Само явно се чака на педитата от Брюксел да уточнят, каква сума трябва да даде българина за да се подкрепи демократичните промени в братска социалистичеста Украйна. Може и демократично да ни помолят да им поемеме външния дълг. Няма проблеми. Българите сме широко скроени и за нас няма некакви пречки.
214
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Входить в ЕС ???Украинцы , вы охуели что ли ??
213
0
 
8
 
! Отговори
Как кой? преди 10 години
Който поръча музиката - той ще я плати!
212
0
 
2
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Эадачата на европейската инвестиционна банка, финансовата институция на Европейския съюэ, е да допринесе эа интегрираното "балансирано раэвитие" - икономическото и социално сближаване на СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕС:-)))!!! Положението направо става страшно!!! .........
211
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Снощи в телефонен разговор президента на Русия Владимир Путин и китайският ръководител Си Дзи Пин са се договорили да действат властите в Пекин и Москва кординирано по въпроса за Украйна Това съобщиха по сателитна Тв ССТ предаваща на английски от Хонг Конг..Това е много .кофти новина за ционистката *** -САЩ и ЕС ,Украйна излезе голяма хапка и вече е ясно ,че САЩ и ЕС ще се задавят с нея
210
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ПОНЕДЕЛНИК ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА ФРАНЦИЯ ЛОРАН ФАБЮС ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В КИТАЙ,ПО ТЕМАТА ЗА УКРАЙНА ЗАЯВИ,ЧЕ РУСИЯ ТРЯБВАЛО ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ПОДПОМАГА ФИНСНСОВО УКРАЙНА И ДА ОТПУСНЕ СЛЕДВАЩИЯ ТРАНШ ЗА УКРАЙНА В РАЗМЕР НА 3 МИЛЯРДА,СЛЕД НОВИНАТА,ЧЕ КАТО КРЕМЪЛ ЗАМРАЗЯВА ПОМОЩТА ...С ЕДНА ДУМА ФРАНСЕТО КАЗВА ,НИЕ НЯМАМЕ КИНТИ ЩОТО ГИ ДАДОХМЕ ДА НАЕМНИЦИТЕ СНАЙПЕРИСТИ НА МАЙДАНА ДЕТО РАЗВЯХА ФЛАГА НА СИРИЙСКИТЕ БУНТОВНИЦИ ДЖИХАДИСТИ ДА СТРЕЛЯТ ПО ХОРАТА И СЛЕД ТОВА ДА ОБВИНИМ ЗА СТРЕЛБАТА ЯНУКОВИЧ
209
2
 
18
 
! Отговори
МВФ преди 10 години
заемът е готов, лихвите - нечовешки!! робите са наши, земята ни е нужна, ще им я изкупим
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вуйчо Спас.
207
3
 
34
 
! Отговори
AZ преди 10 години
ТЕЗ УКРАИНЦИ НЕЗНАЯТ КАКЪВ Х*Й СИ НАБИВАТ С ТОЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
206
2
 
40
 
! Отговори
Край на лъжите преди 10 години
Вече има филм от БиБиСи с истината, кой стрела по протестърите. Ясно се вижда, че това са обучените на запад убийци. Българи, не оставяйте да ви лъжат платените журналистчета по Нова телевизия, а и по другите телевизии. В Киев бързат, защото истината започва да лъсваи скоро Еропа ще разбере, какви пройдохи са обучавани да убиват и че убийците завзеха власта.
205
2
 
13
 
! Отговори
Дураки украинцы преди 10 години
Евросъюзът и Щатите возмут ещо два раза по 35 милиарда. Дураки, потом будет очень поздно, когда станите роби. Вспомните Великий Киевский князь Святослав как освободил Киевское княжество и Хазария от Юдейское робство посередине Десятого века.
204
2
 
37
 
! Отговори
МИНЧЕВ преди 10 години
КАК КОЙ , ТЕЗИ КОИТО ИЗПРАТИХА ОБУЧЕНИЯ ОТ ТЯХ БОКСЬОР НА ПЛОЩАДА ,ТЕЗИ ,КОИТО ИЗПРАТИХА СНАЙПЕРИСТИТЕ ДА ИЗБИВАТ МОМЧЕТАТА ОТ ВЪТРЕШНИТЕ ВОЙСКИ ,КОИТО МИРНО ОХРАНЯВАХА ПРОТЕСТИТЕ И СЕ ЦЕЛУВАХА С ДЕВОЙКИТЕ ! ТЕЗИ ,КОИТО ПЛАТИХА МИЛИОНИ ДОЛАРИ НА ЖЕЛЮВЦИ,ФИЛИП ДИМИТРОВЦИ ,КОСТОВЦИ И КОМПАНИЯ "ДЕМОКРАТИ " ,ЗА ДА ЛИКВИДИРАТ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ И СЕГА ДА СЕ МОЛИМ ЗА ЕДИН ДОМАТ НА ТУРЦИТЕ ! МОГА ОЩЕ ДА ИЗРЕЖДАМ,НО ВИЕ ЗНАЕТЕ ЗА КОИ ГОВОРЯ - ЗА САЩ ,ГЕРМАНИЯ И ДРУГИ ОКОЛО ТЯХ .
203
2
 
16
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
разпечатани "когато цените на нефта станата достатъчно високи,а нефта се поизчерпи.Същия номер те пробутаха и за газа,като напълниха много изчерпани газови находища, и газохранилища,както и множество естествени кухини в земната *** и..зачакаха да му дойде времето.През това време,явно на някой специалист по лъжите му хрумна за лъжата с "шистовия газ",от която лъжа,чрез механизмите на "световните борси"(всички по същество командвани от американските евреи),пробутаха на световното стадо номера.
202
1
 
34
 
! Отговори
бай БУДАЛ преди 10 години
в УКРАИНА живеят около 800 000 българи, БАНДЕРОВЦИТЕ забраниха българския и руски език.....а, ние си траем
201
1
 
29
 
! Отговори
В коя държава ? преди 10 години
В коя държава не може да бъде извършен метеж? В САЩ!Защото в САЩ няма американско посолство!