Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?

Западът няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев
25 фев 2014 19:57, Елка Василева
289
Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?
Снимка: архив, Reuters

Точно три дни бяха необходими на новосформиращото се ръководство в Украйна, за да определи необходимата международна икономическа помощ за страната, посочва ИТАР-ТАСС в анализ под заглавие "Украинският въпрос: кой ще даде 35 милиарда долара на новата демокрация?"

Конкретната цифра посочи новият и. д. министър на финансите Юрий Колобов, според когото "за модернизацията и провеждането на реформите в Украйна, както и за осъществяване на споразумение за асоцииране с ЕС, са необходими 35 милиарда долара за идните две години". Жалко, че в момента на обявяването на тази сума обективите на камерите не бяха насочени към лицата на основните поддръжници на украинската опозиция от двете страни на Атлантическия океан, коментира ИТАР-ТАСС.

Фактически става въпрос за сума, съпоставима с обема на средствата за трета международна програма за Гърция, преговорите за която Еврогрупата със всички сили се старае да отложи, продължава анализът. Исканата сума е и в пъти повече от предоставения от Москва кредит на Киев от 15 милиарда долара, 3 милиарда от които вече са вложени в украински държавни облигации, а останалите бяха замразени до постигане на политическа яснота в Украйна.

Още по темата

Кой ще даде тези пари? Европейски експерти предполагат, че и при най-оптимистичен развой на събитията ЕС няма да отпусне повече от 2 милиарда евро.

В неделя обаче Елмар Брок, председател на външнополитическата комисия в Европейския парламент, посочи, че международните партньори ще предоставят на Украйна до 20 милиарда евро помощ. Той не посочи източника на тези средства, нито срок за превеждането им.

Подобна сума спомена преди това и европейският комисар за политиката на добросъседство Щефан Фюле, също без да посочва дата и условия за предоставянето й.

Ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше казал, че в замяна на подписване на споразумение за асоцииране с ЕС Киев може да разчита на 600 милиона евро, а останалата сума ще представлява гаранции за европейски инвестиции в украинската икономика, както и постъпления от либерализиране на търговията с ЕС в близките 10 години.

Останалата част от тези 20 милиарда евро Брюксел се надява да бъдат получени от международни партньори като САЩ и МВФ.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че оценките на Европейската комисия за възможни изключително благоприятни за Украйна последици от едно споразумение за асоцииране и свободна търговия винаги са били извънредно оптимистични. Агенцията се позовава на независими експерти, според които по-скоро в първоначалния етап страната ще понесе сериозни загуби от изместването на нейните промишлени стоки от европейски внос и намаляването на износа за Русия заради очакваната промяна на митническия режим след освобождаването на украинската търговия с ЕС.

САЩ имат възможност реално да окажат финансова помощ на Украйна - по оценка на европейски експерти между 1,5 и 8 милиарда долара. Във Вашингтон обаче им е напълно ясно, че в обстановка на пълна неопределеност предоставянето на кредит на Киев е чисто политическо решение със съмнителни икономически последици, изтъква ИТАР-ТАСС. Практически няма съмнения, че ако САЩ отпуснат помощ, основната част ще бъде преведена не просто след изборите, а след като новото правителство покаже жизнеспособност на своя икономически курс. Най-вероятно по-голямата част от американската помощ ще премине през механизмите на МВФ.

Ръководителят на фонда Кристин Лагард вече потвърди готовността за възобновяване на помощта за Украйна – отчитайки възможностите на САЩ и Европа, на теория може би над 15 милиарда долара. Лагард обаче изтъкна необходимостта от събеседник - тоест стабилно и достойно за доверие правителство.

Имайки предвид обаче, че МВФ е по-малко склонен от САЩ и ЕС да приема финансови решения под влияние на политически мотиви, то преговорите с него се очертават сложни и за новата власт.

При целия геополитически патос за събитията в Украйна, Западът сега няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев без ясни гаранции за връщането им - мир и ред в страната, действаща икономика и правителство, опиращо се на доверието на народа. Така че засега Украйна може да разчита на малки траншове краткосрочна помощ за покриване на най-насъщните нужди на бюджета. Според ИТАР-ТАСС дългосрочно развитие на страната няма да бъде възможно без стабилни отношения с Русия и възстановяване на доверието на инвеститорите в украинската икономика.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
14
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
Тодор Христов: Точно така е,но "мислещия планктон" не можа да смели този номер на американците,подобно на номера със "звездните войни" и "ядреното оръжие" на Саддам Хюсеин.Номерът със "шистовия газ" беше подготвен още веднага след първата голяма нефтена криза през 1972 година,естествено и тя предизвикана от САЩ.Та тогава още се разчу(при това и у нас),че американците запечатват много от кладенците си ,за да черпят евтин нефт от другите страни и предимно,Саудитска Арабия,които кладенци,ще бъдат
199
1
 
24
 
! Отговори
пукната стотинка преди 10 години
ЕС не трябва да дава и пукната стотинка на Украйна. Първо, това са пари от нас, данъкоплатците. Второ, знаем, че както управляващите, така и т.н. опозиция в Украйна са много корумпирани и ще откраднат парите.
198
0
 
28
 
! Отговори
диалектика преди 10 години
Ще даде 35 милиарда долара този,който е направил разчет да получи срещу тях 135 милиарда.Разбира се пари се дават срещу лихва,но ...разрушаването на икономиката и социалните сектори е лъвския пай от "лихвата".Тези пари ги има,както винаги,"независимият и любвеобилен МВФ.Той много обича да "помага",като след такава помощ,се появява нова пустиня ....и ново стадо овце.
197
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как кой ще даде 35 милиарда на Украйна , разбира се че има такива кандидати , трябва да питат радио Ереван
196
0
 
8
 
! Отговори
макето преди 10 години
ако нема кой свирнете ке бръкнем из бурканите на жената и готово днеска ме фанахте у настроение
195
1
 
19
 
! Отговори
трудолюбив българин преди 10 години
НАРОД КОЙТО ЧАКА ДРУГИ ОТ ВЪН ДА ГО ОПРАВЯТ ЕНЕЗАДНИЧАВ,ДА НЕ КАЖА *** ИЛИ НАИВЕН.ШВЕЦИЯ НОРВЕГИЯ,ДАНИЯ,ХОЛАНДИЯ И ДР.САМИ СЕ ОПРАВЯТ.НИЕ ПЪК БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ОЧАКВАМЕ ОТ ВЪН ДА НИ ОПРАВЯТ, Я ХИТЛЕР,Я СТАЛИН ,Я ОБАМА ,Я СТАНИШЕВ ,Я СИДЕРОВ Я НАЙ МНОГО БАРЕКОВ.ДА СИ ПЛЮЕМ НА РЪЦЕТЕ И РАБОТИМ Е СПАСЕНИЕТО.
194
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
#250 aide molq ti se stiga s komunisticheskite klisheta... Tova che v Balgaria si izbrahme narodnite predateli ne oznachava che bivshite socialisticheski republiki sa zle... A sega cheteiki tazi statiq razbiram za kakvo bqha bezredicite v Ukraina xD Znachi cqlata rabota e sega da doidat tehnite kradci na vlast i da izteglqt edno hubavo zaemche ot mejdunarodniq valuten fond i naroda da robuva edno 20-30 godinki...
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОНЕЖЕ УКРАЙНА Е БИВША КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА,КОЕТО ОЗАЧАВА ЧЕ СЕ КРАДЕ МНОГО И ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ,ПАРИТЕ КОИТО ЩЕ ИМ ДАДАТ БИЛО РУСНАЦИТЕ ,БИЛО ЕС ЖЕ БЪЛАТ ИЗКРАДЕНИ .ЗАТОВА Е НЕОБХОДИМО С Т Р О Г КОНТРОЛ И ОТЧЕТНОСТ.ВИЖТЕ ТИМОШЕНКО,ЯНУКОВИЧ И ДР КРАДЦИ.ТЕ ВОДЕХА КОНТРА И ПРО ПРОТЕСТИТЕ..
192
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой няма да им даде, да почват да продават Донбас и пр., да си нарежат военната техника срещу помощ от Америка и да почнат да изнасят пушечно месо по света.
191
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще им ги даде арменския поп ! На нас ни дадоха един кораб с мухлясала ГМО царевица за пуканки !
190
1
 
12
 
! Отговори
МВФ-то преди 10 години
Ние можем да ви обещаем толкова, колкото друг няма да ви даде.
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ха хаTo i v BG ima zlato i uran, ama pitai strategicheskite investitori. Ukraina edva li shte byde Sauditska Arabiia, vizh sauditska mozhe da stane, kato nishto. Ot men edno mu-ha-ha za maloumniia ti posting.
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pili, peli veselilis, kak platit - proslezilis...
187
9
 
34
 
! Отговори
Лох преди 10 години
Тия *** си разориха страната ,украинците са доста ограничени като народ ,нещо като бели ***....Русия няма да остави ключовите си бази в Крим,само не разбирам как се вързаха на празните приказки на запада....
186
8
 
37
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Тия украинци големи *** излязоха.Всеки знае ,че бъдещето е на богатата на ресурси Русия,от която са зависими и ЕС .А от Америка да чакат помощ е върха на глупостта.Тук кризата въобще не е отминала.Безработицата и престъпността са във възход,заплатите мижави.Америка не е това,което беше преди 10-12г.
185
2
 
27
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Само за България не се намират милиарди а само голи обещания..що така!?
184
30
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 10 години
Украйна има изобилие на шистов газ и след 3 години ще е новата Саудитска Арабия, а *** ще си продава скъпата газ на Луната
183
0
 
13
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
А ми сега??(с гласа на човечето от "Минута е много":)
182
3
 
30
 
! Отговори
Къци Вапцаров преди 10 години
Не се притеснявайте, след като влезете в ЕС ще потекат реки от злато.
181
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам кой ще им ги даде, но да му мисли тоя, който ще ги връща...