Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?

Западът няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев
25 фев 2014 19:57, Елка Василева
289
Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?
Снимка: архив, Reuters

Точно три дни бяха необходими на новосформиращото се ръководство в Украйна, за да определи необходимата международна икономическа помощ за страната, посочва ИТАР-ТАСС в анализ под заглавие "Украинският въпрос: кой ще даде 35 милиарда долара на новата демокрация?"

Конкретната цифра посочи новият и. д. министър на финансите Юрий Колобов, според когото "за модернизацията и провеждането на реформите в Украйна, както и за осъществяване на споразумение за асоцииране с ЕС, са необходими 35 милиарда долара за идните две години". Жалко, че в момента на обявяването на тази сума обективите на камерите не бяха насочени към лицата на основните поддръжници на украинската опозиция от двете страни на Атлантическия океан, коментира ИТАР-ТАСС.

Фактически става въпрос за сума, съпоставима с обема на средствата за трета международна програма за Гърция, преговорите за която Еврогрупата със всички сили се старае да отложи, продължава анализът. Исканата сума е и в пъти повече от предоставения от Москва кредит на Киев от 15 милиарда долара, 3 милиарда от които вече са вложени в украински държавни облигации, а останалите бяха замразени до постигане на политическа яснота в Украйна.

Още по темата

Кой ще даде тези пари? Европейски експерти предполагат, че и при най-оптимистичен развой на събитията ЕС няма да отпусне повече от 2 милиарда евро.

В неделя обаче Елмар Брок, председател на външнополитическата комисия в Европейския парламент, посочи, че международните партньори ще предоставят на Украйна до 20 милиарда евро помощ. Той не посочи източника на тези средства, нито срок за превеждането им.

Подобна сума спомена преди това и европейският комисар за политиката на добросъседство Щефан Фюле, също без да посочва дата и условия за предоставянето й.

Ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше казал, че в замяна на подписване на споразумение за асоцииране с ЕС Киев може да разчита на 600 милиона евро, а останалата сума ще представлява гаранции за европейски инвестиции в украинската икономика, както и постъпления от либерализиране на търговията с ЕС в близките 10 години.

Останалата част от тези 20 милиарда евро Брюксел се надява да бъдат получени от международни партньори като САЩ и МВФ.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че оценките на Европейската комисия за възможни изключително благоприятни за Украйна последици от едно споразумение за асоцииране и свободна търговия винаги са били извънредно оптимистични. Агенцията се позовава на независими експерти, според които по-скоро в първоначалния етап страната ще понесе сериозни загуби от изместването на нейните промишлени стоки от европейски внос и намаляването на износа за Русия заради очакваната промяна на митническия режим след освобождаването на украинската търговия с ЕС.

САЩ имат възможност реално да окажат финансова помощ на Украйна - по оценка на европейски експерти между 1,5 и 8 милиарда долара. Във Вашингтон обаче им е напълно ясно, че в обстановка на пълна неопределеност предоставянето на кредит на Киев е чисто политическо решение със съмнителни икономически последици, изтъква ИТАР-ТАСС. Практически няма съмнения, че ако САЩ отпуснат помощ, основната част ще бъде преведена не просто след изборите, а след като новото правителство покаже жизнеспособност на своя икономически курс. Най-вероятно по-голямата част от американската помощ ще премине през механизмите на МВФ.

Ръководителят на фонда Кристин Лагард вече потвърди готовността за възобновяване на помощта за Украйна – отчитайки възможностите на САЩ и Европа, на теория може би над 15 милиарда долара. Лагард обаче изтъкна необходимостта от събеседник - тоест стабилно и достойно за доверие правителство.

Имайки предвид обаче, че МВФ е по-малко склонен от САЩ и ЕС да приема финансови решения под влияние на политически мотиви, то преговорите с него се очертават сложни и за новата власт.

При целия геополитически патос за събитията в Украйна, Западът сега няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев без ясни гаранции за връщането им - мир и ред в страната, действаща икономика и правителство, опиращо се на доверието на народа. Така че засега Украйна може да разчита на малки траншове краткосрочна помощ за покриване на най-насъщните нужди на бюджета. Според ИТАР-ТАСС дългосрочно развитие на страната няма да бъде възможно без стабилни отношения с Русия и възстановяване на доверието на инвеститорите в украинската икономика.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
7
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВПърво трябва да се види, след преврата кой управлява Украйна Сащ, ЕС, или Десния сектор(сам или под някаква диктовка) Целите им са различни. Ако са - Сащ, те искат гражданска война, ако са ЕС - те не искат гражданска война.
179
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ще е едно ПОКАНО за пишман демократите от всички страни , какво ги чака като станат пишман европейци и пушман натУФци.Да им честито гладуването на юкрейните.*** you, mother fuckers!!
178
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами те да не гледат кой какво ще им даде защото такъв няма да видят ами да гледат кой ще им вземе по малко.
177
3
 
28
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Не знам кой ще дава 35 млрд и срещу какво най-вече..., но Китай е подал иск в арбитражния съд в Лондон за едни 3 млрд срещу Украйна, а и е открита африканска чума по свинете в Украйна, и се забранява вноса в Русия. В Полша и Латвия също имало такава болест.
176
3
 
15
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Сорос е повикал Витали Кличко на събеседване. Преводач ще е Кристалина Георгиева. Станишката иска да присъства като посредник, и предвид богатия си опит в усвояване на еврофондовете. Въпросът е - как Кличко да проведе приватизацията, за да може МВФ да се включи за благото на народа? Сергей Станишефф му казал - че най важното е, в началния етап на демокрацията да си подсигуриш бъдещето на себе си, децата и внуцит71341е, защото събитията са непредсказуеми!
175
2
 
5
 
! Отговори
подписано писмо преди 10 години
The Voice of Russia "Israeli Knesset sign protest letter against anti-Semitism and Russophobia in Ukraine".A защо няма лидер,който да се меси навсякъде където има антихристиянски настроения?Има и той ще има последната дума-ИСУС ХРИСТОС СПАСИТЕЛЯ.
174
0
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
А така, откажете се от руския пазар за да търгуваме ние с Русия пък после сами се оправяйте. Като с България така ги изработиха украинците. Значи Меркел може да каже че Русия им е стратегически партньор ама за нас не може....
173
5
 
5
 
! Отговори
майор Путин преди 10 години
Титушки, вие да стоите на пост, че идват бандеровци, фашаги и убийци, проникват даже през компютъра. Слагайте каските, бронежилетките и се запасете с тоалетна хартия!
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
англичаните кат спретнат референдум и излезат от ес ес ще им вдигне митата та познайте къде ще отидат май няма да са щатите а къде другаде има безмитна търговия
171
2
 
2
 
! Отговори
малко назад преди 10 години
Global post ,echoes of *** ,Ukraine's nationalist party embraces Nazi ideology.ЕС,който отнема суверенността на държавите като им диктува политиката показа ,че подкрепя "борците за демокрация",а срещу Свобода,израелския кнесет е изпращал писмо до Шулц да се оплаква от "антисемитизъм"?ЗАЩО МЪЛЧАТ СЕГА?КАКВО ДОБРО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ ЛЪЖИ"?Ама кеф ми беше,че свалиха паметниците на урода Ленин-масов убиец на руснаци.
170
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 222Особено с изцепката за забрана на руския език.
169
0
 
4
 
! Отговори
панаир на лъжи преди 10 години
globalpost/dispatch/news/regions/europe/120329/ukraine-svoboda-nationalist-party-nazi-echoes-***-pt-2 или накратко подкрепящите преврата се правят,че не са чували факта,че Свобода били като"неонацисти",не че се съгласявам непременно с такива клишета само гледам панаира на лъжите и лицемерието как като ги използват изведнъж"ЩЕ ОТКРИЯТ"че им липсвали европейските"ценности".
168
0
 
14
 
! Отговори
Матрьошка преди 10 години
Бат Бойко може да ги спонсорира ако му разрешат да реже лентичките там
167
0
 
15
 
! Отговори
муспи преди 10 години
В САЩ няма еврейско лоби - все едно да кажеме че има в изсраел. Всички правителства, конгреса и сената, двете партии, едрия капитал и въобще парите - притежаването им и печатането са еврейски гешефт.
166
0
 
26
 
! Отговори
Дъно не позная преди 10 години
С две думи посланията на западните демократизатори къмУкрайна са - " НИЩО , но от сърце".E ,няма да е съвсем нищо - от брюксел ще има гейпаради ,щастливикокошки ,щедри акцизи и още цял куп "евроценности".От щатите сигурно ще са по скромни - ще им пратят добратастара леля ,наречена МВФ.
165
0
 
12
 
! Отговори
100 млрд $ чек преди 10 години
като подпишат ЕС или САЩ на тия ***-тогава папата в Рим ще приеме исляма. Още повече че еврейското лоби в САЩ е много силно и такива фашисти хич не ги обича. За да дразнят Русия - може, но когато в Киев започват погроми над евреи...Главата на Всеукраинския конгрес на юдейските религиозни общини в Украйна е отправил призив да бягат от Киев или направо от страната. Дали Обамов ще им даде пари..Само Русия им даде, но след забраната на руския език едва ли.
164
0
 
16
 
! Отговори
НИКОЙ преди 10 години
НИКОЙ няма да им даде пари на тия ***. За какво да си хвърлят парите на вятъра. До 1 година ще са ги изяли и пак ще са с протегната ръка. Дотогава и Русия ще им е затворила пазара и газта пак ще им е 500$. Дали ЕС ще им плати сметките от добри чувства
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВФ сериозно ще ги ударят, на робите поне храна им се полага, а на украинците само задълженшия и ядене на въглища. Все едно пълчищата адови са наизлезли от мините и са погнали украинците ...........
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВНапълно съм съгласен. Бульона "трезве" няма да им хареса, но... По-добре късно, отколкото никога.
161
0
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Изисквания към Украйна за отпускане на 10 млрз долара заем. Ако някой нещо не разбира, ще ги преведа