Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?

Западът няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев
25 фев 2014 19:57, Елка Василева
289
Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?
Снимка: архив, Reuters

Точно три дни бяха необходими на новосформиращото се ръководство в Украйна, за да определи необходимата международна икономическа помощ за страната, посочва ИТАР-ТАСС в анализ под заглавие "Украинският въпрос: кой ще даде 35 милиарда долара на новата демокрация?"

Конкретната цифра посочи новият и. д. министър на финансите Юрий Колобов, според когото "за модернизацията и провеждането на реформите в Украйна, както и за осъществяване на споразумение за асоцииране с ЕС, са необходими 35 милиарда долара за идните две години". Жалко, че в момента на обявяването на тази сума обективите на камерите не бяха насочени към лицата на основните поддръжници на украинската опозиция от двете страни на Атлантическия океан, коментира ИТАР-ТАСС.

Фактически става въпрос за сума, съпоставима с обема на средствата за трета международна програма за Гърция, преговорите за която Еврогрупата със всички сили се старае да отложи, продължава анализът. Исканата сума е и в пъти повече от предоставения от Москва кредит на Киев от 15 милиарда долара, 3 милиарда от които вече са вложени в украински държавни облигации, а останалите бяха замразени до постигане на политическа яснота в Украйна.

Още по темата

Кой ще даде тези пари? Европейски експерти предполагат, че и при най-оптимистичен развой на събитията ЕС няма да отпусне повече от 2 милиарда евро.

В неделя обаче Елмар Брок, председател на външнополитическата комисия в Европейския парламент, посочи, че международните партньори ще предоставят на Украйна до 20 милиарда евро помощ. Той не посочи източника на тези средства, нито срок за превеждането им.

Подобна сума спомена преди това и европейският комисар за политиката на добросъседство Щефан Фюле, също без да посочва дата и условия за предоставянето й.

Ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше казал, че в замяна на подписване на споразумение за асоцииране с ЕС Киев може да разчита на 600 милиона евро, а останалата сума ще представлява гаранции за европейски инвестиции в украинската икономика, както и постъпления от либерализиране на търговията с ЕС в близките 10 години.

Останалата част от тези 20 милиарда евро Брюксел се надява да бъдат получени от международни партньори като САЩ и МВФ.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че оценките на Европейската комисия за възможни изключително благоприятни за Украйна последици от едно споразумение за асоцииране и свободна търговия винаги са били извънредно оптимистични. Агенцията се позовава на независими експерти, според които по-скоро в първоначалния етап страната ще понесе сериозни загуби от изместването на нейните промишлени стоки от европейски внос и намаляването на износа за Русия заради очакваната промяна на митническия режим след освобождаването на украинската търговия с ЕС.

САЩ имат възможност реално да окажат финансова помощ на Украйна - по оценка на европейски експерти между 1,5 и 8 милиарда долара. Във Вашингтон обаче им е напълно ясно, че в обстановка на пълна неопределеност предоставянето на кредит на Киев е чисто политическо решение със съмнителни икономически последици, изтъква ИТАР-ТАСС. Практически няма съмнения, че ако САЩ отпуснат помощ, основната част ще бъде преведена не просто след изборите, а след като новото правителство покаже жизнеспособност на своя икономически курс. Най-вероятно по-голямата част от американската помощ ще премине през механизмите на МВФ.

Ръководителят на фонда Кристин Лагард вече потвърди готовността за възобновяване на помощта за Украйна – отчитайки възможностите на САЩ и Европа, на теория може би над 15 милиарда долара. Лагард обаче изтъкна необходимостта от събеседник - тоест стабилно и достойно за доверие правителство.

Имайки предвид обаче, че МВФ е по-малко склонен от САЩ и ЕС да приема финансови решения под влияние на политически мотиви, то преговорите с него се очертават сложни и за новата власт.

При целия геополитически патос за събитията в Украйна, Западът сега няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев без ясни гаранции за връщането им - мир и ред в страната, действаща икономика и правителство, опиращо се на доверието на народа. Така че засега Украйна може да разчита на малки траншове краткосрочна помощ за покриване на най-насъщните нужди на бюджета. Според ИТАР-ТАСС дългосрочно развитие на страната няма да бъде възможно без стабилни отношения с Русия и възстановяване на доверието на инвеститорите в украинската икономика.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
9. Ограничить излишнюю оплату труда государственных лиц.10. Пособия по безработице должны начисляться только после минимального периода в шесть месяцев работы. Оплачивать больничные на уровне 70% от заработной платы, но не ниже прожиточного минимума. Оплачивать больничный начиная только с третьего дня болезни.
159
0
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
5. Приватизировать все шахты и отменить все субсидии. Отменить льготы для предприятий ЖКХ, транспорта и прочего. Отмена государственной поддержки бесплатного питания, учебников.6. Ограничить практику упрощенного налогообложения. Отменить практику льгот по НДС в сельской местности. Обязать аптеки и фармацевтов платить НДС.
158
0
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
3. Повысить цену на газ для муниципальных предприятий на 50%, в два раза для частных потребителей. Увеличить стоимость электричества на 40%. Разрешить установление цен ЖКХ. Допустить рост цен соответственно росту цен на газ. Увеличить акциз на бензин на 60 евро.4. Отменить льготы и повысить налоги на транспорт на 50%. Не повышать прожиточный минимум, балансировать социальную ситуацию за счет точечных субсидий.
157
0
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
1. Повысить пенсионный возраст - на два года для мужчин, на три - для женщин. Ликвидировать право на досрочный уход на пенсию и принцип считать год за два на опасных предприятиях.2. Ликвидировать институт специальных пенсионных пособий, которые выделяются ученым, государственным служащим, управляющим государственных предприятий. Ограничить пенсии работающим пенсионерам. Установить пенсионный возраст офицерам армии в 60 лет.3. Повысить цену на газ для муниципальных предприятий на 50%, в два раз
156
0
 
23
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Кави 35 млрд, какви 5 лева? На Украйна, за да се изравни като икономика, стандарти, производителност със запада и трябват не по-малко от 160 млрд евро в следващите 5-6 години. Това по официални данни. Само жп линиите им са няколко стотин хиляди километра. Кой ще ги даде? МВФ? САЩ? ЕС? Всичко това е "мижай да те лажем". Ще се опитат да им хвърлят малко прах в очите, ама дали ще ги излъжат... Ще ме накефи, ако/когато не успеят.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този, който и до сега дава същщото на Гърция
154
0
 
22
 
! Отговори
хахахаххахаха преди 10 години
на *** пари НЕ СЕ ДАВАТ,а се вземат,и се заробват доживот....както тука стана така ще стане и там..ВИЖ,византийците си знаят работата....хем крадат-ама държавно,не кат наште тикви,хем пари им дават,ама си държат на държавата и на историята,и на НАЦИОНАЛНИТЕ интереси....а на бунаци като нашите вИлики дИмУкрати,и на украинските трън под опашката....за народа естествено,на тях са дадени по 30 сребърника като на юда ...
153
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тъжната и горчива Фиеста за хероите от Маймудана тепърва предстои!!!докато се усетят и западните загрижени и кахърни за тях покровители ще са им го нахулили неприлично бързо!
152
0
 
41
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
Из книгата на Джон Перкинс "Признанията на икономическият хитман": "Работих за ЦРУ през 70-те и 80-те години. Идеята беше да заробваме ЛатиноАмерикански държави като им предоставим заем, който не могат да върнат. После отиваме при тях и им казваме да дадат за 100 г. петролопроводи или национални ресурси - язовири, пристанища, каквото имат на американски компании. Подкупвахме президентите им. Ако не се подчиняваха, пращахме чакалите на ЦРУ да ги убият. Ето така налагахме западната демокрация".
151
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моделът за интегриране на всички източно-европейски държави е един: Контрол върху валутата им, включване в контролиран от Запада нефто-газо-провод, теглене на кредити и задлъжняване към западни банки, спекулации с обработваемата им земя (Планът "Ран-Ът").
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
....пусти пари ги нема,д..е ли да даваме.Кличко им рече,хайде брей,пари нема действайте,бум чака-рака шигларас,пари нема действайте"!!!!!
149
0
 
30
 
! Отговори
ДО ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
прочетох изискваниата на международният фонд към УКРАИНА КЕФ МЛЕ...да се вдигне пенсионната възраст да се спрат държавната подръжка за училища за здравни ЗАВИДЕНИЯ ,научноизледоваделска деиност,приватизазия на шахти сигорно става дума за залежите на желязо,менган,титан,въглища,премахване на мораториума за купуване на земя от чужденци другото гО забравих има още доста.........А.....ИДЕАЛНО СЯ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ ЩЕ СА 6 БЕЗ ДЕСЕТ
148
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентът на Уганда Йовери Мусевени подписа закон, който въвежда доживотен затвор за хомосексуализъм. Законът предизвика нееднозначна реакция в Уганда, както и критика на Запад.В неделя президентът на САЩ Барак Обама осъди становището на Мусевени и подчерта, че този закон е голяма крачка назад за Уганда. В отговор президентът на Уганда каза, че неговата страна не се нуждае от западни поучения. hahahahah Железен, няма грешка президентът и натри носовете на еврогейците
147
2
 
22
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВХарков, Днепропетровск, целия Крим, Денецк са си руски територии. Путин обаче пак ще си изиграе хитро картите. Вместо да влиза с войска да "освобождава" руснаците в Източна Украйна ще сложи свои хора и ръка върху промилеността. Източна Украйна е богата на ресурси и всичко. Западна Украйна ще клекне и ще ходят при новите си Евро господари за помощи, ама познай на запад кой дава пари така. Лапнаха го много надълбоко, демократи и маймудановци. Жална им майка сега.
146
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук пак се е напълнило с титушки?!!!От няколко дни сън не ги хваща, страдат заедно с кремълското империалистическо джудже!Кеф голям!
145
0
 
8
 
! Отговори
край преди 10 години
Браво Украйна - дотук добре. Натам му мислете.
144
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Западът няма достатъчно свободни средствa" - Западът никога, никому не е помагал със средства. Цялата история на Запада е такава: Кръстоносните походи, Великите географски открития, неоколониализма.
143
1
 
1
 
! Отговори
стартрол преди 10 години
50 кинта съм напред вече а вие?
142
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лапнаха западните и американски партньори "яйцето" Украйна цяло,но не го премериха първо на задниците си!!Сега започна кой е по-по-най!!Ние ли да даваме парите или вие ще ги дадете!!Който е виновен за тези събития в Украйна най-много,той да дава парите!!!
141
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдаа, като минат празните приказки и политпарламата, ще им дадат едни 35 милиарда хартийки, които в последствие ще трябва да върнат с лихвите с реални произведени стоки. Продаваш въздух, получаваш всичко - и роби и стоки. Братята украинци и те се мушнаха в хомота, горките!