Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим

Турчинов пое задълженията на върховен главнокомандващ
26 фев 2014 12:15, Елка Василева
178
Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим
Виктор Юшченко, Леонид Кравчук и Леонид Кучма. Снимка: Reuters

Тримата бивши президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, заявиха, че Русия пряко се намесва в политическия живот в Крим, предаде Интерфакс.

Русия, която през цялото време наричаше опитите на нашите международни партньори за политическо урегулиране на ситуацията намеса във вътрешните работи на Украйна, сега сама прибягна до пряка намеса в политическия живот в Крим, се казва в съвместно изявление на тримата бивши президенти.

Според бившите украински лидери правоохранителните органи трябва да проверят спекулациите за нарушаване на правата на рускоезичното население на Украйна, разпалването на вражда между регионите въз основа на тяхното културно и историческо многообразие. Властите в страната трябва също да обърнат внимание на унижението на украинския език и откритите прояви на неуважение към държавните символи на Украйна, казват бившите президенти.

Още по темата

Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров прикани ОССЕ да осъди най-решително засилването на националистическите и неофашистките настроения в Украйна, призивите да се забрани руският език, съобщи днес руското външнополитическо ведомство след срещата на министъра с генералния секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер.

Лавров е призовал ОССЕ "по-най решителен начин да осъди нарастването на националистическите и неофашистките настроения в Западна Украйна, призивите на националистите да се забрани руският език, да се превърне рускоезичното население в "неграждани", да се ограничи свободата на изразяване на мнения, да се закрият неугодните политически партии", предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов заяви по-рано днес, че партията му ще внесе в Държавната дума законопроект, даващ право на украинците да получат руско гражданство, предаде ИТАР-ТАСС.

Той също така предлага да се даде възможност на всички желаещи сътрудници на отряда "Беркут" да постъпят на работа в структурите на руското МВР и впоследствие да получат руско гражданство.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, и. д. президент на Украйна, пое задълженията на върховен главнокомандващ въоръжените сили на страната. Това се посочва в подписан днес указ на държавния глава, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Съгласно т. 17 от част първа на чл. 106 и чл. 112 от Конституцията на Украйна поемам, считано от днес, задълженията на Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НационалистЪп хахахахахааа
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои украинци си мислят, че Украйна ще цъфне и ще върже, точно както в България някои вярваха на ***. Е, ние цъфнахме и вързахме, сега е ред на Украйна.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До нaционaлистъНе се хабете с тези тъпизми и глупости. Европа засилва приятелството си с Русия
79
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А по законите на войната който нападне военни бази не се третира като мирно цивилно население. Така че забрави---------------------------------------81 а когато Военната база нападне мирните ГРАЖДАНСКИ ИНСТИТУЦИИ ТОВА КАК СЕ НАРИЧА , бъди спокоен оградените военни бази никой няма да напада .
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСАМО ТИ СИ ВЯРВАШ В ТОВА. ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕВИ СА ПРОРУСКИ НАСТРОЕНИ
77
4
 
3
 
! Отговори
нaционaлистъ преди 10 години
Всичко се променя, нямa вечни фaктори, Укрaйнa отхвърли руското робство, товa е единствения ФAКТ, центрaлите ( AЕЦ) се спирaт, нови се строят, експортa променя посокaтa си вносa също. Филми, кaто " вечнa обвързaност" не съществувaт! Укрaйнa покaзa нa Европa, кaк трябвa дa се действa с Русия- силово!
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
78 само дето ЕНО е с най-много депутатаи и въобще какво намесваш Русия , тя изобщо я няма в сметката на левите в Европа и да не говрим ,че Русия днес нито е лява нито е дясна а тоталитарна или по точно авторитарна . Между другото Путин мълчи вече ТРЕТИ ДЕН след Олимпиадата .
75
1
 
4
 
! Отговори
73 преди 10 години
На п-в Крим украинското население е само 20%, срещу 60% руснаци, 10-12% татари и турци и 8% други. Както забелязваш в Севастопол беше подменено административното ръководство и начело беше сложен чист 1000% руснак. В този район няма размирици. Русия има право да изпрати допълнителни контингенти с своите бази в Крим. А по законите на войната който нападне военни бази не се третира като мирно цивилно население. Така че забрави.М.д. за Крим мнението на Турция е съществено, а не на ЕС.
74
0
 
5
 
! Отговори
ЗА 72 преди 10 години
В РУСИЯ ИМА 40 МИЛИОНА МЮСУЛМАНИ САМО ВЪВ ФАНТАЗИИТЕ НА НЯКОЙ ИСЛЯМИСТ.
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
69 Ще се преброим на 25 май и ние и Европа и Украйна , нали за това сме демократични страни , хората се явявяват на избори и опрфдлят . О ужас ' ФАШИСТИТЕ БАНДЕРОВЦИ ПРЕДЛАГАТ ИЗБОРИ САМО СЛЕД 3 МЕСЕЦА " , вместо да наложат една ДИКАТУРА НА МЕЙСДАНА както направиха БОЛШЕВИКИТЕ НА ВЕМЕТО и нашите червени дупедавци с тяхната ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕРИЯТА
72
1
 
3
 
! Отговори
ЗА 72 преди 10 години
ТОВА, КОЕТО ТИ ОЧАКВАШ И РЕАЛНОСТТА СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА ОЧЕВИДНО.В ЕВРОПА ЛЕВИТЕ СА ПРОРУСКИ НАСТРОЕНИ, ТОВА Е ФАКТ.А РУСОФОБИТЕ СА ЕДИН ФАЙТОН ХОРА.
71
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
На Украйна и да и харесва и да не и харесва няма дори теоритически шанс да се откъсне от руската орбита на влияние. Тя изцяло индустриално е зависима от Русия - износа и е основно за Русия и не може да се насочи към ЕС, енергетиката и е изцяло зависима от Русия - 4 АЕЦ от руски тертип, работещи само с руско гориво. Технологическия добив и преработка на суровини също са изцяло руски. България с къде, къде по-малки зависимости не може да се махне, каму ли Украйна
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
69 Да нямаш Румъния предвид , че е най-пресна
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАЗ НЕ ТЕ КАРАМ ДА ВЯРВАШ, ПРОСТО ТАКИВА СА ФАКТИТЕ
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
66 Не съм съсввсем сигуре , че ако изпрати армия няма да се счита за агресия особено ако тази армия е срещу мирни граждани или ако е изпратена за да не пзоволява нормалното функциониране на НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ НА УРАЙНА , да Крим е със особен статут и никой не би пречил според мен на местните институции , но той все пак е по юрисдикцията на Украйна и едно евнтуално анексиране ще бъде тълкувано като инвазия .
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво дa проверявaм бе 63 ко, ТОВA ЛИ СA ТИ " ДОКAЗAТЕЛСТВAТA" ЗA русофиЛия в ЕВРОПA?? ТAКA И ОЧAКВAХ! A СЕГA ИЗГЛЕДAЙ ФИЛМЧЕТAТA В ТУБAТA ЗA ПРОТЕСТИТЕ В МОСКВA МИНAЛAТA ЗИМA, ЗA РУСКAТA AНТИПУТИНОВA ОПОЗИЦИЯ...ЗA ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ СРЕЩУ ПУТИН и ЗA ЕВРОИНТЕГРAЦИЯ руснaци! русия е рaзделенa нa европейци и б...дове, които се определят aзиaтци, отгоре нa всичко товa сa повече от 40 милионa МЮСЮЛМAНИ!
66
1
 
3
 
! Отговори
до 57 преди 10 години
Дори и такива да са не виждам в това нищо лошо.
65
0
 
2
 
! Отговори
ЗА 64 преди 10 години
До АнонименВ Украйна левите имат много добри шансове, защото в Европа левите са във възход и работят за независима Европа. Така че каквито и седесарски асоциации да се правят е без значение.
64
0
 
1
 
! Отговори
шутове преди 10 години
Нагли типове!Господ забавя, но не забравя!Ще гниете в ада!Защо когато бяхте на власт се подлизвахте на руснаците, а сега станаха много лоши!Загрижихте се за милионите си в западните и американските банки
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I TRIMATA KOITO VIJDATE NA SNIMKATA SA MILIARDERI.