Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим

Турчинов пое задълженията на върховен главнокомандващ
26 фев 2014 12:15, Елка Василева
178
Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим
Виктор Юшченко, Леонид Кравчук и Леонид Кучма. Снимка: Reuters

Тримата бивши президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, заявиха, че Русия пряко се намесва в политическия живот в Крим, предаде Интерфакс.

Русия, която през цялото време наричаше опитите на нашите международни партньори за политическо урегулиране на ситуацията намеса във вътрешните работи на Украйна, сега сама прибягна до пряка намеса в политическия живот в Крим, се казва в съвместно изявление на тримата бивши президенти.

Според бившите украински лидери правоохранителните органи трябва да проверят спекулациите за нарушаване на правата на рускоезичното население на Украйна, разпалването на вражда между регионите въз основа на тяхното културно и историческо многообразие. Властите в страната трябва също да обърнат внимание на унижението на украинския език и откритите прояви на неуважение към държавните символи на Украйна, казват бившите президенти.

Още по темата

Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров прикани ОССЕ да осъди най-решително засилването на националистическите и неофашистките настроения в Украйна, призивите да се забрани руският език, съобщи днес руското външнополитическо ведомство след срещата на министъра с генералния секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер.

Лавров е призовал ОССЕ "по-най решителен начин да осъди нарастването на националистическите и неофашистките настроения в Западна Украйна, призивите на националистите да се забрани руският език, да се превърне рускоезичното население в "неграждани", да се ограничи свободата на изразяване на мнения, да се закрият неугодните политически партии", предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов заяви по-рано днес, че партията му ще внесе в Държавната дума законопроект, даващ право на украинците да получат руско гражданство, предаде ИТАР-ТАСС.

Той също така предлага да се даде възможност на всички желаещи сътрудници на отряда "Беркут" да постъпят на работа в структурите на руското МВР и впоследствие да получат руско гражданство.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, и. д. президент на Украйна, пое задълженията на върховен главнокомандващ въоръжените сили на страната. Това се посочва в подписан днес указ на държавния глава, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Съгласно т. 17 от част първа на чл. 106 и чл. 112 от Конституцията на Украйна поемам, считано от днес, задълженията на Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До мислилНе става въпрос за русофилство и русофобия. Крим е област с особен статут. Там освен, че преобладават руснаците са разположени по силата на международни договори множество руски бази, което е в пряка връзка с договореностите за баланс на силите в Черно море. Областта не случайно е с автономен статут. Русия по международните договори с ЕС и САЩ може да изпрати армия и това няма да се счита за агресия. Насрещното задължение е да не разполага ядрени подводници в района.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
63 Проруски партии ти в ред ли си
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
59 Малко ме съмнява защото според мен в следващите поне 5 години а може би десетилетие в Украйна левитя няма да имат шанс защото непрекъснато ще ги отъждесвяват с Русия , не забравяй че в момена дори и днес дори и след като Янукович го няма РУСИЯ КОПАЕ ПРОПАСТ МЕЖДУ СЕБЕ СИ и НАЙ_ГОЛЕМИЯ СИ СЪЮЗНИК В ЕВРОПА , за мен това е краййно грешна и инфантилна политика от страна на Путин.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМОЖЕ ДА ПРОВЕРИШ КОЙ УПРАВЛЯВА В ЧЕХИЯ. НЕ Е ТАЙНАА В СЪЩО В УНГАРИЯ
58
0
 
2
 
! Отговори
За разбиращите руски преди 10 години
следния клип ще им даде представа за НОВАТА ВЛАСТ:warfiles.ru/show-49171-boevik-evromaydana-prishel-na-zasedanie-oblsoveta-rovno-s-avtomatom-kalashnikova.html/До ***- моля не трийте адреса/
57
0
 
0
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Анонимен обяснявам популярно, защото ми писна да слушам чета и гледам, как някой харчи патрони за пишлемета на улицата, то явно си мислиш, че си много ценен, а и мама така ти е казала, но нещата си имат РЕД, и за някой случаен поплювко никой уважаващ се снайперист няма и да го погледне а какво остава да хаби боеприпаси.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
54 Къде я видя тази проруска политика и точно в Унгария , ти в ред ли си , че и Чехия ,а бе стига глупости.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗащото Шулц знае, че влизането на Украйна в ЕС ще засили левите.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 53 зa дa не изглaждaш, кaто *** профaн, дaй конкретен пример зa " русофилия" в Европa...? Сaмо не сочи този форум хa, хa, хa Aз съм готов дa дaм докaзaтелствa зa рaстящa проевропейскa тенденция в ЧAСТ от руснaците, зaщото повече от половинaтa зa съжaление сa aзиaтци- ***, и те дори си го оризнaвaт...!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 47СЪЩЕСТВУВАТ И СА РУСОФИЛИ
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
50 *** това пък от къде го измисли Мартин Шулц сущо подкрепи Евромейдана и в никакъ случай нма да подкрепи сепаратизма на Русия зщото днес вече става дума единствена и само за СЕПАРАТИЗЪМ , Русия това гони , тя видя че няма шанс да има вече цяла Украйна .
51
0
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 10 години
Жалък си ако не знаеш, че съществуват българи в Украйна.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДА В УНГАРИЯ ВОДЯТ ПРОРУСКА ПОЛИТИКА, А В ЧЕХИЯ ИМА ЛЯВО ПРАВИТЕЛСТВО
49
0
 
3
 
! Отговори
за 50 преди 10 години
До АнонименНЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМ, КАЗВАМ ТОВА КОЕТО Е ОЧЕВИДНО. В РАЗДЕЛЯНЕ НА РУСИЯ МОЖЕ ДА ПОВЯРВА САМО ПЪЛЕН ***
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
48 Къде е това бе в Чехия ли в Унгария , ходи кажи че си руснак в някой техен бар .
47
0
 
2
 
! Отговори
Снайперист преди 10 години
това звуюи гордо. Направо ме разсмя . Още малко ще изкараш спец частите детски радиохор
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много странна пропаганда се води. Асоциират Русия с комунизма, което е невярно. Това само подпомага европейските социалисти, а в Европа левите идеи са във възход. Истината е, че европейските социалисти са проруски настроени и прокитайски. Така че руската политика има сериозна подкрепа.
45
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
45 не се зaблуждaвaй, обрaтното е, в русия проевропейците стaвaт все повече, докaто чaст от рaшa не се присъедини към Европa, другa към Чaйнa...
44
1
 
3
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Гледаме, гледаме А да имаш нещо по дивотията как снайперисти стреляли по хората? пояснявам за тия дето са виждали пушка само на кино, снайперистът е високо подготвен боец, най малкото пушка с оптика е скъпо удоволствие, и моля, тия по тълпа не стрелят, НИКОГА един патрон струва сумай пари, ако беше отстрелян някой важен Бандеровец да, но само един, а другото са крякащи журналисчета със неустановена сексуалност.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНАВСЯКЪДЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА. САМО В ПОЛША СА СЛАБИ