Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

"На границата сме на политическия и икономическия колапс"
Обновена: 27 фев 2014 17:21 | 27 фев 2014 15:34, Елка Василева
177
Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна
Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Арсений Яценюк беше избран от Върховната рада за премиер на Украйна.

За него гласуваха 371 депутати при необходими 226, предадоха световните агенции. В гласуването са участвали 417 депутати. Върховната рада (парламентът) на Украйна е 450-местен.

Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов е подписал указ за назначаването на Яценюк за министър-председател.

39-годишният Яценюк е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Арсений Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, посочват агенциите.

Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна, посочва ДПА.

Яценюк заяви, че бъдещото правителство не обещава бързо подобряване на икономическото положение в страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Украйна е на границата на политическия и икономическия колапс", изтъкна Яценюк на заседание на парламента.

"Хазната на Украйна е ограбена и празна, не обещавам подобрение нито днес, нито утре, задачата на правителството е стабилизиране на ситуацията", посочи той.

Яценюк уточни, че само на Русия Киев дължи около 1,8 милиарда долара за енергоносители.

Яценюк заяви също, че кредит от 37 милиарда долара, получен от правителството на Янукович, е изчезнал, предаде Ройтерс.

Още по темата
Правителството на Украйна трябва незабавно да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на финансиране както за погасяване на външните задължения на страната, така и за осигуряване на държавните социални плащания, заяви Яценюк.

Украйна и Русия трябва да изградят нови отношения, заяви още Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза в парламента, че украинците и руснаците са приятели и партньори и трябва да вървят заедно.

Яценюк призова Русия да не подкрепя сепаратистите и Виктор Янукович. "Искаме Украйна да е надежден партньор, който иска една добра Русия. Искаме и Русия да е такъв партньор за Украйна", подчерта Яценюк, който е председател на парламентарната група на партия "Баткившчина", и изрази желание да се изпълнят "двустранните и многостранните" споразумения на двете страни.

Яценюк каза още, че Украйна ще използва всички законни, конституционни методи за запазване териториалната цялост на страната. "Обръщам се към кримчани: ние сме единен украински народ, заедно ще победим, нашето единство е залог за успеха на украинската държава", заяви той.

В речта си в парламента Яценюк посочи сигурността на украинските граждани като "въпрос номер едно" за правителството и подчерта, че то ще контролира с всички конституционни методи системата за сигурност. Той каза, че всеки, който има оръжие, ще се преследва от закона, пише БТА.

Парламентът на Украйна утвърди състава на новото правителство. Първи вицепремиер става Виталий Ярема. Той ще отговаря за силовите министерства. Заместници на премиера ще бъдат Володимир Гройсман и Олександър Сич.

За външен министър бе назначен Андрий Дешчица - бивш посланик във Финландия и Исландия, а за министър на отбраната е утвърден адмирал Игор Тенюх, който бе командващ украинските военноморски сили в периода 2006-2010 г.

В правителството влизат още Арсен Аваков - министър на вътрешните работи, Олександър Шлапак - на финансите, Павло Шеремет - на икономиката , Юрий Продан - на енергетиката, Людмила Денисова - на социалната политика, Олег Мусий – на здравеопазването, Максим Бурбак - на инфраструктурата, Сергий Квит - на образованието и науката, Павло Петренко – на правосъдието, Игор Швайка - на аграрната политика, Андрий Мохник - на екологията, Евгений Нишчук - на културата, Дмитро Булатов - на младежта и спорта.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яценюк е в книгата на известните евреи в Украйна !!
160
3
 
3
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Браво, Яценюк! Днес Русия изведнъж стана "приятел и надежден партнер" за бандитите? Невероятно! Но...ТВЪРДЕ КЪСНО!
159
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Румен221- Защо красивите и мирно протестиращи про-европейци НЕ ДАВАТ ИМЕНАТА НА УБИТИТЕ си бойци?*******Изобщо не си наясно (или блъфираш) Публикуваха им имената, че даже и снимки и рождени дати, бяха качени на блога на Евромайдан (същия, дето периодично някой се пробва да го блокира) и в Туитър, часове след като хората бяха разстреляни като пъдпъдъци!Ей, това някои същества ни приемат, ни предават!
158
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПИШЕТЕ СИ НЕВРОТИЧНИТЕ ИЗЛИЯНИЯ, ПAК КAЗВAМ ЯЦЕНЮК Е ПОЛИТИКA! ТОЧКA
157
2
 
4
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Не с лъжете...- Крим е автономна република със собствен Парламент и Правителство..., а не окупирана от Украйна област...!!!- Кримските жители, АКО ИСКАТ ЩЕ СА В СЪСТАВА НА УКРАЙНА, АКО ИСКАТ В СЪСТАВА НА РУСИЯ..., макар че могат да поискат и да са в състава на България..., където са били по време на кубратовата Стара Велика България (заедно с Русия и Украйна)...!!!- Да правят референдуми и са се връщат в България... - Ще ги приемем... и хем ще влязат в Е.С., хем в НАТО...!!!.
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В украйна има интервенти от вида на троцки,свердлов,Цялата власт в момента е незаконна.Това са пучисти и *** с промити мозъци.всички убити на майдана са избити от секрет майткал от 26 януари са там и много лесно може да се провери.Вече в киев има и 400 морски пехотинци убийци естествено който бранят уж амери амбасадата и синагогите в окраината
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчинов който естествено е евреин в момента е ционо диктатора на украйна и ще следва резня,голодомор а може и гражданска война.Никога не имало украйна имало е хазари,шляхи но най вече хазари джудеи като джу йорк.
154
3
 
11
 
! Отговори
Кличко преди 10 години
Яценук е еврео украинския *** иван костов.историята винаги се повтаря като фарсБръкнете малко в бг историята през последните 25 години и истината ще ви освободи
153
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еврейката ноланд го предложи при изтеклия запис,тя всъщност е коган каган по мъж.Яценук е *** откъдето и да го погледнеш ,но да проследим турчинов естествено е евреин внегови ръце в момента е законодателната власт+воената + президетска,.Дори Бронщайн нямаше цялата власт докато не се опита да убие ленин чрез евреиката фани каплан
152
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЯЦЕНЮК ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ИЗРAСНA МНОГО КAТО ПОЛИТИК, ЩЕ СЕ СПРAВИ И УМИРОТВОРИ СТРAНAТA
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре дошли в ада!
150
2
 
9
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
ЗАЩО...???- Защо красивите и мирно протестиращи про-европейци НЕ ДАВАТ ИМЕНАТА НА УБИТИТЕ си бойци?- Защото убитите са... ЗАЛОВЕНИ ПОЛИЦАИ НАСИЛА ПРЕОБЛЕЧЕНИ С ЦИВИЛНИ ДРЕХИ И ХЛАДНОКРЪВНО ЗАСТРЕЛЯНИ В ТИЛА!Цитат:- Украинското вътрешно министерство съобщи, че 67 военнослужещи от вътрешни войски (патрулиращи без оръжие) са били пленени.Цитат:- В центъра за съдебна медицина са докарани 67 трупа, посочва общинската администрация Янукович е всичко друго, но не е ***, но убийствата му се приписват- В СИРИЯ ТОВА ПРОДЪЛЖАВА 3г., а в Украйна сега започва!.
149
1
 
14
 
! Отговори
Хак ви е! преди 10 години
Така ви се пада, смотани украинци! Русите ви предложиха десетки милиарди долара помощ, а вие ухапахте ръката, която ви храни милостиво!
148
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със най голямо количество АТОМНИ БОМБИ са Американците
147
4
 
7
 
! Отговори
пропуск? преди 10 години
Ленин е масов убиец на руснаци и един от най-големите престъпници в историята.Интересно защо медията са мо ни информира за паметника на Ленин обаче,а не за махане на паметника на генерал Суворов?Защото това е борба срещу Русия като цяло.
146
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано да се асоциас ЕС приусловие,че ще запазите големия чук с който разбивахте паметника на Ленин и само след година две ще ви гладаме как с този чук си разбивате главите....
145
1
 
3
 
! Отговори
наведнъж преди 10 години
До АнонименAтомната бомба е сатанистко оръжие,което както се е струпало наведнъж ще избие милиони,милиарди,по-голяма част от населението ще загине в което е описано в Новия завет като Голямата скръб.
144
1
 
2
 
! Отговори
st преди 10 години
До на бас 143 Ай на бас че бг и след 25 години пак ще е бедна на бас за 1 милион лева ако има бг лев до тогава.
143
3
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
До на бас 143 Ще чакам, не се притеснявай 2020 пак ще има евро.
142
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди време Маргарет Тачър каза нещо много умно каза само благодарения на AТОМНAТA БОМБA вече 50 годин няма световни войни, това е единственото нещо което възража от нападение.