Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим

Издигнато е руското знаме
Обновена: 27 фев 2014 15:40 | 27 фев 2014 08:46, Елка Василева
361
Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим
Снимка: БТА

Сградите на регионалния парламент и правителството на украинската автономна република Крим са били превзети от въоръжени лица „в униформи без опознавателни знаци“. Това съобщи във Facebook лидерът на кримските татари Рефат Чубаров, пише Lenta.ru.

По думите му засега те не са поставяли каквито и да са искания.

Още по темата
Чубаров призова жителите на Симферопол да запазят спокойствие, като добави, че освобождаването на сградите е от компетенцията на професионалистите и правоохранителните органи.

Сградите на парламента и правителството в Крим са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население, предаде ИТАР-ТАСС.

Известно е, че в Крим стихийно се сформират отряди за самоотбрана, които се насочват към Симферопол.

Според изданието „Навигатор“, което се позовава на източник от МВР в Крим, около 4 часа тази сутрин в сградата на парламента са влезли група въоръжени хора – около 30 души с черни униформи, с маски и с автомати Калашников. Служителите на охраната са били помолени да напуснат сградата и да предадат оръжието си.

За превземането на сградите съобщи и BSNews. „Информацията отговаря на действителността. На сградата на правителството на Крим е издигнат руският флаг“, предаде агенцията. „Ние отидохме на работа, но не можем да влезем във Върховния съвет: сградата е отцепена от милицията... Съобщиха ни, че сградата е превзета, днес няма да се работи“, разказа служител от пресслужбата на парламента за РИА Новости.

Над двете административни сгради вместо флага на Украйна е издигнато руското знаме. Редом до руския трикольор продължава да се вее знамето на Автономната република Крим.

И.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че хората, превзели сградите, са въоръжени с автомати и картечници. Той съобщи, че са вдигнати под тревога силите на милицията и вътрешните войски, предаде УНН. „Провокаторите са в марш. Време е за трезв разум, консолидация на здравите сили и точни действия“, заяви Аваков.

Районът около парламента в Симферопол, столицата на автономната република Крим, е обкръжен от силите за сигурност, за да се избегне кървава баня сред гражданското население и да не се допуснат въоръжени сблъсъци, пише Аваков на страницата си във Facebook.

Ръководството на украинската автономна република Крим започва преговори с отрядите за самоотбрана, формирани от местното рускоезично население, които превзеха сградите на кримския парламент и правителството, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ще участвам в преговорите. Ще информираме оперативно хората в Крим за всички събития до момента. Всичко е под контрол, тече преговорен процес", заяви в ефира на регионална телевизия Анатолий Могильов, министър-председател на автономната република.

Хората от сградите са били изведени навън, "без (окупаторите) да проявят агресия към тях"; на охраната е било върнато оръжието, посочи Могильов.

Във връзка с положението в Симферопол е обявен почивен ден.

За уреждане на ситуацията в Крим е създаден специален щаб, съобщи пресслужбата на местното правителство.

Могильов прикани кримчани да запазят спокойствие, а всички политически сили - да не допуснат агресивни действия из улиците на града.

Окупаторите, превзели сградите на кримската Върховна рада и на правителството, отказаха да преговарят с местния премиер, тъй като не са упълномощени да водят преговори, информира по-късно на сайта си кабинетът в Симферопол.

Анатолий Могильов им е оставил телефон за връзка, уточнява ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Вчера пред сградата на парламента на Крим се проведоха два митинга. В единия от тях участваха привърженици на присъединяването на Крим към Русия, а в другия – представители на кримско-татарската общност, които се обявяват за запазване на региона в състава на Украйна и подкрепят смяната на властта в страната.

Между участниците в акциите станаха сблъсъци, в крайна сметка проруските активисти бяха изтласкани от пространството пред парламента.

По данни на здравното министерство в Киев при сблъсъците са пострадали близо 30 души.

В Севастопол участниците в многохиляден митинг избраха чрез гласуване нов кмет на града. Това е гражданинът на Русия Алексей Чалий. Първоначално градските власти определиха това решение като незаконно, но по-късно създадоха нов изпълнителен орган, който беше оглавен от Чалий. Самият той заяви, че Севастопол няма да се подчини на решението на новото ръководство на Украйна за разформироване на спецчастта „Беркут“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: УкрайнаКримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
0
 
! Отговори
ДС преди 10 години
ДС е виновна.
273
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
Путинский гамбит ... УкраинаПочему молчание Путина так переполошило Запад?Так никто ничего и не понял...Это о том, что за 4 дня, с тех пор, как Янукович покинул Киев не появилось ни одного достойного анализа и описания сложившейся ситуации, не говоря уж о прогнозе е развития.Диапазон мнений от истерик до невнятного блеянияПопробуем разобрать ситуацию, отбросив эмоции, и анализируя только факты.Для этого сразу уточним, что Янукович и Украина не самостоятельные фигуры на геополитической доске, не субъекты политики, а объекты для более сильных игроков.Обижаться на такое ***
272
3
 
11
 
! Отговори
Турчинино сочи преди 10 години
върха и вика, *** реват ,и Аллаааххх крещят татариските орди, но този връх висок е там се веее РУСС, И ТУК ЗА СОРОСОИДКИ *** Е ГРОБНОТО МЕСТО...
271
4
 
6
 
! Отговори
Ккк преди 10 години
Комунистите вонка !!!
270
2
 
4
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Генпрокуратура (ГПУ) и СБУ в Крыму расследуют захват административных зданий в Симферополе, сообщает пресс-служба ГПУ. Уголовное производство открыто по статье " террористический акт".
269
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е мярка , за да не се превърне в американска база !
268
3
 
6
 
! Отговори
:)) преди 10 години
Опорните точки днес са много по-примитивни от когато и да е било.Пълно изчерпване и лозунги от преди 100 години.Ей, другарки Йотова, Бурудж и Шаренкова, едно мога да кажа - много сте мухлясали, макар и много да сте парясали :))
267
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Румен221 Янукович никой не го е свалил, той подписа споразумение и избяга. Остави властта на Парламента
266
2
 
20
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Крим от време оно си е било руска територия. Хрушчов се прави на велик и го подарява на Украйна... Но в крайна сметка подобни дивотии не са чужди на съветските управници. Все пак по подобен начин са създадени Беларус и Македония. С тази разлика, че все пак Крим запазва статут на автономна република в състава на Украйна, без да се изкривява самосъзнанието на населението. Та въпросът ми е - какви украинци има в Крим?
265
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жолти татарчинja и бугаришча, да си оjде во Сибир! Рашаните се македоноиди и го сборуве македонскиот. Македония засекогаш!
264
11
 
37
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Ето защо сме на място 100 по свобода на словото...1. Янукович го свали "мирно протестиращи" (Които убиха 67 полицай и раниха над 600)2. А в Крим са "въоръжени окупатори" превзеха валастта (Макар, че изведоха Хората от сградите, без да проявят агресия към тях, а на охраната е било върнато оръжието)Мотото тие Морал в политиката и медийте и българските медии наистина са морални, "свободни" и "независими", а в Киев красиви борци за демокрация, ляха кръв като река и ако трябва камък върху камък няма да оставят!!!.
263
6
 
46
 
! Отговори
123 преди 10 години
Турчинов се обърна към гражданите с призива да запазят спокойствие. Всеки опит за завземането на сгради ще бъде разглеждан като престъпление срещу украинската държава с всички произтичащи от това последствия, каза още временният президент на Украйна, цитиран от ИТАР-ТАСС.Колко "демократично"!Когато фашистките формирования палеха и убиваха в Киев не беше престъпление срещу държавата!Тогава не трябваше да се намесват силите на реда!?Що за наглост!
262
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 10 години
Александър Турчинов е наредил да се накажат престъпниците, завзели парламента в КримАлександър Турчинов е наредил да се накажат престъпниците, завзели парламента в Крим27 Февруари 2014 | 10:55 | Агенция "Фокус"Киев. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов е наредил на силите за сигурност на страната да защитят гражданите в Крим и да накажат престъпниците, окупирали сградата на кримския парламент. Това съобщи той от трибуната на Върховната Рада в началото на заседанието, на което се очаква да бъде утвърден новият състав на правителството на Украйна.Турчин
261
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, Янукович го свали "народа", а в Крим са "въоръжени окупатори", мотото на БТВ е "всички гледни точки", българските медии са "свободни" и "независими", а Путин е много притеснен от Турчинов, Яценюк, Тягнибок и Кличко!
260
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kakva okraina be ,alooouu, takava darjava nema, i nacia nema....ya da si davate besarabia na rumunia (nie s tiah shte se razberem po evropeiski-besarabskite bulgari da se premestiat v severna dobrudja i tia da e nasha)...da varnete lvov na polsha i ujgorod na ungaria...krim i doneck sami znaete na kogo sa, i...supata! drugoto ostanalo go prodaite na kitai ( v smisal 4e im daljite 3 mlrd doll -taka 4e go daite sreshtu tozi dulg !
259
2
 
14
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До Анонимен 316, 318, 319. В державата Израел се живеят нормални обикновени хора, както във всяка друга страна. Само политици, олигарси и бандити нямат нито Бог, нито националност. Само пари и власт!
258
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бе aз рaзбирaм християнството, кaто Рим и Цaригрaд, но зa гордост нa русофилите, русия също е измислилa " християнство"- милиционерско- прaвослaвЪно иСповедaние, пред кaгебеец от любянкa. aйде немa нуждa дори дa стъпвaм в подобен " хрaм"
257
10
 
6
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
Новата опорна точкаИзраел срещу християнството:)смешни и жалки *** както винаги
256
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи! Тук не става дума за демократи, комуниати и тема подобни ***. Тук става въпрос за християни. Америка се командва от евреи. Те мразят християните. Затова и всички християнски армии трябва да се насочат в посока Израел. Там се крие най-голямото зло.
255
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПутинНяма никакъв смисъл от сложни танкови маневри. Просто да насочи всички ядрени глави срещу Израел. И да брои на висок глас до 666.