Парламентът на Русия разреши на Путин да прати армията в Украйна

Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер извънредно при закрити врата
Обновена: 2 мар 2014 08:32 | 1 мар 2014 17:50,
777
Парламентът на Русия разреши на Путин да прати армията в Украйна

Съветът на Федерацията даде съгласие на руския президент Владимир Путин за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна до нормализиране на обстановката там, предаде ИТАР-ТАСС.

Искането си Путин аргументира стъпката с необходимостта да се защитят руските граждани и персонала в руската военна база в украинския стратегически район Крим.

На официалния сайт на Върховната рада на Украйна се появи съобщение за състоял се днес телефонен разговор на и.д. президента на Украйна Олександър Турчинов с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние оценяваме такова поведение (на Русия) като пряка агресия по отношение на суверенитета на Украйна", заявил Турчинов по време на разговора.

Съветът за сигурност на ООН в 21 чaса българско време ще се събере на извънредно заседание при закрити врата за Украйна, съобщи още ИТАР-ТАСС.

Руският президент Владимир Путин ще вземе решение за изпращане на руски контингент в Украйна и за отзоваване на посланика на Русия от САЩ, изхождайки от развитието на ситуацията, засега такива решения няма, коментира прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс. "Разбира се, той ще взима тези решения с оглед на това как ще се развива ситуацията. Искам да се надявам, че ситуацията няма да се развива по този сценарий, по който се развива сега, сиреч по пътя на нагнетяване на обстановката и по пътя на създаване на заплаха за руснаците на полуостров Крим", каза Песков в ефира на телеканал "Россия 24".

Още по темата
Песков подчерта, че държавният глава е получил "целия арсенал от средства, необходими за уреждане на тази ситуация, и по отношение на задействане на войски, и по отношение на взимане на решение относно шефа на руската дипломатическа мисия в САЩ. Същевременно трябва да се подчертае, че засега нито първото, нито второто решение президентът не е взел. Такива решения няма", каза Песков.

Русия трябва да уважава суверенитета, териториалната цялост и границите на Украйна, включително по отношение на придвижването на руски сили в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс. "Спешна нужда от деескалация в Крим. Съюзниците от НАТО продължават да се координират тясно", написа той в Туитър.

Върховният външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън пък призова Русия  да не изпраща такива войски, а да изразява мненията си чрез мирни средства.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма никакво оправдание за военна интервенция в Украйна, след като руският парламент разреши разполагането на войски в страната, предаде Франс прес. "Не може да има никакво оправдание за външна военна намеса в Украйна. Заявих това на руския президент Владимир Путин, с когото разговарях вчера", подчерта Камерън.

Предложението на президента на Руската федерация за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна е своевременна стъпка, заяви по-рано пред журналисти председателят на комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Леонид Слуцки, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ставаме свидетели и участници в цивилизационна схватка - "за" или "против" установяването на планетата на еднополярен световен ред. Русия винаги е била против това, но днес Западът се опитва с всякакви методи на откъсне Украйна от руския свят, от Русия, от интеграционните процеси на постсъветското пространство", каза Слуцки. Той подчерта, че това, което сега се случва в Украйна, е "антиконституционен преврат, който застрашава сигурността и живота на нашите съотечественици, спазването на техните основни права и свободи".

"Не можем да оставаме безучастни към това. Трябва да осигурим сигурността преди всичко на територията на Крим, като този регион, който се явява база на съпротивата срещу преврата и въоръженото завземане на властта в Киев", добави той.

Според него Русия може и има да право да въведе ограничен контингент на въоръжените си сили в Крим "с цел запазването на Черноморския флот и живота на нашите съотечественици в Крим и за противостояние на възможни въоръжени провокации от страна на сегашния антиконституционен режим в Киев".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


777
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
31
 
115
 
! Отговори
РУСИЯ преди 10 години
Само напред!