Парламентът на Русия разреши на Путин да прати армията в Украйна

Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер извънредно при закрити врата
Обновена: 2 мар 2014 08:32 | 1 мар 2014 17:50,
777
Парламентът на Русия разреши на Путин да прати армията в Украйна

Съветът на Федерацията даде съгласие на руския президент Владимир Путин за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна до нормализиране на обстановката там, предаде ИТАР-ТАСС.

Искането си Путин аргументира стъпката с необходимостта да се защитят руските граждани и персонала в руската военна база в украинския стратегически район Крим.

На официалния сайт на Върховната рада на Украйна се появи съобщение за състоял се днес телефонен разговор на и.д. президента на Украйна Олександър Турчинов с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние оценяваме такова поведение (на Русия) като пряка агресия по отношение на суверенитета на Украйна", заявил Турчинов по време на разговора.

Съветът за сигурност на ООН в 21 чaса българско време ще се събере на извънредно заседание при закрити врата за Украйна, съобщи още ИТАР-ТАСС.

Руският президент Владимир Путин ще вземе решение за изпращане на руски контингент в Украйна и за отзоваване на посланика на Русия от САЩ, изхождайки от развитието на ситуацията, засега такива решения няма, коментира прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс. "Разбира се, той ще взима тези решения с оглед на това как ще се развива ситуацията. Искам да се надявам, че ситуацията няма да се развива по този сценарий, по който се развива сега, сиреч по пътя на нагнетяване на обстановката и по пътя на създаване на заплаха за руснаците на полуостров Крим", каза Песков в ефира на телеканал "Россия 24".

Още по темата
Песков подчерта, че държавният глава е получил "целия арсенал от средства, необходими за уреждане на тази ситуация, и по отношение на задействане на войски, и по отношение на взимане на решение относно шефа на руската дипломатическа мисия в САЩ. Същевременно трябва да се подчертае, че засега нито първото, нито второто решение президентът не е взел. Такива решения няма", каза Песков.

Русия трябва да уважава суверенитета, териториалната цялост и границите на Украйна, включително по отношение на придвижването на руски сили в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс. "Спешна нужда от деескалация в Крим. Съюзниците от НАТО продължават да се координират тясно", написа той в Туитър.

Върховният външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън пък призова Русия  да не изпраща такива войски, а да изразява мненията си чрез мирни средства.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма никакво оправдание за военна интервенция в Украйна, след като руският парламент разреши разполагането на войски в страната, предаде Франс прес. "Не може да има никакво оправдание за външна военна намеса в Украйна. Заявих това на руския президент Владимир Путин, с когото разговарях вчера", подчерта Камерън.

Предложението на президента на Руската федерация за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна е своевременна стъпка, заяви по-рано пред журналисти председателят на комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Леонид Слуцки, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ставаме свидетели и участници в цивилизационна схватка - "за" или "против" установяването на планетата на еднополярен световен ред. Русия винаги е била против това, но днес Западът се опитва с всякакви методи на откъсне Украйна от руския свят, от Русия, от интеграционните процеси на постсъветското пространство", каза Слуцки. Той подчерта, че това, което сега се случва в Украйна, е "антиконституционен преврат, който застрашава сигурността и живота на нашите съотечественици, спазването на техните основни права и свободи".

"Не можем да оставаме безучастни към това. Трябва да осигурим сигурността преди всичко на територията на Крим, като този регион, който се явява база на съпротивата срещу преврата и въоръженото завземане на властта в Киев", добави той.

Според него Русия може и има да право да въведе ограничен контингент на въоръжените си сили в Крим "с цел запазването на Черноморския флот и живота на нашите съотечественици в Крим и за противостояние на възможни въоръжени провокации от страна на сегашния антиконституционен режим в Киев".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


777
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
501
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала. Страхливите американци сега ще заквичат.
500
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия защити Янукович.Русия е велика !
499
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя държава прави най-голямото етническо прочистване невиждано в историята на човечеството с избиването на местното неселение индианци
498
4
 
2
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Ново попълнение от Туитър-шегичките : "Чую придется нам нефть и газ самим себе продавать.."Аферим за прозрението де :D
497
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Точнияткакво точно дава русия на останалия свят? Имат злато, което 70 години крадоха от нас и сега ни продават кило уран на цената на 2 кила злато-много имат. Норвегия си копа нефт, в Аляска копат злато, в близкия изток пак нефт. Майче ако останалич свят тегли майната на русия, там ще видят по-голям глад и от втората световна. Да-лукойл си построиха 20-ина лъскави сгради в българия, ама от български пари.
496
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ви чета коментарите съм радостен, че България ще е сред първите загинали нации в 21-ви век. Ама така става-българи убиха Левски, българи убиха Ботев... Скоро няма да има и помен от това гадно, долно, продажно, племе, което обича да лиже гъзовете на всички диктатори.
495
5
 
21
 
! Отговори
Точният преди 10 години
Разберете, че нашата най-естествена връзка е Русия! Ние трябва да се махаме от тоя сатанински съюз, който като раков тумор се е впил в българия и я изсушава с всеки изминал ден! Нямаме място при чужди лицемери и кръвопийци, които гледат на нас като на евтина рая и хора трето или пето ка4ество! Запада и САЩ са на изкуствено дишане и тази империя на злото скоро ще пропадне! Русия може да съществува без останалия свят, но останалия свят без Русия е нищо!!!
494
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помня как зловещо се разплака мечока на закриването на олимпийските игри в Сочи, след което замаха за довиждане. Дали не помаха за сбогом на човечеството :(
493
2
 
6
 
! Отговори
EU UBERALLES преди 10 години
Слава на запорожките казаци, които дадоха живота си за нашето освобождение и проливаха кръвта си по бойните поля на Европа и Азия в служба на интересите на тяхния гасудар- император Всерусийски. Поздрави с украинската народна песен '' Ихал козак за Дунай''.
492
2
 
7
 
! Отговори
Баро Швепса преди 10 години
До ЛораЛора хайде да си пиеш хапченцата и да си лягаш......и не ни занимавай моля те с астроложките си глупости !
491
4
 
14
 
! Отговори
Истината преди 10 години
ВАНГА ; ДЕЦА НЕ СЕ ПРОДАВАЙТЕ НА АМЕРИКА ЗА ПАРИ ЩОТО ТЯ НЕ НИ МИСЛИ ДОБРО,ДРЪЖТЕ СЕ ДЕЦА НА РУСИЯТА ,ТЯ Е ПО ГОЛЯМАТА СЕСТРА НА БЪЛГАРИЯ,КЕ ДОЙДЕ СКОРО ДЕН,КОГА В БЕЛАТА КЪЩА ,ЩЕ ВЛЕЗЕ ЧЕРНИЯ ЧОВЕК И ТОГАЗ АМЕРИКАТА КЕ ПРОПАДНЕ ,А РУСИЯТА КЕ СЕ ВЪЗДИГНЕ САМ ГОСПОД Я Е БЛАГОСЛОВИЛ И САМА БОГРОДИЦАТА БДИ НАД РУСИЯТА ....ИЗ КНИГАТА ,,ВАНГА-ИСТИНАТА"" ННАПИСАНА ОТ ПЛЕМЕННИЦАТА И КРАСИМИРА СТОЯНОВА...
490
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак питам: може ли Русия да пусне ядрена бомба в България, че тука със жената мислим да се преселваме в една пещера? Може би ще пуснат някой друг тактически заряд по американските бази, но не и стратегически заряди за заличаване на София например? По принцип американците май ще пострадат повече от нас, защото междуконтиненталните ракети са основни за техните мегаполиси, за да ги омаломощят в първите часове от атаката
489
3
 
2
 
! Отговори
Лора преди 10 години
През 2009 руският астролог Павел Глоба предсказва скорошен разпад на Украйна на три части, две от които ще влязат в състава на новата Руска империя.2014 ще бъде годината, в която човечеството плътно ще се приближи към началото на Трета световна война.2014 г. е опасна с това, че Уран се намира в Овен,а това е много войнствено съчетание.Опасявам се от започване на перманентна война на Изток. Не дай Боже това да е свързано с Иран, тогава при... Блиц-16.09.2009 blitz.bg/news/article/44612
488
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна има договор с Русия за военна помощ,а Янукович е законно и деморкатично избран чрез избори президент.Не разбирам,да си "слуга на господаря" ли е върховната българска сексуална фантазия,че толкова се радвате на "запада",които платиха за преврат в суверенна държава?
487
5
 
27
 
! Отговори
русофил преди 10 години
слава на Руската армия освободителница. Слава на Руското оръжие, което ни избави от башибузука на османлиите. Позор за всички плюещи по Русия.....вие смешници с наведен глави и *** и предварително обръснали си задниците.
486
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Путин втората световна война все още не е завършила. Той очаква напразно своя "Ден победы !" В половината руснаци той вижда заплаха за държавата, защото са против него, задкавказките републики са терористи защото искат независимост от Русия, а украинците са фашисти, защото искат да влязат в ЕС.
485
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 576Откъде е това? Написано има ли го?
484
7
 
20
 
! Отговори
СССР преди 10 години
Ех, къде са милите протестиращи с розови дудуци да плюят против комунистите, броейки дните на протест...Ако и при нас Боко Тиквата се беше върнал на власт щеше да се случи същото като в Украйна!
483
4
 
20
 
! Отговори
lkv преди 10 години
"Героите" от Майдана в момента са се *** от страх и се чудят в коя миша дупка да се наврат преди да влезли руските войски !
482
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБЕ КАКВО МИСЛИТЕ, ПРИ ТРЕТА СВЕТОВНА РУСИЯ МОЖЕ ЛИ ДА НИ НЮКНЕ ЗАТОВА, ЧЕ СМЕ В НАТО? Все си мисля, че при ядрена война ние ще сме една от малкото незасегнати територии, защото: САЩ няма да ни бомби, защото сме "съюзник", а Русия няма интерес да си хаби ядрените заряди за нас, защото сме православни, пишем на кирилица, признателни сме им за освобождението ... тоест ще загуби един троянски кон в тила на НАТО. Какво мислите? Да почваме ли да бегаме към пещерите или само Турция ще пострада?