Украинци не допуснали руски военни до частта им в Балаклава

Бригадата "ще се съпротивлява до смърт", заявило командването
Обновена: 2 мар 2014 19:09 | 2 мар 2014 19:08, Анисия Иванова
141
Украинци не допуснали руски военни до частта им в Балаклава
Снимка: БТА

Украински граничари не са допусналиили руски военни на територията на частта си в Балаклава, съобщава новинарският сайт Нюзру, като цитира севастополското издание "Гражданская оборона". Руските военни били принудени да напуснат територията на отряда на морската охрана от държавната гранична служба на Украйна. Изданието публикува снимки, на които се вижда, че улиците, на които вчера стояли руските бронетранспортьори, са пусти. Това станало, след като граничарите заявили, че ще изпълнят клетвата си и ще стрелят на месо, разказал в интервю за радио "Свобода" представителят на щаба на бреговите войски на украинския флот полковник Игор Мамчур.

По думите му тази сутрин няколко десетки въоръжени мъже пристигнали с руски камион пред украинската военна част и настоявали да се разоръжи и да премине под охраната на  Въоръжените сили на Руската федерация. Командирът категорично отказал.

"Заявих, че в съответствие със заповедта на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Березовски нито едно външно лице не може да проникне зад оградата на частта. В случай на проникване ще бъдат използвани всички сили и средства включително стрелба с оръжие на поражение. За избягване на кръвопролитие помолих командира на това подразделение да отдалечи подчинените си от оградата и да не
предприема никакви мерки за проникноване на територията на военното градче. В отговор ми бе предложено да предам оръжието си, на което отвърнах с отказ", разказва Мамчур.

"Нюзру" отбелязва, че разказът опровергава съобщението, което по-рано днес почти синхронно разпространиха руските агенции Интерфакс, РИА "Новости" и ИТАР-ТАСС, без да посочват мястото на действието и източниците, за преминаването на частите от редовната армия на Украйна "на страната на частите за самоотбрана".

Това не е единственият за момента известен случай на съпротива на украински военни срещу опитите за завземане на частите им от руските войски, продължава изданието. Като съобщава NEWSru.ua, като цитира портала "Център за журналистически разследвания", в Крим 36-а бригада на Въоружените сили на Украйна, базирана в село Перевалное, край Симферопол, до часове може да бъде атакувана от руски армейски
спецчасти.

Офицерът от запаса Сергей Ланшин предал на журналистите думите на командването, че бригадата "ще се съпротивлява до смърт".
По думите му командирът го упълномощил да се обърне към медиите спешно да пристигнат на мястото и да документират атаката. Според журналисти към Перевалное вече се придвижила втора колона от 15 бронирани машини "Урал" и няколко "Тигри".

Според Франс прес частта е блокирана от около 1000 мъже. Министерството на отбраната на Украйна, цитирано от Интерфакс, заяви, че личният състав на Севастополската бригада от тактическата авиация "Александър Покришкин" остава вярна на клетвата и не възнамерява да се предаде на руските военни, които са завзели летище "Белбек" край Севастопол.

Според местна медия, цитирана от Франс прес, около 4000 украински моряци също са блокирани в базата им във Феодосия от руски военни, които също искат от тях да се предадат. Кримските власти дадоха да се разбере, че възнамеряват да употребят сила срещу тези украински военнослужещи и сътрудници силовите структури, които не желаят да се подчинят на властите на автономията.

"Всички патриотично настроени военнослужещи сътрудничат с нас. Мнозинството от военните части и силови структури преминаха на страната на народа, на кримската автономия. Всички останали, буйните глави, които искат да окажат съпротива с огнестрелно оръжия, предупреждаваме, че ще бъдат съдени по закона", казал премиерът Сергей Аксьонов по телевизия "Россия 24" днес.

"Структурите за сигурност ще приложат мерки, включително силови, спрямо тези, които не искат да сътрудничат с официалната власт", предупредил той. Аксьонов, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че украинските военнослужещи, дислоцирани в Крим, "масово заявяват подкрепата си за законно избраната власт на Автономната република.

Според властите преминаването на украинските военнослужещи на страната на тяхна страна не е прозвучал нито един изстрел. Аксьонов им благодари за патриотизвма и изрази надежда, че "ще направят всичко възможно заедно с нас, за да не допуснат кръвопролитие, и за да отрезвят политиците в Киев". "Военните не искат и няма да бъдат маша в ръцете на бендеровците", заяви той, като прудупреди командирите, "които тласкат войниците си към противоправни действия, че спрямо тях ще се предприемат мерки според закона закона".

"Всички, които не се подчинят, ще отговарят с цялата  строгост на закона по углавен ред", заяви Аксьонов, когото Киев не признава.

Новият ръководител на службата за сигурност на Крим Пьотр Зима предупреди, че възнамерява да вземе мерки срещу членове на терористичната организация "Хизб ут Тахрир". Елементи на тази организация присъстват в Крим и ние ще се борим с тях, заяви той. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
старо инфо,Балаклава се предадоха както всички
88
1
 
9
 
! Отговори
ivo преди 10 години
AMI TO TSILA RUSIA TRAGVA OT KIEVSKA RUS!
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом знаеш Едеса, знаеш и етническия състав 1900-1910 г.
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен *** тогава в Едеса и почни да ги псуваш на глас.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 89 по същия начин изопачиха и българския език в македонски, сложиха едно i и ще горят в АДА завинаги!
84
9
 
20
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Ура!Честит Празник на всички българи!А бе, направи ли ви впечатление, че Стринка Агелинка си трае като глух глиган в картофи?Преди около час Путин и Меркел са се договорили за мирно решаване на кризата!И всичко това - без да се изстреля един куршум, даже някои от солдатите бяха без пълнители на автоматите!Ей тоя пич заслужава Нобелова награда за мир, а не хаитянската ***, която има изстреляни 5000 тона боеприпаси!Слава на Русия, смърт за гнусния двуличен запад!
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ти за каква македонска нация говориш бе, ***? За тая дето я измислиха в Коминтерна, а писмеността и в София *** комунисти ли? *** скапан!Прадядо ми е БЪЛГАРИН от Воден, ти ще ми говориш глупости!
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен В главата ти имаш тумор, ***. Нито украинската, нито македонската нация са изкуствени.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
уКРАЙНА Е ДЪРЖАВА ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО ПОД ИМЕТО кИЕВСКА рУС
80
4
 
8
 
! Отговори
"Войната" преди 10 години
Пълен смях! Телевизиите показват следните кадри от покрайнините на Симферопол!Казарма пълна с украински войници. Зад портала стои една рота с автомати и открити лица.Пред портала три рускини с икони в ръцете пеят някакви църковни песнопения.Около оградата и пред портала на казармата обикалят въоръжени мъже без опознавателни знаци и с маски на лицата, само очите им се виждат. Това трябва да е руската самотбрана?И тълпа зяпачи!И така цял ден си стоят и едните и другите. Ей това е войната!
79
1
 
2
 
! Отговори
ppq преди 10 години
До Анонименоправи воините)кримската е малко по-късно
78
1
 
8
 
! Отговори
пфф преди 10 години
До Влади-Мирабе ти нормален ли си? Вярва ли ти някой на простотиите? *хти и пропагандата е в тоя сайт, честно, само ненормалници са се наредили. Демек ще дойдат ей сега турците в кърджали, да защият турското население, и войниците да се предават? Иначе работят за САЩ? Ужас, направо не ми се мисли, ти ако си неплатен значи си за евтаназия.
77
3
 
8
 
! Отговори
до 80 преди 10 години
след като са посрещнали Германците като спасители, Хитлер започва изтрепването им с глад, казал такава плодородна земя не може да бъде на варвари а намоитеофицери трябват ни само няколко милиона за слугинаж, и никакво образование само до толкова че да могат да четат табелите да си пътуваме с колите без да ги блъскаме. Първо изяли кучетат, после гълъбите накрая плъховете, както и гризали брезови кори през пролета.
76
4
 
8
 
! Отговори
за 80 преди 10 години
Ами помнят Гладомора затова...
75
8
 
34
 
! Отговори
Ник преди 10 години
Украинците винаги са избирали да бъдат от страната на противниците на Русия. Срам са република от бившата СССР. Посрещнали са германците с хляб и сол и са воювали на тяхна страна.
74
3
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Шопе,Остави ги тез глупости, работата е сериозна. "Архангелск" и "Северстал"- пр 941-Акула, по НАфТО "Тайфун" май вече излизат от резерва.
73
21
 
18
 
! Отговори
Мразаят ви преди 10 години
Те украниците се биха на страната на нацистите, само и само да се отърват от комунистическа Рус, та сега ли ще се дадат.
72
13
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Влади-Мир С-400 и коктейли *** са две различни неща, а снайперистите очевидно са работили за руснаците.
71
8
 
30
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"И как самоотбраната се снабдява с такива неща?"По същия начин както мегдана се снабдяваше със закуски, дипломати , снайперисти и коктейли "***". Общо взето каквото почукало такова се е обадило.Най важното е, че вече се изясни, кой точно е ПРОТИВНИКА. Марионетките "изпълняващи длъжността" стана ясно че се управляват от Сащ, а целта на краварите е пределно ясна - "ГРАЖДАНСКА ВОЙНА"
70
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И как самоотбраната се снабдява с такива неща?