Украинци не допуснали руски военни до частта им в Балаклава

Бригадата "ще се съпротивлява до смърт", заявило командването
Обновена: 2 мар 2014 19:09 | 2 мар 2014 19:08, Анисия Иванова
141
Украинци не допуснали руски военни до частта им в Балаклава
Снимка: БТА

Украински граничари не са допусналиили руски военни на територията на частта си в Балаклава, съобщава новинарският сайт Нюзру, като цитира севастополското издание "Гражданская оборона". Руските военни били принудени да напуснат територията на отряда на морската охрана от държавната гранична служба на Украйна. Изданието публикува снимки, на които се вижда, че улиците, на които вчера стояли руските бронетранспортьори, са пусти. Това станало, след като граничарите заявили, че ще изпълнят клетвата си и ще стрелят на месо, разказал в интервю за радио "Свобода" представителят на щаба на бреговите войски на украинския флот полковник Игор Мамчур.

По думите му тази сутрин няколко десетки въоръжени мъже пристигнали с руски камион пред украинската военна част и настоявали да се разоръжи и да премине под охраната на  Въоръжените сили на Руската федерация. Командирът категорично отказал.

"Заявих, че в съответствие със заповедта на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Березовски нито едно външно лице не може да проникне зад оградата на частта. В случай на проникване ще бъдат използвани всички сили и средства включително стрелба с оръжие на поражение. За избягване на кръвопролитие помолих командира на това подразделение да отдалечи подчинените си от оградата и да не
предприема никакви мерки за проникноване на територията на военното градче. В отговор ми бе предложено да предам оръжието си, на което отвърнах с отказ", разказва Мамчур.

"Нюзру" отбелязва, че разказът опровергава съобщението, което по-рано днес почти синхронно разпространиха руските агенции Интерфакс, РИА "Новости" и ИТАР-ТАСС, без да посочват мястото на действието и източниците, за преминаването на частите от редовната армия на Украйна "на страната на частите за самоотбрана".

Това не е единственият за момента известен случай на съпротива на украински военни срещу опитите за завземане на частите им от руските войски, продължава изданието. Като съобщава NEWSru.ua, като цитира портала "Център за журналистически разследвания", в Крим 36-а бригада на Въоружените сили на Украйна, базирана в село Перевалное, край Симферопол, до часове може да бъде атакувана от руски армейски
спецчасти.

Офицерът от запаса Сергей Ланшин предал на журналистите думите на командването, че бригадата "ще се съпротивлява до смърт".
По думите му командирът го упълномощил да се обърне към медиите спешно да пристигнат на мястото и да документират атаката. Според журналисти към Перевалное вече се придвижила втора колона от 15 бронирани машини "Урал" и няколко "Тигри".

Според Франс прес частта е блокирана от около 1000 мъже. Министерството на отбраната на Украйна, цитирано от Интерфакс, заяви, че личният състав на Севастополската бригада от тактическата авиация "Александър Покришкин" остава вярна на клетвата и не възнамерява да се предаде на руските военни, които са завзели летище "Белбек" край Севастопол.

Според местна медия, цитирана от Франс прес, около 4000 украински моряци също са блокирани в базата им във Феодосия от руски военни, които също искат от тях да се предадат. Кримските власти дадоха да се разбере, че възнамеряват да употребят сила срещу тези украински военнослужещи и сътрудници силовите структури, които не желаят да се подчинят на властите на автономията.

"Всички патриотично настроени военнослужещи сътрудничат с нас. Мнозинството от военните части и силови структури преминаха на страната на народа, на кримската автономия. Всички останали, буйните глави, които искат да окажат съпротива с огнестрелно оръжия, предупреждаваме, че ще бъдат съдени по закона", казал премиерът Сергей Аксьонов по телевизия "Россия 24" днес.

"Структурите за сигурност ще приложат мерки, включително силови, спрямо тези, които не искат да сътрудничат с официалната власт", предупредил той. Аксьонов, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че украинските военнослужещи, дислоцирани в Крим, "масово заявяват подкрепата си за законно избраната власт на Автономната република.

Според властите преминаването на украинските военнослужещи на страната на тяхна страна не е прозвучал нито един изстрел. Аксьонов им благодари за патриотизвма и изрази надежда, че "ще направят всичко възможно заедно с нас, за да не допуснат кръвопролитие, и за да отрезвят политиците в Киев". "Военните не искат и няма да бъдат маша в ръцете на бендеровците", заяви той, като прудупреди командирите, "които тласкат войниците си към противоправни действия, че спрямо тях ще се предприемат мерки според закона закона".

"Всички, които не се подчинят, ще отговарят с цялата  строгост на закона по углавен ред", заяви Аксьонов, когото Киев не признава.

Новият ръководител на службата за сигурност на Крим Пьотр Зима предупреди, че възнамерява да вземе мерки срещу членове на терористичната организация "Хизб ут Тахрир". Елементи на тази организация присъстват в Крим и ние ще се борим с тях, заяви той. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
32
 
! Отговори
Вирджиния до 50 преди 10 години
Да, наистина така прави. Путин е доста мълчалив, за разлика от истеричният запад, а и когато има подобни напечени ситуации и дипломатите на запада са в истерия, той се занимава със съвсем второстепенни неща като например-среща с учениците, обсъжда условията на труд на фармацевтите, за реформите в туристическия сектор и т.н. а това определено вбесява запада още повече...
48
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срокът на годност на Руската империя изтича. Каквото и да правим, каквото и да говорим историята следва своя неумолим ход. Няма да помогнат нито московските ***, нито всемогъщия император ***, нито носталгията по социализма.
47
2
 
24
 
! Отговори
До 47 преди 10 години
Че Путин винаги си мълчи. Не си ли забелязал, че по принцип много,много не говори?
46
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще има терористичен акт в Русия и ще кажат че Запада е виновен Путин иска полицейска държава в Украйна само се дуе .
45
8
 
10
 
! Отговори
Дълга памет преди 10 години
До АНТИМУТРА--33 ;Не са Турци .Татарите са Българи .Така им викат Руснаците.Вижте колко ни уважават само.
44
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин, тия работи ги говореше докато оная черна мармозетка Обама не каза, че въоръжено нападение ще има гибелни последсвия. Не очаквах император *** да се стресне толкова много, но ето че цял ден мълчи като риба.
43
4
 
18
 
! Отговори
jane преди 10 години
"По думите му командирът го упълномощил да се обърне към медиите спешно да пристигнат на мястото и да документират атаката." Значи са готови да се бият до смърт в името на клетвата си, но иначе спешно се обръщат към медиите да дойдат да снимат саможертвата им??? Айде стига бе! Нещо светът ни се сбърква все повече и повече. Факт е, че са им предложили да се предадат и като са отказали, просто са се оттеглили. Едва ли е защото ги било страх, нали имаше хиляди руски военни в Крим...
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпешноДорде стигнеш и ще трябва да се връщаш!
41
13
 
20
 
! Отговори
сд преди 10 години
И да има етнически Руснаци кой ги закача за нещо,никакво оправдание нямат братушките да влизат в Украйна с знаеме ги как оправят положението те първо артилерия после танкове после пехота после ,една берлинска стена 70 год комунизъм айде сърбаме им още попарата а пък Украинците как са ги гъзили само те си знаят,където са минали 100 години оправяне няма
40
5
 
17
 
! Отговори
Дълга памет преди 10 години
До Луд кашик--22 ; През ПСВ воювахме в Доруджа с непобедимата руска армия.Ген. Колев ги кла като зелки руските казаци.Той спаси гр. Добрич от клане и опожаряване. С Ген.Тошев ги гонеха до БУКУРЕЩ.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКИСТДо като им свърши тоалетната хартия!
38
36
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това беше краят на Русия. Да вдигнеш оръжие на славянска държава, с която до преди 20 години сте били едно. Това и турците не са ни го правили. Путин беше последният президент на тази държава.
37
19
 
15
 
! Отговори
смело сърце преди 10 години
Браво на Украйна,а вие се засрамете ,че не оценихме свободата си и доброволно се потурчихме.Къде са сегашните Ботев, Левски загинали за идеята, има само поп Кръстю, завиждайте на украинците.
36
14
 
16
 
! Отговори
ПУТИН преди 10 години
Украйна е част отг Русия и си я взимам!Аз съм Путин и ще си правя каквото си искам!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти па за риболов не спори В мътна не става
34
20
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Браво народе на Уркрайна не се давайте на Турците!
33
16
 
6
 
! Отговори
Спешно преди 10 години
Не на Московчани, а на украинските фашисти.Който искат да стане анархиа,в мътна вода много риба се лови.
32
6
 
25
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Всичкото хубаво, ама от днес Крим вече си имат ВМС и 2.3.2014 ще го смятат за рождена дата на този вид войски."Командующий военно-морскими силами Украины Денис Березовский на пресс-конференции в Севастополе заявил, что присягнул на верность крымскому народу." А и Донбас май вече иска Референдум?!?пп Както споменах по рано: Разликата между хохлите и руснаците , е че едните се бият до първа, а другите до последна капка кръв.
31
4
 
21
 
! Отговори
Айде преди 10 години
СИМФЕРОПОЛЬ, 2 мар РИА Новости. Дислоцированные в Крыму украинские военнослужащие перешли на сторону крымских властей мирно и без единого выстрела, сообщил РИА Новости источник в органах власти Крыма."В течение сегодняшнего дня большинство военнослужащих вооруженных сил Украины, дислоцированных в Крыму, перешло на сторону властей крымской автономии, при этом переход был абсолютно мирным, без единого выстрела как со стороны военных, так и со стороны сил самообороны", сказал источник.
30
26
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Турците в Украйна искам да кажа "руснаците" искат да се присъединяват към Русия искам да кажа Турция!Изобщо не съм знаел, че руснаците са толкова отвратителен народ щото това дори турците не го правят!