Украинци не допуснали руски военни до частта им в Балаклава

Бригадата "ще се съпротивлява до смърт", заявило командването
Обновена: 2 мар 2014 19:09 | 2 мар 2014 19:08, Анисия Иванова
141
Украинци не допуснали руски военни до частта им в Балаклава
Снимка: БТА

Украински граничари не са допусналиили руски военни на територията на частта си в Балаклава, съобщава новинарският сайт Нюзру, като цитира севастополското издание "Гражданская оборона". Руските военни били принудени да напуснат територията на отряда на морската охрана от държавната гранична служба на Украйна. Изданието публикува снимки, на които се вижда, че улиците, на които вчера стояли руските бронетранспортьори, са пусти. Това станало, след като граничарите заявили, че ще изпълнят клетвата си и ще стрелят на месо, разказал в интервю за радио "Свобода" представителят на щаба на бреговите войски на украинския флот полковник Игор Мамчур.

По думите му тази сутрин няколко десетки въоръжени мъже пристигнали с руски камион пред украинската военна част и настоявали да се разоръжи и да премине под охраната на  Въоръжените сили на Руската федерация. Командирът категорично отказал.

"Заявих, че в съответствие със заповедта на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Березовски нито едно външно лице не може да проникне зад оградата на частта. В случай на проникване ще бъдат използвани всички сили и средства включително стрелба с оръжие на поражение. За избягване на кръвопролитие помолих командира на това подразделение да отдалечи подчинените си от оградата и да не
предприема никакви мерки за проникноване на територията на военното градче. В отговор ми бе предложено да предам оръжието си, на което отвърнах с отказ", разказва Мамчур.

"Нюзру" отбелязва, че разказът опровергава съобщението, което по-рано днес почти синхронно разпространиха руските агенции Интерфакс, РИА "Новости" и ИТАР-ТАСС, без да посочват мястото на действието и източниците, за преминаването на частите от редовната армия на Украйна "на страната на частите за самоотбрана".

Това не е единственият за момента известен случай на съпротива на украински военни срещу опитите за завземане на частите им от руските войски, продължава изданието. Като съобщава NEWSru.ua, като цитира портала "Център за журналистически разследвания", в Крим 36-а бригада на Въоружените сили на Украйна, базирана в село Перевалное, край Симферопол, до часове може да бъде атакувана от руски армейски
спецчасти.

Офицерът от запаса Сергей Ланшин предал на журналистите думите на командването, че бригадата "ще се съпротивлява до смърт".
По думите му командирът го упълномощил да се обърне към медиите спешно да пристигнат на мястото и да документират атаката. Според журналисти към Перевалное вече се придвижила втора колона от 15 бронирани машини "Урал" и няколко "Тигри".

Според Франс прес частта е блокирана от около 1000 мъже. Министерството на отбраната на Украйна, цитирано от Интерфакс, заяви, че личният състав на Севастополската бригада от тактическата авиация "Александър Покришкин" остава вярна на клетвата и не възнамерява да се предаде на руските военни, които са завзели летище "Белбек" край Севастопол.

Според местна медия, цитирана от Франс прес, около 4000 украински моряци също са блокирани в базата им във Феодосия от руски военни, които също искат от тях да се предадат. Кримските власти дадоха да се разбере, че възнамеряват да употребят сила срещу тези украински военнослужещи и сътрудници силовите структури, които не желаят да се подчинят на властите на автономията.

"Всички патриотично настроени военнослужещи сътрудничат с нас. Мнозинството от военните части и силови структури преминаха на страната на народа, на кримската автономия. Всички останали, буйните глави, които искат да окажат съпротива с огнестрелно оръжия, предупреждаваме, че ще бъдат съдени по закона", казал премиерът Сергей Аксьонов по телевизия "Россия 24" днес.

"Структурите за сигурност ще приложат мерки, включително силови, спрямо тези, които не искат да сътрудничат с официалната власт", предупредил той. Аксьонов, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че украинските военнослужещи, дислоцирани в Крим, "масово заявяват подкрепата си за законно избраната власт на Автономната република.

Според властите преминаването на украинските военнослужещи на страната на тяхна страна не е прозвучал нито един изстрел. Аксьонов им благодари за патриотизвма и изрази надежда, че "ще направят всичко възможно заедно с нас, за да не допуснат кръвопролитие, и за да отрезвят политиците в Киев". "Военните не искат и няма да бъдат маша в ръцете на бендеровците", заяви той, като прудупреди командирите, "които тласкат войниците си към противоправни действия, че спрямо тях ще се предприемат мерки според закона закона".

"Всички, които не се подчинят, ще отговарят с цялата  строгост на закона по углавен ред", заяви Аксьонов, когото Киев не признава.

Новият ръководител на службата за сигурност на Крим Пьотр Зима предупреди, че възнамерява да вземе мерки срещу членове на терористичната организация "Хизб ут Тахрир". Елементи на тази организация присъстват в Крим и ние ще се борим с тях, заяви той. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
36
 
! Отговори
МЛЪК,МА преди 10 години
ТУК ДОКАТО Д-Н ПУТИН НЕ РАЗПЕРДУШИНИ АМЕРИКАНСКИТЕ КАУБОИ, ВСЯКАКВИ АКСИИ И ПОДОБНИ ЩЕ РАЗВИХРЯТ БОЛНИТЕ СИ ФАНТАЗИИ.
8
20
 
59
 
! Отговори
Старт Генерал преди 10 години
Поръ4кова статия....но както и да е. Русия веднага трябва да тропне по масата и да респектира самозабравилите се метежници от Украйна. Ония главорези от САЩ и Запада нямат думата. Ние сме твърдо на страната на Русия - нашата по-голяма сестра.
7
5
 
19
 
! Отговори
асдасд преди 10 години
До Анонименсайта е български, ПИШИ НА БЪЛГАРСКИ ***
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Te sa si na svoq teritoria I nikogo ne napadat .Dasi predadesh orujieto ne e mnogo mujko. Nali taka?
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, евреите командват и Русия от 100 години, откогато тези същите спонсорираха комунстическите терористо да направят революция, и после Сталин, глада в Украйна 30те години, геноцида на Сталин, създаването на израел от него, пък и ние го отнесохме 70 години. Русия и САЩ винаги са ги движели тези с големия нос
4
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е вярно - руснаците са вътре, чакат да им предадат складовете с оръжие.
3
9
 
52
 
! Отговори
До Анисия Иванова преди 10 години
Г-це Анисия Иванова, степендиантка на Джорж Сорос ли сте? Или просто по еврейска линия ги пишите тези статии? Нищо от писаното по-горе не е вярно.
2
8
 
35
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Не се лъжете, не спорете...- Крим е автономна република със собствен Парламент и Правителство..., а не окупирана от Украйна област...!!!- Кримските жители, АКО ИСКАТ ЩЕ СА В СЪСТАВА НА УКРАЙНА, АКО ИСКАТ В СЪСТАВА НА РУСИЯ..., макар че могат да поискат и да са в състава на България..., където са били по време на кубратовата Стара Велика България (заедно с Русия и Украйна)...!!!- Да правят референдуми и да се връщат в България... - Ще ги приемем... и хем ще влязат в Е.С., хем в НАТО...!!!.
1
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Командующим Военно-Морских Сил Крыма назначен контр-адмирал Денис Березовский. Он отказался выполнять приказы министра обороны Украины. И в присутствии журналистов принял присягу на верность жителям Крымa sevastopol.su/news.php?id=58068