Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна

Руска военна колона пое към Симферопол
Обновена: 2 мар 2014 13:09 | 2 мар 2014 12:51, Александър Попов
423
Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост, съобщи Съветът за национална сигурност, цитиран от Ройтерс и АФП.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

"Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва АФП.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на "учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна".

Още по темата

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство - да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за "мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията".

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната.

Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

Няма сведения за нападения срещу етнически руснаци в Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
25
 
10
 
! Отговори
88 преди 10 години
истината рано или късно ще възтържествува. Путин сам си сложи таралеж в гащите. Предлагам на всички *** русофилни зомбита тук да хващат пътя към Крим и там да се срещнат с "платените ***" украински армми лице в лице. Само искам да ги предупредя че хора борещи се за спаведливи искания са многократно по-силни от всякакви наемници. Видя се как пометоха Беркут.
16
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мечката се събуди и ще мачка евромишоците
15
36
 
10
 
! Отговори
ОКУПАТОРИ.... преди 10 години
ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ НЕЗАВИСИМА УКРАЙНА!!!ВЪН АГРЕСОРА ПУТИН ОТ УКРАЙНА !!!!
14
2
 
9
 
! Отговори
Ivanov преди 10 години
nali razni kade ni promivat mozacite ot 25 godini pisheha edva li ne 4e ruskata armia se dviji sas uazkite oshte,sega pone vsi4ki she se ubedite kolko sa napred rusnacite,4ETVARTI DEN 4AKAME USA,NATO,I EU DA POMOGNAT NA KIEV I BANDEROVCITE AMA OT UMREL PISMO,4ESTITO NA PE4ELIVSHITE,SLAVA RUSSIA SLAVA BRATSKI SAVETSI NAROD.
13
1
 
21
 
! Отговори
... преди 10 години
Абе вие вярвате ли че руснаци ще се бият срещу руснаци за Украйна? В уктаинската армия е пълно с руснаци!
12
3
 
30
 
! Отговори
а преди 10 години
То мобилизация хубу, ама като я мобилизират тая армия, ме съмнява че няма да тръгне да се бие с Русия, ами ще се насочи към Киев да изрите фашистите превратаджии и да вкара ред в държавата.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i bez voina stava. ukrainzite da dadyt krim pod naem na rusnazite i tolkova. hem vylkyt sit hem agneto zialo.
10
2
 
18
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Да си правим ясно и ние сметката.Успеят ли да затворят сушата на Русия към Балканите с враждебни към ния държави, хамериканците веднага са ни харизали и официално на Турция, Ердоган има за това добра дума от Вашингтон, това е истината.
9
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, много продажни рубладжии тук бе. А най-вероятно е един *** с множестгвена личностна шизофрения. Махай се бе луд червен откачалник. Отивай при Путин в Русия. Там от първа ръка ще усетиш гостоприемството на *** от КГБ.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mai shte se vouva za rysia tam shte xodim ,a na nashite predateli kyrshym samo da stane voina kak shte biagat prez glava podlogite na amerikano sionistki evreiski rejim.v sasht.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mai shte se vouva za rysia tam shte xodim ,a na nashite predateli kyrshym samo da stane voina kak shte biagat prez glava podlogite na amerikano sionistki evreiski rejim.v sasht.
6
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гнусна *** ***!БОГ да пази Русия и Украйна!!!!!Българи събудете се ! България гние!!!!
5
7
 
54
 
! Отговори
!?! преди 10 години
Mасово се пропагандират глупости,за да заблудят хората! Никой нормален украйнец не желае война с Русия,това са еврейски постановки на техните американски слуги!
4
4
 
38
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
*** що Ключко, Непуруби и Турчина не дадат личен пример да вземат магдановци и с подареното им хамериканско оръжие дет пуцаха да идат на първа линия да бранят територията си?
3
33
 
11
 
! Отговори
ANTI преди 10 години
UBII RUSKIA KOMUNIST !!!
2
5
 
31
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Украйниците като са загубени като нас може да извикат на помощ и турската армия.Тя може и да не откаже още повече, че Ердоган на всяка цена търси война, за да отвлече внимание от себе си, а пък и бленува Черно море да се превърне пак в Османско езеро.
1
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кличко да се резмета на майдана по къси гащета и да защити територията си, ама надали, ще си бие шута във втория дом Нашвил и ще си папа мангизите, а други да вадят горещите картофи дето ги натвори