Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна

Руска военна колона пое към Симферопол
Обновена: 2 мар 2014 13:09 | 2 мар 2014 12:51, Александър Попов
423
Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост, съобщи Съветът за национална сигурност, цитиран от Ройтерс и АФП.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

"Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва АФП.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на "учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна".

Още по темата

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство - да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за "мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията".

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната.

Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

Няма сведения за нападения срещу етнически руснаци в Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
7
 
22
 
! Отговори
утре и тук! преди 10 години
Очаквайте мобилизация и в България по линия на НАТО. Ще се бием на Източния фронт. Заедно с турците срещу Русия! Ха, да си припомните малко казармата. Имаше един британски хит по радиото през 80-те години "В армията сега!"
276
7
 
21
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Каква мобилизация какви 5 лева. Военните отказват да се подчиняват на правителството и масово подават рапорти за напущане на армията и минават на страна на отрядите за самоотбрана.От началото на годината над 675 хиляди граждани са се изселили в Русия.
275
5
 
13
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Добре е да се знае от Международната общност следното: Русия отстоява своите си национални интереси,коiто е доказано,че са АТАКУВАНИ-не отсега само,но винаги.И Русия не прави автономия,но защитава и своите си граждани ! А онези,които винаги СА МАНИПУЛИРАЛИ НАТО и ЕС,чрез "човешки права" сега ИГРАЯТ "Ва Bank",с най-вероятна цел да запалят "Някаква показна искра",при така създалите се обстоятелства,така,че да постигнат и ПОСЛЕДНИЯТ СИ КОЗ ! Това не трябва да се допуска от Международната общност!
274
4
 
14
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,Не се лъжете, не спорете...- Крим е автономна република със собствен Парламент и Правителство..., а не окупирана от Украйна област...!!!- Кримските жители, АКО ИСКАТ ЩЕ СА В СЪСТАВА НА УКРАЙНА, АКО ИСКАТ В СЪСТАВА НА РУСИЯ..., макар че могат да поискат и да са в състава на България..., където са били по време на кубратовата Стара Велика България (заедно с Русия и Украйна)...!!!- Да правят референдуми и да се връщат в България... - Ще ги приемем... и хем ще влязат в Е.С., хем в НАТО...!!!.
273
7
 
33
 
! Отговори
някой преди 10 години
каквито и да са руснаците като народ,в смисъл особености,те си имат своя политика,и си пазят интересите...но когато българин и руснак се срещнат някъде по света се имат за свои...език,близка култура...докато с англичанин,немец просто няма сходства
272
2
 
14
 
! Отговори
балкандо преди 10 години
Мобилизацията означава извеждане от градовете и селата на активното мъжко население и възможност за изолиране на големи групи неудобни хора далеч из горите. Много е вероятно събитията да се развият към още по-лошо, защото в Украйна още се помни как бяха прочистени големи територии с компактно население през 20-те, 40-те и 50-те години на 20-и век. Украинците се опитаха да изнудят дяволите и сега са между *** и наковалнята от три страни - НАТО, ЕС и Русия. Тепърва ще става горещо.
271
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега да мобилизират ти я от майдана дето мятаха коктейли *** да ги видим колко са смели
270
4
 
22
 
! Отговори
Трол преди 10 години
Напоследък всички се надпреварват да правят подаръци на Русия: американците им подариха Сноудън, Европа - северен и южен поток, украинците - Крим... Нека им е зле.
269
11
 
40
 
! Отговори
Трол преди 10 години
Украинският народ наистина е за съжаление, защото тълпа *** му докараха тази трагедия. След Крим ще се отцепят източните части и накрая Одеса - разцепване на четири. Следва гражданска война, защото е голям кеф заради *** от Майдана да те мобилизират, да ти наврат автомат в ръцете и да те пратят да убиваш руснаци. Скоро ще има войнишки бунтове и разстрел на цялата майданска ***.
268
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин вече се вживява в ролята на император ! Това ли е комунизмът, социализмът, светлото бъдеще, към което уж водят народа болшевиките, начело с КГБ ??!
267
10
 
32
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Съжалявам украинския народ. 1. Бандеровските ФАШИСТИ тренирани от ЦРУ в Полша и Литва реват и се оплакват Бият ни!2. Лидерът на Десния сектор Диитрий Ярош е поискал терористите от Ал,Кайда в Чечения на Доку Умаров да започнат атентати в Русия!! И какво изплува След Сирия ЦРУ и Ал,Кайда пак са в един отбор!!!3. Така става, когато оставяш няколко хиляди дрогирани *** да ти решават съдбата. Дано по-бълзо САМИ натирят метежниците и самозваното им правителство, за да проведат избори за нормално управление..
266
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ga lapaxte kifteata ne rivaxte. 4ufut4eta?.skoro i v balgaria
265
2
 
29
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Най - после започва третата световна война и нали сме си каръци пак ще плащаме
264
5
 
11
 
! Отговори
Ави преди 10 години
От кога украинци станаха братов4еди?винаги били *** по време и на СССР и по време на ;независима: крадаха пари Газ Петрол от Руссия,от Европа,ще останат такива,Рибата гние от главата.
263
3
 
10
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Дълга памет и понеже стана дума за Русия и политиката и към това че Македония е българска на прабаба ми майка на дядо ми нейния вуйчо е бесарабски българин офицер в руската армия с чин поручик завършил Пехотното у-ще в Одеса и през руската война с Турция за наше освобождение 1877 1878 Опълченец. Та същия е един от първите опълченци който стига с дружината си в Одрин който е виждал оригинала на Санстефанския мирен договор с карта на която и Македония е част от България. Това разбира се го знае целия наш народ и за това се нарича Санстефански идеал. Този идеал има за цел и СССР от 1948 насам
262
11
 
29
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Никога повече Герб прав си за това че като Тодор Живков едва ли ще имаме държавник но америка великобритания и франция не са ни истински съюзници. Русия е истинския ни съюзник и сега и по СССР време. България е държавата от бившите соцстрани на първо място по това че руските инвестиции са най много. И днес Българската армия е въоръжена с руско оръжие особенно самолетите ни миг 29 Зенитните ракети и дори автоматите Калашников . Ето защо подкрепяме Русия за Крим и с нейна помощ ще трябва да вкараме Българска армия в Македония. С изкуствено сътворените държави Украйна и Македония трябва да се
261
15
 
8
 
! Отговори
Дълга памет преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !--328 ;Ами комунистите сте пестъпници. Това можахте да научите от "великия"СССР
260
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе вие не разбрахте ли, че всички хора носещи българския ген трябва да бъдат смачкани. Македонците са ни братя, украинците - първи братовчеди! Те са най-близко до нас по кръв. Правете си сметката от кога са тези планове и какво още има да се случва.
259
4
 
4
 
! Отговори
Дълга памет преди 10 години
До Смях и Тервел ; Аз ви написах каква е истината но ТРОЛОВЕТЕ на БСП/БКП ми спряха коментара,Това дето го пишете не е верно.
258
6
 
9
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Анонимен Той като влезе 1 български армейски корпус в Македония в цялата източна част във Велес Струмица Валандово и Щип Българите от там ще ни посрещнат с развети знамена български. Но ако Скопие ни противопостави армия ще ги унищожим със самолети миг 29 и ракети С З00 а бъларските танкове и Стрямската механизирана бригада ще ги стъпчат.