Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна

Руска военна колона пое към Симферопол
Обновена: 2 мар 2014 13:09 | 2 мар 2014 12:51, Александър Попов
423
Всеобща мобилизация на военния резерв в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост, съобщи Съветът за национална сигурност, цитиран от Ройтерс и АФП.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

"Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва АФП.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на "учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна".

Още по темата

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство - да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС.

Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за "мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията".

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната.

Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

Няма сведения за нападения срещу етнически руснаци в Крим, отбелязва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
0
 
0
 
! Отговори
zhecho.zhechev.1 преди 10 години
До Анонимендано не видим и тези на сащ там
296
0
 
1
 
! Отговори
zhecho.zhechev.1 преди 10 години
До фен на бспда сьвсем скоро ще свьрши и то завинаги комунизма си отива от света
295
0
 
0
 
! Отговори
zhecho.zhechev.1 преди 10 години
До Анонимена защо и ти не отидеш срещу тях да те видиме и теб какьв си смелчак ха ха ха
294
0
 
1
 
! Отговори
zhecho.zhechev.1 преди 10 години
от usa преди 2 часа едно лошо момче с ядрено орьжие може да го спре едно добро сьс сьщото орьжие сега сащ ще защитят и европа а руското мече да внимава вече сега да видим кой ще се мобилизира 2 разрушителя вьв Варна за сега
293
0
 
0
 
! Отговори
zhecho.zhechev.1 преди 10 години
е сега nato бленуват а после и сащ
292
1
 
1
 
! Отговори
болгар преди 10 години
До роуВсички наши медии който се наричат български и национални са *** на европеиските управници и амерканските ***. Днес на националният празник на България дори неспоменаха че Русия ни е освободила от турско робство. Гъзолисците BTV NOVA BNT TV7 дори говориха само за финланските войни който са ни освободили. Представяте ли си че след някоя друга година може да се окаже че Американците са ни освободили. Лъжат ни лъжат и пак лъжат зашото Европа така е наредила
291
1
 
3
 
! Отговори
роу преди 10 години
Ново назначения ГЛАВНОКОМАНДВАЩ УКРАИНСКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ Е ПРЕМИНАЛ НА СТРАНАТА НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА КРИМ И Е ДАЛ КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ НА КРИМСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО.КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ НА КРИМСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СА ДАЛИ И 90% ОТ ЛИЧНИЯ СЪСТАВ НА АРМИЯТА НАМИРАЩА СЕ НА ПОЛУОСТРОВА.ПРИ НУЖДА ОТ ПОМОЩ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕСИ РУСКАТА АРМИЯ...ТОВА Е ИСТИНАТА...НАРОДА НЕ ИСКА ЕУ И САЩ.....А НАС НИ ЛЪЖАТ...
290
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1аман от лъжци30dumi.eu/2012/04/vashata-zaplata-v-sravnenie-sa-s-srednata-v-sveta/
289
3
 
8
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Достатъчно е Русия да спре газа за украйна и съответна на европа и ще видите Меркел и всички евролидери как ще клекнат да правят *** на Путин. Трябва да отделят от Украйна не само Крим но и районът с българско население имат и много други нации който живеят там.Как Америка и европа раздели югославия а сега милее за украйна това само е игра на интересите на Америка и разпадащият се евросъюз Нали ги подкрепяха вандалите на магадана що сега не им дават пари.Гледат сеир.Да живее Русия
288
1
 
9
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Американците и европа умишлено предисвикаха и напрежението в Украйна това е видно по всичко. Извършиха преврат на легитимно избраният президент на украйна . Как улицата или техният магадан ще избира кой да управлява?Русия им гледа сиира и много умно реши да си задържи териториите отдадени на украйна от Хрошов в пияно състояние. Новото украйнско правителство което не е легитимно плашат гарги с тая мобилизация. Те нямат икономически ресурс да водят бойни деиствия .Няма да има бойни дествия това е
287
2
 
12
 
! Отговори
Глупак преди 10 години
И с какво ще си хранят армията и мобилизираните запасняци?С американски ГМО-консерви?
286
2
 
14
 
! Отговори
до355 преди 10 години
Абе ,ти верно ли си *** или на такъв се правиш ? Достатъчно е да погледнеш какво стана с правата на етническите българи в Украйна,след идването на новата власт,за да се досетиш какво ще се случи и с руснаците в Крим
285
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо поне един, който подкрепя действията на Путин, не ми обясни от какво има да защитава той сънародниците си в Украйна !?
284
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако някой е достатъчно глупав, за да си мисли за борба срещу Русия, просто трябва да си спомни какво се е случи с двамата Наполеон и Хитлер. Руснаците няма да бъдат победени. Това не е Ирак . Това не е полковник Кадафи в Либия. Това са руснаци.Те са въоръжени до зъби, те са технически грамотни , и те няма да се оттеглят и на сантиметър.
283
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До МиГ-29От какво да ги защити?
282
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Слава на Путин, дори да е педофил-давам му 6 годишната си дъщеря, защото е велик."Какъв психопат трябва да си,че да напишеш това??????????Нямам думи...........
281
5
 
18
 
! Отговори
МиГ-29 преди 10 години
До АнонименКое е срам бе? За разлика от другите , Путин е мъжага! Русия е в пълното си право да защити своите граждани!
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, добре ще е кучетата да идат на фронта.
279
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата версия на Путин е съшита с бели конци и по всички правила на гьобелсовата пропаганда. Срам!
278
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До цезар Нали никой не ги е гонил да се изселват, какъв е проблема?