ЕС е готов да окаже помощ на Украйна

Страната има европейска перспектива, заяви Барозу
Обновена: 11 мар 2014 14:39 | 3 мар 2014 15:28,
128
ЕС е готов да окаже помощ на Украйна
Снимка: архив, БТА

Европейският съюз е готов да окаже помощ на Украйна, заяви председателят на Европейската комисия  Жозе Барозу, който произнесе реч днес в Берлин, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна има в бъдеще европейска переспектива. Най-малкото, което ние можем да направим за тази страна, е да поддържаме нейния суверенитет", подчерта Барозу.

Той припомни, че Украйна в културен, икономически и политически план се отнася към Европа. "Онези хора, които развяваха в Киев знамето на ЕС, се  надяват, че в бъдеще ще са част от европейското семейство", посочи Барозу.

Кризата в Украйна е най-сериозната, с която се сблъсква Европа от падането на Берлинската стена преди 25 години, смята германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

"25 години след края на конфронтацията между двата блока, заплахата от раздяла на Европа е отново реална", подчерта той.

Още по темата
 Дипломат номер едно на Берлин призова за разрешаване на кризата по пътя на дипломацията. "Сега е часът на дипломацията. Дипломацията не е знак за слабост, а е по-необходима откогато и да е било, за да се избегне потопяването в бездната на военната ескалация", образно  се изрази министърът.

Той призова още веднъж Русия да преустанови всички военни действия в Крим, които отново нарече неприемливи. Същевременно говорител на германското правителство  заяви, че контактната група, предложена от Германия за разрешаване на украинската криза, трябва да открие всички канали на комуникация между Москва и новото украинско правителство, след като досега тези канали са се свеждали само до един телефонен разговор, предаде Ройтерс.

Когато Меркел е повдигнала пред Владимир Путин в неделя въпроса за контактната група, той се е вслушал в идеята, заяви говорителят.

Подобна група ще бъде съставена от международни организации и от отделни страни. Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт подчерта, че все още не е прекалено късно да се разреши украинската криза с политически средства въпреки различията между руския президент и Запада относно Крим, предаде Ройтерс.
Меркел е предложила на Путин и на американския президент Барак Обама изпращането на мисия в Крим, допълни говорителят.

Москва ще понесе тежки последици заради интервенцията си в украинския полуостров Крим, заяви днес полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че при хищниците апетитът идва с яденето. Залогът за свободния свят е да се противопостави на тази логика", заяви топ дипломатът пред журналисти.

След заседание на Полския съвет за национална сигурност, посветено на ситуацията в Украйна, полският президент Бронислав Коморовски каза, че неговата страна ще подкрепи идеята за европейски санкции срещу Русия.

Държавният глава предложи започване на постоянни консултации между съюзниците в НАТО, особено в областта на планирането, разузнаването и следенето на ситуацията на изток от границите на Северноатлантическия алианс.Той допълни, че ще повдигне въпроса за Крим по време на визитата си в Турция, която започва утре.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг  предупреди Русия за цената, която ще плати за действията си в Украйна по време на пресконференция в Киев, предаде Франс прес.

"Това не е начин, по който трябва да се поддържат международните отношения през 21 век. Това е неприемливо и ще има последствия и цена, която ще трябва да се плати", каза Хейг.

По-рано днес в интервю за Би Би Си Хейг заяви, че ситуацията в Украйна представлява "най-тежката криза в Европа" от началото на века.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
30
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙОВЕТЕ преди 10 години
да не се месят там дето не им е работа. Да не ги настъпи баба Меца, че после не били предупредени
10
2
 
23
 
! Отговори
men преди 10 години
бившето португалско комунистче, днес неизбран от нито един европеeц фашистоdemokratoкапиталист и председател на някаква си там комисия. защо не се скриеш бе боклуко мазен? с какво ще гарантираш суверенитета на украйна? пушка имаш ли? армия? колко португалеца ще тръгнат да се бият с руснаците за украйна? май ти ще си единствения. събирайте се всичките там, барноесата, ти, шулз, марио монти, шефчетата на ецебето, баба шмеркел да ви превежда на руски, жентълменчето камерън, рахой и висчките слугински *** на жидовското котило на ротшилдов, купуваме ви по един пищак с капси натоварваме ви на
9
2
 
21
 
! Отговори
ГЪЪЗИРОЗО преди 10 години
е готов да помага. *** помагай на Ердоган.
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега е момента да се освободим от Еврейският съюз!!!!!!
7
1
 
26
 
! Отговори
Мафия преди 10 години
"европейското семейство"Фамилии искаше да кажеш, Барозу. Фамилии.
6
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не вярвайте на запада, двулични са колкото си искаш, че дори и повече!Гонят си своя интерес и хич не им дреме за другите!Важно е да има пазари за стоките им с набухватели и за клите втора ръка!
5
1
 
42
 
! Отговори
До Бритаския външен преди 10 години
Помните ли клането в северна Ирландия. U2 имат песен. Англичаните са най-жестоките окупатори, клали са невинни хора като прасета.
4
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС поддържа терористи и метежници, незаконно узурпирали властта.
3
2
 
39
 
! Отговори
и ние преди 10 години
и ние сме готови да ви окажем помощ. психиатрична разбира се . ние пари нямаме.
2
3
 
45
 
! Отговори
РАЗ ДВА преди 10 години
БАРОЗУУУ вкарай ся ЕС във война к оврво ***
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха ха ха ЕС е шизофренична структура