САЩ и съюзници: Действията на Русия в Украйна са заплаха за мира

Финансовите министри от Г-7 са готови да помогнат на Украйна
Обновена: 3 мар 2014 10:56 | 3 мар 2014 07:45, Веселина Йорданова
164
САЩ и съюзници: Действията на Русия в Украйна са заплаха за мира
Снимка: архив, Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на Великобритания, Германия и Полша изразиха "дълбока загриженост" вчера заради руското навлизане в Украйна, което определиха като нарушение на международното право и заплаха за международния мир и сигурност, предаде Ройтерс.

Обама разговаря поотделно с британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и полския президент Бронислав Коморовски, съобщи Белият дом в изявление. "Лидерите подчертаха, че незабавно трябва да започне диалог между Украйна и Русия", се посочва в изявлението.

Още по темата

Четиримата ръководители са изразили подкрепата си за Украйна и усилията й да организира избори през май, заяви Белият дом. Те са обещали да работят заедно по пакет за финансова помощ, за да се помогне на страната да стабилизира икономиката си.

Финансовите министри от Групата на седемте богати страни обещаха помощ на Украйна, стига новото правителство в Киев да се съгласи да извърши икономическите реформи, които Международният валутен фонд (МВФ) иска, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление министрите от Г-7 заявиха, че са "обединени в ангажимента си за силна финансова подкрепа за Украйна". По думите им преходът към ново правителство в бившата съветска република предлага уникална възможност да се приложат спешно необходимите пазарноориентирани реформи.

Според Г-7 МВФ, който ще изпрати екип в Киев тази седмица, трябва да е на челно място в усилията за подкрепа за Украйна както със съвети какви мерки да вземе, така и с финансиране, за да й се помогне да премине през най-належащите икономически предизвикателства.

Министрите заявиха, че "подкрепата на МВФ ще е изключително важна за отключване на допълнителна помощ от Световната банка, други международни финансови институции, ЕС и двустранни източници".

Те изразяват ангажимент да мобилизират и "бърза техническа помощ в подкрепа на Украйна, за да посрещне макроикономическите, регулаторни и антикорупционни предизвикателства пред себе си".

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Революционерите са се окопали в центъра на Киев и не смеят да мръднат към провинцията. Пичаги, поднесоха Украйна на тепсия на Путин.
105
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не иска да се бие с руснаците заради мафиотите дето окупираха властта в Киев. Това е, иначе украйнските войници изглеждат доста добре, не са разгащени като нашите печелбари.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нашите съюзници маи излезнаха само някакви виртуални воини ,громят всички наред ама във интернет и на приказки . Хубаво беше Българските медии да бяха обърнали внимание какво пишат ,,УАШИНГТОН ПОСТ,ТАИМС,И ВСИЧКИ ЗАПАДНИ МЕДИИ . Или вие си избиваите ние ще седим от страни и ще гледаме . Такава им е психиката на нашите съюзници все така ако може някои друг да се бие или мре . Те ще бомбандират на Гадафи камиларите със супер самолетите си от 24 поколение за по 200 милиона долара и ракети от по 700
103
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е страшно ако запада изолира Русия, страшно е ако Русия изолира запада. Къде ще търсят пазар, газ, суровини? Самите бандеровци са били винаги против русия и това не е тайна, за това " някой" наля пари там за да безчинстват шепа ***. 2/3 от украинците работят в Русия, ако Путин ги изгони наистина ще стане страшно. Самите украинци казват че са ги излъгали с независимостта, сега пак ги лъжат. Има само интереси....
102
1
 
7
 
! Отговори
78Р преди 10 години
То всичко свърши-Клетва положиха повече от 1500 военнослужещи от вътрешни войски и около 1700 сътрудници на Държавната гранична служба на Украйна, дислоцирани на територията на полуострова, казва правителствения източник. По думите му, преходът е преминал изключително мирно.Путин победи без жертви и стрелба!
101
0
 
8
 
! Отговори
#$% преди 10 години
И в крайна сметка всичко опира до икономически интереси, а народа, демокрацията и човешките права са единствено фалшив предтекст за всякакви вмешателства.. ето една доста добра статия по тези въпроси ow.ly/uaraZ честит 3ти март!
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей ***!Защо изтри коментара за продажната bTV в началото
99
0
 
9
 
! Отговори
РУСКАТА ИМПЕРИЯ преди 10 години
затова е империя, защото в нея са живяли много народи и етнически друпи. За сведение сега в РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ има над 100 националности с автономни райони и местно самоуправление, някои на Федарално ниво. Това е ФЕДЕРАЦИЯ. Всички те казват ние сме РОССИЯ. Когато ние казваме РУСИЯ всъщност имаме впредвид РОССИЯ и всички народи живеещи там. Естествено украинците, финладците, поляците са били част от Руската империя
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До с.Разбира се че трябва да сме благодарни на всички участвали във освободителната войната !БЛАГОДАРИМ ИМ !!!Но тук ставаше дума за Америка и съюзниците им !И според мен трябва да сме обективни към историята а не емоционални !
97
2
 
9
 
! Отговори
с. преди 10 години
Отивам да метна един душ и ще скокна да запаля една свещ за загиналите за нас!Бог да ги прости!А с *** са промити мозъци тука изобщо няма какво да се занимавам!По-добре да споря с телевизора!Слава на Русия,Путин ги смачка и подобни!Всеки един партиен секретар от близкото минало направо би се просълзил от щастие!
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
91 Но украински народ е имало и тогава , това че са ги владееле руснаците не променя факта че ги е имало . И еничарските восйки на султана са се били за Високата порта , но сустава им е бил набиран включително и от българските земи . Когато го казвам това имам предвид че когато исзваме нашата багодарност към Освободителите би трябвало да го правиме за всички , не само за руснаците .
95
1
 
0
 
! Отговори
с. преди 10 години
До Отговаряме ти бе с.Че за какво да ми докарват газ без пари!?Те не претендират да са ми братя май!А и не сме им дали писменост като на руснаците и нямаме нищо общо с тях като народ и народопсихология!И понеже си голям умник я да те питам в пазарната икономика нима няма ценово образуване за наши хора и партньори и друг тип не толкова важни клиенти и нима няма обезщетения при едностранно нарушаване на договорни условия засягащи сериозно едната от страните!?Та не знаех,че имам господари,ама я..
94
1
 
13
 
! Отговори
Благодарни сме преди 10 години
и тачим паметта на всички войни от РУСКАТА АРМИЯ, независимо от тяхната националност, загинали за свободата от ТУРСКО РОБСТВО. Както и на румънците взели участие във войната
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Koгато започнат ,,шоковите терапии'',разграбването и въвеждане на ,, европейските ценности '' тогава ще има нов ,,майдан '',но жертвите ще бъдат много повече.
92
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това в Крим е агресия а в Югославия Ирак Афганистан и Либия беше"мироопазваща операция".
91
3
 
1
 
! Отговори
с.до91 преди 10 години
Ти за Киевска Рус и Княз Игор чувал ли си!?Убеждавам се за пореден път,че болшинството сте изключително неграмотни и си пишете простотии без да сте наясно!Също така е хубаво да прочетеш за едни събития,които се наричат Голодомор и така нататък!Иначе Украйна са основани като държава в един ден със Син Сити и явно затова така смело се изказваш!Явно си бил там!:)
90
0
 
11
 
! Отговори
Отговаряме ти бе с. преди 10 години
Защото евтин газ и нефт беше при социализма. Сега е "демократична" пазарна икономика. По американски модел. Ако искаш помоли господарите си в САЩ може и без пари да докарат газ, но силно се съмнявам
89
5
 
4
 
! Отговори
с. преди 10 години
До СЛАВА НА РУСИЯМежду другото тогава на наша страна в състава на руската армия воюват и много румънци и финландци и дори един японски офицер!Хубаво е да благодариш и на тях освен на руснаците!А и доста българи загиват също!Та в тоя ред на мисли малко е обидно да забравяш и тях!Е,явно не е политически коректно!
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА на теб известно ли ти е че тогава не е имало държава Украйна ???!!!Украйна е държава от 10-15 години , умнико !
87
9
 
1
 
! Отговори
с. преди 10 години
Абе я да ви питам защо след като руснаците са ни такива приятели защо ни продават газта на цени 2 пъти по-високи от тези на германците!?И доста хорица буквално не могат да си платят парното!?Защо като се изпокараха с украинците преди няколко години и мръзнахме като кучета през най-лютата зима,а икономиката ни понесе сериозни щети при положение,че си изпълнявахме договорите стриктно защо не ни обезщетиха с 2 лева после!?Понеже много лалате какво щели да дадат западняците!Ама я стига!