Без да гради доверие, Украйна може да не се запази

Позитивен сценарий почти не е възможен, смята дипломат
Обновена: 4 мар 2014 11:22 | 4 мар 2014 09:12, Елена Кирилова
25
Без да гради доверие, Украйна може да не се запази
Любомир Кючуков. Снимка: Bulgaria On Air

Ако в Украйна не започне да се гради доверие, може да се стигне до въпроса за запазването ѝ като държава, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air дипломатът Любомир Кючуков.

Бившият заместник-министър на външните работи припомни, че напрежението не нараства само в Крим, а и в други региони, като Донецк, Харков и Одеса. Последната информация от Донецк разкрива, че стотици протестиращи с руски знамена са нахлули в сградата на областната управа на града и са превзели два етажа от нея.

От друга страна, огледални действия се забелязват от страна на Лвов, който прекъсна икономическите си връзки с Киев. Дипломатът смята, че всяко разделение на Украйна би било равносилно на някаква форма на катастрофа.

Кючуков твърди, че е трудно да се намери такъв изход от кризата, при който всички страни да бъдат доволни. По думите му въпросът е да се намери такъв баланс, при който разпадът и дестабилизацията на Украйна да бъдат спрени и напрежението да спре да ескалира.

Относно позицията на България по отношение на Киев бившият заместник-министър подчерта, че тя трябва да е в рамките на ЕС, но е задължително гласът на страната да се чуе и да звучи самостоятелно.

"България е сред страните, които трябва да търсят диалога и стабилизацията", категоричен е Кючуков.

Той посочи, че сега е ред на дипломацията и Германия до голяма степен е балансиращият фактор в създалата се ситуация. В самия Европейски съюз има различни позиции, а част от европейските държави имат твърда позиция по въпроса, поясни той.

Според него динамиката на събитията показва, че най-лоша е ситуацията за украинците, а позитивен сценарий в така създалата се ситуация е почти невъзможен за самата нея.

"Русия безспорно се опита през последната година да се превърне в незаобиколим фактор в международната политика", подчерта Кючуков, пояснявайки, че сега тя се опитва да навлезе силово в отношенията си с Украйна. По думите му от самото начало позицията на Москва е контрапродуктивна спрямо нейните интереси.

Дипломатът посочи, че един от основните козове на Русия е енергийната дипломация и той очаква, че е възможно съвсем скоро да бъде преразгледано споразумението, което Путин и Янукович подписаха за намаляването на цената на газа, който Киев получава от руската страна.

"Ако няма диалог, няма начин да се стигне до споразумение в тази разделена държава. Ключовият дефицит в Украйна и в световен план е свързан с доверието", обобщи Любомир Кючуков.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПУТИНЛеко с реваншите др Путин ,да не стане като с Финландия на олимпиадата./хокей/Тръгнахте аслани,прибрахте се посрани
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМда-а-а.Видяхме коя икономика се срина само за часове и май не беше американската.Но както е казала Ангела Меркел-"Путин вече няма никаква връзка с действителността Той живее в измислен свят"
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименРусия е не просто велика,тя е най-великата ...........***
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е велика.
17
1
 
3
 
! Отговори
Споразумение преди 10 години
Еленче упдейтвай си статията. Споразумението е преразгледано вече преди няколко часа. Вече Украйна няма отстъпка 0т 30% считано от 1Април. 1априлска шега на голия *** на украинците
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 11:Да, четох изказването на Глазньов. Много напред гледа човекът. Глътка свеж въздух в това СМИ- низкокислородно пространство.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дипломатът дипломатично не каза нищо съществено.
14
2
 
3
 
! Отговори
до15 преди 10 години
ГЕРБ беше дясна партия, нали разБойко посред нощите ходеше в американското посолство на инструктаж! И какво оправихме ли се?Какво ни дадоха САЩ и ЕС, само разруха, мизерия, порно всяка втора жена става *** за да се изхранва.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 12То всъщност няма комунизъм и в Русия може ли олигарсите да бъдат леви та толкова и БСП е лява партия май на наследниците на партизаните обирали мандри много им се услади да бъдат капиталисти За това ли се бориха техните бащи и дедовци
12
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
До азИзвинявам се - за Крим съм се объркал! Мислех, че има 2 мил руснаци там, но се оказа, че цялото население общо е 2 милиона! От тях руснаците са 1.1 мил.
11
6
 
1
 
! Отговори
аз преди 10 години
До азЩо ми слагате минуси, бе?! Проверете в wikipedia - ще видите, че руснаците са 17% от населението на Украйна! Това прави малко над 8 милиона общо!
10
14
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Като гледам колко много защитници има на Русия по сайтовете, не е никак чудно защо в нашия парламент няма истинска дясна партия, а само производни на БКП клонинги! Ако не знаете кои са ще Ви ги припомня! БСП, Герб, ДПС и Атака! Никога няма де се оправим като държава, ще трябва да минат много години на пречистване от болшевишката болест!
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Москва. Русия ще сведе до нула икономическата си зависимост от САЩ, ако Вашингтон наложи санкции срещу Москва заради ситуацията в Украйна. Това заяви съветник на руския президент, цитиран от AFP.Ще намерим начин не само да намалим финансовата си зависимост от САЩ, но и да извлечем огромна полза от санкциите, заяви Сергей Глазиев.Опитите да се наложат санкции срещу Русия ще доведат до крах на американската финансова система и до прекратяване на американското доминиране над световната финансова система, добави президентският съветник.
8
12
 
4
 
! Отговори
аз преди 10 години
До УКРАЙНАСтига с тези руснаци в Украйна, бе! Ще кажеш, че са 90%! А те са само няколко милиона! В Крим са мнозинство - 2 милиона руснаци срещу 2 милиона други. Това е. На другите места не са мнозинство! Просто са едно от няколкото малцинства.
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
поляците са най-мразения народ от всичките си съседи--като хора са подли и нечистоплътни---ако сащ не ги дотира ще фалират за един ден---а украйнците никога,никога няма да воюват с РУСИЯ---ТОВА Е РОЖБА НА БОЛНИТЕ МОЗЪЦИ НА БАНДЕРО-ЕВРЕЙСКАТА ПАСМИНА В киев!!!
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв ЕС,какви рамки?Подпалиха им фитила в угода на онези зад океана и ги оставиха да се оправят с Русия както могат!Ама то това им е в политиката дайте да им вземем де какво имат пък там народът им да се оправя и се избива по барикади и площади!Били националисти,фашисти,татари,поляци,молдовци,българи,руснаци,украинци да духат супата и да се борят за демокрация!Да,ама не за своя,а за такава каквато ние им кажем и наредим от Брюксел!Русия си разигра коня,а ЕС гледа сеир!!Е.. ти партньорите!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne se trevojete ! Cialostta na Ukraina e cel i na Putin. Toi niama da se zadovoli samo s Krim.Ukraina v iztochnia blok.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен - 2Като сме толкова умни що не сме богати? Zashtoto bogatstvo koeto e poveche ot uma, nosi problemi i na pritejatelia i na okolnite
3
4
 
28
 
! Отговори
ужас преди 10 години
До УКРАЙНАТака си е я кажете какво правеха полските банди около Лвов - от няколко седмици вилнеят и искат да присъединят тази изконна полска земя към Полша . Обадиха ми се приятели от Лвов - техни роднини са отвлечени и домовете им ограбени - те живеят в някакво село около Лвов. Отначало са помислили, че са местни бандити, които като няма власт са го ударили през просото - след това се разбрало , че са полски банди
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от експерти дето какват очевидното!От тия експерти България е на това дередже!Както казват на запад:Като сме толкова умни що не сме богати?