Газпром спира газовите отстъпки за Украйна

Решението има чисто търговски характер, твърди Путин
Обновена: 4 мар 2014 18:14 | 4 мар 2014 14:49,
159
Газпром спира газовите отстъпки за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Очаквано Газпром реши да отмени от април отстъпката от цената на газа за Украйна, която договори с предишното правителство на страната в края на миналата година, предаде ИТАР-ТАСС.

„При тези обстоятелства, след като Украйна няма да посрещне задълженията си и да изпълни споразуменията, които бяха достигнати при подписването на допълнително споразумение към договора за предоставяне на отстъпки, Газпром реши да не подновява действието на отстъпката от началото на следващия месец“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Алексей Милер след среща с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Към момента общите задължения на Украйна за руски газ възлизат на 1,529 млрд. долара, допълва Милер. Президентът на Русия Владимир Путин посочи междувременно, че дългът може да набъбне до над 2 млрд. долара.

Руският президент увери, че решението на Газпром да се откаже от намаляването на цената на синьото гориво за Украйна има чисто търговски характер. По думите му руската компания не се връща към старите цени на газа за Украйна, а просто прекратява действието на отстъпката в цената.

Още по темата
Това не е свързано нито със събитията в Украйна, нито с някаква политика, посочи Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той отбеляза също, че влиянието на украинските събития върху руските пазари е временно.

Политиката така или иначе винаги влияе на пазарите. Парите обичат тишината, спокойствието и стабилността, посочи Путин, коментирайки срива на котировките на руския фондов пазар. Вчера те спаднаха с над 10 процента, а руската рубла рязко поевтиня спрямо долара и еврото.

Същевременно днес представител на газовия гигант е съобщил по време на среща с инвеститори в Лондон, че Украйна не е спряла да плаща задълженията си към компанията, както и че няма нарушения на транзитните доставки за Европа.

Според Милер обаче Киев е платил само половината от задълженията за доставките през 2013 г. Той напомня, че дългът на Украйна да плати доставките за миналата година в пълен размер не е отменен, въпреки че в края на януари Украйна поиска да отложи плащанията за газ през 2013 г. и началото на 2014 г.

По думите му вчера украинските власти са информирали Москва, че не могат да платят в пълен обем февруарските доставки.

Шефът на Газпром предлага заем, за да може Украйна да си покрие дълговете към компанията. „За Газпром най-прост и ефективен би бил вариантът да се предоставят на Украйна 2-3 млрд. долара за погасяване на дълговете и заплащане на газовите доставки“, коментира той.

Медведев допълва, че Русия може да предостави на Украйна заем в размер на 3,2 млрд. долара за погасяване на дълга за доставения руски газ.

„Това е възможен начин за решаване на този проблем. Аз ще инструктирам Министерството на финансите да оцени всички възможности и трудности и, разбира се – всички рискове, свързани с ниския кредитен рейтинг на Украйна в момента, и другите аспекти на руско-украинското сътрудничество“, коментира Медведев.

Руският министър-председател подчертава, че Газпром трябва да настоява за пълното погасяване на дълговете на украинската държавна газова компания. „Всички, които не плащат за доставените стоки и услуги, трябва да знаят, че ще има неблагоприятни последствия, включително и отмяна на по-ранни споразумения за преференции по доставките“, коментира той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Не бива да се страхувам. Страхът е убиец на разума. Страхът е малката смърт, която води до пълно обезличаване. Ще се изправя с лице срещу моя страх. Ще му позволя да премине над мен и през мен. А когато отлети, ще обърна мисления си взор към неговия път. Където е минал страхът, не ще остане нищо. Ще остана само аз.Из молитвата на СВОБОДНИТЕ..... Възприятията господстват над Вселената. ....Цитат: Франк Хърбърт. Дюн.
85
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен 96: """А как ще заобичате Русия, когато финансираните от Турция (наш "съюзник" в НАТО) Родопи и Делиорман си поискат автономия. Ах, как ще ревете тогава за Русия! "ВЪПРОС: Защо си "Анонимен" Страх?
84
2
 
18
 
! Отговори
АТАМАНОВ преди 10 години
Е КАКТО БЪЛГАРИТЕ КАЗВАТЕ, ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО-ВИЕ ГО ЧУСТВАТЕ СКЪПИЯ ГАЗ СЕГА И ХАХОЛИТЕ ЩЕ ГО ПОЧУСТВАТ
83
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Дали пък ЕС няма да поиска от Украйна да затвори някои от реакторите си от АЕЦ-ата ,които са на хала на 3 и4 блок на нашите от Козлодуй да го затворят , като условие за приемането им или това беше "бонус специално за България ????
82
3
 
7
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Господ като раздавал благини, на едни дал газ, нефт и природни ресурси, на другите дал мозък и акъл.
81
3
 
41
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Кеф ми прави да чета рамадан къневските и гейберските евреиски платени коментатори как се гърчат отчаяно по форумите муаааахахахаха България обича Русия са ужас на еврейската денонощна пропаганда !
80
2
 
30
 
! Отговори
бай Будал преди 10 години
ТИЯ майдановци са много страхливи, Путин прати 100 войника , тия опищяха света, Кличко КОЛКО ГОДИНИ БЯГА ДА СЕ БИЕ С НАШИЯТ КУБРАТ.....сега братята КЛИЧКО треперят от бандеровците и им лижат .....
79
0
 
1
 
! Отговори
BG Forever преди 10 години
До АнонименДобър отговор! За това тази цялата дискусия може да спре и всички да помислят как да си развият собствената страна. Ясно е, че на Руснаците и на Американците им е скучно и ще се занимават с много подобни военни проекти, но това нас какво ни грее..
78
2
 
23
 
! Отговори
Бай Тошо преди 10 години
ХОРА. Вие руснаците не ги мислете. Боли ги онази работа какво мислели някакви си там българи за тях. Факт е, че по цялото черноморие са изникнали руски РУСКИ хотелски комплекси. Руснаците (от 10 до 60 годишни) по цяло лято трошат пари по черноморието, а зимата по планинските курорти. Украинците толкова като искат свобода, ще си я получат, въпроса е дали са си направили сметката. Щом искат да ги управляват някакви фашизоидни бандеровци и майдановци проблема е техен. Въпроса е къде отиваме НИЕ.
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до средните заплати (106)А какъв процент от населението на Русия е средна класа????Че то и българи има които ходят на екскурзии.Това означава ли че в България всико е ОК?
76
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей папагали. Русия фалира Украйна и сега с разни лостове се опитва да я завлядее. Това ли ви е приятелството на руснаците бе ? Нарушаване на суверинитета на всяка държава, която не иска да си свали гащите. ВИЕ колко сте ***... и нас по същия начин ни цедят - Цената на газа в България е в пъти по-висока от тази в Германия? Защо ? по-далече сме ? По-богати сме? ААААА ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ НИ БИЛИ БРАТЯ ... БЕгай от тука бе... *** комунисти как не измряхте мамка ви та още ни тровите живота!
75
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПутин е малко по-*** от теб и не прави разлика от реалния живот и цирка. Между другуто руснаците са царе на цирка - в това определено ги бива.
74
4
 
2
 
! Отговори
VB преди 10 години
Свобода или газ :D
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 108 ЛилитоТолкова си ***, че няма накъде. Че София защо изобщо я сравняваш с Москва, като Москва е скъп град наистина, а София сравнение с една Варна е евтин град. Стоките в София са по-евтини от тези във Варна. Само че имаме по-малки заплати в скъпата Варна, а по-високи с 1,5 пъти в евтината София. Парадоксче, а?И нали ти казах колко струва кубичен метър газ, кавал? 170 лева за кубик при 2000 лева заплата за руснаците. Много им идва скъпа на руснаците ША ЗНАЙШ!
72
7
 
4
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 10 години
До ентел,да, само да не ти се налага да плащаш наем. Цените на храните си мечтай да са по евтини от тука. Има интернет, отивай и гледай цените им в московските магазин. С 1000 евро ще си като гаврошче ))
71
2
 
14
 
! Отговори
ентел преди 10 години
До 76С 1000 евро в Москва няма да умреш от глад, защото цените на храната в магазините са като в БГ, а на лекарствата и комуналните услуги (ток, вода , парно) - в десетки пъти по-ниски.
70
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
въпросът на 102 има обратон звучене - защо всичик които харесват САЩ - не отидат в САЩ, а ни дразнят с присъствието си?
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 100 ***, Според статистиката за декември 2012 година средната заплата за цяла Русия е била почти 35 000 рубли, което прави малко над 1000 долара. Мързи ме да гледам колко е сега. Значи пак не си в час, смешен
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първото условие е да се изпълни споразумението от 21 февруари, включващо конституционна реформа до септември и президентски избори до края на годината, а второто е създаването на коалиционно правителство в Киев. В преговорния процес за новата власт трябвало да бъдат представени всички политически сили на Украйна.най-вероятно ще има и реферндум на крим до 30 мартт.е. Путин си представя док рая на годинаат до отдели Крим по законен път от украйна.
67
16
 
4
 
! Отговори
BG forever преди 10 години
Защо просто всички, които харесват Русия и Путин не отидат да живеят там, а дразнят нормалните хора с тяхното присъствие...