Путин към войниците си: Върнете се в базите!

Учението край Крим било успешно, не било провокация
Обновена: 4 мар 2014 09:27 | 4 мар 2014 08:39,
462
Путин към войниците си: Върнете се в базите!
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин е наредил на военнослужещите, участващи във военни учения, да се завърнат в базите си.

Това съобщи пред журналисти в Кремъл прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

Песков посочи още, че военните учения край Крим не са свързани със събитията в Украйна.

По думите му, Путин е взел това решение след като получил доклад за успешното провеждане на мисията.

Според Франс прес в приключилата внезапна проверка на бойната готовност на войските от Западния и Централен военен окръг, разпоредена в сряда миналата седмица, са взели участие общо 150 хил. военни с близо 90 самолета, 120 хеликоптера, 880 танка и 80 кораба.

Този вид проверки, станали вече традиционни за днешната руска армия, според Владимир Путин дават възможност да се прецени способността на войските "да решават внезапно възникващи задачи".

На свой ред изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обяви, че ситуацията в Крим остава напрегната и призова властите в Русия да прекратят провокациите на територията на Украйна.

"Обръщам се към ръководството на Руската Федерация. Прекратете агресията и провокациите. Това са престъпления и вие ще отговаряте за тях", обяви той, цитиран от Интерфакс.

Представителят на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Саманта Пауър пък постави под съмнение молбата на Виктор Янукович към Владимир Путин за въвеждането на руски войски в Украйна.

"Няма никакви доказателства, че руското национално малцинство в Украйна като цяло и в частност в Крим е притеснявано. Всичко, за което говорят представителите на Русия, са измислени заплахи", настоя тя.

Междувременно Барак Обама проведе спешно заседание на Съвета за национална сигурност на САЩ с единствена тема - ситуацията в Крим.

В съобщението на Белия дом се посочва, че на срещата са се обсъждали различни варианти на действие по отношение на Русия в отговор на ситуацията в Украйна.

В заседанието са участвали държавният секретар на САЩ Джон Кери, който се очаква във вторник да пристигне в Киев, министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, както и председателят на Обединения комитет на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.