Разрешаването на кризата в Украйна е задача на украинците

Путин разговаря с китайския президент и турския премиер
Обновена: 4 мар 2014 21:10 | 4 мар 2014 20:48, Петя Славова
222
Разрешаването на кризата в Украйна е задача на украинците
Снимка: БТА

Разрешаването на кризата в Украйна е задача преди всичко на украинците, а нестабилността там ще има негативно влияние върху целия регион. Това е заявил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин - турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Двамата са обсъдили "острата кризисна ситуация в Украйна, и по-специално развитието на събитията в Крим в последно време", съобщиха от пресслужбата на Кремъл и източници от офиса на турския премиер.

За преодоляване на настоящата криза трябва да бъдат спазени основните принципи на международното право и междудържавните отношения, е посочил Ердоган, според източници от офиса на премиера, цитирани от Анадолската агенция.

Путин и Ердоган "са се договорили да поддържат контакт по този въпрос на различни нива", посочва ИТАР-ТАСС, като отбелязва, че разговорът е бил проведен по инициатива на турската страна.

Междувременно бяха оповестени реакциите на турски министри във връзка ситуацията в Крим, пише БТА. Турският министър за Европейския съюз призова Русия да прояви здрав разум, заявявайки, че като страна гарант тя трябва да работи по-усилено от която и да било друга държава за териториалната цялост и мира в Украйна, съобщава новинарският сайт Уърлд булитин.

Още по темата

В отговор на журналистически въпроси Мевлют Чавушоглу коментира нарастващото напрежение в Украйна и Крим."Телефонната дипломация досега се провали. Не смятаме, че на този етап ще проработи каквато и да било телефонна дипломация", каза министърът. По отношение на информациите за руски ултиматум към
украинските сили в Крим Чавушоглу каза, че Турция винаги е критикувала подход към Украйна от типа "или сте с нас, или против нас".

"Неприемливо е Русия да влиза в независима държава със силите си. Това противоречи също на международните споразумения", заяви той. Министърът за ЕС каза още, че Турция би направила всичко възможно, за да попречи на конфликт или война чрез насърчаване на дипломацията.

"Затова и нашият външен министър посети преди няколко дни Украйна. Проблемът обаче сега е в една ситуация, където реакцията на Турция няма да е достатъчна и ще са нужни повече действия", допълни Чавушоглу.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция винаги ще подкрепя кримските татари, а позицията и на турския президент, и на премиера е, че не може да бъдат безразлични към всеки един въпрос, засягащ "сънародниците ни в Крим или някъде другаде по света", посочва Уърлд булитин.

"Където нашите братя и сестри страдат, ние ще сме първите, които ще им помогнем," каза Давутоглу.
В Автономна република Крим живеят приблизително 280 хиляди кримски татари, които съставят около 13 процента от общото население, по данни на турското министерство на външните работи. Значението на полуостров Крим има дълбоки исторически корени за Турция, а кримските татари, които живеят там, са
представители на тюркските народи и говорят на език, близък до турския.

Турският вицепремиер Емруллах Ишлер определи териториалната цялост, стабилност и благоденствието на Украйна като особено важни за турската външна политика и подчерта значението на политическата стабилност на Украйна за другите източноевропейски държави. По отношение на Крим вицепремиерът изтъкна, че полуостровът е част от територията на Украйна.

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин също са обсъдили положението в Украйна в телефонен разговор и са на близки позиции, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В разговора двамата президенти изразили надежда, че "предприетите от руското държавно ръководство стъпки ще понижат обществено-политическото напрежение и ще гарантират сигурността на рускоезичните граждани в Крим и в източните области на Украйна", се казва в изявлението на руското президентство.

По-рано руският президент заяви, че използването на руски въоръжени сили в Украйна може да стане само в краен случай и на легитимна основа. Държавният глава е наредил на военнослужещите, участващи във военни учения, да се завърнат в базите си.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
Един от всички преди 10 години
До Кандидат психопат!!!То, че Сталин е е бил много в ред но няма как да се отрече, че спаси света /в това число Англия и САЩ/ от Хитлер. И не забравяй, че не РУСИЯ а САЩ бомбардираха Сърбия, не РУСИЯ а САЩ махлуха в Ирак, Либия и на още много места, уж в защита на демокрацията и мира /баси, защита на мира с война, ужас/. Но това бяха места далеееч от САЩ. Но сега нещата са други, намесят ли се ракети ще падат и в САЩ. А американците имат много повече да губят от обикновения руснак.
145
0
 
1
 
! Отговори
х преди 10 години
До НегоТо добре ,че Путин и Ердоган засега само се цункат.Щото в харема на Доган е пълно с евнуси.то там Волен,Сергей,Бареков...
144
0
 
0
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Ей, НОВА ТВ! Кажи ми пак какво да не правя, другарко дружинна!Цял свят видя на чичо *** корабчетата, смальотчетата и оловните войничета, само гуреливия поглед, вперен в "светлото бъдеще" не мой да стигне дотам!By the way - отново сте на опашката с кофти преведените си лъжи за Майдана, не случайно на такива като вас им викат "диванные войска, корпус медленного реагирования" :D
143
2
 
6
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Това трябва ли да се приема като турски претенции към остров Крим?...Не си играйте с Путин.Този момент е много важен и българската дипломация може да засили българо-руските отношения.Опа,... Забравих, че дипломацията ни се води от женчовци и ***.ераси...
142
10
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Русия се страхува събитията в Украйна да не се прехвърлят на нейна територия . защото ако това стане огънят ще гори с години .
141
2
 
8
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До До Ястреб: 195 А на теб да ти е минало през ум че Крим е независим и НЕ признава новия кабинет ? Или за Украйна може ( 10 000 )да определят за 48 милиона ) но в Крим не трябва да решават сами ?
140
1
 
17
 
! Отговори
СССР преди 10 години
Еее народе *** народе много ще има да пищите че е криза че ядете пилета с анаболи, пластмасови домати но никой не се интересува от причината АМЕРИКА и европейските крадци, събудете се алооо, парите от народа изчезват защото пътуват до джобовете на група психясали американци милярдери които си избраха поредният говорител Обама учи се народееее... но не от медииното промиване мозъци, ходете до Америка, ходете до Русия разходете се в Европа
139
11
 
5
 
! Отговори
До Ястреб: преди 10 години
Да ти е минавало през ума, ЧЕ УКРАИНЦИТЕ ЗАЩИТАВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ? Не нали! Просто така е по-лесно - те са купени, те са терористи, те са фашисти, те са не знам какви си... А президента им какъв е? Разбирам да е имало референдум или друго допитване до народа, НА КОЕТО САМИТЕ ХОРА ДА СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ЧЛЕНСТВО В ЕС И НАТО И ТОГАВА ГРУПА НЕДОВОЛНИ ДА ЗАВЗЕМАТ ВЛАСТТА! Да тогава ще бъдат терористи, ЗАЩОТО СА ПРОТИВ ВОЛЯТА НА НАРОДА, АМА В СЛУЧАЯ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА НАРОДА Е САМИЯТ ПРЕЗИДЕНТ!
138
5
 
6
 
! Отговори
До Ястреб: преди 10 години
Айде стига сте писали глупости бе! При демокрацията (говоря за истинската демокрация, като тази в Швейцария, а не като нашата изродена псевдо демокрация) ВЛАСТТА Е ДАДЕНА НА ПОЛИТИЦИТЕ ОТ НАРОДА И ТОЙ ИМА ПРАВО ДА ИМ Я ОТНЕМЕ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ, АКО РЕШИ, ЧЕ ТЕ НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ИЛИ НАРУШАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ МУ! Украинският президент НАПЪЛНО САМОСТОЯТЕЛНО И ЕДНОЛИЧНО И БЕЗ КАКВОТО И ДА Е ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА РЕШИ ДА ПРЕКРАТИ КАНДИДАТУРИТЕ НА СТРАНАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС И НАТО!
137
1
 
23
 
! Отговори
СССР преди 10 години
Путин, стегни се стига компромиси до кога ще чакаш задействай войната и това е, Сирия Югославия Либия Ирак и т.н. сега същите маскирани терористи от Украйна са във Венецуела и къде ли още ще бъдат, тия американци няма да се спрат и народа по света като е гъзолизец на америка не допускай да сринат и твоята държава покажи какво значи Русия когато се подиграват с нея.
136
2
 
3
 
! Отговори
До 189: преди 10 години
Ама чакай сега! Това, че част от украинците свалиха президента си, който както се и доказа в последствие е бил просто марионетка на психопата на снимката съвсем не означа, ЧЕ ТЕ СА ЗАВЗЕЛИ ВЛАСТТА! След месец или месец и половина (не помня точно) в Украйна има избори, на които ЩЕ СЕ РЕШИ КОЙ ДА Е ПРЕЗИДЕНТ! Ако те бяха действително окупатори щяха просто ДА ОКУПИРАТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ И ДРУГИТЕ ПОСТОВЕ И ДА ГИ ДЪРЖАТ ЗА СЕБЕ СИ С ГОДИНИ (без избори и други подобни)!
135
4
 
9
 
! Отговори
Ястреб ® преди 10 години
До Кандидат психопат!!!Колега, ти кандидатската фаза си я преминал благополучно! Конграгулейшънс!Я сега поумувай малко, кой се опитва да подпали световна война - краваристанците ли, дето разбуниха Украйна и организираха цивилен преврат срещу легитмното украинско правителство и инсталираха техни пионки там, или рашките, които искат да въдворяд ред в горящия си преден си двор?
134
1
 
20
 
! Отговори
до 186 преди 10 години
Амио като винаги си обичал руснаците трябва да приемеш, че Русия е една горда страна и никак не им е приятно САЩ и президента им да им отправят заплахи. Санкции щели да правят и така нататък.Да не говорим, че и политиката на ЕС: "Завземаме половин Украйна чрез терористи, заедно със столицата и оттам ние, заедно с терористите и подвластните ни банки решаваме какво да правим с цяла Украйна (защото пак ние не приемаме да се разпадне)"е неприемлива.
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров е прав, че страната ни би трябвало да запази неутралитет спрямо Украйна. Цялата Украйна, а не само западната и част.
132
9
 
5
 
! Отговори
Кандидат психопат!!! преди 10 години
"Разрешаването на кризата в Украйна е задача на украинците"Е, вие какво майкината си търсите там тогава? ВИНАГИ СЪМ ОБИЧАЛ ОБИКНОВЕНИТЕ РУСНАЦИ И ВИНАГИ ЩЕ ГИ ОБИЧАМ, ама тоя кандидат Хитлер/Сталин на снимката не мога да го понасям! Бил голям държавник! И кое точно му е голямото?!? Това ЧЕ СЕ ОПИТВА ДА ЗАПАЛИ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА или това, ЧЕ АКО МУ ПАДНЕ ЩЕ ЗАТРИЕ ПОЛОВИНАТА СВЯТ, както двамата гореспоменати психопати?
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
to krim vehce si go vzeha rusnacite
130
2
 
14
 
! Отговори
Хахахах преди 10 години
Голяма помощ ще полу4и Украйна майна от запада и сащ.....милиарди под формата на кредит ахахахахаха.......много порст народ се оказа украинския.....веднага да се събуждат от комата в която са изпаднали ина4е ги 4ака гибелта на бай ганьова българия - ве4е абсурдистан.
129
11
 
2
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Абе, вие като си плямпате за " СЪЮЗ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ДЪРЖАВИ", що не поразсъждавате малко над факта че скапаната ви православна Рус нападна православна Украйна навръх Прошкина Неделя???Ей, т'ва дебилизма последно ш'си отиде от родните земи!
128
2
 
15
 
! Отговори
СЯНКАТА НА ЦИОН преди 10 години
НАДЕЖДАТА ЗА СПАСЕНИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е В ТОЗИ НА СНИМКАТА. ИНАЧЕ СВЕТЪТ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЕДНА ЮДЕЙО-ЦИОНИСТКА ***, А БЪЛГАРИЯ ЩЕ СПРЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ! ФАКТ !
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да, зависи от украинцитено *** дрънка оръжие, за да промени този факт