Кой поръча снайперистите в Киев? Отговорът!

Катрин Аштън и естонският външен министър за кризата в Украйна
Обновена: 5 мар 2014 21:47 | 5 мар 2014 20:06,
642
Кой поръча снайперистите в Киев? Отговорът!
Снимка: Reuters

Снайперистите на Майдана в Киев са били наети от някого в ръководството на опозицията.

Това става ясно от изтекъл в нета запис на разговора на външнополитическия представител на ЕС Катрин Аштън с външния министър на Естония Урмас Пает, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Всички свидетелства сочат, че убитите от снайперисти хора и от двете страни - полицаи и хора от улицата, са били убити от едни и същи снайперисти, - казва Урмас Пает в записа, качен в YouTube. - Има снимки, показания на лекари, че почеркът е един и същ, еднакъв е и видът на куршумите".

"Сега става все по-ясно, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", добавя Пает.

"Интересно. Тогава това трябва да се разследва", отвръща Катрин Аштън.

В изтеклия разговор, състоял се преди формирането на временното правителство на Украйна, външният министър на Естония и шефът на външнополитическата служба на ЕС обсъдили също и създаването на новия украински кабинет.

"Представителите на гражданското общество нямат доверие на хората, които кроят коалицията, те имат тъмно минало", отбелязал Пает.

Обсъждайки конкретни фигури на украинската политика, той подчертал, че с авторитет сред представителите на гражданското общество се ползва само Пьотр Порошенко.

"Върху членовете на парламента се оказва огромен натиск. В домовете им се явяват неканени гости, а един депутат е бил бит направо пред парламента", добавил Пает. Той предупредил Аштън, че в Украйна "има руски кораби и Русия може да премине към действие".

"Нужно е да убедим хората на Майдана, че трябва да се държат сплотени в краткосрочна перспектива. Ние готвим финансова помощ в краткосрочна, средносрочна и дългосрочна перспектива. Нужно ни е правителство, за да можем да дадем помощ от ЕС. Недостатъчно е просто да се барикадират сгради", казала на свой ред Аштън.

Естонското външно министерство вече потвърди автентичността на телефонния разговор между Пает и Аштън.

"Крайно досадно е, че  изобщо този разговор е бил подслушан и това, че е качен в интернет именно днес, не е случайно", заяви самият Пает, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той се въздържа от коментар, докато не види записа. "Разговорът ми с Аштън се състоя миналата седмица веднага след посещението в Украйна. В този момент вече бях в  Естония", каза той.

Евросъюзът отказа да коментира появилия се запис. "Не коментираме изтичания на частни разговори", каза прессекретаря на Аштън Мая  Кочиянчич.

В руското външно министерство обаче са обърнали сериозно внимание на появилия се в интернет запис.

"Отказът на ЕС да го коментира предизвиква удивление. Та нали неотдавна високопоставени  представители на страните от ЕС активно коментираха аудиозаписа на Виктория Нюланд", казал представител на министерството, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


642
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на Ройтерс за снимката с въздушната пушка!
7
1
 
80
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
1-Искаме смяна на системата-демархия-демокрация,пряко подчинена на народа.2-Искаме референдум за Ес.3-Не искаме нов световен ред и разни чипове.4-О бедни ми украински народе,знаете ли какво е Ес?Попитахте българите,те ще ви отговорят.
6
1
 
81
 
! Отговори
haha преди 10 години
сега ще ревнат като Бойко,че дори и в тоалетната не можел човек да идеееее,че не разговорът в който си хванат не е важен а самото подслушване.Не е тайна че всеки подслушва всеки,целия ни свят е изграден на една лъжа и потърпевши сме всички ние
5
1
 
121
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Абе истината скоро ще излезе наяве (не че ние не я знаем на собственния си гръб), но ще бъде късно. Ще съсипят хубавата държава.
4
2
 
100
 
! Отговори
NAPOLEON преди 10 години
MRUSNI PROVOKATORI SPONSORIRANI OT AMERIKA I E.S.
3
1
 
111
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Тей, тей...Става интересно. Крадеца вика "Дръжте крадеца".
2
3
 
141
 
! Отговори
Анти-комунист преди 10 години
Колосален скандал.
1
3
 
144
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Европейският съюз се на.***