Янукович от Русия: Опитват се да разпалят гражданска война!

Сваленият украински президент обвини новите власти в Киев
Обновена: 11 мар 2014 15:21 | 11 мар 2014 11:53, Елка Василева
283
Янукович от Русия: Опитват се да разпалят гражданска война!
Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович обвини новите власти в Киев в опит да разпалят гражданска война. Янукович каза това на пресконференция, която даде в град Ростов на Дон в Русия.

По думите му против него са били предприети терористични действия. Янукович добави, че които и да са органи на властта, които ще бъдат сформирани в Киев, няма да са легитимни.

Виктор Янукович смята да поиска от Върховния съд и Конгреса на САЩ оценка за действията на американското държавно ръководство, засягащи Украйна, по-специално за намерението да й бъдат отпуснати един милиард долара.

"Според собствените си закони вие нямате право да отпуснете тези пари", обърна се той към властите във Вашингтон, като се позова на конституцията на САЩ, която забранява да се отпуска финансова помощ на правителството на която и да било държава, чийто законен президент е бил свален.

Янукович подчерта, че изборите, насрочени за 25 май „от кликата, завзела властта чрез преврат“, са „нелегитимни и незаконни, не са в съответствие с конституцията на Украйна“. Янукович обърна внимание, че изборите ще се „проведат в обстановка на тотален контрол от страна на екстремистките сили“.

По думите му зад завесата на уж законно правителство в Украйна „действа банда ултранационалисти и неофашисти, които се целят вече и в президентския пост. „Със сила те превземат органите на местно самоуправление, уволняват ръководството на милицията и службата за сигурност. Не само в центъра, в Киев, но и по места“, посочи Янукович.

„Помислете, те /силите, дошли на власт в Киев/ искат да поставят армията под знамето на Бандера и да разпалят гражданска война! Те искат да включат бойци на националистически организации във въоръжените сили. Да им дадат оръжие в ръцете“, каза Янукович.

Той се обърна към „покровителите на тези тъмни сили на Запад“. „Ослепели ли сте, изгубили сте паметта си, забравили сте какво е това фашизъм?“, каза Янукович.

Янукович беше категоричен, че според него той остава единствения легитимен президент на Украйна, както и върховен главнокомандващ. „Не съм прекратил правомощията си, жив съм, не са ме отстранили по реда, предвиден от конституцията на Украйна“, каза Янукович.

Още по темата
Той заяви намеренията си да се върне в Киев, когато това позволят обстоятелствата.

„В момента на преврата не съм напускал територията на Украйна. В онези дни спрямо мен се опитаха да приложат терористични действия. Веднага щом обстоятелствата позволят, а този момент няма да го чакаме дълго, аз ще се върна в Киев“, заяви Янукович пред журналистите.

Янукович опроверга слуховете, че е болен. Той заяви, че е жив, но изпитва дълбока тревога от събитията в Украйна. “Тъй като в Украйна за мен се разпространяват всякакви слухове, искам да кажа, че съм жив. Макар че не мога да кажа, че се чувствам добре, защото не мога да гледам случващото се в Украйна без страшна тревога“, заяви той.

На 28 февруари Виктор Янукович даде пресконференция също в Ростов на Дон. Тогава той определи отстраняването му от Върховната рада от длъжност като спектакъл. Посочи още, че не е признал и няма да признае законите, приети „по насилствен начин в парламента“. „Не съм ги подписал, което означава, че тези закони не са били приети“, каза Янукович.

Ден по-рано – на 27 февруари Виктор Янукович се обърна към руските власти с молба за осигурят личната му безопасност в Русия. Той посочи, че по негов адрес се чуват заплахи за физическа разправа. В отговор източник от руските власти заяви, че безопасността на Янукович в Русия е осигурена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еднакво харесвам и украинци, и руснаци; убеден съм, че конфликт украйна - русия няма (има вътрешно политически конфликт в украйна); на майдана всички прекалиха с агресия и сила..по украинската конституция наистина янукович не беше свален законно, а сегашния 'избран' беше точно онзи, за който говореше американската дипломатка, когато каза: фак да ИЮ...въпреки това, не мога да не си задам следния въпрос: как въпросният хубостник янукович, при затворени граници, се озова в москва?
143
1
 
2
 
! Отговори
Доктор 3 преди 10 години
До Анонимен 205Ко? Не!
142
5
 
16
 
! Отговори
Доктор 2 преди 10 години
До Шоп1. Избран е на избори.2. Абдикация е: "от латински abdicatio е акт на доброволно отказване от официален пост, особено отказването на трона от владетел.". Той не е абдикирал.3. Ако беше се разпоредил да стрелят по *** сега щяхме да гледаме вече истинска война там.
141
1
 
5
 
! Отговори
С тези преди 10 години
До ДУРАКИПриказки от последните години със сигурност поне знам кой няма да дойде да ни помогне.За теб остава дилемата дали Косово или Афганистан ще се застъпят за нас при този сценарии, който коментираш .....
140
16
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Без име. Как да спазят споразумението, като руската марионетка абдикира? Какво да му спазват? Сега и да се връща, вече е късно. Не е ясно как са го обработили в мазетата на ФСБ, този човек вече е ненадежден, говори откровени глупости. Да беше стоял да си управлява войската, полицията и спецслужбите.
139
2
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 10 години
До ШопЩях да подложа менталното ти състояние под съмнение, но няма да казвам, че си луд.Без да злобея ми се ще и теб някой, като започне да те "експроприира" да се върнеш в нормалното русло на мисли.
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 191Поправка : не 80 000 000, а 80 000 000 000 , осемдесет милиарда лева, при ср.заплата тогава 10 000лв
137
16
 
10
 
! Отговори
ДУРАКИ преди 10 години
Много *** народ, много рубладжии и червени ***, които защитават военната интервенция на руснаците.Абе неграмотници, ами ако утре Ердоган ефенди реши да отцепи от БГ Кърджалийския и Разградския санджак, под претекст, че защитава турците тук, защото лошите българи не им дават да агитират на турски и прати резани аскери с дълги "пушки" и почнат да "уважават" жените, дъщерите и майките ви, където сварят.Какво ще кажете , а?
136
8
 
4
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Малко добри новини - след речта на Янукович московските борсови индекси отново се сринаха. Който желае може да си събере рублички за ***-папир :)
135
13
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Цял свят плаща на руснаците да се наливат с водка и да плюскат салата Оливье и да клепат ракети, с които да ни стрелят. И срещу какво? Срещу полезните изкопаеми, които можем да им експроприираме с малко повече инат и воля от наша страна.
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимният 122Да, но при нас като на забраниха БКП и ДПС, те непрекъснато дестабилизират държавата !
133
13
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Янукович се самоотстрани, а парламента си е законно избран, няма какво повече да се коментира. Капитан, който напуска кораба е плъх.
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 110600 000- на армия на СССР, остава в България 4 години и струва на държавата 80 000 000лв, после 1951г, обмениха парите 40 на 1000, но само за блоговете, а тия които са в брой до 1 на 1000. Преди обмяната направиха т.н. "заем за свобода" от който всеки пълнолетен беше задължен да купи определено мколичество облигации. Следващите години от време на време въртяха лотария и тук там на някго изплащаха по някой смешен лев. Родителите ми ги оставиха да си играя с тях.
131
9
 
13
 
! Отговори
varg преди 10 години
Ще пиша писмо до президента ни Путин с намерение да ни отърве час по-скоро от световното зло Америка и Израел.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DO 180 PII SI XAPCHETATA REDOVNO
129
4
 
13
 
! Отговори
Работодател преди 10 години
Днеска е работен ден ! Защо висите по форумите и не работите,а после се оплакватече сте бедни . Комунизма ви научи така да не работите и да разчитате на по кадърните и работливи от вас да ви издържат! Това време изтече
128
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Без име.Освен "Без име" си и без акъл. Не се прави на умно. ЕС НЕ Е АНЕКСИРАЛ НИКОГО. Ние сами се натиснахме. ВИЕ, ЧЕРВЕНИТЕ - НАЙ-МНОГО. Оказа се, че ЕС е бюрократична крадлива ***, която се сприятели с комунистическа Русия и заедно ни грабят. Ние сме си виновни.
127
9
 
7
 
! Отговори
българин преди 10 години
До ! 171:Абсолютно сте прави. Нека си подредим България. НО, пречат ни СЪВЕТСКИТЕ *** като "славянин", "Анонимният", "БАЧКАТОР", "но комент", "социалист" и пр. (цитиръм тези или този, с много никове, тук, във форума). Затова се занимавам с тях. Няма да можем да си подредим България, докато в нея има хора, на които Русия им е по-мила, нито пък хора, които плюят всеки ден по РАЗВИТИТЕ страни от запада. Русия и Китай са СЛАБОРАЗВИТИ страни с БЕДНИ НАРОДИ. ТЕ НИ ЗАСТРАШАВАТ СМЪРТОНОСНО.
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо спря да се говори толкова интензивно за тази Украйна. Нещата явно не са такива каквито им се иска на господа демократите. Сценарий ала Либия и Сирия не се получи. Май всичко се сговняса. Народа тръгна в грешна посока
125
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛАВА РОССИЯ !!! СЛАВА ЯНУКОВИЧА !!! СМЕРТ ФАШИСТАМИ !!!