Янукович от Русия: Опитват се да разпалят гражданска война!

Сваленият украински президент обвини новите власти в Киев
Обновена: 11 мар 2014 15:21 | 11 мар 2014 11:53, Елка Василева
283
Янукович от Русия: Опитват се да разпалят гражданска война!
Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович обвини новите власти в Киев в опит да разпалят гражданска война. Янукович каза това на пресконференция, която даде в град Ростов на Дон в Русия.

По думите му против него са били предприети терористични действия. Янукович добави, че които и да са органи на властта, които ще бъдат сформирани в Киев, няма да са легитимни.

Виктор Янукович смята да поиска от Върховния съд и Конгреса на САЩ оценка за действията на американското държавно ръководство, засягащи Украйна, по-специално за намерението да й бъдат отпуснати един милиард долара.

"Според собствените си закони вие нямате право да отпуснете тези пари", обърна се той към властите във Вашингтон, като се позова на конституцията на САЩ, която забранява да се отпуска финансова помощ на правителството на която и да било държава, чийто законен президент е бил свален.

Янукович подчерта, че изборите, насрочени за 25 май „от кликата, завзела властта чрез преврат“, са „нелегитимни и незаконни, не са в съответствие с конституцията на Украйна“. Янукович обърна внимание, че изборите ще се „проведат в обстановка на тотален контрол от страна на екстремистките сили“.

По думите му зад завесата на уж законно правителство в Украйна „действа банда ултранационалисти и неофашисти, които се целят вече и в президентския пост. „Със сила те превземат органите на местно самоуправление, уволняват ръководството на милицията и службата за сигурност. Не само в центъра, в Киев, но и по места“, посочи Янукович.

„Помислете, те /силите, дошли на власт в Киев/ искат да поставят армията под знамето на Бандера и да разпалят гражданска война! Те искат да включат бойци на националистически организации във въоръжените сили. Да им дадат оръжие в ръцете“, каза Янукович.

Той се обърна към „покровителите на тези тъмни сили на Запад“. „Ослепели ли сте, изгубили сте паметта си, забравили сте какво е това фашизъм?“, каза Янукович.

Янукович беше категоричен, че според него той остава единствения легитимен президент на Украйна, както и върховен главнокомандващ. „Не съм прекратил правомощията си, жив съм, не са ме отстранили по реда, предвиден от конституцията на Украйна“, каза Янукович.

Още по темата
Той заяви намеренията си да се върне в Киев, когато това позволят обстоятелствата.

„В момента на преврата не съм напускал територията на Украйна. В онези дни спрямо мен се опитаха да приложат терористични действия. Веднага щом обстоятелствата позволят, а този момент няма да го чакаме дълго, аз ще се върна в Киев“, заяви Янукович пред журналистите.

Янукович опроверга слуховете, че е болен. Той заяви, че е жив, но изпитва дълбока тревога от събитията в Украйна. “Тъй като в Украйна за мен се разпространяват всякакви слухове, искам да кажа, че съм жив. Макар че не мога да кажа, че се чувствам добре, защото не мога да гледам случващото се в Украйна без страшна тревога“, заяви той.

На 28 февруари Виктор Янукович даде пресконференция също в Ростов на Дон. Тогава той определи отстраняването му от Върховната рада от длъжност като спектакъл. Посочи още, че не е признал и няма да признае законите, приети „по насилствен начин в парламента“. „Не съм ги подписал, което означава, че тези закони не са били приети“, каза Янукович.

Ден по-рано – на 27 февруари Виктор Янукович се обърна към руските власти с молба за осигурят личната му безопасност в Русия. Той посочи, че по негов адрес се чуват заплахи за физическа разправа. В отговор източник от руските власти заяви, че безопасността на Янукович в Русия е осигурена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цял свят плаща и тегли за да може в щатите да си карат мощните коли, които горят колкото средноразмерен самосвал, да имат по един наръч кредитни карти, да плюскат като прасета,да се редят на опашки за новия Айфон и да прекарват по един месец годишно на Хавайте. Тези блага не идват от въздуха бе, слепци.
123
11
 
9
 
! Отговори
аз преди 10 години
Нашите освободители ги избиха 1918г. тая *** наречена Руска федерация ни е донесла само глад, лишения, изолация от белия свят! Русия е и ще си остане една азиатска слабора развита дЕржава и примитивно мислене и назадничевост!
122
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V Russia , krajbata e "religia" , drugari.
121
5
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
Хора, дайте да си подредим България и Българите, и оставете по света да се избиват. Като за начало да изгоним турците и ***, без тяхната подкрепа доста по лесно ще се справим с олигархията. Време да е измислим нов строй в който всеки ще си получава заслуженото
120
14
 
13
 
! Отговори
българин преди 10 години
До до 141 от славянин:Не, *** червен, икономическия геноцид на българите вие, червените, го започнахте още на 09.09.1944 г. Двадесетина години плюскахте останалото от "монархо-фашизма", после започнахте да взимате заеми от Запада, а българите след войната, до 60-те г. на 20 век, ГЛАДУВАТ, ***, през втората половина на 60.те и през 70-те г., СЪС ЗАЕМИТЕ ОТ ЗАПАД, малко живнахме, а след 1989 г. ВИЕ, ЧЕРВЕНИТЕ *** НИ ДОКАРАХТЕ ДА ПРОСЕШКА ТОЯГА. ДО ЕДИН пълзите към САЩ, а не към Русия.
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мечтата ми е да се из_се_ра в позлатения кене ф на Янукович
118
12
 
10
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Анонимният 161:Ами ти направо се наакваш в гащите от страх, бе келешче червено съветоидно. Тези "победи" на Русия, за които дрънкаш, я докараха съвсем скоро след това до НАЙ-ГОЛЯМА РАЗРУХА. Даже Сталин НЕ ПРИЕМА ЛИЧНО "парада на победата" в края на II свет. война. Защото знае, че "победата" е СТРАШНА ЗАГУБА. Днес тъпакът от КГБ Путин повтаря същата история, след която вече може и да няма Русия, но от идиотските му перчения ЩЕ СТРАДАТ най-много "славяните", вкл. руснаците и ние, българите.
117
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахха виждам безсилието на евро лакеите във форума, думите "комунизъм" и исторически анализи на събития отпреди 50-100 години са единствените им аргументи върху днешната ситуация.
116
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако границите бяха отворени преди 89 г., на тази дата в България щеше да има 0 хил. население!
115
20
 
7
 
! Отговори
българин преди 10 години
До nnnn:Българите НЕ СА СЛАВЯНИ. "Славяни" е измислено име, което идва от "роби" ("склави"). Вярно, родствени сме с украинци, руснаци, поляци, чехи, словаци, сърби, хървати, словенци, а македонците са си българи. Но, Русия НИКОГА НЕ Е ОСВОБОЖДАВАЛА България, а се е ОПИТВАЛА ДА Я АНЕКСИРА, вкл. през Руско-турската война от 1877-78г.Аз съм за ПРИЯТЕЛСТВО с наричащите себе си славяни, НО НЕ ПОД РУСКА КОМАНДА. РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА България и "славяните" от 10 век насам. Преди няма Русия.
114
7
 
21
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Ако някой е достатъчно глупав, за да си мисли за борба срещу Русия, просто трябва да си спомни какво се е случи с двамата - Наполеон и Хитлер. Руснаците няма да бъдат победени. Това не е Ирак. Това не е полковник Кадафи в Либия. Това са руснаци.Те са въоръжени до зъби, те са технически грамотни, и те няма да се оттеглят и на сантиметър. Аз не вярвам, че политиците или военните ще се осмелят да заплашват да тръгнат на някакъв вид въоръжен конфликт с Русия, защото ако го направят, това ще постави началото на Трета световна война.
113
6
 
21
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Всъщност руснаците няма да се откажат от ключовото пристанище Севастопол на брега на Черно море. Но когато чуваме, че САЩ предупреждават Русия да не се намесва - това е пълно лицемерие. САЩ вече са похарчили 5 милиарда щатски долара, за да се дестабилизира Украйна.
112
7
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Но руснаците няма да позволят Украйна да попадне в ръцете на ЕС и САЩ. Това последното беше част от движението на ЕС и САЩ да завземат все повече и повече страни в Източна Европа, които преди това са били част от Съветския блок. Всичко това е насочено към по-нататъшно изолиране на Русия.
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
До Без име.Сега имаме насилие, което се случва между проруските и сепаратистки настроени кримскаи граждани и протестиращи етнически татари. Сега имате нов лидер в Украйна, той предупреждава руснаците да спрат протестите в Крим. Кой е този човек? Той е - никой. Но той е този, който Западът иска да постави в Украйна.Така сега САЩ обявиха, че ще дадат най-малко един милиард долара на новото правителство на Украйна. САЩ също заявиха, че ще разгледат допълнителни мерки за насърчаване на бившата съветска република". Ето как те го наричат. Руснаците отговориха с руски разузнавателен кораб в Ку
110
3
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Не, просто с по-високите мита ще предпазят руският пазар, а украинците ще духат таратора, защото тях не ги канят в ЕС, а само искат да ги използват в геополитическата борба срещу Русия. Впрочем, Крим е придаден към Украйна от Хрушчов през 1954 г. /далаверка със своите/, Одеса също е руска, та май в един средносрочен план предстои да се завърнат в Русия, като първо се отцепят в самостоятелни региони, държави и накрая в РФ. Може да се получи и нещо подобно на американците в Япония, Южна Корея и Германия.
109
3
 
15
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Когато през 1956 г. избухват унгарските събития, Западът не спира да окуражава антисталинските бунтовници и да им обещава всяческа подкрепа, стига да се надигнат срещу съветските окупатори. И хората наистина се вдигат. Само че когато съветските танкове влизат в Унгария, толкова горещо обещаваната западна помощ така и не пристига. Докато унгарските въстаници са разстрелвани по улиците на Будапеща, по западните радиостанции звучи морална подкрепа и съвети как се правят коктейли ***.
108
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е Пиночет установи военна диктатура, но аз се питам : Дали разстреляните от неговата хунта са повече от умрелите от глад и липса на здравеопазване през наши "велик преход" за никъде, засега ?
107
7
 
5
 
! Отговори
Жуков преди 10 години
До иситаната-109"На 9 септември 1945 г. СССР окупира България"Че тя твоята истина много изфирясала, бре. На тази дата СССР окупира Манджурия.
106
5
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Да не мислите, че днес на някой от демократичните западни лидери му пука за човешките права на украинците и за европейското им бъдеще? Те просто използват извечното противопоставяне на Западна и Източна Украйна в битката с Русия. А украинските протестиращи за тях са обикновено пушечно месо.
105
5
 
11
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
E, синият роял отдавна изчезна от плащада, изчезнаха и мирните протестиращи. Останаха обаче нацистите, антисемитите и крайните националисти. Останаха бойците на Десния сектор с техните катапулти, запалителни течности, а вече и с огнестрелно оръжие. Именно те се отправиха на щурм срещу украинския парламент в началото на седмицата. И тъкмо техният щурм отключи кървавите сблъсъци и доведе до смъртта на десетки хора и от двата лагер. Много ми е интересно какво би направил примерно един Франсоа Оланд, който сега заклеймява насилието срещу мирните протестиращи, ако тълпа войнствено настроени фра