95% са "За" присъединяването на Крим към Русия

Избирателната активност на референдума е била над 85 на сто
Обновена: 17 мар 2014 08:48 | 16 мар 2014 20:22, Камелия Цветанова
975
95% са "За"  присъединяването на Крим към Русия
Снимка: Ройтерс

Деветдесет и пет процента от гласоподавателите са гласували за присъединяването на Крим към Русия на днешния референдум, предаде ИТАР-ТАСС.

Това сочат първите официални неокончателни резултати от преброяването на близо половината бюлетини.

По-рано агенцията съобщи, че 93% са гласували "За", позовавайки се на екзит пол, проведен от Републиканския институт за политически и социологически проучвания по поръчка на агенция Криминформ сред над 200 избирателни района.

Седем процента са предпочели Крим да запази статута си и да остане част от Украйна.

Още по темата
Данните от екзит пола бяха публикувани веднага след края на вота.

Днес с референдум в Крим се избираше между въпроса дали републиката да се присъедини към Руската федерация, или да усили автономията си, като върне конституцията от 1994 г., когато за кратко е имала и собствен президент.

Анкетата с кримските гласоподаватели на излизане от избирателните участъци е била проведена в повече от 200 секции от Републиканския институт за политически и социални изследвания.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов приветства като "историческо решение" днешния вот на референдума в автономната република, предаде Франс прес, позовавайки се на негово съобщение в Туитър.

Данните от екзит пола свидетелстват за победа на Крим, посочи от своя страна вицепремиерът Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"93 процента за присъединяване към Русия и само 7 на сто за Украйна - това е победа! Ура!, подчерта той.

Избирателната активност е била над 85 на сто, обяви ръководителят на изборната комисия.

Кримският референдум се състоя, жалби няма, съобщи ръководителят на комисията по референдума Михаил Малишев.

Референдумът в Крим съответстваше на международните норми и изцяло отговаряше на демократичните процедури, заяви пред ИТАР-ТАСС ръководителят на мисията от международни наблюдатели Матеуш Пискорски от Полша.

"Наблюдателите стигнаха до извода, че всичко отговаря на необходимите стандарти", допълни представителят на Европейския парламент, гръцкият депутат Харалампос Ангуратис.

След приключването на вота близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република.

Върховният съвет на Крим утре ще оформи официалната молба за влизане в състава на Руската федерация, съобщи пред ИТАР-ТАСС първият вицепремиер на кримското правителство Рустам Темиргалиев.

"Утре в 10 часа местно време започва сесията на Върховния съвет на Крим, на която ще се сумират резултатите от референдума и ще бъде оформена официална молба за присъединяване на Крим в състава на Русия", изтъкна Темиргалиев.

"Трябва да започнем политически процес за присъединяване към Русия, което ще изисква  решение на Държавната дума на Съвета на федерацията и на президент на Руската федерация", поясни той.

Делегация на Върховния съвет на Крим утре ще замине за Москва, за да работи с руския парламент по решаването на въпроса за влизането на Крим в състава на РФ, посочи пред Първи канал премиерът на Крим Сергей Аксьонов.

Референдумът, разкритикуван както от Киев, така и на Запад, се произведе в присъствието на руски войски, които контролират региона от две седмици заедно със сепаратистки милиции.

"Русия ще уважи избора на жителите на Крим", увери президентът Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Той заяви отново, че референдумът е в абсолютно съгласие с международното право.

В същото време Белият дом обяви, че отхвърля референдума в Крим и определя действията на Русия като опасни и дестабилизиращи, предаде Ройтерс.

Според американското президентство Русия ще бъде изправена пред "все по-висока цена" заради военната интервенция и нарушаването на международното право. "Отдавна са отминали дните, когато светът спокойно ще стои безучастен, докато някоя страна със сила завладява територията на друга страна", се казва в съобщението.

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой пък разпространиха днес обща декларация, в която повториха становището на държавните и правителствените ръководители от ЕС, че референдумът за отделянето на Крим от Украйна е противоконституционен.

Референдумът е незаконен и неговият резултат няма да бъде признат, допълват Барозу и Ромпой.

Според тях решението на украинската криза трябва да бъде постигнато при отчитането на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, в рамките на националната конституция и по международните стандарти. Единствено общата работа чрез процеса на дипломацията, включително с преки преговори между правителствата на Украйна и на Русия, могат да доведат до решение. ЕС ще продължи да следва тези цели по всички налични канали, се добавя в съвместната позиция.

Барозу и Ромпой повтарят, че осъждат непредизвиканото нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, и отново призовават Русия да изтегли въоръжените си сили до числеността им преди настъпването на кризата, като руските военни да останат в рамките на казармите. Барозу и Ромпой допълват, че утре министрите на външните работи от ЕС ще преценят предприемането на допълнителни мерки в съответствие с решенията на извънредния Европейски съвет от 6 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


975
Още по темата: украйнареферендумкрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
652
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента подготвяме референдума в Кърджали. Сигурен съм че ще съберем повече от 95% за присъединяване към Турция. В крайна сметка 500 години Кърджали е бил част от Османската империя, а преди това част от Византийската империя. Кърджали несправедливо е обявен за част от България без никой да се допита до волята на населението.
651
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ е като селски бабаит-*** в дискотека - зъби се и бие по-малките и слабите,рекетира ги и тормози. Ако попадне на някой по-голям, взема още няколко подчинени *** за кураж (Англия,Франция...) Ама тоя път се наяде на х**, защото закачи приятелката на баш патрона и бияча! :)
650
0
 
3
 
! Отговори
seira преди 10 години
До ЧЕСТЕНКАЗУСА С КРИМ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С КЪРДЖАЛИ!!!
649
0
 
4
 
! Отговори
Бръмчо преди 10 години
До analizАми, просто не гласуваха, браха гъби... Като нашите седесари! Техният водач ги призова да бойкотират, не да гласуват против. То, м/у другото нямаше НЕ на бюлетината.
648
0
 
0
 
! Отговори
Ачмонек преди 10 години
Кво му е огромното на Станлин не става ясно?
647
2
 
10
 
! Отговори
Не е вярно преди 10 години
По последни данни са 96 ,7 процента като за тях са гласували Руснаци Българи и част от Кримските Татари. По улицата на Крим цари НЕВИЖДАН ПРАЗНИК.
646
7
 
4
 
! Отговори
analiz преди 10 години
Как така 13-те % кримски татари гласуваха ЗА присъединяване към Русия (към Сибир), или как 60 % кримски руснаци заработиха 97 %-ов Путинов вот ?
645
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До torysСталин е бил също толкова дребен, колкото и Путин.И не грузинец, а осетинец.
644
15
 
5
 
! Отговори
torys преди 10 години
Така е, в окупирана територия изборите винаги са 90+ в полза на окупатора. Навремето Саддам Хюсеин правеше избори в Ирак и винаги ги печелеше с 99,99 %. Правеше ги не заради демокрацията, а просто да види кои са потенциалните кандидати за настаняване в политическия затвор. Де да беше жив другаря Сталин да види какъв наследник има в лицето на Путин. Цял Сталинчо. Вярно, Сталин беше огромен грузинец, а Путин е злобно джудже, но в политическите си престъпления разлика нямат.
643
14
 
3
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Ей страшни измамници са тези болшевики,как така за няколко часа получиха и изчислиха резултатите бе ? Манипулатори и мошенници, където е стъпил болшевишки крак само това е разпространявал измами и престъпления.
642
0
 
3
 
! Отговори
до 884 преди 10 години
Така е.Преди изгрев е най-тъмно
641
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иде края на господството на Европейския съюз и САЩ! Отдавна вече хората разбраха каква е тяхната "демокрация", а тези, които не искат да го разберат са просто едни добре пратени техни слуги!!
640
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 932Излизаме а става все по тъмно..................................?
639
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТакъв избор, под дулата на калашников е както при наяшият пеферендум 1946г, при окупация от 600 000-на армия !
638
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Познато до болка.99% за любимата партия.Избор по комунистически.Връща ли се "доброто". старо време.Радвате ли се другари и другарки.Спете спокойно.За България връщане назад няма.Трудно,бавно и мъчително излизаме от черната дупка,в която бяхме вкарани.
637
9
 
2
 
! Отговори
Чукотковеец преди 10 години
До АнонименEй червено *** с опорни точки!
636
11
 
2
 
! Отговори
мониторинг преди 10 години
Добре де ,името на България ,ще се запази ,който и да живее тук .Като се казва България ,какво?И аз след ББ искам Сев.Източна България да помолим румънците да ни присъединят, но разбирам че още е рано.Но виждате ли какво може да направи един човек и как може да раздели страната само за 4 години.Омразата между регионите на България ,ще нараства и чакам деня на иронията и възмездието към близката до Турция част. Хора от севера - не работете с фирми от юг -подкрепяйте северната промишленост.
635
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
95% от 140% като на последните избори в Русия ли?
634
11
 
8
 
! Отговори
solaris преди 10 години
Съгласен съм,че Крим е бил част от Русия и Хрушчов им го подарява на украинците,обаче не съм съгласен все едно ние във Варна да си направим референдум за излизане от България,това е противозаконно,това че живеят там руснаци незначи,че можеш така да постъпваш,се едно в Германия да се отделят 10 милиона турци.....пародия.
633
4
 
5
 
! Отговори
111 преди 10 години
До 924Ние, българите пък искаме цяла източна Тракия почти до Цариград, като част от възстановяването на България от Сан Стефано и за да възтържествува справедливостта за изгонените стотици хиляди българи от турците.Освен това Турция даже не е платила обезщетенията на тракийските българи за отнетото им имущество. Та, преди да пишеш нещо си помисли коя държава е най- големият страдалец на нашия полуостров и най- много е блила ощетявана.