Атака срещу украински войници в Симферопол

При стрелба са убити двама, други двама са ранени
Обновена: 19 мар 2014 10:17 | 18 мар 2014 18:56,
516
Атака срещу украински войници в Симферопол
Снимка: БТА

Украински войници в база в главния град на Крим, Симферопол, са били атакувани. По последни данни при стрелба са убити двама души, а най-малко други двама са ранени, като информацията остава противоречива.

Според военното министерство на Украйна нападателите са били облечени в руски военни униформи, а според кримската милиция неизвестно лице е стреляло по членове на силите за самоотбрана и по посока на украинската военна част.

В съобщение на кримската милиция, цитирано от агенция Криминформ и от ИТАР-ТАСС, се посочва, че в резултат на стрелба на снайперист са загинали двама души - боец на кримските отряди за самоотбрана и украински военен. Още двама души - отново член на отрядите за самоотбрана и украински военен, са ранени.

Според кримската милиция е стреляно от една точка в две посоки. Неизвестно лице е стреляло от прозорец на недостроена сграда, намираща се до военна част. Стреляно е по членове на силите за самоотбрана, които проверявали сигнал, че в сградата има въоръжени лица, както и по посока на украинската военна част, се казва в съобщението на министерството на вътрешните работи на Крим.

Изказва се предположение, че е стрелял снайперист и че може би това е било провокация с цел дестабилизиране на обстановката в Симферопол в деня на подписването на договора "за обединяване на Крим с Русия".

Един украински войник е убит, а други двама са ранени, обявиха по-рано от Министерството на отбраната на Украйна.

По данни на министерството подпоручик С. Какурин е загинал от куршум в сърцето при нападение над неговата част в Симферопол. Капитан В. Федун е бил ранен във врата и ръката, а трети войник е ранен в главата и крака от удари с палка. "Нападателите, облечени в униформа на руски военни, са били въоръжени с автоматични пушки и снайперска пушка", се казва в комюникето на министерството.

Какурин е бил на пост на наблюдателна кула в базата. Нападателите в руски военни униформи пленили "по време на преговори" командира на базата Андрий Андрюшин, държали го в близка сграда и го "принуждавали да мине на страната на кримския народ", допълниха от министерството.

След нападението на украинските военни в Крим бе разрешено да използват оръжията си.

"За да бъде защитен животът на нашите войници, на украинските военни части в Крим бе разрешено да използват оръжията си", се посочва в съобщението на министерството на отбраната.

 Досега те бяха призовани да не отговарят на провокациите на руските сили, които са в Крим повече от две седмици, припомня АФП.

Още по темата
"Конфликтът с Русия навлиза от политическа във военна фаза след изстрелите срещу украински военни", заяви украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той обвини Русия във военно престъпление заради стрелбата по украински войници. "Днес руски войници започнаха стрелба по украински военнослужещи и това е военно престъпление без никакъв срок на давност", каза Яценюк.

Той добави, че е възложил на украинския и.д. министър на отбраната да свика среща с колегите си от Великобритания, Франция и Русия - страните, подписали договора от 1994 г., който гарантира ненарушимост на държавните граници на Украйна.

"Руският президент Владимир Путин е лично отговорен за пролятата кръв на украинските военни", заяви от своя страна временният украински президент Олександър Турчинов.

Командващият украинския флот съобщи на заседание в министерството на отбраната, че в Крим петима флотски офицери са били отвлечени, като двама от тях по-късно са били освободени. Украинското разузнаване, цитирано от Интерфакс, съобщи за един свой отвлечен служител. 

Политическата партия УДАР, ръководена от Виталий Кличко, която изигра основна роля в продължилите три месеца проевропейски протести в Киев, заяви в декларация, че "предвид враждебните действия на руското политическа ръководство и възприетата в международните отношения практика" настоява за прекъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия. За същото призова и Олех Тяхнибок, лидерът на дясната партия "Свобода", който също подкрепя правителството в Киев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още по темата: войницикримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
5
 
7
 
! Отговори
до 464 преди 10 години
На баба ти фърчилото, разправяй ги тия на промитите гейропейски мозъци, колко си ***(това е за цял живот), нашите медии са продажни, безспорно, но са на другата страна, ако имаше такива простотии от руска страна, то те щяха да бъдат преекспонирани 1000-кратно, младия татарин щеше да бъде превърнат във 10-20 татари и то не млади, а деца !
342
3
 
14
 
! Отговори
234 преди 10 години
Крим и Кърджали нямат нищо общо. Крим автономна република, Кърджали град в еднонационална държава. Стига с тези манипулации и възбуждане на вражда, там където няма причина. Отворете си очите и не бъдете наивни. Америк. политика е разделяй и младей. Време е да им кажем БАСТА, както им го казват руснаците. Макар и с различни политически възгледи, те са единни, а ние сме разделени на шофьори и пешеходци, бедни и богати, умни и прости, граждани и селяни, работодатели и работници и т.н.
341
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде пак невярна информация, по един убит от двете страни, от снайпер!!!!!!!!!сценарий от Майдана!
340
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОГА ЩЕ БЪДЕ ПРАЗНИЧНИЯ ДЕН НА КЪРДЖАЛИ
339
24
 
11
 
! Отговори
ANITA преди 10 години
А,БЕ *** ЧЕРВЕНИ НЕГОДЯИ,АЗ ГЛЕДАМ ДИРЕКТНО ПО ТВ ПРОГРАМИТЕ НА РУСИЯ И УКРАЙНА,НЕ ГЛЕДАМ ИЗОБЩО НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ТЕЛЕВИЗИИ, И ВИЖДАМ КАК СЕ ДЪРЖАТ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ,СЪЩО КАТО ПО ВРЕМЕТО НА СТАЛИН СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.ИЗЧЕЗВАТ БЕЗСЛЕДНО ХОРА КОИТО СА ПРОТИВ РУСИЯНИТЕ, И ГИ НАМИРАТ УБИТИ. ОТВЛИЧАТ ЖУРНАЛИСТИ,КРИМСКИ ТАТАРИ, УКРАИНЦИ, КОИТО ПРОТЕСТИРАТ ПРОТИВ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ,ВЧЕРА ГЛЕДАХ КАК ПОГРЕБАХА ЕДИН КРИМСКИ ТАТАРИН МЛАД МЪЖ,КОЙТО Е БИЛ ЗА ОСТАВАНЕТО НА КРИМ В УКРАЙНА И НЕ СЕ Е СТРАХУВАЛ ДА ГО ПОКАЗВА ПО ПРОТЕСТИ И МИТИНГИ,БИЛ Е ОТВЛЯКЪН И ПРЕБИТ ОТ/ТИТУШКИТЕ/РУСКИТЕ СЪЗДАНИЯ НА
338
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Личи си ,,майданският" почерк.Убиват няколко души от двете страни и ето ви въоръжен конфликт.Само,че за разлика от ,,майдана" сега властите са решени да открият стрелеца и да го изправят на съд.
337
7
 
20
 
! Отговори
Тервел преди 10 години
Както и изявленията на англичаните за санкции срещу Русия.Най-голямата колониална дъжава избила милион и заграбила милярди да дава мнение дали е демократично и правно,че 96,6% от гласувалите не искат да бъдат управлявани от новото фашитко правителство на Украйна.Само,че на англичаните и на американците това правителство им изнася понейе те са го финансирали.
336
7
 
40
 
! Отговори
цирк преди 10 години
е това са тези снайперисти дето бяха и на мейдана.сега реват че са руснаци.да ама не.
335
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименaz nesam slavianin no kazvam russia v period
334
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименiskliuchi si toka izgori vsichki darva koito imash i se ugazi na evropa . tapanar daje nemcite nesmeat sega da se karat s russia golio
333
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименnegramotnik prodajen 300 lv ti gi dava es da chistish pishketeim
332
2
 
6
 
! Отговори
chiko преди 10 години
До HEIL PUTKINfashiisti sa ukraincite v momenta pic podkrepiani ot es ,germania za tih she otpusnat parichki, aza bg , shte dadat blagodarnost , za tarpenieto. neka da tarpi i chaka oshte 10tina ipoveche god. za neshto po dobro
331
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много прости рязaци имa тукa ...искaт дa отцепвaт. Aми дaли Турция искa бе aбдaли. Дa й висите нa соц.системa и дa се чуди кaкд a ви нaмирa рaботa....дa опрaвя пътищa и т.н.хaхaхaх много сте прости бе . Визи зa Европa ,проблеми с митa и бизнесa...Турция никогa нямa дa влезе в Европa.....никогa. Aмa повечето рязaци тукa сте мaлки провокaторчетa , я някой ви е дaл 50 кинтa , я пък сте още по *** и без пaрa пишете.хaхaхaххa рязaни бургии никогa нищо не е стaвaло от вaс.
330
2
 
5
 
! Отговори
chiko преди 10 години
До до 437prosiaci stanahme sled kato si dadohme zadnika na es . nesamo prosiaci a i prostitutki
329
6
 
0
 
! Отговори
до 446 преди 10 години
тия с диагноза като тебе, са много.
328
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естественоче русия нямa интерес от тaкивa стрелби и убийствa.....трябвa дa си мегa *** зa дa повярвaш че руснaци сa стреляли срещу свои, тоест укрaинци.....хaхaххa товa е постaновкa нa фaшисти от киев. Aз не могa дa повярвaм че мейдaнскитеще убият свои хорa сaмо и сaмо дa предизвикaт скaндaл и войнa.....светa е пълен с *** и aдски изчaдия. Товa не сa хорa ....дaно горят в aдa мизерници мръсни.......
327
3
 
28
 
! Отговори
биримири преди 10 години
Последните който искат дестабилизиране на района са руснаците, просто няма никаква логика да търсят допълнителни конфронтации, а точно обратното... Някой плете интриги, а кой би имал изгода от това ? Според мен по малко вероятният вариант е самите украинци да са дали жертвени агнета за да привличат внимание и подкрепа, а по вероятният е няколко татари с евентуална външна подкрепа !
326
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна дезинформация. Всичко е пълна лъжа.
325
3
 
10
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Избили президента ТВ канала А. Пантелеймонова за трансляцию речи Путина
324
27
 
6
 
! Отговори
до 437 преди 10 години
А какви са ти основанията че Русия няма да е губещата страна в крайна сметка? Нали сме с Русия вече 70-години и до какво ни докараха, до просяка на Европа.