Атака срещу украински войници в Симферопол

При стрелба са убити двама, други двама са ранени
Обновена: 19 мар 2014 10:17 | 18 мар 2014 18:56,
516
Атака срещу украински войници в Симферопол
Снимка: БТА

Украински войници в база в главния град на Крим, Симферопол, са били атакувани. По последни данни при стрелба са убити двама души, а най-малко други двама са ранени, като информацията остава противоречива.

Според военното министерство на Украйна нападателите са били облечени в руски военни униформи, а според кримската милиция неизвестно лице е стреляло по членове на силите за самоотбрана и по посока на украинската военна част.

В съобщение на кримската милиция, цитирано от агенция Криминформ и от ИТАР-ТАСС, се посочва, че в резултат на стрелба на снайперист са загинали двама души - боец на кримските отряди за самоотбрана и украински военен. Още двама души - отново член на отрядите за самоотбрана и украински военен, са ранени.

Според кримската милиция е стреляно от една точка в две посоки. Неизвестно лице е стреляло от прозорец на недостроена сграда, намираща се до военна част. Стреляно е по членове на силите за самоотбрана, които проверявали сигнал, че в сградата има въоръжени лица, както и по посока на украинската военна част, се казва в съобщението на министерството на вътрешните работи на Крим.

Изказва се предположение, че е стрелял снайперист и че може би това е било провокация с цел дестабилизиране на обстановката в Симферопол в деня на подписването на договора "за обединяване на Крим с Русия".

Един украински войник е убит, а други двама са ранени, обявиха по-рано от Министерството на отбраната на Украйна.

По данни на министерството подпоручик С. Какурин е загинал от куршум в сърцето при нападение над неговата част в Симферопол. Капитан В. Федун е бил ранен във врата и ръката, а трети войник е ранен в главата и крака от удари с палка. "Нападателите, облечени в униформа на руски военни, са били въоръжени с автоматични пушки и снайперска пушка", се казва в комюникето на министерството.

Какурин е бил на пост на наблюдателна кула в базата. Нападателите в руски военни униформи пленили "по време на преговори" командира на базата Андрий Андрюшин, държали го в близка сграда и го "принуждавали да мине на страната на кримския народ", допълниха от министерството.

След нападението на украинските военни в Крим бе разрешено да използват оръжията си.

"За да бъде защитен животът на нашите войници, на украинските военни части в Крим бе разрешено да използват оръжията си", се посочва в съобщението на министерството на отбраната.

 Досега те бяха призовани да не отговарят на провокациите на руските сили, които са в Крим повече от две седмици, припомня АФП.

Още по темата
"Конфликтът с Русия навлиза от политическа във военна фаза след изстрелите срещу украински военни", заяви украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той обвини Русия във военно престъпление заради стрелбата по украински войници. "Днес руски войници започнаха стрелба по украински военнослужещи и това е военно престъпление без никакъв срок на давност", каза Яценюк.

Той добави, че е възложил на украинския и.д. министър на отбраната да свика среща с колегите си от Великобритания, Франция и Русия - страните, подписали договора от 1994 г., който гарантира ненарушимост на държавните граници на Украйна.

"Руският президент Владимир Путин е лично отговорен за пролятата кръв на украинските военни", заяви от своя страна временният украински президент Олександър Турчинов.

Командващият украинския флот съобщи на заседание в министерството на отбраната, че в Крим петима флотски офицери са били отвлечени, като двама от тях по-късно са били освободени. Украинското разузнаване, цитирано от Интерфакс, съобщи за един свой отвлечен служител. 

Политическата партия УДАР, ръководена от Виталий Кличко, която изигра основна роля в продължилите три месеца проевропейски протести в Киев, заяви в декларация, че "предвид враждебните действия на руското политическа ръководство и възприетата в международните отношения практика" настоява за прекъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия. За същото призова и Олех Тяхнибок, лидерът на дясната партия "Свобода", който също подкрепя правителството в Киев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още по темата: войнициКримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
12
 
32
 
! Отговори
лйкдгфтвхуикй преди 10 години
УКРАИНСКИТЕ БАНДЕРОВЦИ ДА ИЗЧЕЗВАТ ДА ЖИВЕЕ РОССИЯ!!!!!!!!!!!!
322
3
 
8
 
! Отговори
ei 432 преди 10 години
te v anadola samo za vas pitat..6e va zaselat kade kurdistan neide i tolkoz 6e vi e..geur..zabrai li kak va posre6naxa 89 godina..geur..
321
48
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще се делим! Щом за Крим може значи и за Кърджали може!
320
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук сте като чалга против рап :-)
319
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
666y ..po poleka pomaci da ne stane nekvo otceplenie 4e ni karjali ni marjali 6e va spasi togava
318
51
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да отцепим Кърджали! Доста подкрепа има тук за ПУТИн. И за Турция ще има!!! Както за Косово!!!
317
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пичове,обръщайте лева в рубли....време е
316
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистически крадци! Както превзеха България 1944 така и сега
315
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фактите:- Двама снайперисти откриват огън по опъченски отряд (английски превод сили за самоотбрана) и украински военнослужещи (охрана на топографски център).- Един украински войник и един доброволец са убити. Вдама са ранени.- Единият снайперист е задържан, другият се издрива.- Непосредственно преди стрелбата в топографският ценър са се подготвятвали документи за преминаването му под юриздикцията на Крим.Това поредният инциден който се тълкува като руска провокация преди да се изясни.
314
6
 
28
 
! Отговори
x преди 10 години
Кои би повярвал на това че руснак ще стреля по украинец,и защо им е даго правят,това дето го направиха на маидана се мачат даго повторят и в Крим,Украинес стреля срещу Украинец....
313
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От вашата свобода, капитализъм и демокрация българи в България не останаха, няма села защото са изцяло циганизирани, а малкото българи всяка вечер вкусват *** терор, градовете се обезлюдяват, българите престанаха да раждат... Още 10-15 години от тази демокрация и на територията на България ще има шепа българи, които ще бъдат малцинство в държавата си! Защо медии мълчат, няма ли кой да напише една статия за това как ни се отразява икономическия геноцид в условия див капитализъм?!?
312
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само като видях плевнята как влезе при кралицата като момченце което ще изпитват направо ми се доповръща, слава на православна Русия след време всикчи ще искат там ама заради нашите лайньовци само пак ще гледаме и ще чистим англйиски къщи и ще сменяме памперси на германците за което сме определени .
311
5
 
7
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 411 А за подобни като тебе ще се прилагат средновековни методи. Какво си избираш? Набиване на кол? Клада? Или пък класическото обезглавяване с *** брадва? А има и още
310
18
 
6
 
! Отговори
88948 преди 10 години
И кво идват някви неизвестни снайперисти стрелят по Украински военни във военна база, която е обсадена от "руски" военни. Естествено те би трябвало да отвърнат на огъня да убият няколко "руснаци" и хоп вече има извинение да правиш каквото си пожелаеш. Хитро другарю Путин и другарю Лавров.
309
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не знам да ревеш ли да се смееш ли,е няма такова тъпо племе кат булгаристанеца
308
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руската *** глава само тежък снайпер ще я оправи!
307
21
 
9
 
! Отговори
подобния преди 10 години
Тръгва като Хитлер, да видим как ще завърши....
306
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руските *** трябва да се напляскат!
305
5
 
16
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Кой ти казва че обичам комунистите, и какво общо имат те, като гледам ти лижеш *** г*зове, ти трябва да си ходиш за щатите, аз не цитирам колко е велик едикой си , разбра ли бе син талибан
304
8
 
15
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Тези сини талибани, които едвам ходят, и не могат да мислят с главите си, защото партията им ГЕРБ и нейният американски господар ги е лишил от това и са ги облъчили с *** отрова, са явен анахронизъм. Но при всички случаи агресията им, свързана с подмяна на българската история и налагането на антируски прочит е голяма обида на България, в чиято столица продължава да извисява мощно и величествено един паметник ,символ на нашата история която трябва да уважаваме.