Атака срещу украински войници в Симферопол

При стрелба са убити двама, други двама са ранени
Обновена: 19 мар 2014 10:17 | 18 мар 2014 18:56,
516
Атака срещу украински войници в Симферопол
Снимка: БТА

Украински войници в база в главния град на Крим, Симферопол, са били атакувани. По последни данни при стрелба са убити двама души, а най-малко други двама са ранени, като информацията остава противоречива.

Според военното министерство на Украйна нападателите са били облечени в руски военни униформи, а според кримската милиция неизвестно лице е стреляло по членове на силите за самоотбрана и по посока на украинската военна част.

В съобщение на кримската милиция, цитирано от агенция Криминформ и от ИТАР-ТАСС, се посочва, че в резултат на стрелба на снайперист са загинали двама души - боец на кримските отряди за самоотбрана и украински военен. Още двама души - отново член на отрядите за самоотбрана и украински военен, са ранени.

Според кримската милиция е стреляно от една точка в две посоки. Неизвестно лице е стреляло от прозорец на недостроена сграда, намираща се до военна част. Стреляно е по членове на силите за самоотбрана, които проверявали сигнал, че в сградата има въоръжени лица, както и по посока на украинската военна част, се казва в съобщението на министерството на вътрешните работи на Крим.

Изказва се предположение, че е стрелял снайперист и че може би това е било провокация с цел дестабилизиране на обстановката в Симферопол в деня на подписването на договора "за обединяване на Крим с Русия".

Един украински войник е убит, а други двама са ранени, обявиха по-рано от Министерството на отбраната на Украйна.

По данни на министерството подпоручик С. Какурин е загинал от куршум в сърцето при нападение над неговата част в Симферопол. Капитан В. Федун е бил ранен във врата и ръката, а трети войник е ранен в главата и крака от удари с палка. "Нападателите, облечени в униформа на руски военни, са били въоръжени с автоматични пушки и снайперска пушка", се казва в комюникето на министерството.

Какурин е бил на пост на наблюдателна кула в базата. Нападателите в руски военни униформи пленили "по време на преговори" командира на базата Андрий Андрюшин, държали го в близка сграда и го "принуждавали да мине на страната на кримския народ", допълниха от министерството.

След нападението на украинските военни в Крим бе разрешено да използват оръжията си.

"За да бъде защитен животът на нашите войници, на украинските военни части в Крим бе разрешено да използват оръжията си", се посочва в съобщението на министерството на отбраната.

 Досега те бяха призовани да не отговарят на провокациите на руските сили, които са в Крим повече от две седмици, припомня АФП.

Още по темата
"Конфликтът с Русия навлиза от политическа във военна фаза след изстрелите срещу украински военни", заяви украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той обвини Русия във военно престъпление заради стрелбата по украински войници. "Днес руски войници започнаха стрелба по украински военнослужещи и това е военно престъпление без никакъв срок на давност", каза Яценюк.

Той добави, че е възложил на украинския и.д. министър на отбраната да свика среща с колегите си от Великобритания, Франция и Русия - страните, подписали договора от 1994 г., който гарантира ненарушимост на държавните граници на Украйна.

"Руският президент Владимир Путин е лично отговорен за пролятата кръв на украинските военни", заяви от своя страна временният украински президент Олександър Турчинов.

Командващият украинския флот съобщи на заседание в министерството на отбраната, че в Крим петима флотски офицери са били отвлечени, като двама от тях по-късно са били освободени. Украинското разузнаване, цитирано от Интерфакс, съобщи за един свой отвлечен служител. 

Политическата партия УДАР, ръководена от Виталий Кличко, която изигра основна роля в продължилите три месеца проевропейски протести в Киев, заяви в декларация, че "предвид враждебните действия на руското политическа ръководство и възприетата в международните отношения практика" настоява за прекъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия. За същото призова и Олех Тяхнибок, лидерът на дясната партия "Свобода", който също подкрепя правителството в Киев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още по темата: войницикримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
367 а ти от кога виждаш зелените ти човечета
282
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако вие постоянно виждате зелени човечета причината за това може да бъде едно от следните обективни състояния:- вие сте яко изперкал- вие сте се напушил здраво- живеете в Крим.
281
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Омръзнаха ми тия глупости.Не ми е ясно украинците които вече се намират на чужда територия от кого се отбраняват
280
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаквах подобни новини, след като видях по телевизията американските наемници от Блекуотър в Симферопол. Тия частни *** са там да извършват диверсии, но няма да изкарат много.
279
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи, патриоти, за да я има България, а не някакво арабско гето и *** ***, мястото ни е в Руската Федерация! За да стане това искайте да ви бъде издаден РУСКИ ПАСПОРТ!
278
9
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Признавам си, че съм хомосексуална и ме сърби *** не издържам вече. Хомосексуален соросоиден *** съм и се нас.рам неволно. Да ме пази Господ (прости ме, Господи),че се продадох за един айфон.Искам политическо убежище.
277
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искрата вече е угаснала, очакваме скоро фитилът да свърши и динамитът да се намокри. А това ще бъде огромена загуба. Сюжет "Косово" се повтаря с пълна сила. Жалко за наивните ***, пишещи откровенни лъжи. Те може и да не се радват на парите си дълго, както не можаха да го направят и милионите, лежащи по затворите в Европа.
276
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По въпроса с паспортите на РФ каза, че трябва да се обърнем към посолството и няма да има проблеми щом сме православни, а и за мюсюлманите също, в РФ има милиони мюсюлмани.
275
4
 
10
 
! Отговори
Анико преди 10 години
Ей Партенките на Западните Фашаги нямат край ,новонят,вонят на непрано та се не ТРАЕ. Сега пък Жени имало в базите им ,Мми те сигурно са отвлекли Кримчанки да им белят слънчогледа що не пратят ся Натовските Рамбовци .Плевнята я дръжте с Ваджайниса да не обявят война на Русия ,че Симферопол ей го де .Да няма скоростна Анексия на *** след Крим
274
22
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Искрата вече е запалена, очакваме скоро фитилът да свърши и динамитът да се взриви. А това ще бъде огромен взрив. Сюжет "1939" се повтаря с пълна сила. Жалко за наивните русофили, пишещи хвалебствени слова. Те може и да не се радват на децата си дълго, както не можаха да го направят и милионите, лежащи във военните гробища в Европа.
273
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 348А гербаджиите най дълго ще помниш, синя ***
272
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СтамболовДа помним, Костов и Борисов, а след тях прецедента *** Поплювко
271
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди малко говорих с Путин, това не е дело на руски военни, а машинация на Запада! Каквото търсят- ще го намерят! Русия не може да бъде хулена безнаказано, от никой!
270
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другаря Плевнелиев - последна утеха в дългите самотни нощи на *** и сини талибани
269
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до стамболовДа помним,еврейте Ленин и Троцки, а след тях грузинеца Сталин
268
5
 
1
 
! Отговори
do 321 преди 10 години
To bumeranga se vrashta vinagi.Sarbia s eudvoi za smetka na Balgaria , a sega e po-malka I bez ilaz na more. Tochno Rusia bi tryabvalo da se pazi ot procesite, koito predizvika v Krim.I ako e za pravoto shto Rusia ne priznava Kosovo.
267
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия *** руснаци ще направят голяма беля,да им еб.ш майката.
266
12
 
19
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Русофобчета ***, *** *** какви Българи сте? забравите ли кой унищожава България и подменя националната идентичност на местните българи, обявявайки ги за ''втора категория''?
265
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другаря Путин - последна утеха в дългите самотни нощи на червените баби.
264
3
 
23
 
! Отговори
Неутрален преди 10 години
Хайде майдан втора серия, ами това е и децата го разбраха... трети страни правят умишлен конфликт.... това е дами и господа нищо добро не ни очаква в бъдеще, Кенеди..... убит защото е имал собствено мнение.