Япония налага санкции на Русия, Франция отлага посещения

Общото събрание на ООН ще обсъжда ситуацията в Украйна в четвъртък
Обновена: 18 мар 2014 08:08 | 18 мар 2014 07:30, Веселина Йорданова
155
Япония налага санкции на Русия, Франция отлага посещения
Снимка: архив, Ройтерс

Япония изрази съжаление по повод решението на Русия да признае независимостта на украинската автономна република Крим и обяви, че налага санкции срещу Москва, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на японското министерство на външните работи.

По-конкретно Токио прекрати консултациите за облекчаване на визовия режим за руските граждани и замрази процеса на започване на преговори за сключване на три споразумения с Руската федерация - за сътрудничество в областта на инвестициите и усвояването на космоса и за предотвратяване на опасна военна дейност.

Още по темата
Япония обяви тези санкции ден след като Съединените щати и Европейският съюз предприеха наказателни мерки срещу представители на руските и кримските власти, включващи замразяване на активите и забрана за пътуване. Токио призова Руската федерация да спазва строго международното право, да уважава целостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, да оттегли решението си да признае независимостта на Крим и да не присъединява украинската автономна република. Япония освен това изрази безпокойство по повод засилването на напрежението в Източна Украйна.

Франция отложи планираното за утре посещение в Москва на своите министри на външните работи и на отбраната Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан и може да анулира сделка за продажба на военни кораби на Русия, предаде Ройтерс. Визитата бе отсрочена малко след като руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на Крим за независима държава, съобщи източник от руското министерство на външните работи.

Представител на френските власти потвърди това решение. За момента не е предложена нова дата за посещението, което бе предвидена в рамките на редовните срещи на руските и френските министри на външните работи и на отбраната за обсъждане на въпроса в областта на сигурността.

Франция може да отмени подписания през 2011 г. договор за доставка на Русия на два военнодесантни кораба "Мистрал" за 1,2 милиарда евро, даде да се разбере Фабиюс. В събота френският президент Франсоа Оланд предупреди, че страната му ще преразгледа военното си сътрудничество с Москва в рамките на третия кръг от санкциите срещу нея, ако тя не преразгледа позицията си за Украйна.

Фабиюс обяви, че Великобритания обмисля да замрази активите на руските олигарси в Лондон.
Ако Русия изпрати войски в Източна Украйна, ще бъде необходим отговор, отбеляза френският външен министър. "След определена точка ще има реакция, включително със сила. Украйна вече мобилизира известен брой хора и ние не можем да позволим на Русия да си прави каквото си поиска", подчерта Фабиюс.

За Великобритания и нейните съюзници Крим си остава част от Украйна, даде да се разбере британският министър на външните работи Уилям Хейг, цитиран от ИТАР-ТАСС. В изявление, поместено късно вечерта на сайта на британското външно министерство, Хейг подчерта, че Лондон "осъжда възможно най-твърдо явното пренебрегване от страна на Русия на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

"Свидетели сме на ясен опит за постилане на пътя за анексиране на част от суверенната територия на на независима европейска държава по пътя на военната сила и един незаконен и нелегитимен референдум", предупреди той, след като руският президент Владимир Путин издаде указ за признаване на независимостта на Крим като стъпка към присъединяването на украинската автономна република към Русия.

Британският външен министър призова за пореден път Москва да започне диалог с новите украински власти и международната общност с цел намиране на изход от сегашната криза по пътя на дипломацията и в съответствие с международното право, а не да изостря ситуацията посредством "по-нататъшни едностранни и провокативни действия" след произведения в неделя в Крим референдум, на който месните жители се обявиха за присъединяване на украинската автономна република към Руската федерация.

Общото събрание на ООН ще проведе пленарно заседание за ситуацията в Украйна в четвъртък, 20 март, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорител на неговия председател Джон Аш. То ще състои по искане на украинския постоянен представител в световната организация Юрий Сергеев.

В събота Русия наложи вето при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция против произведения в неделя референдум за присъединяване на украинската автономна република Крим към нея. Украйна и нейните съюзници разглеждат възможността да се опитат да прокарат аналогична резолюция в Общото събрание на световната организация. Общото събрание приема своите резолюции с обикновено мнозинство. Те обаче нямат задължителна сила и имат само препоръчителен характер.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Винаги съм искал да питам Японец:Какъв е смисъла от това Япония да е силна икономика с цената на това хората да имат ужасен живот? Да живеят в тесни жилища, да започват работа от 4.30 сутринта и да са тотални роби на работата си, да нямат никакво време за себе си и живота си,до степен че мъжа и жената да са се виждали само на сватбата си ,всичко около тях да е ужасно тясно, където и да отидеш да си като в курник без никакво лично пространство, и народа да е на първо място в света по самоубииста
106
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Японската икономика е два пъти по-голяма от руската, така че да му мисли по-слабия.
105
12
 
2
 
! Отговори
статистика преди 10 години
Германия губи на източния фрон 7450 танкове и самоходни оръдияСССР губи във войната с Германия 31000 танка и самоходни оръдия, от тях 18000 Т-34 различни модификацииНяма сила на света, която да ме убеди, че Т-34 е бил добър танк.
104
7
 
3
 
! Отговори
Румен преди 10 години
До АнонименЯпонците,класификаторе,така и все още не са подписали мирен договор с Русия.Помнят и виждат всеки ден Сахалин. нещо да кажеш за световния крадец на територии Русия :) ?
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 135Америка спряла Хитлер ???Брато недей така ,че ще умра от смях .Знаеш ли как са наричали немците американските "танкове"през войната ? - RONSON . Това е известна марка запалки .Немските леопарди и тигри за ги палели и разбивали многолесно. Най трудни са им били Т 34-ките на руснаците.
102
2
 
3
 
! Отговори
BBB преди 10 години
Световната икономика е навързана. Нито Русия може да живее в изолация, нито Европа без природни ресурси, които внася от там. Ще се разберат все някак си, но проблема идва от това , че се откъсват територии от суверенна държава, а до колкото знаем, всяка държава в Европа, има исторически интерес към територията на на свои съседи.
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
131, да хората помнят как червената армия направи заедно с нацистите парад на победата в Брест през 1940г
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 131 (135)Вземи да прочетеш малко история вместо да говориш глупости. САЩ се намесват в Европа твърде късно, по време, когато Съветската армия е в настъпление по всички фронтове. Намесват се, за да попречат Сталин да командва цяла Европа, а не за да "смачкат" хитлеристите.
99
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименми те затова хората емигрират, ама никой не отива към Русия
98
3
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 10 години
До 131:Русия не е спряла "евройпейското турне на Хитлер" защото ги е грижа за братята европейци, а защото на чичи ми ти Хитлер взе, че му хрумнало безбожно тъпата идея да напада Рашъните при все че води война на няколко фронта вече. Това, ако не ги беше нападнал, сега съсвсем друга картинка щеше да е!!! И те рашъните за тва му се отчешаха и то какво "отчешване". 5 милиона загуби за Хитлеристка Германиа срещу 20 милиона загуби за Рашъните!!!
97
14
 
1
 
! Отговори
до 131 преди 10 години
Май тебе ти е къса паметта, че Америка спря Хитлер, който иначе беше прегазил руските голтаци още 1942.Отделно, че по-добре немски военни паради, отколкото руски военни паради - то е ясно.
96
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименне братле, не си разбрал, за колкото се работи толкова плащат :)и това не даже не го знаят , малиии
95
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прекрасно!!!Целия свят мачка топ социалистическата *** Масква :)
94
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май много им е къса паметта на западните демократизатори , чеако не беше Русия да спре европейското турне на Хитлер , сега цялото гейско братство щеше да лае на немски . И вместо гей паради щеше да има самовоенни паради.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Японците освен да бачкат по 16 часа на ден и да живеят в клетки от по 15 кв метра. за друго не стават."за сметка на това в БГ-то се работи по 16 минути на ден и се реве ,че няма пари :)
92
1
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Европа е заложник на САЩ,това е истината!Ако на Путин не му беше жал за Европа,отдавна да е отървал света от САЩ!
91
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички русофили да вървят да бачкат в русия за 10 рубли надник на ден и бутилка водка :)
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Провалена сделка за 1.2 мрд !? Сега руснаците ще трябва да си ги строят другаде. Интересно кой е наказания в случая
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен,Бре много русофили тука ве,аве да ви питам защо всички наши емигранти тръгват да работят по Европа и Амарика--------еми щото са прости! Нали само това се повтаря: българският народ е ***.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Абе, джапанците нещо много бързо забравиха Хирушима и Нагасаки?! Просто да им се неначуди човек, какви продажни *** могат да бъдат!! На това аз викам ИЗМИКЯРИ!!!!"продажните мекерета винаги са имали икономически отношения със САЩ, Русия никога не е трябвала на никой...