Косово и Крим – има ли двойни стандарти?

Сега се споменава принципът за непромяна на границите
Обновена: 19 мар 2014 07:35 | 18 мар 2014 21:01, Елка Василева
364
Косово и Крим – има ли двойни стандарти?
Снимка: Reuters

Това се случи вчера, но всички сякаш са го забравили. На 17 февруари 2008 г. косовските албански депутати гласуваха декларация за провъзгласяването на независимостта на Косово - южна провинция в една суверенна държава, призната от ООН - Сърбия. Това беше едностранно решение, одобрено от някои страни членки на Европейския съюз, но отхвърлено от други като Испания, Словакия, Гърция, Румъния и Кипър. Така е все още и до днес, пише Жан-Кристоф Бюисон, в. "Фигаро".

През този ден журналистите от целия свят, отразяващи събитията на място, бълваха репортажи за един народ, който плаче от емоции, който ликува заради обявяването на независимостта. Навсякъде се виждаха щастливите лица на мъже, жени и деца, облекчени, добронамерени, приветливи. Свободата беше дошла.

Кой тогава си помисли да запита какво е мнението по въпроса на няколкото хиляди сърби, окопали се от 1999 г. в села, заобиколени от бодлива тел и от бронетранспортьори на международните сили за защита КейФОР? Никой или почти никой. Кой тогава даде думата на монасите и на монахините от местните православни църкви и манастири, които все още не бяха атакувани или опожарени от албанските екстремисти, мечтаещи за етническо и религиозно прочистване? Никой или почти никой. Кой тогава се заинтересува от това малцинство в населеното предимно от албанци Косово? Никой или почти никой.

Шест години по-късно Крим - южна провинция на Украйна, обявява с общонароден референдум желанието си да се откъсне от родината майка, както направи Косово със Сърбия. Приветстват ли западните страни тази заслужаваща разбиране демократична стъпка, одобрена с 96,6 процента от гласовете на избирателите? Показват ли по телевизиите същите кадри на радостни излияния в Севастопол и Симферопол, както едно време беше в Прищина и Призрен? Не точно.

Този път се заявява, че правото на народа на Крим да разполага сам със себе си (да поиска присъединяването си към Русия) е "незаконно" (визирам Лоран Фабиюс) и че то не е идентично с това на народа на Косово (нито пък с това на народите на Словения и Хърватия през 1991 г., на народа на Босна през 1992 г. и на народа на Шотландия без съмнение идния септември).

За разлика от 2008 г., когато никой не се сети, сега някои коментатори започнаха да споменават принципа за неприкосновеност на границите, наследени от 1945 г., като че ли от 1989 г. насам този принцип не стана неуместен с разпадането на съветската империя и с раждането на десетки нови страни върху нейните руини!

Що се касае до репортерите, изпратени в Крим на този съдбовен 16 март 2014 г., между две интервюта с две карикатурни "бабушки", които се радваха, че техният регион отново се връща под защитата на "Свети Путин", те не престанаха да задават въпроси на онези, които смятат за най-чистите измежду кримчаните - татарите. О, колко подходящи са татарите! Толкова представителни, толкова привлекателни, толкова различни от ужасните сърби от Косово! Татарите са малцинство на полуострова от неговото повторно населяване с руснаци през 19 в., а после и заради тяхната масова депортация към Централна Азия по заповед на Сталин през 1944 г. Това малцинство хората го съжаляват предварително, вещаят му бъдеще подобно на това на абхазците, смятат го за обречено на най-лошите погроми.

И ако се припомня, че татарите са били първите, които са живели в Крим (нещо, което не се подчертаваше във връзка със сърбите, превърнали Косово в сърце на своята средновековна държава още през 13 век или че нито един византийски хроникьор не споменава присъствието на албанци в региона през онази епоха), се пропуска фактът, че тези сунитски мюсюлмани с нрави също толкова диви, колкото и жестоки, са били смятани до 18 век за абсолютни чудовища - грабители на християнски села, търговци на роби, които дори са изгорили Москва през 1571 г. Единствено казаците са успявали по онова време да им се противопоставят и успяват и днес.

Така работи западната медийна памет. Избирателно. И една последна подробност. Украйна никога не призна независимостта на Косово. Така че сега нейната враждебна реакция спрямо принципа на едностранната инициатива на парламента на Крим до известна степен изглежда последователна. Но не такъв е случаят с Франция и САЩ, които бяха първите страни, признали Косово за нова държава още през февруари 2008 г. Едновременно с Албания, Турция и Афганистан.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Материал. Харесва ми.
207
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздравявам авторката! Време беше някой да напише това! Напълно съм съгласен с написаното. Тук говорим за абсолютен двоен стандарт, даже нещо повече - глас народен - глас божи. Няма какво да ми опяват ЕС и USA, хората си казаха какво искат. Това е демокрация, а не взимане на властта с насилие.
206
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най сетне една обективна и достоверна статия разкриващадвуликия Янус - запада и техния господар САЩ.
205
23
 
5
 
! Отговори
Няма преди 10 години
Пълни глупостиКосово влиза в състава на бивша Югославия, това че е исторически сръбска територия не я прави автоматично Сърбия. Щом вкарвате подобни "размисли и страсти" мисля, че е редно България да претендира за Бесарабия и Волжка Болгария, може би?В Косово беше пълно с всякакви миротворци, международни наблюдатели и т.нВ Косово се водеха ако не се лъжа близо 10-годишни кампании за автономия, суверинитет и независимост.Спомнете си 09.09.44 и Народния съд !!!
204
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това толкова правилно мнение за лицемериета на Запада и САЩ, трябва да се покаже на света. Този български журналист заслужава награда. С този кратък очерк бг журналистиката показа, че съществуват.
203
3
 
39
 
! Отговори
цезар преди 10 години
На времето цар Борис беше казал- не винаги с Русия но никога срещу Русия. Нашите сегашни политици трябва да го имат като обица на ухото.
202
2
 
45
 
! Отговори
ico преди 10 години
Браво! Трябваше някой да го каже. Не подкрепям Путин, но съм твърдо против лицемерни двойни стандарти в политиката!
201
6
 
43
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Тъмната страна на "демократичния" Запад - Двойния стандарт
200
3
 
21
 
! Отговори
alexander.rangelov.3 преди 10 години
Mnogo tochno! Bravo! Tova e realnostta.....
199
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В контекста на статията да проследим как западната преса ще отрази комата на избрания от хората губернатор Павел Губарев на Донецка област арестуван от Киев на 1-ви Март.
198
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Следващите сме ние разбарасе *** ще искат да отцепят източна България както го е предсказала Ванга и гадовете американски ще им помогнат.Затова трябва да се подържаме с Русия тя е нашият ангел спасител всички останали са лицемери и интересчии.ОООО Юруде защо те е срам да се наречеш БЪЛГАРИН а се наричаш европеец
197
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До realist-aаз не мога да разбера тази теза за геноцита в косово на евреите долни особено предателя монката паси като имаше геноцит защо не свалиха само милошевич и да не разделят територията на сърбия ,милошевич така или иначе си ги осъдиха тия оправдания пред някой друг
196
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имайки предвид че автора сигурно не е *** Василева - тя сигурно само я е превела - браво и !на нея (е не затова че е фурнаджийска лопата)
195
1
 
38
 
! Отговори
Александър преди 10 години
АПЛОДИСМЕНТИ !!!Поздравявам авторът на тази статия !!!Двойният аршин винаги е съществувал.
194
2
 
41
 
! Отговори
Citronn преди 10 години
Много добра статия. Браво на автора! ЕС и USA се стараят да разбият източното православие- Сърбия , Гърция, Кипър, сега вкараха в конфликт две държави с еднакъв език и вяра. Познайте кои са следващите останали православни християнски държави?
193
45
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Разбира се, че Косово и Крим нямат нищо общо, просто автора е получил едни пари от ФСБ, за да пише простотии.
192
20
 
7
 
! Отговори
realist-a преди 10 години
v republika Kosovo e imalo GENOCID!!!!! A dokato v Krim ne e imalo nito edin chovek ubit, taka 4e slu4aqt v Kosovo ne biva da se sravni s Krim....
191
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите бяха прави само в едно-империализмът никога няма да се откаже от колониалната си политика и завоевателните войни. С Русия може да им се объркат сметките.
190
4
 
54
 
! Отговори
гг преди 10 години
Браво на автора! Очевидното, без лицемерие.
189
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До PJРоден си късно, младежо и не знаеш. Селата масово се обезлюдиха в началото на 60-те години.Бай ти Тошо ги накара да направят "обединени ТКЗС-та", по едно в землище на няколко села.При трудо-ден за 40 - 50 ст., хората масово напуснаха селата, останаха само някои механизатори и бабите. Тогава притиснаха каракачаните да слязат от балкана и жените им копаеха по нивите, но няколко стотин хиляди овце изчезнаха. Месеци не се продаваше месо и сирене.Реколтата прибираха ученици, студенти и войници