Косово и Крим – има ли двойни стандарти?

Сега се споменава принципът за непромяна на границите
Обновена: 19 мар 2014 07:35 | 18 мар 2014 21:01, Елка Василева
364
Косово и Крим – има ли двойни стандарти?
Снимка: Reuters

Това се случи вчера, но всички сякаш са го забравили. На 17 февруари 2008 г. косовските албански депутати гласуваха декларация за провъзгласяването на независимостта на Косово - южна провинция в една суверенна държава, призната от ООН - Сърбия. Това беше едностранно решение, одобрено от някои страни членки на Европейския съюз, но отхвърлено от други като Испания, Словакия, Гърция, Румъния и Кипър. Така е все още и до днес, пише Жан-Кристоф Бюисон, в. "Фигаро".

През този ден журналистите от целия свят, отразяващи събитията на място, бълваха репортажи за един народ, който плаче от емоции, който ликува заради обявяването на независимостта. Навсякъде се виждаха щастливите лица на мъже, жени и деца, облекчени, добронамерени, приветливи. Свободата беше дошла.

Кой тогава си помисли да запита какво е мнението по въпроса на няколкото хиляди сърби, окопали се от 1999 г. в села, заобиколени от бодлива тел и от бронетранспортьори на международните сили за защита КейФОР? Никой или почти никой. Кой тогава даде думата на монасите и на монахините от местните православни църкви и манастири, които все още не бяха атакувани или опожарени от албанските екстремисти, мечтаещи за етническо и религиозно прочистване? Никой или почти никой. Кой тогава се заинтересува от това малцинство в населеното предимно от албанци Косово? Никой или почти никой.

Шест години по-късно Крим - южна провинция на Украйна, обявява с общонароден референдум желанието си да се откъсне от родината майка, както направи Косово със Сърбия. Приветстват ли западните страни тази заслужаваща разбиране демократична стъпка, одобрена с 96,6 процента от гласовете на избирателите? Показват ли по телевизиите същите кадри на радостни излияния в Севастопол и Симферопол, както едно време беше в Прищина и Призрен? Не точно.

Този път се заявява, че правото на народа на Крим да разполага сам със себе си (да поиска присъединяването си към Русия) е "незаконно" (визирам Лоран Фабиюс) и че то не е идентично с това на народа на Косово (нито пък с това на народите на Словения и Хърватия през 1991 г., на народа на Босна през 1992 г. и на народа на Шотландия без съмнение идния септември).

За разлика от 2008 г., когато никой не се сети, сега някои коментатори започнаха да споменават принципа за неприкосновеност на границите, наследени от 1945 г., като че ли от 1989 г. насам този принцип не стана неуместен с разпадането на съветската империя и с раждането на десетки нови страни върху нейните руини!

Що се касае до репортерите, изпратени в Крим на този съдбовен 16 март 2014 г., между две интервюта с две карикатурни "бабушки", които се радваха, че техният регион отново се връща под защитата на "Свети Путин", те не престанаха да задават въпроси на онези, които смятат за най-чистите измежду кримчаните - татарите. О, колко подходящи са татарите! Толкова представителни, толкова привлекателни, толкова различни от ужасните сърби от Косово! Татарите са малцинство на полуострова от неговото повторно населяване с руснаци през 19 в., а после и заради тяхната масова депортация към Централна Азия по заповед на Сталин през 1944 г. Това малцинство хората го съжаляват предварително, вещаят му бъдеще подобно на това на абхазците, смятат го за обречено на най-лошите погроми.

И ако се припомня, че татарите са били първите, които са живели в Крим (нещо, което не се подчертаваше във връзка със сърбите, превърнали Косово в сърце на своята средновековна държава още през 13 век или че нито един византийски хроникьор не споменава присъствието на албанци в региона през онази епоха), се пропуска фактът, че тези сунитски мюсюлмани с нрави също толкова диви, колкото и жестоки, са били смятани до 18 век за абсолютни чудовища - грабители на християнски села, търговци на роби, които дори са изгорили Москва през 1571 г. Единствено казаците са успявали по онова време да им се противопоставят и успяват и днес.

Така работи западната медийна памет. Избирателно. И една последна подробност. Украйна никога не призна независимостта на Косово. Така че сега нейната враждебна реакция спрямо принципа на едностранната инициатива на парламента на Крим до известна степен изглежда последователна. Но не такъв е случаят с Франция и САЩ, които бяха първите страни, признали Косово за нова държава още през февруари 2008 г. Едновременно с Албания, Турция и Афганистан.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
5
 
55
 
! Отговори
Бесарабски българин преди 10 години
То няма повод за разговор сега! Нали хората в Крим казаха с кого искат да живеят! Аз вярвам на резултатите на референдум,щото 500 000 бесарабски българи искат да зивеят в Руссия\България,само не в Молдова и сегашна Украина.
187
56
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До панама 274Днешна Русия си заминава, въпрос е вече на 1 - 2 години, само Путин и *** не са разбрали, че вече е 21-ви век !
186
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между другото вече трети ден украинските воиски са окупатори в Крим. Крайно време е дасе изтеглят, разбира се без оръжието си.
185
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До панамаА какъв ти е компа-Т-34 ли ?
184
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До панамаКато, си имаш руско флагче, приготви си и хляб и сол, но си подмий и задните части !
183
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Надявам се Путин да не спре до тук. Чака го цялото черноморско крайбрежие на Украйна , източната част и северната част на тази измислена държава. Хиените да си вият колкото искат.
182
19
 
11
 
! Отговори
55 преди 10 години
За разлика от 2008,сега има промяна на границата в полза на друга държава.Боли го "това" *** за руския народ в Крим,на него му трябва Крим.Иначе можеше да си прибере руснаците в Русия,както са ги заселили преди време в Крим.Все едно да имаш двама квартиранти и един ден те да решат да ти вземат къщата защото са двама и гласовете са два срещу един..
181
34
 
13
 
! Отговори
55 преди 10 години
Абе към коя държава се присъедини Косово,че не мога да се сетя и няма ли разлика между независимост и анексиране ?
180
2
 
8
 
! Отговори
Станимир преди 10 години
Колкото и да се лае против Запада и към Русия, не зацепвате, че нещата са като при нас. Няма значение, какво виждате един винаги води парада. След идването на проблема с Крим- Щатите и Западна европа си качиха активите на борсата. Лошото е че си мислим, че монетата има 2 страни но всъщност има само една.
179
4
 
32
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До Анонимен 297,,Знаете колко трудно ни взеха в ЕС. '' . Знаем и помним , но ти май само си слушал .И да знаем кплко скъпо ни излиза ес - унищожена икономика , селско стопанство , здравеопазване , обучение ... но можем дори е задължително да толерираме ****али , ядем гмо ... Или както би казал сега е рай . Май зи забравил хапчетата.
178
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И КАКВО КАТО НИ ВЗЕХА- ВЗЕХА НИ, ЗА ДА ИМ ПЪЛНИМ КАСИЧКАТА, А ДА НА ЕХНИ ФИРМИ И ДА РАЗДАВАТ МИЛИАРДИ НА ДЪРЖАВА- НЕЧЛЕНКА- УКРАЙНА. НАС ПИТАХА ЛИ НИ, КАГО ДАВАТ И ОТ НАШИТЕ ПАРИ ? А ЗА ТОВА,ЧЕ СРИНАХА БЕЛГРАД И НИЕ УЧАСТВАХМЕ В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- ИВАН КОСТОВ ДАДЕ КОРИДОР НА БОМБИТЕ ЗАРАДИ ШИПТАРИТЕ В БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА- ИСКОННИ СРЪБСКИ ЗЕМИ, НАСЕЛЕНИ СЪС СЪРБИ И САМО 30% БЯХА ШИПТАРИТЕ- ЗА ТОВА ВСИЧКИ МЪЛЧАТ. ЩОМ 98 % ИСКАТ РУСИЯ- ИМАТ ПРАВО ДА Я ПОЛУЧАТ
177
4
 
23
 
! Отговори
do void преди 10 години
неможеш нито да обясниш нито да докажеш.Статията за Косово също е писана от човек,но на теб ти допада.САЩ И ЕС са богати и арогантни.РУСИЯ разбира се има свой интереси и ги защитава.Има една общност тук в БГ,които се събират на тумба и крещят без значение дали са прави.Наали,бе бате!Като такива виждам "великите" сили.Но,ще се задавят с Русия
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
279Колегa колегaaaaa зaщо спирaш хaповете бе ....ривотрилa поне не спирaй.
175
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
290...писнa ми от лaици бе . Ти гледa ли речтa нa путин ,изобщо интересувaш ли се от геополитикa. Бвп нa Брик е по голям от този нa Ес....зa кaкво му е нa Путин Ес. Той оня ден кaзa че и сегa русия е в изолaция мaкaр и формaлно, договорите с ес и сaщ се спaзвaт сaмо нa хaртия ......ние кaзa сме свикнaли с товa . Русия в моментa е единнa кaкто никогa бе бухaл зaспaл....товa е огромнa силa , пгромнa стрaнa с нaй големите ресурси в светa. Зa кaкво говориш изобщо.хорaтa сa единни и товa е нaй вaжнот
174
3
 
25
 
! Отговори
гaргaмел преди 10 години
Всъщност ситуaциятa е идентичнa......Косово исторически принaдлежеше нa Сърбия , докaто родинaтa мaйкa нa Крим е Русия a не Укрaйнa. Путин вчерa кaзa : укрaйнa искa дa влезе в НAТО , предстaвяте ли си нaтовски вийски в Севaстопол....грaдът герой остaвил свидни руски жертви в Вт. Св. Войнa.....нямa кaк дa стaне. Зaпaдa многп добрв знaе и историятa и колко руснaци имa в улрaйнa и крим и т.н....но гейлордовете ционостки сa лицемерни, влaстни и хлъзгaви,което обaче ще им изигрaе лошa шегa..,
173
32
 
10
 
! Отговори
void преди 10 години
Авторът на статията явно чете историята както дяволът чете евангелието. Между Косово и Крим няма и не може да има паралел. Защо - това може всеки да го прочете дори в Уикипедия в статията за Косово. А на истеричните сънародници, които *** че 100% от газта идва от Русия и туризма ни е зависим от тях, ще кажа само едно - не ми дреме за Русия. Всъщност Русия е по-зависима от света отколкото светът от Русия. Ако им беше хубаво там с Путин, страната ни нямаше да е наводнена с руснаци. Изолация!
172
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Nema link! Pitai Elka Vasileva,Ari Fleisher , John Bolton,John Kerry i Mit Romney.
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bglink?
170
4
 
0
 
! Отговори
bg преди 10 години
Posledni ***:Izrael 4e napadne Iran do tri dni.
169
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-накрая някой да се осмели да напише истината.