Косово и Крим – има ли двойни стандарти?

Сега се споменава принципът за непромяна на границите
Обновена: 19 мар 2014 07:35 | 18 мар 2014 21:01, Елка Василева
364
Косово и Крим – има ли двойни стандарти?
Снимка: Reuters

Това се случи вчера, но всички сякаш са го забравили. На 17 февруари 2008 г. косовските албански депутати гласуваха декларация за провъзгласяването на независимостта на Косово - южна провинция в една суверенна държава, призната от ООН - Сърбия. Това беше едностранно решение, одобрено от някои страни членки на Европейския съюз, но отхвърлено от други като Испания, Словакия, Гърция, Румъния и Кипър. Така е все още и до днес, пише Жан-Кристоф Бюисон, в. "Фигаро".

През този ден журналистите от целия свят, отразяващи събитията на място, бълваха репортажи за един народ, който плаче от емоции, който ликува заради обявяването на независимостта. Навсякъде се виждаха щастливите лица на мъже, жени и деца, облекчени, добронамерени, приветливи. Свободата беше дошла.

Кой тогава си помисли да запита какво е мнението по въпроса на няколкото хиляди сърби, окопали се от 1999 г. в села, заобиколени от бодлива тел и от бронетранспортьори на международните сили за защита КейФОР? Никой или почти никой. Кой тогава даде думата на монасите и на монахините от местните православни църкви и манастири, които все още не бяха атакувани или опожарени от албанските екстремисти, мечтаещи за етническо и религиозно прочистване? Никой или почти никой. Кой тогава се заинтересува от това малцинство в населеното предимно от албанци Косово? Никой или почти никой.

Шест години по-късно Крим - южна провинция на Украйна, обявява с общонароден референдум желанието си да се откъсне от родината майка, както направи Косово със Сърбия. Приветстват ли западните страни тази заслужаваща разбиране демократична стъпка, одобрена с 96,6 процента от гласовете на избирателите? Показват ли по телевизиите същите кадри на радостни излияния в Севастопол и Симферопол, както едно време беше в Прищина и Призрен? Не точно.

Този път се заявява, че правото на народа на Крим да разполага сам със себе си (да поиска присъединяването си към Русия) е "незаконно" (визирам Лоран Фабиюс) и че то не е идентично с това на народа на Косово (нито пък с това на народите на Словения и Хърватия през 1991 г., на народа на Босна през 1992 г. и на народа на Шотландия без съмнение идния септември).

За разлика от 2008 г., когато никой не се сети, сега някои коментатори започнаха да споменават принципа за неприкосновеност на границите, наследени от 1945 г., като че ли от 1989 г. насам този принцип не стана неуместен с разпадането на съветската империя и с раждането на десетки нови страни върху нейните руини!

Що се касае до репортерите, изпратени в Крим на този съдбовен 16 март 2014 г., между две интервюта с две карикатурни "бабушки", които се радваха, че техният регион отново се връща под защитата на "Свети Путин", те не престанаха да задават въпроси на онези, които смятат за най-чистите измежду кримчаните - татарите. О, колко подходящи са татарите! Толкова представителни, толкова привлекателни, толкова различни от ужасните сърби от Косово! Татарите са малцинство на полуострова от неговото повторно населяване с руснаци през 19 в., а после и заради тяхната масова депортация към Централна Азия по заповед на Сталин през 1944 г. Това малцинство хората го съжаляват предварително, вещаят му бъдеще подобно на това на абхазците, смятат го за обречено на най-лошите погроми.

И ако се припомня, че татарите са били първите, които са живели в Крим (нещо, което не се подчертаваше във връзка със сърбите, превърнали Косово в сърце на своята средновековна държава още през 13 век или че нито един византийски хроникьор не споменава присъствието на албанци в региона през онази епоха), се пропуска фактът, че тези сунитски мюсюлмани с нрави също толкова диви, колкото и жестоки, са били смятани до 18 век за абсолютни чудовища - грабители на християнски села, търговци на роби, които дори са изгорили Москва през 1571 г. Единствено казаците са успявали по онова време да им се противопоставят и успяват и днес.

Така работи западната медийна памет. Избирателно. И една последна подробност. Украйна никога не призна независимостта на Косово. Така че сега нейната враждебна реакция спрямо принципа на едностранната инициатива на парламента на Крим до известна степен изглежда последователна. Но не такъв е случаят с Франция и САЩ, които бяха първите страни, признали Косово за нова държава още през февруари 2008 г. Едновременно с Албания, Турция и Афганистан.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин прави американски рабати, а американците правят путински работи !...да му мислят останалите.
147
8
 
5
 
! Отговори
Драгойчо преди 10 години
На авторът *** Василева, която пише статията от позицията "не разбирам каква е разликата между Крим и Косово" ще обясня - 1) Косово се отдели, за да бъде независимо. Не за да се присъедини към Албания. 2) Отделянето на Косово стана след убийството на хиляди хора. Етническо прочистване от страна на нашите "братя", сърби. Които избиха хиляди мъже, жени и деца, само защото са албанци. Според официалния доклад на ООН над 2100 убити, като цифрите не са окончателни. В Крим няма нито един убит човек..
146
4
 
3
 
! Отговори
ф преди 10 години
След Крим идва източна Румъния и след това Варна. Дотогава ще са изкупили и Поморие, т.е. ще ще продължат надолу до Турция.- - -ЗАКОН ЗА ЗАБРАНА НА РУСКИ ГРАЖДАНИ ДА ПРИДОБИВАТ СОБСТВЕНОСТ В БЪЛГАРИЯ!!!
145
11
 
2
 
! Отговори
до 233 преди 10 години
Руския език какво има общо с убитите в случая. Много общо, защото никой от снайперистите не говореше на украински, а само на руски. Има стотици записи на разговори между хората с тъмни дрехи и жълти лентички и те до един говорят на руски и то руски който не е характерен за Украйна.
144
6
 
5
 
! Отговори
до 230 преди 10 години
Обезлюдяването на селата е изцяло заслуга на БКП и Тодор Живков, така че не прехвърляй вината от болната на здравата глава. Защо няма обезлюдяване в Гърция и Турция на селата? Защото там никой не прекъсна естественото развитие на селското стопанство и никой не проведе насилствена колективизация.
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до Порти ПортевХайде бе, нямало. Нали се гласува в Радата. Сваляха знаци и т.н.И какво му е нормалното да има подобни предложения от незаконна власт?! Руския език какво има общо с убитите в случая.Кажи чесно, ти какво ще направиш ако ДПС завземе властта и предложи за гласуване да се забрани българския?
142
9
 
0
 
! Отговори
до Порти Портев преди 10 години
Драги ти явно вярваш в пълен обем на руската пропаганда, която мина изцяло във военен режим и ръси всякакви лъжи и гнусотии по адрес на Украйна. Никой нищо на никого не е забранявал. Това са фактите. Имаше такива опити което е съвсем нормално след с нищо непредизвиканите убийства на протестиращи, но те бяха ликвидирани в зародиш.
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От вашата свобода, капитализъм и демокрация българи в България не останаха, няма села защото са изцяло циганизирани, а малкото българи всяка вечер вкусват *** терор, градовете се обезлюдяват, българите престанаха да раждат... Още 10-15 години от тази демокрация и на територията на България ще има шепа българи, които ще бъдат малцинство в държавата си! Защо медии мълчат, няма ли кой да напише една статия за това как ни се отразява икономическия геноцид в условия див капитализъм?!?
140
0
 
19
 
! Отговори
Порти Портев преди 10 години
До АнонименКакъв мир и покой бре. Незаконната власт в Украйна, вместо след като свали Янукович да се занимае да организира демократични избори, веднага седна да забранява езици, символи, партии и куп други нарушения на западните човешки права.Сам се изненадвам, че го казвам, но руснаците постъпиха правилно в случая, а запада се прави на 6 без 10 и подкрепя недемократично правителство... като по същото време проповядва демокрация на длъж и на шир.
139
10
 
0
 
! Отговори
до 226 преди 10 години
А ти как смяташ, че западняците няма да се изгаврят с Русия ли? Стой и гледай до есента какво ще се случи с руската икономика. За цялата 2013 година има изнесени 62 милиарда долара от Русия, до 14 март тази година изнесените капитали от Русия са 76 милиарда долара. Това бягство на капитали особено последните седмици обръща външно търговското салдо на Русия в отрицателна посока, което е анормално за държава изнасяща такива огромни количества суровини.
138
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно е да се подготвяш 9 год за да обявиш независимост като резултат от етническото прочистване първо но Милошевич и след това на косоварите , както в Косово, и съвсем друго е за 9 дни да направиш "референдум" и да преминеш към друга държава. Явно изключителното бързане е заради пълното несъобразяване с международното право от страна на Русия и Путин. Така че за никакви двойни стандарти не може да става и дума, още повече че никой с нищо не е накърнил правата на рускоезичното население на Крим.
137
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 218 Е какво да бяха чакали фашизоидните украинци да колят и бесят руснаците в Крим ли?Русия не е Сърбия и това е ясно на всички.Жалкото обаче, че и ние не сме Русия и запданяците могат да се гаврят с нас икономически колкото искат
136
2
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен 219 :"ЕВРО-РУСКОТО СЪТРУДНИЧЕСКО КАРА ТУРЦИТЕ ДА ПОДРИПВАТ ОТ ШУБЕ И ДА СЕ ОГЛЕЖДАТ ОТКЪДЕ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ. КОЕТО ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ Е ПРИЯТНА ГЛЕДКА ОБАЧЕ. ПРИВЕТСТВАМЕ ЕВРОРУСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ. "С други думи, ти си просто илитерат.;-)
135
1
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен"ЕВРО-РУСКОТО СЪТРУДНИЧЕСКО КАРА ТУРЦИТЕ ДА ПОДРИПВАТ ОТ ШУБЕ И ДА СЕ ОГЛЕЖДАТ ОТКЪДЕ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ. КОЕТО ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ Е ПРИЯТНА ГЛЕДКА ОБАЧЕ. ПРИВЕТСТВАМЕ ЕВРОРУСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ. "Това "сътрудничество" води до строителство на РУСКИ реактори за милиарди долари в Турция, Китай и Унгария.Къде сме ние?М?... ;-)
134
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А референдум в Дагестан кога?
133
7
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
***, така като ги пишеш тези статийки, да беше споменала нещо за Севернокавказките републики ! Там няма ли двоен стандарт ?!
132
14
 
8
 
! Отговори
М? преди 10 години
А референдум в Чечения кога ?
131
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но в Крим никой никого не е колил и бесил, никой не е гонен и изнасилван както в Косово. Ако това се беше случвало съм сигурен че всички щяха да приветстват отделянето на Крим в самостоятелна държава. Но сега при пълен мир и покой да поискаш не независимост, а напротив - голяма зависимост от Русия и да идеш там... е съвсем друго нещо.
130
1
 
11
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен Анонимен преди 6 минутиСега всички юдео-масонски медии ще наскачат да пишат глупости.Весело е. И смешно.Една държава скочи на целият свят и го направи за смях. ....ПАК ЛИ "Анонимен".. . Много си скучен...;-)
129
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Анонимен 205"Сега всички юдео-масонски медии ще наскачат да пишат глупости.Весело е. И смешно.Една държава скочи на целият свят и го направи за смях. "Знаеш ли кой финансирал ВОСР?М? ;-)