Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия

Руският президент ще говори днес пред руския парламент
Обновена: 18 мар 2014 11:55 | 18 мар 2014 11:10, Елка Василева
211
Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия одобри проекта за руско-кримски договор за приемане на Крим в Русия и образуване на нови субекти в състава на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

В подписано от него разпореждане Владимир Путин заявява, че смята за целесъобразно със Симферопол да бъде подписан договор за влизане на Крим в Руската федерация.

По-рано сутринта Путин уведоми двете камари на руския парламент и правителството за предложенията на Крим и на законодателното събрание на Севастопол за приемането им в Русия и образуване на нови субекти в състава на Руската федерация, съобщи пресслужбата на Кремъл.

От своя страна Държавната Дума – долната камара на парламента, подкрепи изявление „За ситуацията в Република Крим“, в което се говори за „свободното волеизявление“ на кримчани на проведения в неделя референдум за присъединяване към Русия.

Още по темата
В изявлението си депутатите обещават „със своите решения и действия да спомагат за социално-икономическото развитие на Република Крим и стабилността на дадената територия в преходния период“.

Междувременно различни държави по света се готвят да наложат нови санкции срещу Москва, ако тя не се откаже от претенциите към Крим. За разлика от обявените вчера санкции следващите ограничения ще засегнат вече не отделни политици, а могат да ударят цели отрасли на руската икономика.

На 16 март в Крим беше проведен референдум за съдбата на полуострова, на който 96,77% от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия. В понеделник Върховния съвет на Крим обяви Крим за независима държава и се обърна към Русия с предложение тя да бъде приета в Русия със статут на република. Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия като отделен субект на Руската федерация – град с федерален статут.

На 17 март вечерта Путин подписа указ „За признаване на Република Крим“, съгласно който Крим е признат за независима държава.

Във вторник Владимир Путин ще направи изявление пред двете камари на руския парламент във връзка с предложението на Крим и Севастопол за приемането им в Русия.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин даде по-рано следните пояснения по повод процедурата за присъединяване на нов субект към федерацията:

"Чуждестранна държава отправя до Руската федерация молба за влизане в състава на РФ и за сключване на съответния междудържавен договор. Президентът на РФ информира за това Съвета на федерацията, Държавната дума, правителството на РФ, при нужда прави консултации. След подписване на междудържавен договор президентът на РФ сезира Конституционния съд на РФ с молба за оценка дали междудържавният договор отговаря на конституцията на РФ".

При положителна оценка от страна на Конституционния съд проектът за междудържавен договор и проектът за федерален конституционен закон, определящ наименованието на новия субект на РФ, неговия статут, границите, преходните разпоредби, се внасят в Държавната дума, разказа Наришкин. "Проектът за междудържавен договор се внася за ратификация, а проектът за конституционен закон - за приемане", уточни той.

"Ако тези два документа се приемат като закони за ратификация, в конституцията на РФ, в 65-и член, се прави съответната поправка", каза парламентаристът. В този член се изброяват субектите на РФ. "В случая се внася поправка - допълва се името на един или няколко субекта на РФ", добави Наришкин. Той увери, че при разглеждане на "кримския въпрос" Държавната дума "ще се справи със задачата си бързо и отговорно". Руската федерация включва в момента общо 83 субекта, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
11
 
! Отговори
Тони преди 10 години
От днеска света вече не е същия!!!!!!!!!Русия се завърна и за винаги!!!!!!!!!!
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Оказва се, че през последните 36 часа Путин и екипът му са разиграли неочаквана финансова операция. Тактическото указание е било Сбербанк" да изкупува американските пари, т.е. акции с до 30% отстъпка. Последиците от него се оказват феноменални за руската хазна. Така Кремъл надскочи всички спекуланти, които се навъртаха за лесна плячка, като ги наказа жестоко.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шри-Ланка: Германия била разделена, за да бъде отслабена? Това отслабване става преди разделянето от 1949 г., и то става за сметка на засилването на СССР, тъй като те извозват ВСИЧКО от тяхната "част" от Германия. И ние сме учили история.
134
0
 
14
 
! Отговори
РОССИЯ! преди 10 години
РОССИЯ! РОССИЯ! РОССИЯ! РОССИЯ! Това скандира Руската Дума и народа на България
133
0
 
13
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Ето това е президент,на една велика и братска Русия............
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСВЕН АРЖЕНТИНА 9МИЛИОНА ФРАНЦУЗИ В ЛИЦЕТО НА МАРИНЕ ЛЕО ПЕН СЪЩО Е ПОДКРЕПИЛА РЕФЕРЕНДУМА ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА КРИМ ОТ САЩ И СЕГАШНА ЕВРОПА ПОД ДИКТАТА НА САЩ
131
1
 
13
 
! Отговори
ПУТИН преди 10 години
НАИСТИНА Е ВЕЛИК! ВАНГА БЕШЕ ПРАВА
130
0
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Василев Стига си спамил бе . Еми ще получаваме скъпи суровини,като имаме политици като Серго,Плевнъо и Боко
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
днес бг защо не напишете позицията на АРЖЕНТИНА че осъжда западните нападки срещу РУСИЯ АРЖЕНТИНА има да си връща ЗАГРАБЕНИТЕ от ЗАПАДА ФОЛКЛАНДСКИ ОСТРОВИ НА 12 ХИЛАДИ КИЛОМЕТРА ОТ АНГЛИЯ
128
0
 
7
 
! Отговори
КАЛАШНИКОВ преди 10 години
ПУТИН ДА ПРАТИ АРМИЯТА ДА ОБГРАДИ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА НЕ МОГАТ ДА БЯГАТ А ГРАЖДАНИТЕ МАЛКО ЩЕ ГИ НАПЛЯСКАТ ЧЕ СА НЕПОСЛУШНИ.....
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шри-ЛанкаМММДААААЛидера си е лидер
126
0
 
8
 
! Отговори
архангел преди 10 години
ВАСИЛЕВ, да не искаш да кажеш, че и Путин цру го е назначило??? Не ставай смешен! Сигурно и съвместната работа на Путин с Патриарх Кирил по възстановяване силата на вярата....сигурно и тя е дело на цру. тези корумпирани *** са силни само в холивудските филми и когато раздават на арабелите готови пряснонапечатани милиарди! БОГ Е ВЕЛИК! САТАНА И СЛУГИТЕ МУ НА ЗЕМЯТА ЩЕ ГОРЯТ ВОВЕКИ!
125
0
 
13
 
! Отговори
слава на русия преди 10 години
САМО ПУТИН!
124
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей Шри-Ланка, Шри-Ланка, що не се преименуваш на "Шари с комсомолска палка"???
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гениален коментар, Василев! :)
122
1
 
13
 
! Отговори
до 146 преди 10 години
малииии и тея клоуни ще воюват с абсолютно ненормалните руснаци??? на американските тюлени просто ще им разпорят памперсите:)))
121
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой да даде на Шри-Ланката хапчето!!!
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
спешно!!! десант на НАТО в Крим:youtube/watch?v=USjjHheZwOc
119
0
 
8
 
! Отговори
chess преди 10 години
Готина снимка.Позиция за фигура и шах!*** гросмайстори - НЯМА, не я разбират тази игра!
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
къде са вашите политици дето ви обещават увеличения ?