Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия

Руският президент ще говори днес пред руския парламент
Обновена: 18 мар 2014 11:55 | 18 мар 2014 11:10, Елка Василева
211
Путин готов да подпише договора за приемане на Крим в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия одобри проекта за руско-кримски договор за приемане на Крим в Русия и образуване на нови субекти в състава на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

В подписано от него разпореждане Владимир Путин заявява, че смята за целесъобразно със Симферопол да бъде подписан договор за влизане на Крим в Руската федерация.

По-рано сутринта Путин уведоми двете камари на руския парламент и правителството за предложенията на Крим и на законодателното събрание на Севастопол за приемането им в Русия и образуване на нови субекти в състава на Руската федерация, съобщи пресслужбата на Кремъл.

От своя страна Държавната Дума – долната камара на парламента, подкрепи изявление „За ситуацията в Република Крим“, в което се говори за „свободното волеизявление“ на кримчани на проведения в неделя референдум за присъединяване към Русия.

Още по темата
В изявлението си депутатите обещават „със своите решения и действия да спомагат за социално-икономическото развитие на Република Крим и стабилността на дадената територия в преходния период“.

Междувременно различни държави по света се готвят да наложат нови санкции срещу Москва, ако тя не се откаже от претенциите към Крим. За разлика от обявените вчера санкции следващите ограничения ще засегнат вече не отделни политици, а могат да ударят цели отрасли на руската икономика.

На 16 март в Крим беше проведен референдум за съдбата на полуострова, на който 96,77% от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия. В понеделник Върховния съвет на Крим обяви Крим за независима държава и се обърна към Русия с предложение тя да бъде приета в Русия със статут на република. Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия като отделен субект на Руската федерация – град с федерален статут.

На 17 март вечерта Путин подписа указ „За признаване на Република Крим“, съгласно който Крим е признат за независима държава.

Във вторник Владимир Путин ще направи изявление пред двете камари на руския парламент във връзка с предложението на Крим и Севастопол за приемането им в Русия.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин даде по-рано следните пояснения по повод процедурата за присъединяване на нов субект към федерацията:

"Чуждестранна държава отправя до Руската федерация молба за влизане в състава на РФ и за сключване на съответния междудържавен договор. Президентът на РФ информира за това Съвета на федерацията, Държавната дума, правителството на РФ, при нужда прави консултации. След подписване на междудържавен договор президентът на РФ сезира Конституционния съд на РФ с молба за оценка дали междудържавният договор отговаря на конституцията на РФ".

При положителна оценка от страна на Конституционния съд проектът за междудържавен договор и проектът за федерален конституционен закон, определящ наименованието на новия субект на РФ, неговия статут, границите, преходните разпоредби, се внасят в Държавната дума, разказа Наришкин. "Проектът за междудържавен договор се внася за ратификация, а проектът за конституционен закон - за приемане", уточни той.

"Ако тези два документа се приемат като закони за ратификация, в конституцията на РФ, в 65-и член, се прави съответната поправка", каза парламентаристът. В този член се изброяват субектите на РФ. "В случая се внася поправка - допълва се името на един или няколко субекта на РФ", добави Наришкин. Той увери, че при разглеждане на "кримския въпрос" Държавната дума "ще се справи със задачата си бързо и отговорно". Руската федерация включва в момента общо 83 субекта, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
3
 
! Отговори
andromeda15 преди 10 години
За съжаление той почина през 2004 :(
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путлеро-нашизмът настъпва днес в Украйна,утре в Молдова,вдругиден може и в Прибалтика,Полша а може и към нас.Свободният Свят има нужда от лидер като Роналд Рейгън,за да спре червено-кафявата чума.
155
0
 
5
 
! Отговори
Сценарист преди 10 години
Старият КГБешник Путин явно има усет във политиката и е предвидил, че рано или късно защитавайки Руските позиции, ще се конфронтира със запада. Не случайно преди една година забрани на Руските държавни служители да имат имущество и банкови сметки на запад..Макар че претекста беше да се стимулира икономиката на Русия ! И днес се вижда резултата "ЗАПАДА" няма на кой да наложи запор на сметките :) Това е причината поради която Рогозин и другите от списъка им се присмиват..
154
0
 
4
 
! Отговори
Lora преди 10 години
До Анонимният 176А така също да им казва Европа колко да са криви краставиците и колко да е дневната дажба на една крава в евро!!!
153
2
 
2
 
! Отговори
с. преди 10 години
И как точно Украйна да е мъдър,добър и не знам какъв си съсед на Русия при положение,че Русия всячески се стреми да държи Украйна в орбитата си без да подбира средства!Ама айде стига тъпотии!Нито Русия,нито Запада мислят доброто на украинците!Това просто е поредното им бойно поле!И нито Русия,нито Запада ще са капо от цялата история!Виж,за украинците не съм сигурен!
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Най-добрият вариант е Украйна да си стои там където й е мястото и исторически и географски и икономически и културно, а именно, като добър, лоялен и отзивчив съсед на Русия. Е рамките на Евразийската икономическа зона Украйна би имала много повече шансове за развитие, тъй като ще получи достъп до огромния пазар на постсъветските републики, на който стоките ? ще са много по-конкурентноспособни, отколкото на европейския пазар, тъй като ще се конкурира със страни със сходно ниво на икономическо развитие.
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Какво всъщност е най-добро за Украйна в момента? Споразуменията с ЕС или МВФ са нож с две остриета. От една страна Украйна ще получи свежи заеми които ще облекчат моментно положението. Но докато тече това облекчение условията наложени от ЕС и МВФ ще разрушават Украинската икономика, което в дългосрочен план ще й се отрази зле.
150
2
 
1
 
! Отговори
с. преди 10 години
Абе я да ви питам всичките *** начело с тоя головодник Шри не знам какво си за толкова *** ли ни мислите та си вярвате,че някой ще ви се върже на явно платените простотии!
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Хитлер беше ***. Той смяташе, че може да организира шепата немци да изтребят народите от Варшава до Урал. Днешния неохитлеризъм изобрети комбинацията пазарна икономика плюс демокрация". Чудесен тандем за разбиване на икономики и държави, скарване на народи и довеждането им до значителна бедност и най-важно до икономическо и политическо подчинение.
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
За имперската политика на Запада важното е да има конфликт. Конфликта отслабва народите които го изпитват и техните съседи. Важното в случая е да не се допусне сближаване на Украйна и Русия. Важното е сред тия два народа да има раздор. Ако може да се сбият - най добре. Защото естествено - заедно са по-силни. А силния противник е нежелан. Той пречи на неохитлеристките евроамерикански амбиции.
147
0
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Путин е казал,че няма да има претенции към други части на Украйна. Успокоихте ли се западни писачи?
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Човек не може да не си зададе въпросът защо се случва всичко това? Какво като Янукович отказа да подпише асоцииране с ЕС? Украйна беше демократична страна. Щеше да му изтече мандата, ако следващия кандидат за президент, който предложи асоцииране с Европа спечели изборите то Украйна щеше да се асоциира с Европа. Отделен въпрос е, че най-добре отношенията с ЕС да се решат на референдум. Само че има опасност украинския народ да не избере Европа. Затова трябва да се създадат размирици. Да се подготвят предварително бъдещите украински лидери, така че да няма неподчинение от рода на проявеното от де
145
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде, взе си Крим официално! Страхотна атмосфера в Кремъл.
144
0
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Европа винаги е била двулична. През последната година съседна Турция сякаш е абонирана за улични протести. Противодействието на турското правителство включва всички елементи на борбата с безредици - бой, водни оръдия, солзотворен газ, арести и т.н., а Ердоган също е обвиняван в корупция. Ситуация която сякаш е копие на тази в Украйна. Странно защо европейските и американски демократи и радетели за мир и човешки права и дума не обелват за посредничество или санкции към членове на турското правителство? Дали пък не е защото турското правителство е проевропейско и прозападно. Даже в медиите почти
143
0
 
3
 
! Отговори
РУСИЯ преди 10 години
СЕ ЗАВЪРНА!
142
0
 
3
 
! Отговори
ДО 171 преди 10 години
ОЛИГОФ..НИ КАТО ТЕБ ТРЯБВА ДА МЪЛЧАТ И ДА КОПАТ ЩОТО ЗА ДРУГО МОЗЪКА НЕ СТИГА !!!!
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Оттук произтича и мотивацията на Европейския съюз да поддържа майданчиците въпреки очевидно престъпните им действия! Европа си затвори очите и по този начин насърчи изстъпленията и насилието в Украйна? Това е адско двуличие, тъй като никоя европейска страна не би допуснала такова нещо на собствена територия.
140
4
 
1
 
! Отговори
с. преди 10 години
Аляска,Аляска Велика Америка *** и троловете ще опляска!
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Подлостта на ЕвропаАко разследвате престъпление търсете мотива. Европа има перфектния мотив за преврат срещу Янукович. Бидейки няколко години в рецесия Европа определено е гледала с надежди на превземането на 45-милионния украински пазар. Вярно, хората не много платежоспособни, но много на брой. Планът е идеален. С премахването на митата по-конкурентноспособните европейски стоки ще изместят украинските от собствения им пазар. Субсидираното западно селско-стопанство ще смаже украинското. На това отгоре украинския бизнес ще трябва междувременно да въвежда и европейските норми и стандарти. С от
138
1
 
1
 
! Отговори
с. преди 10 години
Лелееее,ужас!Тука е като в психиатрия!