Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук

Руски печат: Западът може би ще преглътне приемането на Крим в Русия
18 мар 2014 09:04, Елка Василева
211
Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Днес Кремъл ще сложи точка в отношението на Русия към кримския въпрос - Владимир Путин ще говори пред депутати от Държавната дума, Съвета на федерацията, губернатори и представители на гражданското общество, пишат руски медии, цитирани от Би Би Си.

До момента президентът Путин си запазваше поле за маневри - не казваше, че Русия се кани да присъедини Крим и Севастопол. Правеха го руски депутати и сенатори, а в цяла Русия имаше митинги за присъединяване на Крим, припомня "Ведомости".

Становището на Путин ще се базира върху данни от референдума и той не ще може да бъде упрекнат в натиск върху жителите на полуострова, твърди вестникът. В неделя хората в Крим одобриха с над 96 на сто от гласовете курса на властите за присъединяване към Русия при избирателна активност повече от 80 процента според местните власти.

Решението на Путин да говори по въпроса не се дължи на законодателна необходимост, а е негово лично желание, цитира "Комерсант" президентския говорител Дмитрий Песков.

Според вестника руският парламент ще обещае днес в декларация всестранно да подкрепя жителите на Крим и Севастопол, пожелали членство във федерацията. Депутатите обаче няма да приемат предвидените поправки в законодателството, изискващо сега международен договор с Киев, за да може Русия да присъедини Крим.

Значи Москва фактически разглежда териториите, отцепили се от Украйна, като самостоятелен субект на международното право, заключава "Комерсант".

Още по темата
Русия призна Крим за суверенна и независима държава, припомня "Вечерняя Москва" указ на президента Путин. Руски депутати обсъждат бъдещия статут на полуострова и на Севастопол в състава на федерацията, посочва "Известия".

"Крим може да влезе в състава на Русия за 3 дни", заявява в заглавие "Московский комсомолец". Русия ще харчи за икономическо подпомагане на Крим близо 3 милиарда долара годишно, предупреждава "РБК дейли".

В днешното си слово Путин навярно ще спомене, че молби за включване в състава на Русия може да изпратят освен хората в Крим и тези от Югоизточна Украйна, смята политологът Алексей Мухин, цитиран в "Независимая газета".

Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук. Започнала-незапочнала Русия да "смила" прясната териториална баница, а мнозина политици от федерацията се лакомят за нови земи на чуждестранни държави, пише "Новие известия".

Според вестника руски депутати говорят "напълно сериозно" за присъединяване не само на Югоизточна Украйна, но и на "други територии от бивши съветски републики".

В случая с Крим има правна колизия - сблъскват се две международни права: правото на самоопределение на народите и правото на териториална цялост на държавите, коментира аналитикът Дмитрий Орешкин.

"Кримската колизия" обаче бе решена до голяма степен по силов път. "Затова референдумът в Крим е нелегитимен за цял свят", изтъква експертът.

Ситуацията поставя Путин в зависимост от политическите радикали, пише "Независимая газета" в редакционен коментар. Изданието обяснява рисковете от медийното раздухване на патриотизъм за руския управляващ елит.

Според него Путин "става заложник на реваншистите, мечтаещи за възраждане на Съветския съюз - на всяка цена", и занапред тъкмо те ще диктуват политическия дневен ред на руската власт.

Риториката на политиците в Русия създава ясно усещане за военни времена. Всеки, който днес критикува политиката на Русия в Крим, бива нареждан сред враговете на отечеството. А на страната на властта се озовават политически структури, представяли се дълги години за опозиция. Дискусиите стават невъзможни, констатира наблюдател на всекидневника в друг материал.

Рейтингът на Путин скача и укрепва легитимността на режима в Русия, но "за твърде кратко време", смята Николай Петров от Московския център "Карнеги".

"Щом стане ясна цената, ще се разбере, че хората не са готови да я платят. Не са готови да участват във война, не са готови да живеят под суровите санкции на Запада и т. н. И задачата на Путин ще е да изгради през това кратко време репресивни механизми. За да опази системата за управление на страната, когато спадне общественият ентусиазъм", прогнозира той.

"Ведомости" отбелязва "символичните", "вегетариански" санкции, наложени от ЕС, и допуска, че Западът ще преглътне обидата - твърде вероятното влизане на Крим в Руската федерация.

"Че къде ще ходи Германия, щом Русия покрива над една трета от газовите й нужди? Или Франция - с какво ще смени тя от днес за утре руския петрол? Или още един аргумент: щом руският лидер е толкова брутален и непредсказуем, я да не го притискаме до стената, че ще ни спретне нещо страшно", обяснява всекидневникът.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
4
 
! Отговори
ели преди 10 години
От всичките империи които си изброил, не е останала нито една.Защо ли? Всички те са били управлявани с твърда ръка.Значи можем да очакваме същата съдба да сполети и Русия. Само не знам точно кога ще стане.
152
0
 
0
 
! Отговори
еми преди 10 години
А при неандерталците, политическите противници са били изяждзани, като преди това са били убивани не със железен а с каменен юмрук.Да живее прогреса от камък към желязо!Ти си проповедник на неандерталски морал :)
151
0
 
4
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Татарите са остатэк от османците турция е искала да си ги прибер *** те като не искал ко да праиш
150
0
 
0
 
! Отговори
тони преди 10 години
Просто коментираш или одобряваш разселването на народи и заличаването им с цел запазване на империята ?
149
0
 
4
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Сталин бил изселил татарите , Сталин бил изселил чеченците , Сталин това , Сталин онова...ТАКА се управлява държава в която е имало 150 ( сто и петдесет ) националности. Многонационална държава се управлява само с железен юмрук иначе няма да изкара много . Да дам ли примери ??Римската импеияВизантияБританската империя Японската империяЮгославияПри всички тях е имало еднолична диктатура А случайно да не знаете как се управлява САЩ ????Под маската на демокрацията тя е най-полицейската дър
148
0
 
4
 
! Отговори
12321 преди 10 години
На Путин не му трябва цяла Украйна, трябва му една част, тази същата част която трябва и на Запада! Другата, с център Киев, никой не я иска.
147
1
 
4
 
! Отговори
куби преди 10 години
Искам и аз да инициирам референдум за присъединяване на части от БГ към Швейцария......който иска нормален живот и бъдеще ще подкрепи.....
146
2
 
1
 
! Отговори
киро преди 10 години
Не зная джудист ли е, шахматист ли е Путин, ама ги врътка както си поиска...., а ония копче не смеят да му кажат само мигат на парцали и се молят по-скоро всичко да приключва.
145
1
 
3
 
! Отговори
ели преди 10 години
БРАВО !Постави ги на място тези *** !В 15,16,17 векове 80% от бюджета на Британия се е формирал с парите от търговията с роби. 250 г. САЩ експлоатираха робски труд.Единствената държава в света с най-демократично разделение по национален признак е Русия.Всяка нация е самоопределена.Ако днес Тексас поиска самокстоятелност, утре ще лъде на пепел.ЕВРОПО ЛУДНИЦЕ ВАВИЛОНСКА ТРИЖДИ ДА СИ ПРОКЛЕТА.НЕМЦИ И АНГЛИЧАНИ,ФРАНЦУЗИ И ИТАЛИАНИ САКАТ ДА СМЕ ПОД РОБСТВО-Българска народна песен.Казал е на
144
0
 
0
 
! Отговори
еми преди 10 години
та нормалните хора да са далеч от *** кат теб.
143
1
 
2
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Съветската пропаганда е оставила неизлечими отпечатъци върху мозъците на много българи
142
1
 
3
 
! Отговори
тони преди 10 години
"Що българите ходят по европа и сащ като в русия е по хубаво Отговор :"Защото ако Русия беше направила етническо прочистване на един цял континент както в Америка бяха избити 100 милиона местни, защото ако Русия беше използвала столетия наред робски труд от Африка както Америка където жертвите от робството са над 20 милиона, защото ако Русия не беше съсипана и дала милиони жертви от еврейксия експеримент наречен болшевишка революция и спонсориран от фамилията Ротшилд, сега американците щяха да
141
1
 
1
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Путин се провали в опита си да модернизира Русия и сега иска с пропаганда и инвазии да си запази власта
140
1
 
1
 
! Отговори
12321 преди 10 години
Поне 20 години роби на "демократичния запад " е това ще стане
139
1
 
1
 
! Отговори
куби преди 10 години
На руснаците от Крим са им достатъчни икономиите с наема на базата в Севастопол. а рейтинга от политическия успех и престиж, особено в постсъветското пространство, е допълнителен плюс! Да не забравяме и възможностите това да се повтори в още поне три "украински" региона! А иначе Украйна си беше безвъзвратно загубена ;) Да видим какво ще стане с това, което остава сега!
138
1
 
0
 
! Отговори
киро преди 10 години
За зенитните комплекси не знам, но изтребителите със сигурност не са били ПАК-ФА, които още се тестват.
137
1
 
1
 
! Отговори
ели преди 10 години
Сега даваха по РУССИЯ 24 новите зенитни комплекси С-400 от ново поколение пристигнаха в Москва. Първите 50 бройки изтребители от пето поколение ПАК ФА/Т-50 вече пазят Московското небе.
136
1
 
0
 
! Отговори
еми преди 10 години
Много са ми смешни всички, които пишат срещу ЕС тук. Заливали ни били с евтини стоки. Ами започвайте да произвеждате и вие продукция със същото качество и на същата цена, и ще ви я купувам. Не можете? Явно до толкова ви стига капацитета. Другото нещо, което ми направи голямо впечатление е, че повечето пишещи тук нямат и основни познания по икономика - такива от обща култура. Ако чак такъв проблем ви е вносът на чужди стоки, другари, искам да направите една малка справка относно периода 2005-2008 година (преди световната икономическа криза). Тогава безработицата..
135
1
 
2
 
! Отговори
ПЕШО преди 10 години
а вие разбрахте ли на времето кой запали партийния дом? вече не помним, нали? ама още сърбаме попарата на омразата, на разрушението и на бедността. Е подобни на тия у нас бяха и тия на Маидана. Само че руснаците не са като нас, знаят си цената. затова и великата западна цивилизация все гледа към тях и ако може да ги прилапа, да им вземе акълите, богатствата и да ги направи като себе си - гейове, наркомани, по 3-4 пъти развеждащи се. четящи комикси и гледащи *** телевизия. да, ама не.
134
2
 
2
 
! Отговори
Божо преди 10 години
Днес путин присъединява Крим, утре Китай присъединява Сибир и .......!!! Русия е една загниваща империя, която, за съжаление, има ядрено оръжие :(((