Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук

Руски печат: Западът може би ще преглътне приемането на Крим в Русия
18 мар 2014 09:04, Елка Василева
211
Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Днес Кремъл ще сложи точка в отношението на Русия към кримския въпрос - Владимир Путин ще говори пред депутати от Държавната дума, Съвета на федерацията, губернатори и представители на гражданското общество, пишат руски медии, цитирани от Би Би Си.

До момента президентът Путин си запазваше поле за маневри - не казваше, че Русия се кани да присъедини Крим и Севастопол. Правеха го руски депутати и сенатори, а в цяла Русия имаше митинги за присъединяване на Крим, припомня "Ведомости".

Становището на Путин ще се базира върху данни от референдума и той не ще може да бъде упрекнат в натиск върху жителите на полуострова, твърди вестникът. В неделя хората в Крим одобриха с над 96 на сто от гласовете курса на властите за присъединяване към Русия при избирателна активност повече от 80 процента според местните власти.

Решението на Путин да говори по въпроса не се дължи на законодателна необходимост, а е негово лично желание, цитира "Комерсант" президентския говорител Дмитрий Песков.

Според вестника руският парламент ще обещае днес в декларация всестранно да подкрепя жителите на Крим и Севастопол, пожелали членство във федерацията. Депутатите обаче няма да приемат предвидените поправки в законодателството, изискващо сега международен договор с Киев, за да може Русия да присъедини Крим.

Значи Москва фактически разглежда териториите, отцепили се от Украйна, като самостоятелен субект на международното право, заключава "Комерсант".

Още по темата
Русия призна Крим за суверенна и независима държава, припомня "Вечерняя Москва" указ на президента Путин. Руски депутати обсъждат бъдещия статут на полуострова и на Севастопол в състава на федерацията, посочва "Известия".

"Крим може да влезе в състава на Русия за 3 дни", заявява в заглавие "Московский комсомолец". Русия ще харчи за икономическо подпомагане на Крим близо 3 милиарда долара годишно, предупреждава "РБК дейли".

В днешното си слово Путин навярно ще спомене, че молби за включване в състава на Русия може да изпратят освен хората в Крим и тези от Югоизточна Украйна, смята политологът Алексей Мухин, цитиран в "Независимая газета".

Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук. Започнала-незапочнала Русия да "смила" прясната териториална баница, а мнозина политици от федерацията се лакомят за нови земи на чуждестранни държави, пише "Новие известия".

Според вестника руски депутати говорят "напълно сериозно" за присъединяване не само на Югоизточна Украйна, но и на "други територии от бивши съветски републики".

В случая с Крим има правна колизия - сблъскват се две международни права: правото на самоопределение на народите и правото на териториална цялост на държавите, коментира аналитикът Дмитрий Орешкин.

"Кримската колизия" обаче бе решена до голяма степен по силов път. "Затова референдумът в Крим е нелегитимен за цял свят", изтъква експертът.

Ситуацията поставя Путин в зависимост от политическите радикали, пише "Независимая газета" в редакционен коментар. Изданието обяснява рисковете от медийното раздухване на патриотизъм за руския управляващ елит.

Според него Путин "става заложник на реваншистите, мечтаещи за възраждане на Съветския съюз - на всяка цена", и занапред тъкмо те ще диктуват политическия дневен ред на руската власт.

Риториката на политиците в Русия създава ясно усещане за военни времена. Всеки, който днес критикува политиката на Русия в Крим, бива нареждан сред враговете на отечеството. А на страната на властта се озовават политически структури, представяли се дълги години за опозиция. Дискусиите стават невъзможни, констатира наблюдател на всекидневника в друг материал.

Рейтингът на Путин скача и укрепва легитимността на режима в Русия, но "за твърде кратко време", смята Николай Петров от Московския център "Карнеги".

"Щом стане ясна цената, ще се разбере, че хората не са готови да я платят. Не са готови да участват във война, не са готови да живеят под суровите санкции на Запада и т. н. И задачата на Путин ще е да изгради през това кратко време репресивни механизми. За да опази системата за управление на страната, когато спадне общественият ентусиазъм", прогнозира той.

"Ведомости" отбелязва "символичните", "вегетариански" санкции, наложени от ЕС, и допуска, че Западът ще преглътне обидата - твърде вероятното влизане на Крим в Руската федерация.

"Че къде ще ходи Германия, щом Русия покрива над една трета от газовите й нужди? Или Франция - с какво ще смени тя от днес за утре руския петрол? Или още един аргумент: щом руският лидер е толкова брутален и непредсказуем, я да не го притискаме до стената, че ще ни спретне нещо страшно", обяснява всекидневникът.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василевние българите винаги сме в позиция партерпри нас въпросът е кой ще ни се качи отгорене искаме русия добре тогава ще е турция няма средно положение Василевна НАТО и твоят любим запад му е през оная работа оцеляването на страната ни
112
1
 
6
 
! Отговори
Терминолог 2 преди 10 години
До с.Ще канят, който си искат в тяхната къща. Нима почетен "демократ" като теб не знае, че частната собственост е неприкосновена?Чета тук някои постове и започвам да си мисля, че подходящия термин за част от публиката е "патология" - психична.Хайде със здраве!
111
8
 
5
 
! Отговори
Angelhell преди 10 години
До КитенМоже да добавите към тази примамлива оферта и д**е. :)Сваляте ***, навеждате се, отваряте бузки и се усмихвате с надежда да боли само първия път. Това е проблема на българите, че винаги се намират едни родоотстъпници, които са склонни да продадат родината си за тридесет сребърника!
110
0
 
8
 
! Отговори
Терминолог преди 10 години
До ВасилевУважаеми! Термина е "пета колона".Мерси
109
19
 
6
 
! Отговори
с. преди 10 години
Ох,Божеей!Без пари руснаците щели да настаняват!Батенце,а жена ти,сестра ти,дъщеря ти и *** влизат ли в офертата!?А за гости с по-особени мераци ще се включиш и ти предполагам!Решихте го единодушно предполагам!:)Че и за Аляска се присетили!Нищо де,дерзайте!Току виж някой отговорен другар чете и ви назначат като портиери на Позитано или в Кремъл!:)
108
15
 
6
 
! Отговори
зилана преди 10 години
До анализЯвно кримските руснаци са гласували по два пъти ? !
107
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Луд умора няма!
106
13
 
9
 
! Отговори
Големия удушвач преди 10 години
До Алеут Аляска не е продадена ! Тя е отдадена под наем за 90 години! Договорът завърши през 1954г-, но Хрушчов не я върна, защото имал много територия ?! А американците си затраяха. Това са фактите, стига с тази продажба. Все пак има документи и договори.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 97Същите пожелания отправяха и към кримчаните. Те си взеха целия Крим и си заминаха. Внимавай какво пожелаваш.
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 111Eвала бате , ако можех и аз бих го направил това запо големия брат.
103
5
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До ВпечатлениеАБСОЛЮТНО СИ ПРАВА НО ХОРАТА ЕДВА ЛИ ГО ОСЪЗНАВАТ ХУБАВ СЛЪНЧЕВ ДЕН
102
0
 
14
 
! Отговори
hexz преди 10 години
Чета за Стокхолмски синдром ама да попитам ние защо не заобичахме турците като бяхме роби и бяхме клани 500 години ???
101
8
 
5
 
! Отговори
анализ преди 10 години
Как така 13-те % кримски татари гласуваха ЗА присъединяване към Русия (към Сибир), или как 60 % кримски руснаци заработиха 97 %-ов Путинов вот ?
100
7
 
12
 
! Отговори
Впечатление преди 10 години
Прави ми впечатление колко са поляризирани хората напоследък. Виждат едва ли не някакво възмездие от Русия към "Запада". Много е наивно да се вярва в абсолютното добро, просто го няма в съвременния политически живот. Нито Русия, нито ЕС, нито САЩ, абе която и да е световна сила, не може да бъде разглеждана като изцяло добра/лоша, просто е наивно. Тъжно е, но всеки гледа да си защити интереса, това е. Само т.нар. Велики сили да не оплескат нещата накрая! Хубав ден на всички!
99
8
 
3
 
! Отговори
с. преди 10 години
До ГогоМного правилно казано!Стокхолмски синдром е това!Ама другарю Путин,моля ви се!:)*** жалката ***!
98
13
 
3
 
! Отговори
Гого преди 10 години
До с.Робството принизява хората до любов към него! Вовенкур 1755г.
97
18
 
7
 
! Отговори
с. преди 10 години
Иначе за пореден път се убеждавам,че за безродната русофилистична *** Русия е по-важна от България!Паспортчета да им дадяли!Жалка история!
96
18
 
5
 
! Отговори
с. преди 10 години
До РумбоКакви братски народи бе,***!?Братски народи,ама им организирали Голодомор с милиони жертви!Такова нещо дали се забравя!САЩ ги били смразили!А кримските татари така обичат руснаците,че през войната воюват на страната на германците!После за отмъщение Сталин ги депортира в Централна Азия!По време на въпросната депортация загиват десетки хиляди!То затова и има толкова етнически руснаци там!Заселени са на мястото на местните!*** гадни червени!
95
8
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
САЩ подходиха много нагло с Украйна и резултатът е налице!Историята със снайперистите преля чашата,това беше върхът на сладоледа!Също като сирийските "демократи"-канибали!Ако това им е демокрацията на САЩ-плюя на тая "демокрация".Да хвърлиш колосални суми за да смразиш по същество братски народи-това е прекалено!Не Путин-Бог ще ги накаже тия.
94
4
 
17
 
! Отговори
На Някой преди 10 години
До НякойНе му отива да говори така. Недей така човече! На мен специално ми пука за БГ и то много повече отколкото за Крим, Ру и т.н. За мен случващото се в момента е начина, по който да се нашорат канчетата на хората, които последните 23 години ни докараха до това, което сме. За да съм по конкретен /предполагам, че трябва дасе изразявам просто и конкретно за теб/ - цялата ямерикано, английска, западна клика. Време е някой да им счупи зъбите. Ако не са Ру, ще е Китай, Индия, Бразилия ....