Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук

Руски печат: Западът може би ще преглътне приемането на Крим в Русия
18 мар 2014 09:04, Елка Василева
211
Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Днес Кремъл ще сложи точка в отношението на Русия към кримския въпрос - Владимир Путин ще говори пред депутати от Държавната дума, Съвета на федерацията, губернатори и представители на гражданското общество, пишат руски медии, цитирани от Би Би Си.

До момента президентът Путин си запазваше поле за маневри - не казваше, че Русия се кани да присъедини Крим и Севастопол. Правеха го руски депутати и сенатори, а в цяла Русия имаше митинги за присъединяване на Крим, припомня "Ведомости".

Становището на Путин ще се базира върху данни от референдума и той не ще може да бъде упрекнат в натиск върху жителите на полуострова, твърди вестникът. В неделя хората в Крим одобриха с над 96 на сто от гласовете курса на властите за присъединяване към Русия при избирателна активност повече от 80 процента според местните власти.

Решението на Путин да говори по въпроса не се дължи на законодателна необходимост, а е негово лично желание, цитира "Комерсант" президентския говорител Дмитрий Песков.

Според вестника руският парламент ще обещае днес в декларация всестранно да подкрепя жителите на Крим и Севастопол, пожелали членство във федерацията. Депутатите обаче няма да приемат предвидените поправки в законодателството, изискващо сега международен договор с Киев, за да може Русия да присъедини Крим.

Значи Москва фактически разглежда териториите, отцепили се от Украйна, като самостоятелен субект на международното право, заключава "Комерсант".

Още по темата
Русия призна Крим за суверенна и независима държава, припомня "Вечерняя Москва" указ на президента Путин. Руски депутати обсъждат бъдещия статут на полуострова и на Севастопол в състава на федерацията, посочва "Известия".

"Крим може да влезе в състава на Русия за 3 дни", заявява в заглавие "Московский комсомолец". Русия ще харчи за икономическо подпомагане на Крим близо 3 милиарда долара годишно, предупреждава "РБК дейли".

В днешното си слово Путин навярно ще спомене, че молби за включване в състава на Русия може да изпратят освен хората в Крим и тези от Югоизточна Украйна, смята политологът Алексей Мухин, цитиран в "Независимая газета".

Щом присъединят Крим, руските политици може да не спрат дотук. Започнала-незапочнала Русия да "смила" прясната териториална баница, а мнозина политици от федерацията се лакомят за нови земи на чуждестранни държави, пише "Новие известия".

Според вестника руски депутати говорят "напълно сериозно" за присъединяване не само на Югоизточна Украйна, но и на "други територии от бивши съветски републики".

В случая с Крим има правна колизия - сблъскват се две международни права: правото на самоопределение на народите и правото на териториална цялост на държавите, коментира аналитикът Дмитрий Орешкин.

"Кримската колизия" обаче бе решена до голяма степен по силов път. "Затова референдумът в Крим е нелегитимен за цял свят", изтъква експертът.

Ситуацията поставя Путин в зависимост от политическите радикали, пише "Независимая газета" в редакционен коментар. Изданието обяснява рисковете от медийното раздухване на патриотизъм за руския управляващ елит.

Според него Путин "става заложник на реваншистите, мечтаещи за възраждане на Съветския съюз - на всяка цена", и занапред тъкмо те ще диктуват политическия дневен ред на руската власт.

Риториката на политиците в Русия създава ясно усещане за военни времена. Всеки, който днес критикува политиката на Русия в Крим, бива нареждан сред враговете на отечеството. А на страната на властта се озовават политически структури, представяли се дълги години за опозиция. Дискусиите стават невъзможни, констатира наблюдател на всекидневника в друг материал.

Рейтингът на Путин скача и укрепва легитимността на режима в Русия, но "за твърде кратко време", смята Николай Петров от Московския център "Карнеги".

"Щом стане ясна цената, ще се разбере, че хората не са готови да я платят. Не са готови да участват във война, не са готови да живеят под суровите санкции на Запада и т. н. И задачата на Путин ще е да изгради през това кратко време репресивни механизми. За да опази системата за управление на страната, когато спадне общественият ентусиазъм", прогнозира той.

"Ведомости" отбелязва "символичните", "вегетариански" санкции, наложени от ЕС, и допуска, че Западът ще преглътне обидата - твърде вероятното влизане на Крим в Руската федерация.

"Че къде ще ходи Германия, щом Русия покрива над една трета от газовите й нужди? Или Франция - с какво ще смени тя от днес за утре руския петрол? Или още един аргумент: щом руският лидер е толкова брутален и непредсказуем, я да не го притискаме до стената, че ще ни спретне нещо страшно", обяснява всекидневникът.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Ако продължавате да публикувате такива тенденциозни, русофобски статии, просто ще престана да влизам в Днес.Бг. То бива лъжи, ама ние видяхме с очите си как руснаците в Крим действаха. Никога в Бг не е имало такава демокрация.
172
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В кво блато ще затъва Путин? Та те плащат по 100 млн долара за базите си в Крим на Украйна, сега просто ще ги дава на Крим а не на Киев. Те ония затва вият. И тоя Крим може да си изкарва доста пари. Да не говорим , че руснаците искат да се отърват от доларовият си резерв( оше една причина да реват америкосите), и като нищо ще развият черноморския туризъм. Ще видите как ще купуват там руснаците и ще строят.
171
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тия украински националисти наистина искат да предизвикат война. Може би се надяват САЩ да вкара армията си в Украйна. Ами да бяха преговаряли в Крим и нямаше да се стигне дотук. Лошото е че западът безрезервно ги подкрепя.
170
0
 
3
 
! Отговори
GEro преди 10 години
До коментар 186Вие наистина си говорите, колкото да кажете нещо. Как така Гърция беше член на ЕС, когато Турция нахлу в Кипър, като ЕС е създаден години след това?
169
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно,че няма да спрат и не трябва! Русия е другата държава,освен България,която граничи само със свои територии.Украйна (=покрайнина-от руски-изкуствено създадена държава).За незапознатите Русия тръгва като държава точно от Киевска Рус със столица Киев.А сега е по силна от всякога и от всички.Почакайте само да видите.Дано само и ние съумеем покрай нея да си върнем нещо от нашите загубени изконни български земи,да отхвърлим американско, "европейско" и турско влияние и да тръгнем напред.
168
0
 
2
 
! Отговори
55 преди 10 години
До 12321А тия дето си ги изброил,към кои държави минаха ?
167
1
 
9
 
! Отговори
do Kiro 181 преди 10 години
Тъпан, налиии сме в НАТО и ЕС ??????Nato ste pomogne na Bulgaria tolkova kolkoto pomogna na Gurzite kogato Turzia vze polovinata Kipr.Gurzite i te bqha v NATO i EC
166
8
 
6
 
! Отговори
тони преди 10 години
Ми за да е честно нека направи същия референдум в Чечня ?
165
20
 
6
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Путин загуби безвъзвратно битката за Украйна, защо не успя да предизвика истинска вътрешна кървава гражданска ВОЙНА, за "спасение" от която ВЕДНАГА беше готова да се притече братската Червена путинска армия. Изпуснаха момента - много здраво ги удариха през ръцете и руснаците го знаят, но се правят, че нищо не е станало... Все повече ще затъват в едно голямо "кримско блато", което сами си изкопават. Путин и компания ще продължават да "съскат и хапят", но вече са пътници! Вече са пътници!
164
4
 
17
 
! Отговори
12321 преди 10 години
Простако, ако имахме Путин, досега да сме прибрали Македония.В това положение ни поставиха разбоническия Запад с Фолкленд, Хаваите, Панама, Гранада, Косово.Неграмотен ***, защо не обсъждаш вчерашния референдум във Венеция.
163
4
 
12
 
! Отговори
куби преди 10 години
над 80% от гласоподавателите са гласували, от тях над 90% са заявили, че искат да се присъединят към Русия. Може ли някой да обясни какво точно недемократично има в това, един народ да определя съдбата си? Въпроса е чисто реторичен.
162
9
 
1
 
! Отговори
киро преди 10 години
Тъпан, налиии сме в НАТО и ЕС, или и ти смяташ че К*Реца си няма да мръднат ако някой ни дойде на гости ?????????????????????????*** народ и това си е
161
0
 
7
 
! Отговори
ели преди 10 години
Днес Крим, утре - България. Комисионните трябва да се заслужат ...
160
2
 
2
 
! Отговори
еми преди 10 години
Не, това според другаря Путин ще бъде незаконно. Дори и в такива републики в които руското население е само няколко процента.
159
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Интересно е и ако някой USA щат направи същото, ама е също толкова вероятно.Ти да си чувал за република, която да иска да прави такъв референдум, или само се ветриш устата да се намираш на приказка?
158
4
 
4
 
! Отговори
тони преди 10 години
Интересно ако някй руска провинция направи сега референдум иска да се отцепи?
157
5
 
15
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Неграмотнико, имаш държава благодарение на Русия.Иначе щеше да си *** манафин, като прадядовците ти.Благодарение на блудната Европа сме нарязани и граеничим със себе си.ицо
156
8
 
5
 
! Отговори
12321 преди 10 години
Абе вие луди ли сте бе. Как може да милееш повече за чужда държава отколкото за родната си. Ми да го духа и путин и раша покрай него.
155
4
 
3
 
! Отговори
куби преди 10 години
Щом е 150 ( сто и петдесет ) националности не е ли често да има 150 референдума за 150 независими държави
154
4
 
1
 
! Отговори
киро преди 10 години
Така е.Многонационалните държави не издържат много