"Газета виборча": Безнаказаният Путин

Краят на историята на мечтите за свят, управляван от демократични ценности
Обновена: 20 мар 2014 21:24 | 20 мар 2014 21:22, Елка Василева
220
"Газета виборча": Безнаказаният Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Анексирайки Крим, Владимир Путин се държеше като Кръстник. Той обяви на Русия и на света: на тази хартия ще бъде или вашият подпис, или вашият мозък. Тази политика се оказа ефикасна, макар че не се знае за колко време, пише Адам Михник във в. "Газета виборча".

В обръщението си на 18 март Путин каза това, което мисли: че неговият режим се чувства напълно безнаказан и ще прави каквото си иска. Крим е само първата стъпка в неговите сънища за могъщество. Но все пак не каза всичко.

Имаше много лъжи и манипулации във всеки абзац от неговата реч, но лъжите и манипулациите са неделима част от начина на мислене на Путин за света. Да се анализират всички нюанси на обръщението му е загуба на време. Всъщност президентът на тази толкова могъща, а днес толкова самотна Русия пое по пътя на конфронтацията с останалия свят. Кани партньори на разговори и веднага заявява, че те действат "брутално, безотговорно и непрофесионално". В това има нещо от духа на "Бесове" на Достоевски, защото създава свят, който не съществува и никога не е съществувал.

Какво общо има Косово, където албанците бяха преследвани, с положението на жителите на Крим, които никой никога не е преследвал? Какво трябва да означава това презрение към украинското правителство и парламент; какво трябва да означава определянето на властите в Украйна като "фашисти и антисемити"?

Кримските татари няма да повярват на приказките за фашисти, управляващи Украйна, защото не са забравили масовото, жестокото, убийственото депортиране на своя народ, извършено от сталинския НКВД.

Путин се позовава на историята на Русия, дискриминирана през последните три века от целия свят. Наистина, трудно можем да си представим по-болезнена дискриминация от тази по времето на Екатерина Втора, на цар Николай "Палкин" или на Йосиф Сталин, освободител на народите и велик езиковед.

Освен това Путин плаши руснаците и украинците, че "ние и вие, руснаци и украинци, може в недалечно бъдеще съвсем да загубим Крим". Не уточнява обаче кой - може би пак поляците или литовците - точат зъби да превземат Севастопол.

Путин твърди, че "не можехме да оставим в беда" жителите на Крим и тези думи предизвикват тъжна усмивка - това е цитат от Леонид Брежнев, когато през август 1968 г. обосноваваше интервенцията в Чехословакия.

"Ние желаем - казва Путин - Украйна да бъде силна, суверенна, самостоятелна държава" - това пък са думи на Сталин по адрес на Полша през 1945 г. Няма да напомням - направиха го вече мои приятели, руски демократи - думите на Хитлер от времето на Аншлуса и завладяването на Чехословакия.

Историята описа кръг. Това е истинският край на историята - на историята на мечтите за свят, управляван от демократични ценности и пазарна икономика.

Ако демократичният свят не разбере, че сега вече е неуместна традиционната вяра в компромисите на дипломатите и че трябва да бъде намерен достатъчно силен отговор за сдържане на имперската и бандитска политика на Путин, тогава ще се задейства такава логика на събитията, за която днес е страшно дори да помислим. Бандитизмът може да бъде спрян само със сила.

С уважение и гордост мисля за политиката на полската държава и настроенията в полското общество. Много високо можем да оценим разсъдливата и решителна полската политика. Но трябва да разберем, че сега сме свидетели на края на най-хубавия четвърт век от полската история за последните четири столетия. Започна време на тектонични трусове. Да оценим това, което сме постигнали, и сега да се научим да го пазим.

От друга страна, знаем, че Кръстникът е свършил зле, нищо по-хубаво не предвиждам и за руския му плагиатор.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
bezimenko преди 9 години
тия путиновци управляват и Българиа чрез LUK OIL
133
1
 
0
 
! Отговори
русофил преди 10 години
СтаниШеф е българският Путин. Той ша оправи и вас и останалите и европата и щатите и мониката и винегин и путин също - за финал. Гигант е той! Гигант!
132
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 10 години
Кой е този "демократичен свят" ? Този " свят "е мислил векове само за собствените си интереси и ако някой им се противопостави значи е "недемократичен" Боже опази ни от подобна "демокрация".! Колко и да плюете Путин, той е най - великия политик в новото време. Историята ще го оцени по достойнство
131
3
 
3
 
! Отговори
стратег преди 10 години
"От друга страна, знаем, че Кръстникът е свършил зле, нищо по-хубаво не предвиждам и за руския му плагиатор."Но и враговете на Кръстника са свършили зле и то преди него...та въпросът е дали дали те изобщо осъзнават какъв автогол ще си вкарат.От заплахи,до действия и до резултати има много голяма разлика и историята неведнъж го е доказвала.
130
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Тимъти--161; Виж итова ще стане Русия ще се самоликвидира.За 1 год.Русия намалява с 1 милион.Това говори ли ти нещо.Китай ЧАКА.Б--я няма да застане зад Русия.
129
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До българин--149; Как да се спаси от руската зависимост? Нали виждащ че ГАЗПРОМ ирусофилските Лакеи и *** пречат.Те са *** и такива са били винаги.Нали Русия ги сложи на власт.Крайно време е да се построят конекторните връзки ,но управляващите не искат.Нали ите не искат.Националистите от Атака са интернационалисти и руски патриоти.Навремето ни учеха че патриот е тоя който обича Русия.Комунистите са наи продажната пасмина.ОСТАВКА.
128
3
 
10
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Де да имахме един политик на половината на Путин сега щяхме да се много напред ! А то се смешници Бойковци Първановци Плевнелиеци ,Вигенин ,Кунева сега и другият *** Бареков рибата още в морето а той вече сложил тигана
127
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** народ смеНародът не е *** ! Ти си *** като не си съгласен с народа отивай в Америка господин умен демократ
126
10
 
5
 
! Отговори
прост народ сме преди 10 години
не ви узряха " *** фанатизирани русофилски кратуни " русия докара украйна до глад и мизерия-не запада!!! Всяка държава близка на русия е обре4ена на глад и мизерия=факти , факти,факти...!!!Богатства имат ама акъл няматттттт...за това ги бройкат ккато си искат
125
5
 
16
 
! Отговори
Тимъти преди 10 години
Русия е най-голямата държава в света! Затова всички западни сили се опитват да я раздробят на по малки и беззащитни територии. На руска земя се намират 1/5 от природните богатсва в света. Дали някакви санкции ще и се отразят смешно е дори да се говори. Ако се стигне до война българският народ ще застане на страната на Русия и не само той. Към нея ще се присъединят Узбекистан,Беларус, Таджикистан, Киргизстан, Армения, Китай, Индия и още много други за които дори не продполагат хамериканците.
124
5
 
24
 
! Отговори
не католик преди 10 години
Тази статия е образец на полското лицемерие и страх от Русия. Поляците създадоха негативна представа за Русия , подкрепиха диваците от западна Украина да преследват руснаци и се опитват да провлекат всички на своя страна. Сметките обаче са им криви и ще стават все по-криви. Срещу лукавата им политика е не кой да е а ставащата все по-силна Русия.
123
3
 
2
 
! Отговори
нато отан преди 10 години
UKRAINA E BILA ATOMNA A RUSNACITE SA DAVALI GARANCIA ZA CIALOSTA I AKO SE OTKAJE DOBROVOLNO A SEGA NIA IZLAGAHA NO AKO NE BESE IZLAGANA NA PUTIN STESE DA E OPARLENO KUBETO
122
3
 
21
 
! Отговори
Трудовакь преди 10 години
Адам Михник нещо се е объркал или има сериозни психически проблеми. По - несвързана и нелогична негова статия не съм чел, освен ако е цитиран неправилно. Явно приемането на желаното за действително така го е обсебило, че изпадайки в словесен делириум бълва злоба и жлъч до небесата. Жалко, още една жертва на антируската истерия, идваща от задокеанските демагози. Нищо няма да им помогне. Историческата справедливост ще възтържествува. Украйна тепърва ще усети диктата на МВФ и Световната банка...
121
3
 
10
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Виж са да ти обясня ***,първо украйна означава КРАЙЩНИК на БЪЛГАРСКИ и говори на СТАРОБЪЛГАРСКИ,Киев е основан от ШамбатКИЙ (БГ цар),там е погребан Аспарух,Пишат на НАШАТА азбука,има БГ малцинство (350 000),стъпили са на територията на Стара Велика България и след всичко това НИЕ НЯМАМЕ ПРЕТЕНЦИЙ КЪМ Украйна, а вие смешници заради 300 000 католици ще се бъркате.Я марш при нищожните народи и тихо в ъгъла веднага.
120
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо го прави всичко това Путин?Както казва Дмитрии Иванов"защото може".И господин Михник ако това,което ни предлагат до този момент е свят, управляван от демократични ценности и пазарна икономика то аз не искам такава демокрация.Вие всички поляци сте пропити от русофобия.Германците не по-малко от руснаците ви го завираха,защо не мразите Германия?Защото сте ***.И не му бери грижа как ще свърши Путин господин полски демократ.
119
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Едва ли има нормален българин ,на който да не му е ясно ,че поляците пак лъжат.Те са неизличимо болни от русофобия.
118
6
 
18
 
! Отговори
СОРОСЧЕТА преди 10 години
До Анонимен..150...миличък.....територията коята уж е заграбена от ПОЛША Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ ЗАГРАБЕНА СЛЕД 20 ГОД--ТОВА Е ДНЕШНА ЗАПАДНА ПОЛША..КЪДЕТО БАНДЕРИТЕ ТРЕПАТ НАРЕД ПОЛЯЦИ И ЕВРЕЙ..А КОЛКОТО ДО ВАРШАВСКОТО ВЪСТАНИЕ--ЦЕЛТА БЕ ЯСНА--ДА НЕ СЕ ДОПУСНАТ РУСКИ ВОЙСКИ ВЪВ ВАРШАВА--БОЛНИ МОЗЪЦИ ПОДКРЕПЯНИ ОТ ЧАРЧИЛ--И СИ ГО ПОЛУЧИХА..НО ЗА СМЕТКА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ПОЛЯЦИ..ЧЕТЕТЕ БЕ ПИЛЕТА,ЧЕТЕТЕ...*** ***
117
4
 
26
 
! Отговори
Акъл море преди 10 години
Много си прав Пане Шляхтич! Бандитизмът може да се спре само със сила.Русия има силата и ще се справи!
116
3
 
38
 
! Отговори
Тервел преди 10 години
Поръчкова статия.Путин е злодея,а тези заради които бяха убити и все още са убивани граждани на Ирак,Либия,Сирия и още много други,за тях нищо,щотро нали са "демократи".На журналисчето написало статията ако изпозастрелят семейството му "демократите" да видим каква песен ще запее...Да,ама ще е късно!
115
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитлер и Сталин нападат Полша и си я поделят в началото на 2рата световна война.Относно освобождаването на Полша от Русия само ще кажа че руснаците стигат на 10км от Варшава и стоят там 6 месеца докато Хитлер е заповядал да бъде изравнена със земята.Над 300 000 поляци се вдигат срещу нацистите и са изтрепани докато Руснаците стоят само и гледат.Варшава е изравнена със земята чак тогава Сталин нарежда нападение.Някой хора май са в голяма грешка като си мислят че Русия е освободила Полша.