Русия няма да се ограничи с Крим, предупреди шефът на НАТО

Обама изключва американска военна намеса в Украйна
Обновена: 20 мар 2014 09:32 | 20 мар 2014 07:08, Елка Василева
201
Русия няма да се ограничи с Крим, предупреди шефът на НАТО
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин може да не се ограничи с  анексирането на Крим, предупреди генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и призова тази криза да послужи за сигнал за тревога, който да убеди европейските страни в необходимостта да отделят повече средства за отбрана, съобщи Ройтерс.

Расмусен каза, че анексирането на Крим след подкрепения от Кремъл референдум е предизвикало най-сериозната заплаха за сигурността и стабилността в Европа от края на Студената война насам.

 "Най-голямата ми тревога е, че нещата няма да спрат дотук", отбеляза той в реч във вашингтонския мозъчен тръст Института Брукингс.

 "Крим е един пример. В него обаче аз виждам елемент от по-голяма схема, по-дългосрочна стратегия на Русия или поне на Путин. Поради това главното ни опасение е дали той няма да отиде отвъд Крим", каза Расмусен.

Още по темата

Никой не иска да се откажем от сътрудничеството си с Русия, но никой не може да пренебрегне факта, че Русия наруши самите принципи, на които се гради това сътрудничество, подчерта той.

Шефът на НАТО предупреди, че сигурността на Европа вече не може да се приема за даденост и европейските държави трябва да се активизират политически и военно след действията на Русия.

Украинската криза и случващото се в Крим е сигнал за тревога, който трябва да бъде последван от увеличаване на европейските инвестиции в отбрана, ако ще гарантираме надеждно възпиране и колективна отбрана в бъдеще, заяви Расмусен.

В началото на март Алиансът реши да засили сътрудничеството  си с Украйна и да преразгледа това с Русия, припомня Франс прес. Вече не се знае дали Русия е партньор или неприятел, каза в речта си Расмусен. Следващите съвещания на НАТО ще се фокусират върху дългосрочните последици  от руската агресия върху собствената ни сигурност, допълни той.

От своя страна президентът на САЩ Барак Обама изключи перспективата  за каквато и да било американска военна намеса в Украйна, но заяви, че ще заложи на дипломацията за излизане от задънената улица с Русия във връзка с Крим, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Не възнамеряваме да се впускаме във военна интервенция в Украйна, заяви Обама в интервю за телевизия Кей Ен Ес Ди - клон  на Ен Би Си Нюз в Сан Диего, Калифорния.

Вместо това ще мобилизираме своите дипломатически ресурси, така че да създадем убедителна международна коалиция, която ще отправи ясно послание, каза американският президент.

Смятам дори украинците ще признаят, че да предприемем военни действия спрямо Русия за нас е неприемливо, а не би било добре  и за самите украинци, допълни Обама.

Междувременно Москва заяви, че ще отвърне равностойно на американските санкции, наложени на руски висши представители заради кримската криза, и обмисля и други стъпки, ако Вашингтон засили напрежението. Това каза руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Разглеждаме широк кръг ответни мерки. Те може да са идентични, отнасяйки се към списък американски представители (не непременно правителствени) с влияние в американската политика, каза Рябков, цитиран от агенция Интерфакс.

Възможно е да приемем и асиметрични мерки, което ще рече  стъпки, които - да кажем - няма да останат незабелязани във Вашингтон, допълни той.

Рябков намекна, че Москва може да използва като средство за оказване на натиск преговорите на шестте световни сили за иранската ядрена програма.

Не бихме искали да използваме тези преговори като елемент от дипломатическо наддаване, вземайки под внимание настроенията в  някои европейски столици, в Брюксел и Вашингтон. Ако ни принудят обаче, ще вземем ответните мерки. Историческото значение на  случващото се в последните дни и седмици във връзка с възстановяването на историческата справедливост и обединяването на Крим отново с Русия е сравнимо с онова, което договаряме по иранския въпрос, каза Рябков, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ от своя страна обявиха, че възнамеряват да засилят санкциите срещу Русия заради Крим, твърдейки, че Москва вече търпи икономическите последици от поглъщането на украинския полуостров, предаде Франс прес.

Въпросът на този етап е не дали, а кога Вашингтон ще въведе  допълнителни санкции срещу Москва, заяви говорителката на  Държавния департамент Джен Псаки.

Според нея присъединяването на Крим към Русия и наказателните мерки на САЩ и ЕС имат "огромни икономически  последици" за Москва, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
4
 
! Отговори
Anton преди 10 години
Може ли някой да спре експанзионистичната политика на Брюксел и непрекъснатото присъединяване на нови държави в съюза ? Поради каква причина международното право дава права на едни , да ги наречем "Велики сили" да правят съюзи като европейския например , а за други се оказва това да е противозаконно като създаването на Евразииски съюз например . Очевидно международното право третира страните поразличен начин.
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скъпи другари русофили,На времето като бяхме под руски чехъл плюехте по комунистическите диктатори. Сега плюете по Запада. Къде му е края на това вечно недоволство? Що не вземете да се съсредоточите да направите нещо градивно в нашата хубава Родина, вместо да си пилеете енергията да спорите за руснаци и американци? На тях изобщо не им пука за нас! Едва ли дори ще ни разпознаят на картата....
154
0
 
0
 
! Отговори
xyz преди 10 години
Грънци! Просто проявяват здрав разум и търпение. Ако бяхме хукнали през глава да се млатим с Русия (щот сме член, ако не сте забравили), по-щастливи ли щяхте да сте?
153
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 4УДЕНКОСкъпи 4УДЕНКО , аз карам корейска кола ,а преди-карах -японска.В моя дом всички /или почти всички/ предмети са произведени в Китай, както вероятно и в твоя. С удоволствие бих изпратила децата си да учат в Русия-защото там се учи здравата, а не както в западните училища-да си избират между география и история ,да не са чували полвината латино -държави и да мислят ,че Бетховен е куче.
152
1
 
13
 
! Отговори
Крим преди 10 години
До 4УДЕНКО 174Разбираш ли, приятел Чуденко, защо три милиона украинци сега работи в Русия? Осъзнаваш ли, че УТРЕ те ще бъдат изпратени у дома на Украйна?
151
17
 
7
 
! Отговори
4УДЕНКО преди 10 години
Другари, защо пращате децата си да учат и живеят на запад ? Защо вашите парички са в западни банки ? Защо карате Мерцедеси, а не Запорожци ? Защо НИКОЙ НЕ емигрира на изток ? Кого лъжите с вашето русофилство себе си, децата си или само червените бабички ?
150
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"ЕС и Сащ ни ползват като пазар на който да си пласират стоката"Kakva stoka tochno plasirat EU i USA v Bulgaria?
149
1
 
22
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Расмусен е един от тези дето забъркаха цялата каша в Украйна и сега действа по поговорката "Крадецът вика: Дръжте крадеца!
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ami ne e dobre,ponezhe "Dorazrabotka-1994" pali zadnici,osobeno procionistichni !
147
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ми то и аз мога да кажа същото ама за нато няма да спре след либия то трябва цял ден да изброявам
146
3
 
5
 
! Отговори
Крим преди 10 години
До Born in USA. 165Не трябва за теб да се преизчисли парите в джоба на Русия. Ако сте български патриот, брои парите в джоба си България. На късмет!
145
4
 
22
 
! Отговори
Крим преди 10 години
Расмусен, стига да сплаши целия свет! Какви проблеми? Руският Крим най-края се завръща в Русия. Това е много добре ! Украинския народ ще реши всички останали проблеми, Русия не се намесва. Чакам 2-3 месеца - и Украйна ще реши какво да прави.
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оооо, отново ***!
143
17
 
6
 
! Отговори
Born in USA преди 10 години
До neni4aИ за какво да ходи? Може би, за да види как по-голямата част от 51 млрд. долара бяха откраднати от близки на Путин и в крайна сметка се построи нещо което струва 10 пъти по-малко? Всички видяхме абсурдите, некачественото строителство, гафовете и кича...все неща типични за довчерашните колхозници. И да, ходил съм в Русия и мога да кажа, че само на около 100-ина км от Петербург човек попада на гледки достойни за декор на филм за Апокалипсиса с тази разлика, че там живеят хора....
142
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО, стига с вашата пропаганда.Уж сте за мир, но ръцете ви са кървави. Не знам с вашите лъжи на каква публика разчитате.
141
8
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
158,да кажеш че от Освобождението до 1944 год , България е във възход ?????
140
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РазПусен е напълнил гащите, така и трябва! Когато Содом и Гомора се замислят за бъдещето си, те трябва да се гърчат в припадъци с пяна на устата от страх пред Светая Русс!
139
0
 
25
 
! Отговори
4 преди 10 години
хахаха, не че нещо, но по-добре Путин да не се "ограничи" с Крим, отколкото Обама....
138
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До славянинНе че нещо, ама 70 000 подписа в стана с население 320 млн. е смешно. За сравнение този процент в нашите стандарти (7,3 млн. население би бил равен на 1500 подписа)....
137
4
 
19
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Born in USA ОО моля те не ми говори за това,че само с електроника се побеждава във война. Ако си правиш изводите от Call of duty,значи няма какво да си пиша с тебе. А ти ходил ли си в Русия ,че да говориш така. Ето ти един пример ,Сочи. Направиха го страхотен,то затова президента ви не отиде там,щото щеше да му се доплаче от жалост.