Руският печат: Кримчани ги чакат привилегии

Киев ще настоява Русия да плати обезщетение за Крим
Обновена: 20 мар 2014 09:55 | 20 мар 2014 09:53,
208
Руският печат: Кримчани ги чакат привилегии
Снимка: Reuters

Сезиран от президента Владимир Путин, руският Конституционен съд одобри с небивала скорост - само за два часа, договора за присъединяване на Крим, пише московският официоз "Росийская газета". Очаква се документът да бъде ратифициран до края на седмицата, напомня печатът. Някои текстове, например за новите руски граници и гражданството на населението в новите територии, впрочем са постоянни и неотменими. Виенската конвенция обаче позволява на държавите временно да изпълняват нератифицирани договори, ако не нарушават човешките права, смята председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин, цитиран в "Росийская газета".

Договорено е жителите на Крим да решат до месец да станат ли руски граждани, а после за склонилите ще влязат в сила федералните ограничения върху двойното гражданство. Запазят ли втори паспорт или документ за постоянно пребиваване, няма да имат пълен достъп до държавни и общински постове, пише "Комерсант".

Кримчани ще получат и привилегии. До 2016 г. наборниците ще служат само на полуострова, а местните кадрови военни ще сключват с предимство договори за служба в руската армия. Същите привилегии се предвиждат за хората от други силови структури и за съдиите, а данъците на първо време ще постъпват в местните бюджети, посочва "Комерсант".

Военната, правоохранителната и съдебната система обаче ще бъдат преустроени по руски шаблони. Местните кадри ще трябва да се адаптират към законите на Русия, преди да заемат ръководни длъжности, предупреждава "Независимая газета". Владимир Путин възложи вчера на кабинета в най-кратко време да вдигне до средното за Русия равнище сумите, получавани от 677-те хиляди нови руски пенсионери в Крим. Може би ще последва и вдигане на заплатите в бюджетната сфера на полуострова, пише изданието. Още не се знае как ще стане това - чиновниците в кабинета доста ще си блъскат главите. Щом се разраства толкова много разходната част на бюджета, за да избегнат дисбаланс, властите трябва да помислят и за допълнителни приходи, добавя всекидневникът. Средната пенсия в Крим е 5570 рубли (110 евро, б. р.), в Севастопол - град със специален статут - 6200 рубли (123 евро), в Русия - над 10 000 рубли (198 евро), напомня "Росийская газета".

Според руския транспортен министър Максим Соколов жп трафикът, свързващ Русия с Крим, включва 7 двойки композиции, а въздушният - три редовни полета, но има вече заявки за 14, посочва "Комсомолская правда". Самолетите летят над украинска територия без никакви трудности, но Русия има и алтернативен вариант за въздушен коридор през Ростов на Дон. При нужда министерството може да гарантира "сигурен пътникопоток за Крим през предстоящия туристически сезон", обещал Соколов.

Руските власти явно ще направят всичко възможно, за да убедят хората в страната, че това лято непременно трябва да почиват в Крим. Огромното мнозинство впрочем не се нуждае от убеждаване - за мнозина в Русия това ще е най-вече акт на солидарност с народа на Крим, пише "Комсомолская правда".

Украйна започна вече да представя сметки - правосъдният министър Павло Петренко заяви, че Киев ще настоява Русия да плати обезщетение за Крим. Дори бе заявено, че Украйна ще си прихваща заради изгубения полуостров руски имоти на украинска земя, отбелязва електронният в. "Правда". Погледнато отстрани, Украйна, неуспяла да задържи Крим нито с придумвания, нито със заплахи, нито с военна намеса, като че ли се опитва да го продаде.

Русия обаче не купува територии от Украйна, а приема независим субект в състава си, поемайки ангажименти за по-нататъшната му съдба, твърди мрежовото издание. Според него Украйна всъщност ще спечели от раздялата с Крим,независимо че губи голяма част от черноморския шелф, редица пристанища и наема за базата на руския Черноморски флот в Севастопол - 100 милиона долара годишно. Експерти изчислили например, че Киев ще спести 3 милиарда гривни (215 млн. евро) от бюджета, планирани като дотации за Крим през 2014 г., и още към 7 милиарда гривни (501 млн. евро) от неплатени пенсии. "С оглед на страхотния упадък на украинската икономика Киев вероятно ще открие как да изхарчи освободените средства", коментира "Правда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
До 199 "Анти ЕС преди 10 години
Вай, изчервих се от неграмотността си! Нарекох те "Друже", тоест, помахах ти с опашка, а ти веднага се навеждаш за камък! Да живее Уикито - енциклопедията на бедните! Защото съм израстнал с енциклопедии. Започнах с Братя Данчови (това е различно от Братя Грим!), когато бях на 4 години. Продължих с БСЭ - синята, Meyers, Encyclopedia Britanica и чак след това дойде Викито.Знаеш ли каква е разликата? Четеш Вики - от едното влезло, от другото - излезло.Заради кратковременната памет от екрана.
191
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Средната пенсия в Крим е 5570 рубли (110 евро, б. р.), в Русия - над 10 000 рубли (198 евро), напомня "Росийская газета". Neka nemzite vidqt kak se prawi obedinenie, vsichko se izravnqwa , po chovechki.A ne kakto v V Germania iztochnata chast be ostavena dulgo vreme bedna
190
0
 
2
 
! Отговори
дим преди 10 години
до 196Ама то всико беше евтино по тази причина и месото транспорта.Те му взели добитака после се радват другите че им било евтино месото.То и днес крадените коли са по евтини а и всичко откраднато де
189
0
 
2
 
! Отговори
дим преди 10 години
до 190 Прочети коментар 200
188
1
 
1
 
! Отговори
дим преди 10 години
До АнонименПриятел ви е за зимнина стесиправили трушияотлевчетаи стотинки.На кой казваш че сиизкарвал по 10 хиляди на сезон през соца???????Нека иние сме живели а иви помня баровцит еземеделци като дойдехте на морето идвахте на почивка с продукцията си за да изкарате 10 дни.И почивката бешежена ви да прави всичко кактоудома ама сега на морето:))))))Хаидекато говорите да се сещатече има хора които помнят соца
187
0
 
4
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 10 години
До АлександърТи понятие от география имаш ли?Знаеш ли значението на термина "анклав"?Явно не го знаеш,затова ще ти го кажа.Анклав това е или суверенна държава или част от друга държава,ОТВСЯКЪДЕ ЗАГРАДЕНА САМО ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА.Само на една,без абсолютно никакви граници с друга!Анклави са Лесото,отвсякъде оградена от ЮАР,испанския анклав Ливия,отвсякъде заобиколен от френска територия и т.н.Ограмоти се,и тогава раздавай експертни мнения.
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентa нa Чехия се изкaзa зa Русия...голям мaйтaп. Кaкво ли си кaзвaт; aбе то е ясно че от Нaто и Ес добро нямa дa видим aми я все пaк дa се обърнвм мaлко нa Изток,зaщото все пaк Русия нa Путин не е Русия нa Елцин.........пaзaрa нa Брик хич не е мaлък. Брaво нa чехите,винaги сa били едни гърди нaпред.
185
1
 
2
 
! Отговори
Александър преди 10 години
До Анонимен 181Друже, не използваш правилно думата "анклав". Анклав е Калининградска област, Нахичеван - анклав на Азербайджан в Армения (по-точно между Армения и Турция). Познавам неколцина казански татари - чудесни, интелигенти хора, учени от световна класа. Те са булгари и се гордеят с това. А Татарстан е така органично свързан с Русия, че само някакви *** се отдават на сепаратистки мечти. Те са малко. А 187 пише глупости "Башкирия, Чувашия, Удмуртия". Абе мурджо, чуваш ли се? Бил съм!
184
4
 
4
 
! Отговори
до 190 преди 10 години
Знаеш ли кога разбрах, че с комунизма в България е свършено. През 1979 година. Същата година Тодор Живков разви тезата, че българското семейство трябва да се самозадоволява със селско-стопанска продукция и започнаха да раздават по 100, 200 квадрата земя. Кажи ми как можеш да се самозадоволяваш след като ти е отнета земята и инвентара на твоите бащи и деди. Естествено никак. Този ход на Тодор Живков беше най-голямата му глупост в 33 годишното му царуване и доказа пълната несъстоятелност на БКП.
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 194Много точно казано.Имаш ли си хората,имаш и парите,можеш всичко.Жалко,че в България всичко става или по партийна линия,или чрез връзки.
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 192Може неграмотнико,но само ако имаш комунисти,герберасти,депесари и останилите *** по общините да ти пишат документите,и да грабаш субсидии.Не се занимавай с това което не разбираш.
181
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пепел на пръстите за соросоида,лайкнал минус върху коментара на Анонимен 190.Боже,пази България от предатели,продажници и отцеругатели!
180
3
 
2
 
! Отговори
до 190 преди 10 години
То ако си кадърен сега можеш да си заработваш от земеделие не по 9-10 хиляди ами по 9-10 милиона и повече, ама явно че не те бива за нищо друго освен да слугуваш на някого.
179
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставете ги Крим,Украйна,Русия и останалите,България загива,а те гледат чуждото,не виждайки своето!Ние сме важните,ние,а не те!
178
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 186В онези времена спокойно си заработвахме по 9-10 хиляди лева тогавашни пари на сезон от земеделие и си имаше всичко.Сега ни тресат канцерогенни ГМО-та и мрем в беднотия.ЕС унищожи българското земеделие и запрати България на дъното.Тъжно,но е истината.
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СмяхОткъде да си, от информационния отдел на руското посолство, барем минете през проксита, а ви се не виждат адесите :)
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 183Не съм сигурен,дали сме били точно на 9то,но сме били на едно от челните.В предаванията по Скат,този факт е споменаван често.
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 181Нема да е анклав, то тръгне ли веднъж нема спирка после, Чувашия, Башкирия, Удмуртия.......
174
2
 
2
 
! Отговори
до 179 преди 10 години
Имаш много здраве че преди 89-та сме били на 9-то място в Европа. Бяхме на 32 място от 34 възможни. А 48 място на което сме сега е в света.
173
0
 
2
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Анонимен 182Тогава познай от къде съм.Действай :)