Русия обявява военен контрол в Крим

Руският флаг се вее над 147 военни обекта, които са били украински
Обновена: 22 мар 2014 21:37 | 22 мар 2014 16:30, Веселина Йорданова
188
Русия обявява военен контрол в Крим
Снимка: Ройтерс

Русия обявява Крим за част от своя район на военен контрол, след като седмици наред мъже без отличителни знаци, широко признати за руски военнослужещи, бяха обградили стратегически обекти, предаде ДПА.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че руският флаг се вее над 147 военни обекта, които преди това са били украински. Руският Черноморски флот досега е поел контрола над 54 от 67 украински военни плавателни съдове в кримски пристанища.

Още по темата
Министерството добавя, че по-малко от 2000 от общо над 18 000 украински военнослужещи искат да напуснат Крим.

Междувременно високопоставени американски официални лица, цитирани от Ройтерс, обявиха, че американските санкции тази седмица срещу Русия са били изработени внимателно в опит да засегнат вътрешния кръг на президента на Русия Владимир Путин, без да предизвикват враждебна реакция на Москва срещу американския бизнес.

В четвъртък Обама обяви замразяване на активи и забрана за бизнес отношения в САЩ за 20 руснаци и руска банка в отговор на анексията на Крим от Путин, отбелязва агенцията.

Мерките, които бяха значително по-строги от обявените от Обама само няколко дни по-рано, доведоха до спад на котировките на руските ценни книжа, а финансовото министерство на Русия заяви, че може да бъде принудено да отмени плановете си да тегли външни заеми.

Санкциите от четвъртък засегнаха 16 руски официални лица, четирима богаташи, свързани с Путин, и банка "Россия", която според американското министерство на финансите е 17-ата по големина руска банка. "Россия" стана мишена, за да се покаже на Путин, че руският финансов сектор не е с имунитет, коментираха официални лица.

Заместник-министърът на финансите на Русия Алексей Моисеев каза, че засега не очаква големи последствия от санкциите.

Консорциум, оглавяван от "Стройтрансгаз", който е собственост на едно от лицата с наложени санкции - Генадий Тимченко - се очаква да спечели сделка за 3,5 милиарда евро за строителство на българската отсечка от газопровода "Южен поток", съобщиха източници на Ройтерс от бизнес средите.

Тъй като управлението на Путин е силно персонализирано, целта е да се постави под натиск тесният кръг от хора около него по отношение на власт и пари, казаха официални лица.

Говорител на финансовото министерство не изключи да има санкции и срещу юридически лица, но каза, че "когато се санкционират отделни личности, основният ни фокус остава върху идентифициране на личните им активи, а не върху някакъв бизнес, с който се занимават".

С указ от четвъртък Обама отвори вратата и за санкции срещу юридически лица в конкретни сектори на руската икономика, като например енергийния и газовия, миннодобивния, както и сектора на финансовите услуги, отбелязва Ройтерс и допълва, че в списъка от четвъртък отсъстват големи държавни руски компании като енергийните гиганти "Газпром" и "Роснефт" или пък държавната компания за оръжеен износ "Рособоронекспорт".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 109Качи се на БМВ, само че кабрио, щото от тези ГМО храни дето ги ядеш, може и рога да ти покарат, а с кабриолето ще е наред! Хе-хе
86
3
 
28
 
! Отговори
Простата истина преди 10 години
- С кого граничи Русия? - С когото си поиска.
85
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До сотиЗаври си точката отзад,никога повече няма да се кача на ВАЗ,МАЗ,ПРАЗ..Достатъчно ми побеля косата от тях...
84
4
 
5
 
! Отговори
55 преди 10 години
До КРИМ=ДОБРУДЖА!Да де,превзет от една друга империя преди три века,не че е бил преди това руски ...
83
10
 
27
 
! Отговори
соти преди 10 години
Тук пак има малки безмозъчни евро-атлантически ***--толкова ли са сладки тези долари бееее....Запомнете едно-и си го набийте в главите---Русия е била велика винаги,а руският народ са наши братя. Точка--никакви спорове...Който иска да се кланя на Обонго от САЩ-да заминава там.Ние сме бяла-православна държава...
82
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според Кремъл Крим е станал "официално" казарма от голямата казарма Русия !
81
3
 
15
 
! Отговори
тито преди 10 години
Айде много да не се правят на умници-западняците....Щото може и на друго място да има руски военен конторл-с една дума-кадето си поискат
80
25
 
7
 
! Отговори
55 преди 10 години
Руския империализъм изби на челото на Русия...
79
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шимпанзето от Вашингтон за какъв се мисли???Това да не му е Либия или някоя друга слаба държава, та да издевателства над лидерите и безнаказано?Колкото и да се напъва, все изглежда смешен и жалък.Не си погледне закъсалата икономика и скапаното положение на големи групи американски граждани, запъва се като магаре на мост... То яко някого трябва да накаже светът, за безброй безобразия и грабителски войни по света, това е САЩ и смешния му президент - "миротворец".
78
4
 
39
 
! Отговори
морски преди 10 години
Слава на Русия,запада да си гледа основната ценност - хомосексуализма.
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УкипедияКолко такива са подписани и нарушени вече от страни като Англия, САЩ и Германия не ми се мисли. Кой *** би повярвал, че този път ще е на истина. Тия договори са популистки шанталеж за контрол над *** плебеи и нищо повече.
76
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я се разкарайте бе, Крим вече е Руска територия, Вие какво очаквате - натовски войници да се разходат там или какво?!?!
75
2
 
26
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Русия обявява военен контрол в Крим"-----Няма смисъл да го обявява, това на всички е ясно. След като Крим е вече субект на Руската Федерация, нормално е войските за самоотбрана да се включат към южния военен окръг;-))
74
1
 
7
 
! Отговори
русия преди 10 години
До на Вангя братчеда!!!ЕИ КАТО ТЕ ПИПНА ЩЕ ИЗГОРИШ В ЯДРОТО НА АТОМА.
73
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на братушките!
72
8
 
30
 
! Отговори
тт преди 10 години
Да живее маика Русия -опората на християнството.
71
11
 
34
 
! Отговори
бг патриот преди 10 години
СЛАВА НАША СЕСТРА РОССИИЯ !!!!
70
4
 
19
 
! Отговори
Крим преди 10 години
До на Вангя братчеда!!! 86Българка съм, но от ражденето аз живея в Крим. Аз съм много срамува, че има българите, като теб. Брат, умотявам те, млъкни!
69
23
 
7
 
! Отговори
Укипедия преди 10 години
"през 2003г. страните успяват да подпишат договор, който да формулира ясно техните сухопътни граници."11г. по-късно Русия плюе на международното право и на подписания от нея договор и от позициа на силата, заграбва украинска територия. В България, *** червени кратуни, ръкопляскат.
68
22
 
15
 
! Отговори
do 76 преди 10 години
Това е проблема на цялата българска нещастна нация. Всеки чака ДА МУ ДАДАТ. Русия била ДАВАЛА по 500мил. Абе вие нормални ли сте бе. Европейския съюз дава ВЪЗМОЖНОСТИ на компетентните и можещите. Това е политиката на 21 век....да ти даде възможност, а това че в БГ всички са некадърни крадливи нещастници, който и обувките не могат да си вържат и чакат някой да им ДАДЕ...е друг въпрос. Някой беше казал...некачествен материал сме...тогава всички се обидиха...а не трябваше.