Украинската криза налага преосмисляне на сигурността в Европа

Много европейски страни съкратиха разходите за отбрана след 1989 г.
24 мар 2014 16:48, Елка Василева
41
Украинската криза налага преосмисляне на сигурността в Европа
Снимка: Reuters

След Студената война Швеция префокусира стратегията си за национална сигурност, като заложи повече на разполагане на свои сили в отдалечени конфликтни зони и дори на невоенни предизвикателства като климатичните промени. Критиците, които продължаваха да предупреждават за руска заплаха, бяха обявявани за динозаври. Сега обаче дойде времето на техния аргумент "нали ви казвах", пише Асошиейтед прес.

"Това беше очевидно погрешна преценка", каза бившият шведски военен министър Микаел Оденберг, който подаде оставка през 2007 г. в знак на протест срещу съкращаването на военните разходи.

Готовността на Русия да прибегне до военна сила в Украйна беше "сигнал за пробуждане" за много европейски страни, които след рухването на Желязната завеса съкратиха разходите си за отбрана. Някои от тях пренасочиха приоритетите си към международни мисии в Афганистан и другаде вместо към сдържане на потенциална агресия от Изток. Сега обаче е в ход сериозна преоценка, особено в страни, които помнят грохота на съветски танкове през границите им.

"Ако не вземем бързо мерки, някои от нашите възможности ще отслабнат до такава степен, че скоро изобщо няма да ги има", предупреди миналата седмица командващият чешките въоръжени сили Петър Павел на конференция по повод 15-годишнината от влизането на неговата страна в НАТО. Само няколко от европейските членки на НАТО спазват поставената от Алианса цел да изразходват 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. В същото време Русия харчи над 4% от своя БВП за военни цели.

Притиснати от финансовата криза, европейските бюджети за отбрана продължиха да изтъняват, въпреки че Москва започна военни учения и патрулиране за демонстрация на мускули край европейските граници. През 2007 г. бяха възобновени и полетите на стратегическите бомбардировачи с голям обсег. Въпреки че кратката война на Русия с Грузия през 2008 г. бе предупредителен сигнал, нарастването на руската военна мощ се разглеждаше най-вече като модернизация на занемарените въоръжени сили.

"Мисля, че много хора подцениха желанието на Русия наистина да ги използва", каза Самюъл Перло-Фрийман, анализатор на глобалните военни разходи в стокхолмския Институт за международни изследвания по проблемите на мира. Според него много е вероятно агресивното поведение на Москва в украинската криза да накара страните близо или край границите с Русия в Централна Европа и около Балтийско море да увеличат военните си бюджети.

Вече има и признаци в тази насока. Чешкият военен министър неотдавна призова за вдигане на военните разходи до 1,5 процента от БВП, макар че все още няма конкретно бюджетно предложение. В момента те са спаднали до 1,1 на сто след поредица от съкращения, които според висши военни подкопават военната готовност на страната.

Литва харчи под 1 на сто от брутния си продукт за военни цели, но сега смята да повиши това число, макар че "е нереалистично тя да достигне заложената от НАТО цел от 2 на сто в краткосрочна перспектива", каза финансовият й министър Римантас Шаджус този месец. Официални лица в Литва и балтийските й съседи Латвия и Естония призоваха НАТО да придвижи повече ресурси там, включително сухопътни войски и противоракетни отбранителни системи. Алиансът начело със САЩ засили военните си полети над балтийските страни, а Франция предложи миналия петък да добави още четири изтребителя за тази цел.

Трите бивши съветски републики неведнъж са се спречквали с Москва по въпроса за положението на техните рускоезични малцинства. Руският президент Владимир Путин се позова на защитата на руснаците като причина за завладяването на Крим от Украйна и за битката срещу Грузия през 2008 г.

Украинската криза обаче не е станала причина за някакви дискусии в администрацията на президента Барак Обама за промяна на тенденцията към спад на военните бюджети на САЩ, които все още са най-големите в света, или за влагане на допълнителни американски военни ресурси в Европа. През февруари военният министър Чък Хейгъл каза по време на визита в щаб-квартирата на НАТО, че САЩ съкращават своята армия, без да излагат на риск своите военни възможности. Той добави, че и европейските съюзници трябва да възприемат същия подход.

Като цяло европейските разходи за отбрана вероятно ще останат ограничени от по-широкия фискален натиск, каза Гири Раджендран от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон. Двете челни западноевропейски страни по военни разходи - Великобритания и Франция - надали ще се отклонят от сегашните си бюджетни траектории, докато в Южна Европа "фискалните ограничения вече доведоха до някои от най-големите процентни съкращения на харчовете за отбрана в Европа", отбеляза той.

Италианският премиер Матео Ренци иска да съкрати 3 млрд. евро от военния бюджет, като се откаже от намеренията за купуване на изтребители, като разпродава неизползвани казарми и чрез преструктуриране на въоръжените сили наред с други мерки в същата посока.

Страните от Централна и Северна Европа, напротив, "вероятно ще мислят за допълнителни военни разходи в светлината на усещанията за повишена заплаха от страна на Русия", добави Раджендран. В Швеция, която не е член на НАТО и няма гаранции, че някой ще й се притече на помощ в случай на конфликт, украинската криза предизвика нервни дискусии за състоянието на въоръжените сили на страната. В разгара на Студената война неутрална Швеция имаше около 400 изтребителя - четири пъти повече, отколкото днес - и бе в състояние да мобилизира близо 1 млн. войници. В момента тя разполага с по-малко от 20 000 войници на активна военна служба.

След рухването на Съветския съюз Швеция се преориентира към по-гъвкави, специализирани формирования, подходящи за участие в международни коалиции за мироопазващи операции в чужбина. Военният бюджет бе съкращаван и от левите, и от десните правителства, а много военни бази в страната бяха закрити.

Последният гвоздей в ковчега на военната доктрина за териториална отбрана бе забит през 2010 г., когато Швеция премахна задължителната военна служба. Две години по-късно шведският върховен главнокомандващ направи стряскащата преценка, че въоръжените сили могат да защитават границите на страната не по-дълго от една седмица.

Но дори и това вероятно бе твърде оптимистична прогноза. Миналия Великден, когато руски бойни самолети, провеждащи учение над Балтийско море, неочаквано се насочиха към шведското въздушно пространство, шведските ВВС не успяха бързо да вдигнат във въздуха нито един изтребител, защото нямаше такива в готовност. Въпреки това министър-председателят каза, че няма реален риск от руско нападение, а някои анализатори отхвърлиха призивите за превъоръжаване като изблици на "русофобия".

И ето, че сега и левоцентристката опозиция, и дясноцентристкото правителство изведнъж са съгласни, че военната готовност на Швеция е неадекватна, а финансовият министър Андерс Борг миналата седмица призова за "значително повишаване" на бойните възможности. Проблемът обаче според аналитиците е, че повторното изграждане на териториалната отбрана би отнело до 10 години.

Съседна Финландия се придържа към по-"реалистичен" поглед върху Русия, с която има 1300-километрова граница, каза Чарли Салониус-Пастернак, изследовател във Финландския институт за международни отношения. Хелзинки поддържа силна линия на отбрана откъм изток и 25 000 войници на едногодишна наборна служба плюс 14 500 души постоянен военен персонал.

"В еуфорията след Студената война, която обхвана Европа, финландските военни, политическата класа и населението, което я подкрепя, не промениха драматично схващането си, че потенциалната военна заплаха за Финландия има един източник: Русия", отбеляза той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До болгарhodi si u Rusiq da ti go nabiq
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Около 340 хил. сделки с недвижимости на руснаци на днешна дата в България. Ако на недвижимост дойдат средно по трима, това прави около милион. Значи много скоро ще станат повече от *** роми, пък и турците. Ако си направят партийка? Обучение на майчин език? Не разбирам, какно чака Атака. Или само пак ще чакат с надупен гол *** да ги *** Местан? А той това прави, само когато си иска.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците нямат избор, освен да се придвижват към Европа отстъпвайки източните си територии на Китай. Така е било и едно време с готите, притискани от хуните. Сега подготвят почвата за това информационно и психологически. По лабилните се хващат на въдицата самозаблуждавайки се. А по-западните европейци гледат самодоволно, както римляните преди окончателно да ги ликвидират. Не виждам, какво може да се промени от това.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен35Тоя Gomor сигурно е бил артелчик или готвач ХА ХА Американски готвач с американска техника е готвил
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GomorКато чета какво си написал се чудя как са те изтраяли цели 10 год в армията. Такива неграмотници и един месец незаслужават да служат
25
2
 
1
 
! Отговори
Gomor преди 10 години
Do 25 , vaobste ne govori za armia v balgaria , koito ne umeeae nisto ostavase na sluzba i kradede dovolno , drug be vaprosa za bivsite patrioti , vise voeno i tnt az moga da kaza ce izgubih 10 godini ot Zivota si v bg armia , covek vliA s doistoinstvo dalg i dr a iZliza omerEn i razocerovan , idealite sa edno drugo e deistvitelnosta 150hiliadna armia kaZvas i ako se gramne ste ostanat dvama vaobste ne govori gluposti armiata ni vinagi e bila parodia
24
3
 
1
 
! Отговори
Gomor преди 10 години
Aman ot *** , mnogo govorite ma kato vi razdadat povikvatelnite ste se naakate kelesi ste ima bolni i mnogo ustati kelemeta , a sto se otnasia do tova ako ima voenen konflikt , nad rusia sled mesec dva ste se razviava flaga na po dobrite po gramotnite i tehniceski obrazovani a imeno USA
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До болгарТам сме теляци. Сглобяваме баните и им търкаме кирливите хамерикански гърбове. Ми п...ки ни управляват и народа ни какъв да е? Та нали ние си ги избираме. Скоро май ще станем турски вилает и без война, както е тръгнало.
22
0
 
11
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Колкото и да преосмисляме без армия която Бойко и Аню Ангелов унищожиха нищо неможе да пазим нито южната си граница от турция нито да водим бойни деиствия в момента нашата армия е небоеготова и няма никакъв боен опит. Без Русия сме гола нула!Към момента дори неможе да говорим за армия в България ние просто имаме отделни подразделения който НАТО използва като пазачи в Афганистан и Косово.
21
2
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
И да преосмислят и да не преосмислят ФАКТИТЕ са следните, 700 германски танка, 1000 френски, повече генерали от колкото танкове в микробритания, и в изброените по горе армии поне 50% са на алтернативна военна служба(поради своята сексуалност МОЖЕ БИ;), а другата страна са 16 000 ръждясали трактори и комбайни, които тренират марш на скок от по 1000 км според заповедите на Шойгу(след тактическа ядрена арт-подготовка, МОЖЕ БИ;-))пп само Рамбо може да ги спаси, или поне да избие 300 командоса;-))
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ние сме в тоя кюп.Преди 25г имахме 150 000 хил.армия,ракети СС23,над 200 изтребители и 700 танка.Сега това е занижено десетократно.Имаме подобие на армия,в която карат вонните да си купуват униформите.Благодарение на такива *** като Костов,Паси,Симеончо и няколко други преди и след тях,българската армия е в плачевно състояние.За да те уважават като държава трябва да имаш силна икономика и силна армия,а ние нямме нито едно от двете.Затова ни унижават Англия,Германия,Холандия и кой ли не
19
0
 
9
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
до 25--------1. Ние вече не разполагаме със избора на свободна и самостоятелна външна и вътрешна политика, тъй като изпълняваме стриктно правилата на ЕС и НАТО, т.е. послушно изпълняваме волята на новите си господари/а, те са безкомпромисни/2. БГ е под финансовия ботуш на МВФ, т.е. - ха сме гъкнали ,ха са ни размазали.3. Ако, утре се разиграе и у нас подобен кримски или косовски вариант - ние вече сме неутрализирани и новите ни господари могат да ни го наложат, без да се допитат до нас!
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна ограничава ел.енергията за Крим. Време е да Русия да им спре кранчето на газта. Нещастници! Господ да ги убие, Путин да ги накаже...
17
10
 
3
 
! Отговори
От Украйна преди 10 години
До (По публикацията работи: *** Василева)Вие или сте член на БКП, или имате продадени имоти на "братушките"!!!Ако "някой" Ви плаща за дезинформация - не е мястото в нета да пишете простотии!!!Диктатурата на Путин смаза една държава, а Вие му "ръкоплскате"?!Тов е повече от гаден комунизъм!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
3
 
13
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Значи, вместо да инвестира средства в икономиката, производството, снижаването ръста на безработицата и социалните програми в страните от ЕС, Европа, в това число и ние, ще трябва да отделяме и без това от нищожния си бюджет средства за отбрана. Отбрана, но от кого???Досещате се, предполагам кой ще е печалившият играч от изкуствено и умишленно създалата се ситуация в геополитиката!
15
4
 
18
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Не знам за Швеция,ама в Аляска има подписка за присъединяване към Русия Само факта,че я има и са се подписали над 7500 за 3 дена, е достатъчен за да се разбере,че САЩ в момента са в единия крак фалирали
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със или без Руска опасност от жизнена необходимост за нацията е да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВОЕННА СЛУЖБА.Най милитаризираната нация в Европа е Швейцария.Толкова *** ли са швейцарците че имат задължителна служба.В Израел служат дори и жените.Задължителната военна служба ще тласне индустрията.технологиите и ще спомогне за раждаемоста.Не всеки може да бъде истински мъж но само истинския мъж може да бъде войник.
13
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Влади-МирНадай се руснако на зелена трева, и да не забравиш като тръгнеш на почивка в Крим да си вземеш фенерче и мокри кърпички, щото вода и ток там няма да има, поне през следващите 3-4 години
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа няма пари за образование и здравеопазване - отбраната и е последна грижа и да иска не може.
11
2
 
7
 
! Отговори
двойни стандарти преди 10 години
Косовската криза не беше за кадемче? Или да си припомним пословицата :"Слушай ме какво ти говоря, не ме гледай какво правя! "